Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ωπ ! ! ! Έχουμε και εδώ φράγμα ;

Καμία εξέλιξη για το φράγμα Πύλης .
Παραμένει στα χαρτιά του ΚΑΣ η απόφαση για την συνέχιση του έργου που θα βοηθήσει στην επίλυση του αρδευτικού και υδρευτικού προβλήματος της Θεσσαλίας .
Μπορεί να πέρασαν 4 μήνες από τότε που η μελέτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση για την κατασκευή του φράγματος της Πύλης, με την οποία θα ξεκινούσε η κατασκευή του έργου που είναι ιδιαίτερα σημαντικού για το Νομό και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, πήρε το “πράσινο φως” από το Κεντρικό Αρχαιολογικού Συμβούλιο, όμως η απόφαση απ' ότι όλα δείχνουν, έμεινε στα χαρτιά και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για το θέμα.
Κληθείς να σχολιάσει το “κόλλημα” του έργου ο νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλ. Βλαχογιάννης τόνισε πως από την στιγμή που υπάρχει η χρηματοδότηση δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την μη υλοποίησή του, αφήνοντας αιχμές κατά της Κυβέρνησης πως επίτηδες καθυστερεί το έργο που θα προσφέρει τα μέγιστα στην περιοχή, στην άρδευση των χωραφιών αλλά και στην ύδρευση των Τρικαλινών. Συγκεκριμένα, είπε: “ελπίζουμε ότι η μελέτη τρέχει γιατί αυτή η διαδικασία της εμπλοκής του ΚΑΣ ξεπεράστηκε με την παρέμβασή μου στο Υπουργείο Πολιτισμού κατά την συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και ο μελετητής δεν έχει καμία δικαιολογία να καθυστερήσει περαιτέρω. Η χρηματοδότηση υπάρχει. Θα πρέπει να παραδώσει την μελέτη στην προθεσμία που προβλέπεται και να προχωρήσουμε στην συνέχεια στην διαδικασία υλοποίησης αυτής της μελέτης, ελπίζοντας ότι τώρα που η πράσινη ενέργεια είναι στην επικαιρότητα, το φράγμα Πύλης που θα προσφέρει πράσινη ενέργεια στους επενδυτές θα είναι μια καλή ευκαιρία για να γίνει σχετική επένδυση και να υλοποιηθεί το φράγμα που θα ωφελήσει πολλαπλώς την περιοχή αλλά και θα υδρεύσει και περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα, ακόμη και την πόλη των Τρικάλων .
Να σημειωθεί πως το Φράγμα Πύλης είναι ένα έργο πολλαπλών χρήσεων (υδρευτικό, αρδευτικό κλπ) και αναμένεται να δώσει ώθηση και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Το Φράγμα θα έχει ωφέλιμο όγκο 50.000.000 m3 και ύψος 85 μέτρων και η έκταση των αγροκτημάτων τα οποία μελλοντικά θα αρδεύονται θα είναι 80.000-100.000 στρέμματα. Τέλος, θα καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες ύδρευσης των Δήμων Πύλης, Γόμφων, Πιαλείων, Μ. Καλυβίων και του Δήμου Τρικκαίων, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 6.000.000 μ3 νερού.

Φωτεινή Παπανικολάου . Τρικαλινά Νέα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: