Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Λεφτά ( δεν ) υπάρχουν .

Την προσωπική παρέμβαση Παπακωνσταντίνου για Ε-65, Αχελώο και φράγμα Μεσοχώρας ζήτησε ο Αγοραστός .

Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε δεκτή την πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να συγκαλέσει σύσκεψη για τον αυτοκινητόδρομο με κατασκευαστικές εταιρείες και τράπεζες .
Πρόταση να ξαναρχίσουν τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε-65 στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στη σημερινή του συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Υφυπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη.
Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πρόθεσή του να υπάρξει συνάντηση με τις κατασκευάστριες εταιρείες και τις τράπεζες ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τη χρηματοδότηση.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε την αναγκαιότητα να συνεχιστούν τα έργα στην Ε-65 αναδεικνύοντας τη βαρύνουσα σημασία του αυτοκινητοδρόμου για την ώθηση της ανάπτυξης και την άρση της απομόνωσης της Δυτικής Θεσσαλίας.
Είπε ακόμη ότι ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία, η συνέχιση της χρηματοδότησης των μεγάλων έργων υποδομής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθει ξανά η Ελλάδα σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέδειξε τα προβλήματα που δημιουργεί η αναστολή των έργων στην Ε-65 επισημαίνοντας ότι έγιναν 450 απολύσεις αλλά και το ότι αφαιρούνται 30 εκατ. ευρώ που εισέρεαν μηνιαίως στην τοπική οικονομία.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στα έργα του Αχελώου αλλά και στη Μεσοχώρα ζητώντας να παρέμβει ο υπουργός Οικονομικών. Ειδικά για τη Μεσοχώρα, τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού συνεισφέροντας στην παραγωγή «καθαρής ενέργειας». ( Όπα πατάμε σε ευαίσθητο σημείο τώρα μπας και καταφέρουμε τίποτα ! ! ! ! ! ).
Στην τοποθέτησή του πρότεινε να χρηματοδοτηθούν οι Περιφέρειες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να πληρωθούν οι τεχνικές εταιρείες για τα έργα που έχουν κάνει αλλά και να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα έργα που είναι σε εξέλιξη ώστε να ολοκληρωθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία.
Μιλώντας γενικότερα για την ανάπτυξη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκρινε αναγκαία την εξειδίκευση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου ανά περιφέρεια ώστε να είναι συναφείς οι στόχοι κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ τόνισε ότι οι αναπτυξιακές δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν «με ταχύτητα και ευελιξία, χωρίς γραφειοκρατία και περίπλοκα σχήματα».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός πρότεινε να μειωθούν τα τέλη στα περιφερειακά αεροδρόμια στα επίπεδα που είναι στην ΕΕ ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να τονωθεί το τουριστικό ρεύμα, ενώ στην επισήμανση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δια νόμου οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν μηδενικά ελλείμματα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σχολίασε:
«Είναι αυτονόητο ότι και εμείς θέλουμε να προσφέρουμε στην πατρίδα μας και κυρίως τους συμπολίτες μας. Θα συμβάλλουμε στην προσπάθεια για μηδενικά ελλείμματα, όμως πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί με σαφήνεια η αφετηρία της αιρετής Περιφέρειας καθώς εμείς στη Θεσσαλία παραλαμβάνουμε χρέη, ελλείμματα και ζημιές στις εταιρείες. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε και ειδικά για τη μεταφορά των μαθητών ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις της αιρετής Περιφέρειας ως τον Ιούνιο του 2011 ανέρχονται σε περίπου 11 εκατ. ευρώ. Με την ευκαιρία επανέφερε την αντίθεσή του στις συγχωνεύσεις σχολείων λέγοντας ότι ακόμη και με αμιγώς οικονομικούς όρους, μπορεί να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα αλλά θα διατεθούν πολλά περισσότερα στη μεταφορά των μαθητών.
Ο κ. Κώστας Αγοραστός προέτρεψε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει με θαρραλέα βήματα στο συμψηφισμό των χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις με τα χρέη των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, ενώ για την έξοδο της χώρας από την κρίση υπογράμμισε:
«Απαιτείται ισχυρή δημόσια διοίκηση και πραγματικά καινούργιος σχεδιασμός της λειτουργίας του δημόσιου τομέα που να βασίζεται στη ταχύτητα, τη συνεργασία, τη μείωση γραφειοκρατίας, τις συνέργειες, τη διαφάνεια και την επικοινωνία. Ισχυρό δημόσιο τομέα έχουν τόσο η πιο ισχυρά αναπτυσσόμενη χώρα του πλανήτη, η Κίνα, όσο και μία από τις πλέον ώριμες οικονομίες, η Βρετανία.
Πρέπει να μας στηρίξετε, να μας εμπιστευτείτε. Τολμήστε το για να συμβάλλουμε στο να βγει η πατρίδα μας από την κρίση όσο το δυνατόν νωρίτερα», προέτρεψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Trikalanews.

Δεν υπάρχουν σχόλια: