Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ . . . ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΓΟΜΦΟΥΣ ! ! !


 
Η αποκάλυψη του ψηφιδωτού της Αμφίπολης με θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης έχει γοητεύσει την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα αλλά και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν στην zougla.gr   ότι η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης ναι μεν συναντάται σε σαρκοφάγους εκτός Ελλάδος ( Ρώμη ,Βατικανό ) και σε τάφους αλλά κυρίως ως μαρμάρινο επικάλυμμα και όχι ως ψηφιδωτό . 
Άλλωστε όπως είναι ήδη γνωστό , το νέο εύρημα στο εσωτερικό του λόφου Καστά είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε ένα μακεδονικό ταφικό μνημείο .
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στο αρχαιολογικό μουσείο της Καρδίτσας , φιλοξενείται μια σαρκοφάγος η οποία πάνω της έχει την αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα και μπροστά τον θεό Ερμή ως ψυχοπομπό .

Αν και η μελέτη για το συγκεκριμένο εύρημα δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί, το zougla.gr συνομίλησε με τον αρχαιολόγο που βρήκε τη σαρκοφάγο - λάρνακα , Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη .
Επίσης ο καθηγητής αρχαιολογίας του ΑΠΘ , Μιχάλης Τιβέριος, ο οποίος έχει δει τη σαρκοφάγο ανέφερε πως είναι ένα εύρημα εξαιρετικά σπάνιο για τη χώρα μας . 
Αν και η κατασκευή του χρονολογείται περίπου 4 αιώνες μετά το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης , ως θέμα , σύμφωνα με τους αρχαιολόγους , δείχνει πως χρησιμοποιείτο αδιαμφισβήτητα σε τάφους . 
Πρόκειται δηλαδή για ένα ταφικό θέμα .
 
ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ... ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΓΟΜΦΟΥΣ!!!

Οι  αρχαίοι Γόμφοι όπου έχει βρεθεί η σαρκοφάγος - λάρνακα , βρίσκονται στη θέση «Επισκοπή» Μουζακίου . 
Μαζί με την Τρίκκη , την Πέλιννα και τη Μητρόπολη αποτέλεσαν την τετράδα της Εστιαιώτιδας . 
Η πόλη ιδρύθηκε τον 4ο π. Χ. αιώνα από συνοικισμό κωμών σε «θεατροειδή» χώρο ενός μακρόστενου υψώματος που σήμερα ορίζει τα όρια των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων . 
Έλεγχε τις δύο εισόδους από τη θεσσαλική πεδιάδα προς την αρχαία Αμβρακία (Άρτα) και την χώρα των Αθαμάνων . 
Ο Πάμισος ποταμός φαίνεται πως όριζε την αρχαία πόλη στα ΝΑ.
Oι αρχαίοι Γόμφοι για μικρό χρονικό διάστημα ονομάζονταν Φίλιπποι ή Φιλιππόπολις .
Ο βασιλιάς Φίλιππος ενίσχυσε το κτίσιμο της νέας πόλης Ο Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Μακεδονίας , ενίσχυσε το κτίσιμο της νέας πόλης . 
Έκοψε νομίσματα με την επιγραφή «ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΛΙΤΩΝ» και για μικρό χρονικό διάστημα η πόλη έφερε το όνομα «Φίλιπποι ή Φιλιππόπολις» . 
Μετά το 330 π. Χ. η πόλη εμφανίζεται με το παλιό της όνομα Γόμφοι . 
Οι Γόμφοι έκοψαν δικά τους νομίσματα , τα οποία φέρουν τις επιγραφές ΓΟΜΦΕΩΝ – ΓΟΜΦΙΤΟΥΝ . 
Στις παραστάσεις διακρίνεται ο Ζευς - Παλάμνιος ή Ακραίος . 
Στους αρχαίους Γόμφους λάτρευαν και τον Διόνυσο Κάρπιο , που υποδήλωνε την καλλιέργεια της αμπέλου .

Επειδή οι αρχαίοι Γόμφοι έλεγχαν την διάβαση προς την Αθαμανία και την Ήπειρο, αρκετές φορές υπέστησαν πολιορκίες και καταστροφές . 
Έτσι το 198 π. Χ. κατέλαβε την πόλη ο Αμύνανδρος, βασιλιάς των Αθαμάνων, με τη βοήθεια των Ρωμαίων, στη συνέχεια το 191 - 185 π. Χ. ο Φίλιππος Ε΄ της Μακεδονίας και αργότερα, το 48 π. Χ. , ο Ιούλιος Καίσαρας στον εμφύλιο πόλεμο με τον Πομπήιο . 
Από τις φιλολογικές πηγές και τα ανασκαφικά στοιχεία διαπιστώνεται ότι η πόλη των Γόμφων υπήρχε τον 6ο μ. Χ. αι. , οπότε ανακαινίστηκε το τείχος της από τον Ιουστινιανό .
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην περιοχή των αρχαίων Γόμφων , έχει διενεργηθεί μεγάλος αριθμός σωστικών ανασκαφών , είτε λόγω της καλλιέργειας των αγρών , είτε με την κατασκευή δημοσίων έργων, είτε εξαιτίας αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας . 
Κατά τη διάρκεια της έρευνας καθαρίστηκε η εξωτερική παρειά του τείχους , αποκαλύφθηκε τμήμα μεγάλου δημόσιου κτιρίου , τμήμα μεγάλης οικίας τωνΡωμαϊκών χρόνων , καθώς και τάφοι του νότιου νεκροταφείου της αρχαίας πόλης . 
Οι αρχαίοι Γόμφοι φαίνεται ότι αποτελούσαν κέντρο άσκησης της λιθοξοϊκής τέχνης . Ανασκαφικά δεδομένα στον αρχαιολογικό χώρο όπως σπόνδυλοι κιόνων , ενεπίγραφη πλίνθος με ονόματα Γομφέων μαρμαροτεχνιτών , ημίεργη προτομή, επιτύμβιες στήλες και μαρμάρινή λάρνακα, ενισχύουν την άποψη αυτή . 
Στο εργαστήρι των Γόμφων αποδίδεται και η ανάγλυφη επιτύμβια στήλη του «Εχένικου» από την περιοχή των Καλογήρων .
Στην κοίτη του Πάμισου ποταμού - κτηματικές περιφέρειες Μουζακίου , Μαυρομματίου «θέση Κρύα Βρύση» , Γελάνθης «θέση Γεροπλάτανος» και Παλαιομονάστηρου - έχουν ερευνηθεί αρκετοί τάφοι της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου , καθώς και ταφικός τύμβος στη θέση "Λογγαράκος ". 
Διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη και στήλες έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των τάφων .  
Εκτός από την πρακτική του ενταφιασμού σε κιβωτιόσχημους τάφους ή σε πήλινες και μαρμάρινες λάρνακες , έχουν διαπιστωθεί πυρές και εγχυτρισμοί . 
Χαρακτηριστική είναι η μαρμάρινη λάρνακα «νεοαττικού» τύπου με παράσταση «αρπαγής Κόρης» στην εμπρόσθια κύρια πλευρά . 
Στην πίσω όψη παριστάνεται αετός από τα φτερά του οποίου εκφύονται φυτικοί πλοχμοί που απολήγουν στις γωνίες σε κεφαλές βοών . 
Τις στενές πλευρές κοσμούν λεοντοκεφαλές και φυτικοί πλοχμοί .
Στο εσωτερικό των τάφων παρατηρήθηκαν γυάλινα και πήλινα αγγεία , κυρίως ατρακτοειδή ληκύθια, καθώς και νομίσματα ως προσφορές στο νεκρό .
Zougla.gr.
Trikalavoice .

Δεν υπάρχουν σχόλια: