Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΡΕΚΟΡ ! ! ! ! ! ! !

Ρεκόρ στα Τρίκαλα με αποχή και λευκό .
Αποχή-Λευκό και Άκυρο ήταν τα μέσα που επέλεξαν χιλιάδες Έλληνες πολίτες σε ποσοστό – ρεκόρ 53,3% για να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους προς το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα την κηδεμονία τους από αυτό. Λογικά, υπό άλλες συνθήκες, θα επέλεγε κανείς να λειτουργήσει κριτικά απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και να την εκτιμήσει ως αρνητικό τρόπο σκέψης χωρίς πρόταση, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση η μαζική στροφή αποδεικνύει πως τα όποια επιχειρήματα διατυπώνονται σε πολιτικό επίπεδο δεν συναντούν την αποδοχή από έναν λαό που θεωρεί ότι λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες τον επηρεάζουν σε πολλά επίπεδα χωρίς να τον υπολογίζουν.
Από τον κανόνα δεν ήταν δυνατό φυσικά να ξεφύγουν ούτε οι ψηφοφόροι του Δήμου Τρικκαίων όπου η αποχή ανήλθε στο 43,41%, τα Άκυρα 4,18% και τα Λευκά 4,18% ήτοι συνολικά φθάνουμε στο 52,22% ποσοστό που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν αρκετό να εκλέξει δικό του Δήμαρχο. Ομοίως στους Δήμους Πύλης, Φαρκαδόνας αποχή, λευκό και άκυρο συγκεντρώνουν γύρω στο 52% ενώ κάπως μικρότερα επίπεδα είχαμε στην Καλαμπάκα, περίπου 49%. Επίσης στην ίδια τροχιά και η Περιφέρεια όπου η αποχή έφθασε το 46,65%, Άκυρα 4,88%, λευκό 5,24%, συνολικά 56,77% ήταν οι Θεσσαλοί που σνομπάρισαν τη διαδικασία της πρώτης εκλογής αιρετού περιφερειάρχη.
Όπως διαμορφώνονται τα πράγματα εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις και διαχειρίζονται μια τυπική μορφή δημοκρατίας σε συνάρτηση με τις πολύπλευρες κρίσεις των κοινωνιών – οικονομιών θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τούτο: Πώς ο σύγχρονος πολίτης, ανεξαρτήτως της κοινωνικής θέσης στην οποία ανήκει δεν συναινεί πλέον να τον μετράνε σαν κουκί και να τον μεταχειρίζονται σαν απρόσωπο σύνολο όπου τα πάντα θα καθορίζονται από τους ισχυρούς παίκτες του συστήματος. Πέραν των παραπάνω δεν θα παραλείψουμε να συγχαρούμε τις νέες δημοτικές αρχές και να ευχηθούμε επιτυχία στο δύσκολο έργο που θα αναλάβουν.
Η ΕΡΕΥΝΑ . Του Λάζαρου Τσουμένη .

Δεν υπάρχουν σχόλια: