Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Διώχνουν την νεολαία απο τον τόπο της . . . . . . .

Για το καλό των μαθητών  .

                                                                                   
                                                                                                                                     
Για το θέμα αυτό μίλησε στο “Ράδιο Πρωινός 105,3” η διευθύντρια περιφερειακής εκπαίδευσης Κωνσταντίνα Πράτζου. Η απάντηση της ότι τα Γυμνάσια αυτά κλείνουν για οικονομικούς λόγους ήταν κάθετα αντίθετη. Θεωρεί ότι έχει να κάνει με εκπαιδευτικούς λόγους και για το καλό των μαθητών. Ενώ ξεκίνησε με το παράδειγμα του Γυμνασίου Φήκης:
«Εμείς τις προτάσεις μας τις κάνουμε με βάση παιδαγωγικές αρχές. Βλέπω για παράδειγμα ότι το γυμνάσιο Φήκης έχει 35 μαθητές. Μπορεί οι γονείς ή η κοινωνία τώρα να ξεσηκώνονται, αλλά σε μια ψύχραιμη συζήτηση και σε μια ψύχραιμη επιχειρηματολογία δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι στην Πύλη, μ’ αυτές τις δεδομένες συνθήκες τις γεωφυσικές, τα παιδιά, αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε, μπορούν να έχουν την εκπαίδευση που απαιτεί το σήμερα σε ένα γυμνάσιο 35 μαθητών. Να σας πω ότι 35 παιδιά σημαίνει ότι τρία τμήματα, από 11,5 παιδιά κατά μέσο όρο σε κάθε τάξη. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως αυτά τα παιδιά σε τρία χρόνια δεν δέχονται επιδράσεις, δεν δέχονται αλληλεπιδράσεις, η κοινωνικοποίησή τους ελαχιστοποιείται, ενώ η ηλικία αυτή είναι καθοριστική στο να κοινωνικοποιηθεί ένα παιδί. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν να έχει τους καθηγητές των ειδικοτήτων και ξέρουμε και το ξέρουν πολύ καλύτερα οι ντόπιοι ότι κάνουν μαθήματα άλλης ειδικότητας, την ιστορία θα την κάνει ο Θεολόγος, ο Μαθηματικός θα κάνει τη γεωγραφία, τη φυσική.
Εμείς ως υπηρεσία, όπου αυτά τα αντιλαμβανόμαστε, στα μεγάλα κέντρα δεν τα επιτρέπουμε. Όμως, στα μικρά σχολεία εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν για πέντε ώρες να στείλεις καθηγητή για συγκεκριμένα μαθήματα. Αναγκαζόμαστε να συμφωνήσουμε να γίνονται οι δεύτερες αναθέσεις. Αυτό γίνεται σε βάρος των μαθητών.
Για παράδειγμα, στο Ρίζωμα βλέπω 30 μαθητές. Το Ρίζωμα είναι στις παρυφές των Τρικάλων. Επιτρέπεται, λοιπόν, να κρατάμε ένα τέτοιο γυμνάσιο με αυτό τον αριθμό μαθητών;
Αυτές βέβαια είναι συζητήσεις, δεν έχω τις εισηγήσεις και δεν ξέρω στις λεπτομέρειές τους τις τοπικές συνθήκες”.
Η προθεσμία .
Ο κ. Πράτζου για τα χρονικά περιθώρια που θα πρέπει να δοθεί η εισήγηση ήταν ξεκάθαρη:
“Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου οι διευθύνσεις πρέπει να στείλουν τις προτάσεις τους σε μας και μέχρι τις 25 εμείς στο υπουργείο”.
Δεν είναι το οικονομικό μέγεθος το πρόβλημα .
Η διευθύντρια περιφερειακής εκπαίδευσης Κωνσταντίνα Πράτζου κατέληξε στην συνέντευξη της ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι το οικονομικό κριτήριο με το οποίο λαμβάνουν τις αποφάσεις για τις εισηγήσεις τους:
“Εμείς δεν μετράμε το οικονομικό μέγεθος μόνο διότι στους σχεδιασμούς μας θα δείτε, για παράδειγμα, ένα εξαθέσιο είναι πιο δαπανηρό από ότι να έχουμε δύο τριθέσια. Όμως δεν προτιμούμε τα δύο τριθέσια, προτιμούμε το εξαθέσιο γιατί παιδαγωγικά είναι άρτιο. Συνεπώς μην βάζουμε τα οικονομικά μεγέθη. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα έχουμε εξοικονόμηση χρημάτων από τις συγχωνεύσεις. Τώρα, εάν οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πιο δαπανηρό είναι άλλο θέμα και χρειάζεται λεπτομερής εξέταση. Πρέπει να κάνουμε και καλό σχεδιασμό για να έχουμε εξοικονόμηση στη μεταφορά των μαθητών. Διότι μέχρι τώρα η μεταφορά μαθητών στην περιφέρεια Θεσσαλίας κόστιζε 17 εκ. ευρώ για πέρυσι. Επί της ουσίας εμείς γνωρίζουμε ότι η σωστή διαχείριση θα έφερνε ως αποτέλεσμα ένα πολύ μικρότερο ποσό από τα 17 εκ. Ευρώ».
Κάποτε ήταν ο Καραμανλής που έδιωχνε τον κόσμο για την ξενιτιά .Τώρα είναι ο Παπανδρέου .Οι δύο οικογένειες που κυβερνάνε την μεταπολεμική Ελλάδα . Σαν δεν ντρέπονται λίγο . . . . . .
Πρωινός Λόγος Τρικάλων .

Δεν υπάρχουν σχόλια: