Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Το καρπούζι και οι ευεργετικές του ιδιότητες .

Η βιβλιογραφία λέει ότι οι Αιγύπτιοι (το 2.500 π.Χ.) μετέφεραν το καρπούζι μαζί τους σαν μια πηγή νερού. Δεν είχαν άδικο γιατί το καρπούζι περιέχει 92% νερό και αποτελεί ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα.Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και καροτίνης (αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές ιδιότητες).Είναι μια αξιόπιστη πηγή βιταμίνης Β6, ουσίας σημαντικής για την ομαλή λειτουργία του Νευρικού Συστήματος (συμβάλει στη σύνθεση σεροτονίνης, ντοπαμίνης, μελατονίνης).Η παρουσία λυκοπενίου προσδίδει στο καρπούζι ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά την πρόληψη καρκίνου του προστάτη, αλλά και την προστασία της καρδιάς.Όσον αφορά την πεποίθηση ότι το καρπούζι περιέχει πολύ ζάχαρη, καταρρίπτεται αν σκεφτούμε ότι 100γρ καρπούζι περιέχουν 7γρ υδατ/κων, ενώ 100γρ μήλο (χωρίς φλούδα) 8,5γρ υδατ/κων.

Σύσταση καρπουζιού - 100γρ:

Θερμιδες:31 KCAL .

Καροτινη (προδρομοσ βιτ. Α):230 μικρογρ.

Μαγνησιο: 8mg

Βιταμινη C: 8mg

Bitaminh b6: 0.14mg

Χτυπήστε το ελαφρά στη μέση, στον κούφιο ήχο μάλλον είναι καλό, στο συμπαγή ήχο μάλλον είναι... μάπα το καρπούζι.
Τον Ιούλιο είναι η καλύτερη περίοδος να απολαύσουμε το ελληνικό καρπούζι. Τρώγεται ωμό και καθαρισμένο από τη φλούδα. Επίσης, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Χτυπημένο στο μπλέντερ δίνει ωραίες γρανίτες.
100 γρ. καρπούζι έχουν 7 γρ. υδατ/κων. Δεν περιέχει πολλές θερμίδες, αλλά πολλές φορές το παρακάνουμε στην ποσότητα . . .
Πηγή: iator.gr
Thessalianews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: