Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Έξι λόγοι για να τρώτε περισσότερα φασόλια .


Σύμμαχος για την υγεία σας  .
Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής και όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να τα καταναλώνουν για λόγους υγείας .
Ποιες είναι όμως, πιο συγκεκριμένα , οι ευεργετικές ιδιότητες των φασολιών ;
Δείτε παρακάτω έξι λόγους για τους οποίους πρέπει να εντάξετε τα φασόλια (και γενικότερα τα όσπρια) στη διατροφή σας :
1. Τα φασόλια βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους .
Μπορεί να ευθύνονται για αύξηση της παραγωγής… (δύσοσμων κυρίως) αερίων, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα βγάλετε από τη διατροφή σας . Άλλωστε, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του health.com , όσο πιο συχνά καταναλώνει κανείς όσπρια , τόσο λιγότερες … στομαχικές αναταράξεις (και τα αέρια παράγωγά τους) θα νιώθει .
2. Τα φασόλια περιέχουν πολλές φυτικές ίνες .
Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να νιώθουμε «γεμάτοι», κάτι που σημαίνει ότι δε θα νιώθουμε την ανάγκη να τσιμπολογούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας . Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε περίπου 25 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα . Μισή κούπα βρασμένα λευκά φασόλια περιέχουν σχεδόν 10 γραμμάρια φυτικές ίνες .
3. Τα φασόλια βοηθούν στην πέψη  .
Τα φασόλια περιέχουν τόσο διαλυτές, όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες . Οι πρώτες επιβραδύνουν την πέψη ενισχύοντας το αίσθημα ότι είστε «γεμάτοι», ενώ οι δεύτερες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας .
4. Τα φασόλια βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα .
Εκτός από πλούσια πηγή φυτικών ινών, τα φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη . Οι υδατάνθρακες που περιέοχυν τα φασόλια απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από τον οργανισμό σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα . Αυτό βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα .
5. Τα φασόλια βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης .
Ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα ξεκινά από… τη διατροφή μας . Σύμφωνα με μια έρευνα, που είχε δημοσιευτεί στο Canadian Medical Journal ανέφερε ότι μια μερίδα φασόλια , αρακά ή φακές την μέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 5% και να ρίξει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών κατά 5-6% .
6. Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή σιδήρου .
Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή σιδήρου , ωστόσο για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τα όσπρια από τον οργανισμό , φροντίστε να τα συνδυάσετε με κάποιο τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C .


 newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: