Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Τσουκνίδα , η παρεξηγημένη .

shutterstock_220572190

Την ανακαλύπτουμε σε κάθε γωνιά της εξοχής , ξεπετάγεται στις άκρες των δρόμων , σε καλλιεργημένα αλλά και ακαλλιέργητα χωράφια .
Αν είστε τυχεροί, μπορεί και να την πετύχετε σε κάποια «ψαγμένη» λαϊκή αγορά . Ωστόσο, πολλοί την αποφεύγουν , λόγω των αλλεργικών αντιδράσεων που προκαλεί όταν την αγγίξουμε με γυμνά χέρια .

Είναι γνωστή σε όλους ως τσουκνίδα , τη χαρακτηρίζουν συχνά-πυκνά «ζιζάνιο» , ενώ ατζικνίδα, urtica urens κ.λ.π είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που μπορεί να τη συναντήσετε ψάχνοντας λίγο περισσότερο το «βιογραφικό της» .
Μέλος της οικογένειας των Κνιδοειδών , μετρά περίπου 40 ακόμη είδη παγκοσμίως , κάνει τις πρώτες τις εμφανίσεις με τα πρωτοβρόχια του Οκτωβρίου και τη βρίσκουμε ωραία και τρυφερή μέχρι τις αρχές Απριλίου , μπορεί και Μαΐου , ανάλογα με τον καιρό . 
Ο βλαστός της δεν ξεπερνά το ένα μέτρο .
Η διατροφική της «προίκα» είναι γνωστή από την αρχαιότητα μιας και είχε πραγματικά την τιμητική της στα τραπέζια των αρχαίων Ελλήνων . Η θρεπτική της αξία διόλου αμελητέα, αφού περιέχει βιταμίνες όπως Α (περισσότερη και από το καρότο) , Β και C , σίδηρο , ασβέστιο , μαγνήσιο καθώς και ιχνοστοιχεία .
Επίσης , όσο και αν σας φανεί παράξενο , αυτό το περιφρονημένο αγριόχορτο είναι από τα πιο ευεργετικά φυτά του πλούσιου «φαρμακείου της φύσης» και η λίστα των θεραπευτικών του ιδιοτήτων είναι πραγματικά ατελείωτη .
Αξίζει να σημειώσουμε ακόμα ότι η καροτίνη Β - που περιέχει σε αφθονία - βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης των ελεύθερων ριζών ενώ όταν καταναλωθεί ως έγχυμα ή αφέψημα είναι πραγματικά θαυματουργή .


shutterstock_230213806

Η τσουκνίδα στην κουζίνα . .
Η γεύση της τσουκνίδας είναι χορτώδης κι ευχάριστη . Στη διαχείρισή της θέλει προσοχή γιατί προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα , οπότε οπωσδήποτε εξοπλιστείτε με γάντια προτού κάνετε οτιδήποτε .
Τη συναντάμε συχνά σε συνταγές από την Ήπειρο , τη Μακεδονία και τη Θράκη , όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής αφού κάνει πεντανόστιμες πίτες όταν συνδυαστεί με χειμωνιάτικα χόρτα και φρέσκα μυρωδικά . Εξαιρετική της παρέα είναι και το ρύζι , οπότε μη διστάσετε να την χρησιμοποιήσετε σε ριζότο ή συνταγές , όπως το περίφημο τσουκνιδοπίλαφο που φτιάχνουν στη Μακεδονία .

Και μια συνταγή για ωραιότατη πίτα με τσουκνίδες από το Δημήτρη Σκαρμούτσο εδώ


Ελευθερία Βασιλειάδη
olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: