Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Διαχειριστική Επάρκεια διεκδικεί ο Δήμος Πύλης .

Το πρώτο βήμα θα γίνει στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο θα συζητήσει την υιοθέτηση του σχετικού συστήματος επιβεβαίωσης .

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να αποκτήσει ο Δήμος Πύλης διαχειριστική επάρκεια αναμένεται να γίνει στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει είναι και «η Εφαρμογή του Συστήματος Επιβεβαίωσης της Διαχειριστικής Επάρκειας των Δικαιούχων των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013».
Πρόκειται την γνωστή διαχειριστική επάρκεια η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει ο νέος, διευρυμένος Δήμος Πύλης τη δυνατότητα να υλοποιεί προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι για υλοποίηση έργων μέσω του ΕΣΠΑ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι για τους Δήμους, η απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες οι τελικοί δικαιούχοι (όσοι θέλουν να χρηματοδοτούν για έργα και δράσεις από την Ε.Ε.) θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους όρους και προδιαγραφές για να χρηματοδοτηθούν και αυτό καλούνται να το αποδείξουν γραπτώς και τεκμηριωμένα.
Με τον όρο «Διαχειριστική Επάρκεια» εννοείται η ικανότητά του φορέα να ανταποκριθεί ως δικαιούχος στην έγκαιρη, οικονομική και ποιοτική εκτέλεση των χρηματοδοτούμενων έργων. Η διαχείριση των έργων ταυτόχρονα, πρέπει να υλοποιείται σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και τις απαιτήσεις του Κοινοτικού και Εθνικού Δικαίου, καθώς επίσης και μέσα σε συνθήκες ασφάλειας για τους εργαζομένους και τους χρήστες του έργου.
Η επιτυχημένη υλοποίηση και διαχείριση των προγραμμάτων συνδέεται άμεσα με τη γνώση που έχουν οι δικαιούχοι, για τις απαιτήσεις του Κοινοτικού και Εθνικού δικαίου και με την τεχνογνωσία και επάρκεια που διαθέτουν για να τις εφαρμόζουν.
Από τη Δημοτική Αρχή Πύλης γίνεται λόγος ότι «η συζήτηση και η έγκριση της εφαρμογής του Συστήματος Επιβεβαίωσης της Διαχειριστικής Επάρκειας των Δικαιούχων των Έργων 2007-2013 στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (συνεδρίαση 12ης Σεπτεμβρίου 2011) αποτελεί το πρώτο αλλά αναγκαίο βήμα για να αποκτήσει ο Δήμος Πύλης την ικανότητα να υλοποιεί ο ίδιος, έργα του ΕΣΠΑ.
Η προώθηση των διαδικασιών για την Επάρκεια έγινε εφικτή μετά τη δημοσίευση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Πύλης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθότι προβλέπονται σ’ αυτόν δομές, όπως η Τεχνική Υπηρεσία, που είναι απαραίτητες για την απόδοση Διαχειριστικής Επάρκειας σε ένα Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: