Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Τελευταία ελπίδα για απογραφή στα ορεινά .

Συνεργεία απογραφής αναμένονται σήμερα στις ορεινές κοινότητες . Χωρίς κατοίκους συρρικνώνονται τα κονδύλια για τα δυσπρόσιτα χωριά .
Στη σημερινή τελευταία ημέρα της απογραφής εναποθέτουν τις ελπίδες τους, οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι των ορεινών του Νομού Τρικάλων.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ενδιαφερόμενοι βρέθηκαν στα ορεινά χωριά του Νομού και ειδικότερα του δήμου Πύλης, για να απογραφούν, αλλά δεν βρήκαν σ’ αυτά τους απογραφείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάτοικοι του Αρματωλικού οι οποίοι περίμεναν μάταια τους απογραφείς για να τους απογράψουν στο χωριό τους. Ανάλογη ήταν η πραγματικότητα και στο Γαρδίκι και στα περισσότερα από τα ορεινά χωριά του Νομού.
Κατόπιν αυτών, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων και οι δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από τα ορεινά χωριά, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη σημερινή τελευταία ημέρα της απογραφής. Σύμφωνα με τους ίδιους, δόθηκε στη στατιστική υπηρεσία, οδηγία να επισκεφθούν οι απογραφείς τα ορεινά χωριά την πρώτη και τη σημερινή, τελευταία ημέρα της απογραφής. Επομένως, σήμερα θα παραστούν στους τομείς ευθύνες τους και αναμένεται να προχωρήσουν στη διαδικασία της απογραφής.
Παρότι η σημερινή ημέρα είναι εργάσιμη αναμένεται να κλιμακωθεί η κινητοποίηση από τις τοπικές κοινότητες προκειμένου να απογραφούν κάτοικοι στα ορεινά του δήμου Πύλης.
Η υποσημείωση…
Ωστόσο, παρά τη συγκεκριμένη κινητοποίηση υπάρχει μία επιφύλαξη ως προς τα αποτελέσματα αυτής, όχι μόνο επειδή είναι η εργάσιμη ημέρα, οπότε το εγχείρημα καθίσταται δυσκολότερο, αλλά και διότι υπάρχει η πληροφορία ότι κατά τη σημερινή ημέρα όσοι απογραφούν θα ενταχθούν στην κατηγορία των φιλοξενούμενων, οπότε πιθανό, δεν θα ενταχθούν στο μόνιμο πληθυσμό των ορεινών κοινοτήτων.
Οι γείτονες…
Αυτοδιοικητικοί πάντως, δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, για την εξέλιξη της διαδικασίας της απογραφής στο Νομό μας. Όπως, τονίζουν ανάλογα ζητήματα δεν εγέρθηκαν από γειτονικούς Νομούς με την απογραφή (π.χ. Νομός Καρδίτσας), οπότε σ’ αυτούς θα εμφανίζεται μόνιμος πληθυσμός στα ορεινά εν αντιθέσει με το Νομό Τρικάλων, όπου αναμένεται να είναι δραματικά συρρικνωμένος.
Η συγκεκριμένη πραγματικότητα, εκτιμούν ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον ορεινό όγκο, δεδομένου ότι λιγότεροι κάτοικοι σημαίνουν και μικρότερα κονδύλια για τις αναγκαίες υποδομές στα χωριά, οπότε προδιαγράφεται και η περαιτέρω υποβάθμισή τους.
Η ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: