Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Προσοχή στη συλλογή μανιταριών .


alt

Εκκληση να σταματήσουν τη συλλογή άγριων μανιταριών όσοι δεν έχουν επαρκείς γνώσεις απευθύνουν οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας , με αφορμή δύο πρόσφατα περιστατικά συλλογής άγριων μανιταριών με δυσάρεστα αποτελέσματα .
Το πρώτο περιστατικό συνέβη στη Χαλκιδική και αφορά σε ζευγάρι ατόμων , που κατανάλωσαν άγρια μανιτάρια , τα οποία συνέλεξαν με ευθύνη τους και προφανώς χωρίς επαρκείς γνώσεις για το αντικείμενο , με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο νοσοκομείο , με σοβαρά προβλήματα υγείας .
Το δεύτερο περιστατικό συνέβη σε βουνό του νομού Λάρισας , όταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας συνάντησε μανιταροσυλλέκτες που είχαν μαζέψει , αλλά και τοποθετήσει στην ίδια σακούλα μαζί με φαγώσιμα μανιτάρια και το μανιτάρι αμανίτη φαλλοειδή (amanitaphalloides, φωτό) , τον αποκαλούμενο κοινά «θανατίτη» - πρόκειται για το πιο θανάσιμα δηλητηριώδες μανιτάρια στη χώρα μας , καθώς η τοξίνη που περιέχει προκαλεί ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια , όπως και ανεπάρκεια άλλων οργάνων . 
Η δράση της είναι εξαιρετικά ύπουλη , καθώς τα πρώτα συμπτώματα αργούν να εκδηλωθούν - το νωρίτερο που εκδηλώνονται είναι έξι ώρες - με αποτέλεσμα , μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα , να έχει γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά στα εσωτερικά όργανα .
Τα παραπάνω συστήνουν οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας με αφορμή προγραμματισμένες εκδηλώσεις , που πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Τρίτη στο γραφείο του Συλλόγου , από τις 7 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ, στο ισόγειο του κτιρίου του Παραρτήματος Θεσσαλίας του ΤΕΕ .
Ταχυδρόμος .
Thessalianews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: