Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι…

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι…


Το περασμένο Σεπτέμβρη (22/09/10) το Υπουργείο Υποδομών κατέθεσε εν χορδές και ογράνεις με σύσσωμη τη παράφωνη ορχήστρα των Θεσσαλών – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων νομών Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, ΤΕΕ Θεσσαλίας - που θέλουν να γλυτώσουν το κάμπο από
 τη  «ανισορροπία»  που του προκαλεί η μη ολοκλήρωση της σήραγγας εκτροπής, αίτηση ανάκλησης στο ΣτΕ κατά της απόφασης 141/2010, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν εργασίες στη σήραγγα εκτροπής. Θυμίζουμε ότι το ΣτΕ με την 141/2010 απόφασή του διέταξε, μέχρι τη οριστική έκδοση απόφασης ακύρωσης, τη «διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν αμέσως ή εμμέσως στη κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στη ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το εγχείρημα της εκτροπής και τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ολοκληρωθεί». Αλήθεια με ποια γραμματοσειρά και με πόσο μελάνι πρέπει να γράψουμε το παραπάνω δια ταύτα για να κατανοήσει η παράφωνη ορχήστρα ότι: α) Η απόφαση του ΣτΕ 141/2010 είναι περισσότερο από σαφής: Μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της αίτησης οριστικής ακύρωσης των έργων εκτροπής που κατέθεσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν μπορεί να πέσει ούτε μια φτυαριά στα έργα. !!! β) Το ΣτΕ με την ίδια απόφαση έστειλε 14 προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για να βγει η οριστική απόφαση του ΣτΕ πρέπει πρώτα να αποφανθεί το ΔΕΚ !!! γ) κανένα έργο δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία αυτόνομα (π.χ Μεσοχώρα).
Όλα τα παραπάνω δεν τα καταλαβαίνει η «ορχήστρα»;;;  Καλύτερα όμως, γιατί η νέα απόφαση του ΣτΕ (151/2011) είναι ακόμη ένα ηχηρό ράπισμα στην προσπάθεια να επανέλθει η εκτροπή από το παράθυρο της σήραγγας που δήθεν κινδυνεύει. Το ΣτΕ κρίνει ότι η αιτιολόγηση της αίτησης αναστολής της απόφασης είναι ανεπαρκής και ότι οι πανάκριβες μελέτες που παραγγέλθηκαν για να υποστηρίξουν την αίτηση δεν καταφέρνουν να πείσουν επιστημονικά για την αναγκαιότητα συνέχισης των εργασιών στη σήραγγα εκτροπής. Μάλιστα στο δια ταύτα της απόφασης το ΣτΕ δίνει 30 μέρες προθεσμία στο υπουργείο και τη διοίκηση για να «υποδείξουν τα απολύτως αναγκαία μέτρα ενίσχυσης ή αντικατάστασης των προσωρινών υποστηρίξεων και αντλήσεων που θα διασφαλίζουν την ευστάθεια της σήραγγας έως τη λήξη της εκκρεμοδικίας». Δηλαδή, να αποδείξει το υπουργείο ότι κάποιες υποστυλώσεις χρήζουν αντικατάστασης. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα γίνει νέα εργασία ή παρέμβαση !! 
Όμως προκύπτει ακόμη ένα θέμα. Το ΣτΕ με την απόφασή του απογυμνώνει τις δύο πανάκριβες μελέτες που η κυβέρνηση παρήγγειλε εν μέσω οικονομικής κρίσης για να υποστηρίξει την προσφυγή της. Αλήθεια που βρήκε το ζεστό χρήμα να πληρώσει δύο μελέτες, η μία από ξένους εμπειρογνώμονες  (Piergiorgio Grasso, Daniele Pella, Francois Vuilleumier) στις 16 Ιουνίου και η δεύτερη, η οποία αξιολογεί !!! την πρώτη με ημερομηνία 10 Ιουλίου;;;  !!!
Ας επανέλθουμε στη λογική. Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται εκτροπές και μύθους. Η απάντηση στα πραγματικά προβλήματα της δεν είναι τα φαραωνικά έργα – εκτροπή, μεσογειακοί αγώνες – που ταΐζουν τα αχόρταγα εργολαβικά και άλλα συμφέροντα. Η Θεσσαλία χρειάζεται ορθολογική διαχείριση των πόρων της, οικονομικών, φυσικών,  ανθρώπινων. Χρειάζεται συνέργια όλων των δυνάμεών της για αλλαγή πλεύσης και υιοθέτηση νέων μοντέλων  οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών, με γνώμονα τη παραγωγή και αξιοποίηση του κοινωνικού πλούτου αποκλειστικά από τους παραγωγούς και όχι από τα αδηφάγα συμφέροντα. Ένα μοντέλο θα βλέπει τη φύση και το περιβάλλον ως το ζωτικό   χώρο της κοινωνίας και όχι ως πηγή ανεξέλεγκτου πλούτου και εκμετάλλευσης.
 Έστω και σήμερα να σταματήσει η «παράφωνη ορχήστρα» να παιανίζει  φάλτσους ύμνους για την εκτροπή.
Μεσοχώρα 28 02 2011 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: