Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Το πεπόνι στη διατροφή μας .

alt

 

Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο δροσιστικά και αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού . Ωστόσο, άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους ή κάνουν προσπάθεια απώλειας βάρους , αποφεύγουν την κατανάλωσή του επικαλούμενοι έναν ακόμη διατροφικό μύθο , ότι δηλαδή παχαίνει .

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η διατροφική αξία του πεπονιού .
Το πεπόνι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 90%) και επομένως η κατανάλωσή του συμβάλλει στην αύξηση της πρόσληψης υγρών προκειμένου να αναπληρωθούν οι απώλειες λόγω ζέστης .
Από την άλλη, οι θερμίδες που αποδίδει είναι λίγες , αναλογικά με τη θρεπτική του αξία , καθώς ένα φλιτζάνι πεπόνι κομμένο σε κύβους αποδίδει περίπου 54 θερμίδες .
Όσον αφορά στα θρεπτικά του συστατικά είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες , όπως η βιταμίνη C και το β-καροτένιο , συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και την προστασία του από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου .
Επιπλέον , είναι καλή πηγή καλίου , βοηθώντας έτσι στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης , καθώς επίσης και πλούσιο σε αδενοσίνη, μια ουσία με αντιπηκτικές ιδιότητες που δρα προστατευτικά ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια. Τέλος, περιέχει επίσης βιταμίνη Β6 , η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος .
Επομένως , το πεπόνι είναι ένα φρούτο που δεν θα πρέπει να λείπει από το καλοκαιρινό μας διαιτολόγιο , καθώς συνδυάζει υψηλή διατροφική αξία με χαμηλό περιεχόμενο σε θερμίδες , κάτι που σε καμία περίπτωση δεν το καθιστά απαγορευτικό για όσους βρίσκονται σε δίαιτα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: