Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Περτούλι : Το πιο in χωριό των Τρικάλων !

Εξελίσσεται στο πιο in χωριό των Τρικάλων ! - 
Για σκι και . . . όχι μόνο ! (Photos) .
 

Περτουλι: Εξελισσεται στο πιο in χωριο των Τρικαλων! - Για σκι και... οχι μονο!  (Photos)

Με το μικρό , οργανωμένο χιονοδρομικό του κέντρο , ξέφωτα που ανακόπτουν την ξέφρενη πορεία των ελάτων με το όνομα Περτουλιώτικα Λιβάδια , λιθόχτιστα σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές και ταβέρνες που βάζουν τέλος στις γαστρονομικές μας αναζητήσεις , το Περτούλι εξελίσσεται στον πιο in προορισμό του χειμώνα !
O τίτλος για τα δύο πιο τουριστικά θέρετρα του ορεινού όγκου των Τρικάλων , την Ελάτη και το Περτούλι , θα μπορούσε να είναι «Βίοι παράλληλοι» . Οι κοσμικοί ψηφίζουν την Ελάτη χωρίς δεύτερη σκέψη , ενώ οι πιο intellectuels το Περτούλι , σίγουροι για τη σοφιστικέ επιλογή τους .

 

Αντικείμενο της δημοσιογραφικής μας μελέτης, το Περτούλι . Το χιονοδρομικό του κέντρο, το περίφημο ελατοδάσος , τα Περτουλιώτικα Λιβάδια και το όνομα του πολιτικού Σωτήρη Χατζηγάκη πιθανότατα θα έχουν φτάσει στ' αυτιά σας κάποια στιγμή στη ζωή σας . 
Αν όχι, παρακάτω θα βρείτε περισσότερους λόγους για να επισκεφθείτε αυτό το τρικαλινό χωριό .
SPORTS ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ .
Η διαδρομή έχει ως εξής : με αφετηρία τα Τρίκαλα κινούμαστε στον οδικό άξονα Πύλης - Τρικάλων , περνάμε το φυσικό πέρασμα που χωρίζει τα πεδινά της Θεσσαλίας από τα ορεινά , προσπερνάμε την Ελάτη και ακολουθούμε βορειοδυτική πορεία προς το Περτούλι .


Κατάφυτες παρειές , πυκνά δάση με έλατα να πρωτοστατούν στην πανδαισία του πράσινου και λίγο λευκό χιονιού , ίσα για να σπάει η μονοτονία . Το υψόμετρο μεγαλώνει και η προέλαση των ελάτων μοιάζει να ανακόπτεται . Τα δέντρα δίνουν τη θέση τους σε θάμνους και αυτοί , με τη σειρά τους, αντικαθίστανται από χορτάρι ύψους λίγων εκατοστών . Εδώ, λοιπόν , εκτείνεται ο λειμώνας της περιοχής , κοινώς τα Περτουλιώτικα Λιβάδια . Οι αραιοί θάμνοι και τα χαμηλά υδρόφιλα φυτά είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του ξέφωτου , ενώ άλογα που καλπάζουν ελεύθερα και αγελάδες με εκείνο το χαρακτηριστικό βλέμμα , οι οποίες περιφέρονταν άσκοπα πλάι σε ρυάκια και μικρές λιμνούλες , αποτελούν το πάγιο μοτίβο στα Περτουλιώτικα Λιβάδια . Στο ίδιο σημείο, κάθε Μάιο ανταμώνουν οι Σαρακατσαναίοι από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενθυμούμενοι τα προγονικά τους έθιμα και τον νομαδικό τρόπο ζωής του παρελθόντος .


Η ιππασία συγκαταλέγεται στα must που πρέπει να δοκιμάσετε στα Περτουλιώτικα Λιβάδια , ακόμα κι αν είστε παντελώς άσχετοι με το «άθλημα» . Αλλά κι αν βλέπετε σέλα για πρώτη φορά , δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας ! Με τη βοήθεια των ειδικών θα κάνετε βόλτες ως αναβάτες σε κάποιον Ερμή (έτσι έλεγαν το δικό μου άλογο) και θα ιππεύσετε σε δασικά μονοπάτια γύρω από το Περτούλι . Για πιο light καταστάσεις επιλέξτε mountain bike ή τοξοβολία, αν όμως συγκαταλέγεστε στους fans του σκι υπάρχει λύση και για εσάς . Το μικρό χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι , 3 χλμ. από το χωριό, θα σας επιτρέψει να χαράξετε πορεία με τα χιονοπέδιλά σας, να κάνετε snowboard σε πλαγιές εύκολης κατάβασης ή να πιείτε τον καφέ σας στο chalet αγναντεύοντας το τοπίο πίσω από τις μεγάλες τζαμαρίες .


ΞΕΧΕΙΛΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙ .
Αμφιθεατρικά χτισμένο στη δυτική πλαγιά του όρους Φούρκα , σε υψόμετρο 1.090 μ. , το Περτούλι έχει την τιμή να είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά στη Θεσσαλία , αφού η πρώτη αναφορά σε αυτό γίνεται σε κώδικα της Μονής Βαρλαάμ του 10ου αιώνα . Επιδημία πανούκλας «ξεκλήρισε» τον οικισμό το 1720 , το Περτούλι, όμως, κατοικήθηκε ξανά από τον Τριαντάφυλλο Χατζή Μπέρτα, στον οποίο αποδίδεται η σημερινή ονομασία , ως παράφραση του αρχικού τοπωνυμίου Μπερτούλι .
Σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές και πέτρινες στέγες απλώνονται και στις δύο πλευρές του κεντρικού δρόμου , περικυκλωμένα από τα βουνά Νεράιδα , Κόζιακας , Αυγό και Λουπάτα . Τοπική αρχιτεκτονική , υψηλή αισθητική και φροντίδα σε κάθε κατοικία ή σοκάκι . . . Τα μάτια μου δεν χορταίνουν τόση αρχοντιά να ξεχειλίζει από παντού στο Περτούλι , και οι αισθήσεις μου παραδίδονται άνευ όρων στη σοφιστικέ ατμόσφαιρα που έχει αυτό «το κάτι» .


Την ίδια εντύπωση δημιουργεί το Αρχοντικό Χατζηγάκη , παλιός πολεμικός πύργος που μετατράπηκε σε ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά ξενοδοχεία στο Περτούλι . Εξίσου ιδιαίτερα και επιβλητικά είναι τα πέτρινα κτήρια, όπου το καλοκαίρι φιλοξενούνται οι φοιτητές δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης . Σε αυτούς , και γενικότερα στο ότι βρίσκεται υπό την επίβλεψη της εν λόγω κοινότητας , οφείλεται και το γεγονός ότι το δάσος ελάτης του Περτουλίου είναι ένα από τα καλύτερα προστατευμένα της χώρας, με σπάνια είδη δέντρων .


Επιλέγοντας Περτούλι για τη διαμονή σας , αυτόματα έχετε υπογράψει την . . . καταδίκη της σιλουέτας σας . Ταβέρνες όπως αυτή του Παναγιώτη βάζουν άπαντες σε πειρασμό με τις τοπικές νοστιμιές τους . Ζαρκάδι με σταφίδες , κόκορας με χυλοπίτες , σπληνάντερο , κοκορέτσι και χωριάτικες πίτες συνθέτουν ένα γευστικότατο παζλ που θα συμπληρωθεί κομμάτι κομμάτι από εσάς . Όσο για τα κιλά ; Πόσες θερμίδες μπορείτε να κάψετε με ιππασία στα Περτουλιώτικα Λιβάδια ;

Πηγή: ICONS TRAVELLERS .

Δεν υπάρχουν σχόλια: