Κυριακή 10 Μαΐου 2015

SOS για τα 3.200 άλογα της Πίνδου .


-ΑΡΧΑΙΑ ΦΥΛΗ  .

 Στα βουνά της Πίνδου καλπάζουν αγέρωχα περίπου 3.200 άλογα της απειλούμενης με εξαφάνιση φυλής της Πίνδου , μιας γνήσιας ντόπιας ελληνικής φυλής που συνόδευε τον άνθρωπο της υπαίθρου από αρχαιοτάτων χρόνων . 

Ομως οι εκτροφείς τους βρίσκονται σήμερα στα όρια της απόγνωσης , καθώς εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν πάρει τα χρήματα της επιδότησης , που αντιστοιχούν σε 350€ τον χρόνο για κάθε ζώο .
Πρόσφατα συναντήθηκαν στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων , στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης , και συγκρότησαν Ομάδα Πρωτοβουλίας , επιδιώκοντας επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης , Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης .
Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικά στις Σέρρες και στην Εδεσσα υπάρχουν σήμερα 33 εκτροφείς αλόγων Πίνδου , ενώ άλλοι τόσοι υπολογίζονται στη Δυτική Μακεδονία .
Τα άλογα Πίνδου ήταν απαραίτητα παλιότερα για τις αγροτικές εργασίες , αλλά σήμερα ελάχιστα από αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως στην υλοτομία και στον αγροτουρισμό - σε περιοχές όπως της Κερκίνης , της Βασιλίτσας Γρεβενών κ.ά.

ΜΑΘΗΜΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ  Τα άλογα της Πίνδου είναι μεσαίου μεγέθους και το χαρακτηριστικό τους είναι η ανθεκτικότητά τους στις σκληρές συνθήκες εργασίας, αλλά και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σήμερα
                         
                                                       ΜΑΘΗΜΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Τα άλογα της Πίνδου είναι μεσαίου μεγέθους και το χαρακτηριστικό τους είναι η ανθεκτικότητά τους στις σκληρές συνθήκες εργασίας , αλλά και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες . 
Σήμερα υπάρχουν 3.200 άλογα από τη φυλή που συνοδεύει τους κατοίκους της περιοχής από αρχαιοτάτων χρόνων .
«Η φυλή Πίνδου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα των περιοχών , όπου παραδοσιακά εκτρέφονταν . 
Σήμερα ωστόσο η παρουσία τους και η χρήση τους έχει περιοριστεί σημαντικά στις δράσεις του αγροτουρισμού και της υλοτομίας» , λέει στο «Εθνος» η γεωπόνος - ζωοτέχνης του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Θεσσαλονίκης , Σταματίνα Τριβιζάκη .
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου στη διαδικασία πιστοποίησης των αλόγων είναι η έλλειψη επίσημης σήμανσης , ενώ 
« πονοκέφαλος » παραμένει η κατανομή βοσκοτόπων .
Αυστηροί έλεγχοι .

SOS για τα 3.200 άλογα της Πίνδου

Οι προϋποθέσεις ένταξης των αλόγων στη φυλή είναι συγκεκριμένες και οι έλεγχοι αυστηροί , ωστόσο η ταυτοποίηση των αλόγων γίνεται μέσα από ειδικό δελτίο που συνοδεύεται από φωτογραφίες των ζώων .
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άλογα της φυλής Πίνδου φέρουν το χαρακτηριστικό της μεταβολής του χρώματός τους ανάλογα με την ηλικία και την εποχή , καθιστώντας τη διαδικασία αναγνώρισής τους εξαιρετικά δύσκολη .
«Εχω κυριολεκτικά καταστραφεί , αφού χρειάζομαι πάνω από 500€ τον χρόνο για κάθε ζώο και δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ . Διατηρώ πάνω από 500 άλογα Πίνδου , τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ελλάδα , στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη . Μόνο 20 από αυτά χρησιμοποιώ για αγροτουρισμό , τα υπόλοιπα τα έχω για αναπαραγωγή και τη διατήρηση της φυλής . Εξι μήνες τα έχω σε στάβλο και τώρα τα ανεβάζω στο Μπέλες για να βοσκήσουν . Απασχολώ έξι άτομα προσωπικό και , παρότι έχω ''ματώσει'' οικονομικά , αγαπώ τα άλογα και δεν μπορώ να τα αποχωριστώ » , λέει στο «Εθνος» ο εκτροφέας , Νίκος Βάρκας , από τα Ανω Πορόια Σερρών .
Τα άλογα της Πίνδου είναι μεσαίου μεγέθους και το χαρακτηριστικό τους είναι η ανθεκτικότητά τους στις σκληρές συνθήκες εργασίας αλλά και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες . 
Η φυλή της Πίνδου αποτελεί έναν πολύτιμο ζωικό γενετικό πόρο , η διάσωση του οποίου πρέπει να συνεχιστεί .
Πέρα από την κατά κεφαλή οικονομική ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου , απαιτείται η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διάσωσης , παρακολούθησης της εξέλιξης του πληθυσμού και αξιοποίησης των χαρακτηριστικών των ζώων που προέκυψαν από τη φυσική επιλογή εκατοντάδων ετών στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας .
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Το πιο γνήσιο ελληνικό άλογο .



« Είναι το πιο γνήσιο ελληνικό άλογο και το πιο σκληροτράχηλο ζώο . Είναι υπάκουο και εγκλιματίζεται εύκολα » μας λέει ο Ιορδάνης Πετρίδης , ο οποίος έχει 70 άλογα Πίνδου , κοντά στο Κλεισοχώρι Πέλλας .
Αυτές τις ημέρες ανέβασε τα άλογα στο βουνό Τζένα , στα σύνορα με την ΠΓΔΜ , ενώ διαθέτει κάποια από αυτά σε υλοτόμους ,άλλωστε και ο ίδιος είναι παλιός υλοτόμος . Ακόμη πιο παλιά χρησιμοποιούσε πολλά από αυτά για να μεταφέρει το γάλα από τα κοπάδια αιγοπροβάτων αλλά και ζωοτροφές στις στάνες .
Ολο τον προηγούμενο αιώνα τα άλογα Πίνδου ήταν απαραίτητα σε κάθε αγροτική οικογένεια . 
Πήγαιναν εκεί όπου δεν μπορούσε να φτάσει αυτοκίνητο ή τρακτέρ και μετέφεραν φορτίο μεσαίου βάρους , συνήθως ξύλα , ζωοτροφές και καρδάρες με γάλα από τις στάνες . 
Είναι χαρακτηριστικές πολλές εικόνες περασμένων δεκαετιών , όπου συνοδεύουν μεγάλα κοπάδια αιγοπροβάτων , μεταφέροντας τους κτηνοτρόφους και τον εξοπλισμό τους .
Το 1940 .
Επίσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο , καθώς κουβαλούσαν στην πλάτη τους όπλα και πολεμοφόδια για τους Ελληνες στρατιώτες στις δύσβατες και χιονισμένες οροσειρές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας . 
« Τα άλογα της φυλής Πίνδου είναι ζώα εργασίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται ζώα συντροφιάς ή παραγωγικά, με τα ίδια κριτήρια που συμπεριλαμβάνονται τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα » σημειώνει η κυρία Τριβιζάκη .
Η διατροφή τους στηρίζεται βασικά στην ελεύθερη βόσκηση , όμως όταν είναι σταβλισμένα τρέφονται με σανό , καλαμπόκι και βρώμη . 
Ελάχιστα γνωστό είναι ότι μόλις το 4% των αλόγων της Πίνδου είναι επιβήτορες , αφού οι εκτροφείς ευνουχίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό των ζώων για να γίνουν πιο ήρεμα και ευάγωγα .

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: