Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ…

 

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ…
 
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ…

Λένε ότι η πόλη των Τρικάλων και η ευρύτερη περιοχή, τα χωριά του ορεινού όγκου της Πίνδου, η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα, είναι μόνο ένας ιδανικός χειμερινός προορισμός. Κι όμως κάθε εποχή του χρόνου μπορεί να ζήσει κανείς μοναδικές εμπειρίες επισκεπτόμενος τα μοναδικής και σπάνιας ομορφιάς μέρη…
Σας παρουσιάζουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους αξίζει τον κόπο να βάλει κάποιος τον Νομό Τρικάλων στην… ατζέντα των εξορμήσεών σας…
1. ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ.
Ο ορεινός όγκος της περιοχής και τα παραδοσιακά χωριά προσφέρουν απίστευτες εμπειρίες στους επισκέπτες. Ξεχασμένα από το χρόνο μονοπάτια οδηγούν τον επισκέπτη σε ποτάμια και καταρράκτες, σε δάση με σπάνια βλάστηση και άγρια ομορφιά που ξεκουράζουν νου και σώμα. Στην κοσμική Ελάτη θα βρει κανείς τα καλύτερα ξενοδοχεία, μοναδικές ταβέρνες και ζαχαροπλαστεί. Στο Περτούλι μπορεί κανείς να κάνει βόλτα με άλογα και λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, μπάνιο στην… παραλία του Ασπροπόταμου στο ύψος του Γαρδικίου. Οι νεολαίοι κάνουν τις βουτιές τους και στον Αχελώο, στο ύψος της Μεσοχώρας κάτω από το «στοιχειωμένο» φράγμα το οποίο θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει από χρόνια μια λίμνη.
2. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ… ΠΑΡΑΔΟΣΗ.
Μια μοναδική εμπειρία που μπορεί ο επισκέπτης να ζήσει είναι στα παραδοσιακά πανηγύρια της περιοχής. Συνολικά… 52 χωριά (!) εορτάζουν και πανηγυρίζουν τον Δεκαπενταύγουστο και στους επισκέπτες προσφέρεται παραδοσιακή φιλοξενία. Φαγητό και κρασί κάτω από τα πλατάνια στις πλατείες των χωριών. Παραδοσιακές πανηγύρεις γίνονται ακόμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κυρίως πια σε… καμποχώρια!
3. ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΥΝ.
Ο επισκέπτης θα φύγει… χορτάτος από τα Τρίκαλα. Θα βρει παντού, σε κάθε γωνιά, σε κάθε χωριό, ψητά στη σούβλα, κεμπάπ πρόβειο και χοιρινό, σουβλάκια και παραδοσιακά λουκάνικα φτιαγμένα στις περισσότερες των περιπτώσεων από τους ίδιους τους παραγωγούς. Παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά, πουτίτγκες και παγωτά φτιαγμένα με πραγματικό γάλα.
4. ΜΙΑ ΠΟΛΗ… ΟΑΣΗ.
Στην πόλη των Τρικάλων θα περπατήσει κάτω από τη σκιά των αιονόβιων δέντρων, στις όχθες του Ληθαίου, από την κεντρική πεζογέφυρα έως το Κουρσούμ Τζαμί (μοναδικό αρχιτεκτόνημα της Οθωμανικής περιόδου). Θα διαβεί τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, του Βαρουσίου ή των «στενών του Σακαφλιά» όπως έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά. Εκεί θα νιώσει τον αέρα μιας άλλης εποχής κι ύστερα θα ανέβει στο Φρούριο, να δει τη πόλη από ψηλά και να απολαύσει μια θεατρική παράσταση στο μικρό θεατράκι που υπάρχει εκεί. Κι ύστερα για φαγητό στα «Μανάβικα», μια ολόκληρη συνοικία που οι μυρωδιές των καλομαγειρεμένων φαγητών και ψητών την κυριεύουν.
5. ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ.
Οι καφετέριες στον μοναδικό και περίφημο πεζόδρομο της Ασκληπιού, προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και θερινής… ραστώνης. Παγωμένος καφές και κουβεντούλα. Κι αν όχι στον πεζόδρομο, οι νεολαίοι δείχνουν πάντα… νέα στέκια, όπως στην πλατεία του ΟΤΕ ή στα «πλατανάκια».
6. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ… ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ .
  Ο Νομός Τρικάλων και η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν τον επισκέπτη κάθε εποχή του χρόνου. Δείτε εδώ ορισμένα ξενοδοχεία του Νομού Τρικάλων.
 7. ΕΝΑ ΤΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ .
Αφήνουμε για το τέλος τα δεκάδες μοναστήρια τα οποία είναι φυτεμένα σε κάθε γωνιά της Τρικαλινής γης. Εκτός της περίφημης μοναστικής πολιτείας των Μετεώρων, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί Ιερές Μονές οι οποίες χάνονται μέσα σε δάση και λαγκάδια, όπως του Αγίου Βησσαρίωνα, πάνω από την Πύλη (σ.σ. το μοναδικό άβατο για γυναίκες Μοναστήρι, εκτός Αγίου Όρους) ή του Κόρμποβου και της Γκούρας και της Μονής Σιαμάδων στη Καστανιά.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους αξίζει κανείς να επισκεφτεί την πόλη των Τρικάλων και τα χωριά της περιοχής. Δοκιμάστε το και θα μας… θυμηθείτε .
TrikalaVoice .

Δεν υπάρχουν σχόλια: