Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Γνωρίστε τη διατροφική αξία των κερασιών .


Περιέχουν , μεταξύ άλλων , φυτικές ίνες και κάλιο .
Τα κεράσια αποτελούν χαρακτηριστικό φρούτο του καλοκαιριού, ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας . 
Σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες , τόπος προέλευσης των κερασιών ήταν η πόλη Κερασούντα στον Εύξεινο Πόντο .
Σήμερα, παράγονται κυρίως στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, ενώ τα ελληνικής παραγωγής κεράσια , κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας .
Τα κεράσια συνδυάζουν την υψηλή διατροφική αξία με το χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο , καθώς μια μερίδα 100 γραμμαρίων (περίπου 15 κεράσια) αποδίδει γύρω στις 60 θερμίδες , ενώ παράλληλα παρέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών , που προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου , και είναι καλή πηγή καλίου το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και βιταμίνης C που ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού .
Επιπλέον, τα κεράσια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες , χημικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση , που φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο .
Τέλος , περιέχουν υψηλή συγκέντρωση μελατονίνης , ορμόνης που προάγει τον ύπνο κι έχει συσχετιστεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας , ενώ ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης τα καθιστά μια καλή επιλογή φρούτου για άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη .


Πηγή: neadiatrofis.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: