Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Και να μας έλειπε μόνο αυτό . . . . . . .

Λείπει η οργάνωση στην τουριστική υποδομή του δήμου Πύλης .

Τι προκύπτει από τη μελέτη της ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. για την ευρύτερη περιοχή .
Η έλλειψη οργάνωσης της υπάρχουσας τουριστικής υποδομής, είναι ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή του δήμου Πύλης σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της ΚΕΝΑΛΑΠ Α.Ε. Να σημειώσουμε πως ο νέος δήμος Πύλης προήλθε με τη συνένωση των δήμων Πύλης, Γόμφων, Πιαλείων, Αιθήκων, Πινδέων, την Δ.Κ. Νεράϊδας και την Κ. Μυροφύλλου. Τα στοιχεία αυτά έρχεται να επιβεβαιώσουν τις δύσκολες ημέρες που έρχονται για τον τοπικό τουρισμό, σε αντίθεση με το γειτονικό νομό Καρδίτσας. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της τουριστικής έκθεσης, της 26ης PHILOXENIA η Λίμνη Πλαστήρα κέρδισε το βραβείο του φιλικότερου προς το περιβάλλον προορισμό, βραβείο που διεκδικούσαν όλοι οι προορισμοί στην Ελλάδα, με επικρατέστερους τη Λίμνη Πλαστήρα, τα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων, το Νυμφαίο Φλώρινας, το Πήλιο Μαγνησίας και τη Σάμο.
Αδυναμίες .
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, εμφανίζονται οι παρακάτω αδυναμίες:
-έλλειψη διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών στις αγροτικές περιοχές.
-κατακερματισμός των προσπαθειών οργάνωσης του αγροτικού τουρισμού σε διάφορα επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό, νομαρχιακό, τοπικό).
-επιμέρους τάσεις μαζικοποίησης του παρεχόμενου προϊόντος και σταδιακή εξασθένιση της προστιθέμενης αξίας του.
-έλλειψη κρίσιμης μάζας που θα επιτρέψει την υλοποίηση δράσεων μεγαλύτερου βεληνεκούς (με όρους αφενός οικονομικούς και αφετέρου πρόσβασης σε νέες αγορές) .
-έλλειψη πληροφόρησης των επισκεπτών αλλά και των τουριστικών πρακτόρων για τις δυνατότητες επίσκεψης, διαμονής και εστίασης σε μια περιοχή, λόγω του ότι οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις αδυνατούν να αναλάβουν (λόγω μεγέθους) το κόστος της προβολής ή την αγνοούν (λόγω έλλειψης επαγγελματικών προσόντων των ιδιοκτητών).
-παραγωγή του «αγροτουριστικού προϊόντος» από μια ποικιλία μικρών και διάσπαρτων επιχειρήσεων χωρίς δικτύωση (φυσική και ηλεκτρονική) και έλλειψη συγκεκριμένης δομής που θα μπορεί να εγγυηθεί αξιοπιστία, συνέχεια και συνέπεια.
Συμπλήρωμα…
Ο τουρισμός, επισημαίνεται ακόμα στην ίδια μελέτη, μπορεί να συμπληρώσει την αναπτυξιακή προσπάθεια ενός τόπου αλλά πλην εξαιρέσεων ορισμένων σημείων εντατικοποίησής του στο χώρο, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολύπλοκη δυναμική μορφή που προϋποθέτει μια μακροχρόνια αναπτυξιακή διαδικασία.
Εκτός λοιπόν από τα ανασταλτικά για την ανάπτυξη εμπόδια που προβάλλει η γενική ιδέα διατήρησης των σημαντικών φυσικών πόρων, ο τουρισμός και η αναψυχή δεν μπορούν να αναπληρώσουν το «αναπτυξιακό έλλειμμα» των ορεινών περιοχών, ιδιαίτερα των πλέον απομακρυσμένων σε περιοχών όπως ο κεντρικός ορεινός χώρος της χώρας.
Γι’ αυτό, καταλήγει η μελέτη, και ως βασικό κριτήριο ήπιας παρέμβασης θεωρείται καταρχήν το κριτήριο της πολυδιάστατης απασχόλησης του πληθυσμού (ή της πολυαπασχόλησης), ώστε οι περιοχές αυτού του είδους της ανάπτυξης να μην υποβληθούν μελλοντικά σε κρίσιμες καταστάσεις είτε από εξωγενείς παράγοντες του τομέα του τουρισμού είτε από την απαξίωση του προτύπου του ορεινού τουρισμού όπως αυτό τείνει να γίνει για το νησιωτικό, παραθαλάσσιο τουρισμό, ιδιαίτερα στα συνωστισμένα κέντρα.
Η ΕΡΕΥΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: