Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Τσάι του βουνού στον κάμπο ; ; ; ; ; ;

Σε πειραματική καλλιέργεια του φυτού «τσάι του βουνού» στην περιοχή της Ρεντίνας και της Κτιμένης, προχώρησε ο δήμος Σοφάδων, στα πλαίσια των προσπαθειών για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της περιοχής. Αρχικά εντοπίστηκαν οι δύο χώροι, και μετά, αφού προετοιμάστηκαν κατάλληλα καλλιεργήθηκαν. Στη συνέχεια, φυτεύτηκε το φυτό σε έκταση δύο στρεμμάτων στη Ρεντίνα ενώ σήμερα έγινε η φύτευση σε έκταση ενός στρέμματος στην Κτιμένη.
Οι περιοχές αυτές επιλέχθηκαν αφού λήφθηκαν σοβαρά υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες και οι υψομετρικές διαφορές που υπάρχουν προκειμένου η δημοτική αρχή να δει το επόμενο καλοκαίρι το πρώτο δείγμα της ποιοτικής και ποσοτικής απόδοσης του φυτού.
Εφόσον αυτά τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά τότε υπάρχουν σχέδια για την επεξεργασία και τη συσκευασία του προϊόντος και τη λιανική προώθησή του στην αγορά.
Σε επικοινωνία που είχαμε, ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος μας είπε πως στόχος είναι να διαμορφωθεί πρόταση ολοκληρωμένης διαχείρισης μιας καλλιέργειας και παραγωγής που μπορεί ν’ αποτελέσει εναλλακτική εισοδηματική λύση για τους δημότες.
Προσπαθούμε ν’ ανοίξουμε δρόμους, να βοηθήσουμε την περιοχή και τους κατοίκους της ώστε να ασχοληθούν και με νέες καλλιέργειες πέρα από τις παραδοσιακές που μπορούν ν’ αποτελέσουν μια σοβαρή εναλλακτική εισοδηματική λύση για τους ίδιους, μας τόνισε ο ίδιος.
Όπως μας αποκάλυψε στη συνέχεια ο ίδιος, η δημοτική αρχή, σχεδιάζει κι άλλες σχετικές πρωτοβουλίες σχετικά με εναλλακτικές καλλιεργητικές δυνατότητες. Θέλει να εκμεταλλευτεί και τις προσπάθειες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν αξιοποιώντας τα συμπεράσματα των πειραματικών καλλιεργειών της στέβιας στην περιοχή. Μελετούμε και διερευνούμε τις δυνατότητες που ανοίγονται τώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση της στέβιας ως γλυκαντική ουσία σε τρόφιμα και ποτά, δεν παρέλειψε να μας πει ο κ. Παπαδόπουλος. Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Επειδή η κρίση μπορεί να αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για ορισμένους να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης για τον τόπο τους. Αλήθεια στο νομό μας υπάρχει κάτι αντίστοιχο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: