Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Χρήσεις γης σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες .

Τι αναφέρει ο αντιδήμαρχος κ. Κολότσιος για τα ΣΧΟΑΠ- Αρχή με τον πρώην δήμο Εσταιώτιδας .


Το αρμόδιο υπουργείο έχει συμπεριλάβει μέσα στις 16 Περιφερειακές Ενότητες, και τις τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, όσον αφορά για τη θέσπιση νέων μορφολογικών κανόνων δόμησης. Αυτά ανέφερε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κολότσιος ο οποίος για αυτό το λόγο είχε χθες συνεργασία με το δήμαρχο Τρικκαίων κ. Λάππα.
Πρόγραμμα .Όπως έχει μέχρι τώρα γνωστό, ξεκινά το πρόγραμμα ανάθεσης εκπόνησης μελετών για τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων για τη δόμηση και την αρχιτεκτονική στους οικισμούς και στις εκτός οικισμών περιοχές σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους της χώρας, με την πρώτη προκήρυξη 14 μελετών σε 14 Περιφερειακά Διαμερίσματα τέως Νομών αντιστοίχως. Πιο συγκεκριμένα στα Περιφερειακά Διαμερίσματα, μεταξύ αυτών και των Τρικάλων προκηρύσσονται μελέτες για τη συμπλήρωση και εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου δόμησης για την κατοικία με ειδικούς μορφολογικούς κανόνες.
Εμείς, ως δημοτική αρχή, εξήγησε ο κ. Κολότσιος είναι να συνεχίσουμε τα ΣΧΟΑΠ, δηλαδή τα Σχέδια Χωρικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων και αυτό που ενδιαφέρει ως δημοτική αρχή είναι να τελειώσει με όλες τις διαδικασίες, το ΣΧΟΑΠ του δήμου Εσταιώτιδας και να προχωρήσουμε έτσι στα επόμενα βήματα. Τι σημαίνει αυτό; Ενώ το ΥΠΕΚΑ, πρόσθεσε ο κ. Κολότσιος, θα τρέχει για μέσα στα όρια των οικισμών εμείς θα τρέξουμε για έξω από τα όρια αυτών των οικισμών, να καθορίσουμε χρήσεις γης. Δεν μπορεί κανείς στο δήμο Τρικκαίων, τον παλαιό να κτίζει όπου θέλει και ότι θέλει… Πρόκειται για τον ίδιο για θεσμοθέτηση χρήσεων γης.
Το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στη διαφύλαξη του σημαντικού οικονομικού και πολιτιστικού πόρου που είναι η ταυτότητα της κάθε περιοχής, στην προώθηση των αρχών της οικολογικής δόμησης. Αλλά και στη διαφάνεια στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, με την παραγωγή ενός συνόλου κανόνων-οδηγιών που θα κατευθύνει τους μελετητές και τα αρμόδια όργανα αρχιτεκτονικού ελέγχου, με τρόπο αντικειμενικό.
Οι αναθέσεις θα γίνουν έως τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ η παραλαβή των μελετών προβλέπεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2012.

ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: