Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Τα χωριά του ορεινού όγκου περιμένουν τους παραθεριστές .



Καλοκαίρι στο χωριό :
Το καλοκαίρι για την Ελληνική ύπαιθρο αποτελεί μια ξεχωριστή περίοδος για τα τοπικά πράγματα καθώς αυτήν την περίοδο, όπως συνηθίζεται, επανακάμπτουν όσοι βρίσκονται μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες για το καθιερωμένο ξεκαλοκαιριό όπως λέει ο λαός μας.
Πλήθος ανθρώπων, εν είδει προσκυνήματος, ανεβαίνουν στα ψηλά, στα πανέμορφα Ελληνικά χωριά, στην ορεινή πατρίδα, απ’ όπου ξεκίνησαν αναζητώντας επαγγελματική καταξίωση, καλύτερη τύχη για τις οικογένειές τους.
Χωριά πνιγμένα μέσα στα έλατα, στα πεύκα και στις οξιές, μέσα στα αρώματα της ρίγανης, της αγριομέντας και του θυμαριού, στους ήχους από τα μαγευτικά θρόισμα της φυλλωσιάς, τα κελλαρίσματα των κρουσταλλένιων νερών.
Χωρία που η Ελληνική παράδοση παραμένει ζώσα με τα τοπικά ήθη και έθιμα να έχουν τον πρώτο ρόλο και να καθορίζουν την τοπική κοινωνική πραγματικότητα για την περίοδο του θέρους όπου η έλευση των απανταχού κατοίκων τους ανασυγκροτεί τον κοινωνικό ιστό.
Ο μεγάλος πλάτανος στο μεσοχώρι, το καμπαναριό της μεγάλης εκκλησιάς παραδίπλα, τα γραφικά καφενεδάκια γύρω - γύρω, οι ψάθινες καρέκλες, οι άνθρωποι που μαζεύονται απολαμβάνοντας το απογευματινό καφεδάκι, το πανηγύρι του προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής στις 26 του ίδιου μήνα, το καλοκαιρινό Πάσχα (Κοίμηση της Θεοτόκου), αποτελούν εικόνες που αποδεικνύουν ότι η Ελληνική ύπαιθρος παραμένει ατόφια, ζωντανή να διαιωνίζει την ιστορία και παράδοση.
Πολλές απ’ αυτές τις εικόνες θα ξαναζωντανέψουν και πάλι φέτος στα ορεινά χωριά του νομού μας στα οποία άρχισαν να καταφθάνουν οι μένοντες στα μεγάλα αστικά κέντρα κάτοικοί τους.
Και οι μόνιμοι ακρίτες τους, εκεί, να προετοιμάσουν την τοπική κοινωνία να δεχθεί τα τέκνα της, να περάσουν αντάμα το Καλοκαίρι, να γεμίσουν τις μπαταρίες τους απ’ τα χρώματα κι αρώματα της μαγευτικής Ελληνικής φύσης και να επιστρέψουν πίσω στη μόνιμη κατοικίας τους πλημμυρισμένοι με πλούτο εικόνων, συναισθημάτων, εμπειριών.
Τα χωριά του Ασπροποτάμου, της Μεσοχώρας, ολόκληρος ο ορεινός όγκος έχουν και εφέτος την τιμητική τους παρά τις οικονομικές δυσκολίες που, λόγω κρίσης, αντιμετωπίζουν οι συνέλληνες.
Άλλοι για δεκαπέντε μέρες, άλλοι για περισσότερο, άλλοι για λιγότερο, θα πάρουν και φέτος το άρωμα του Καλοκαιριού στο χωριό τους, αντάμα με τους συγχωριανούς τους και την ζώσα τοπική παράδοση .

Καλό καλοκαίρι λοιπόν σε όλους ! ! ! ! !

ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: