Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Άπειρες όμορφες αναμνήσεις από τη ζωή του βουνού .

Ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις είχε πει πως, ο άνθρωπος δημιουργεί ή από χαρά ή από πόνο.


Ο Χρήστος Καραγκούνης θα έλεγα δημιουργεί και από τα δυο. Δημιουργεί από χαρά γιατί αγαπάει τον κόσμο ολάκερο, μα πιότερο όμως δημιουργεί από πόνο. Άνοιξε διάπλατα την καρδιά του και χύθηκαν γύρω του χίλια χρώματα και αρώματα. Ξεδίπλωσε την ψυχή του και γύρω του διασκορπίστηκαν όμορφα ανθρώπινα συναισθήματα. Όλα αυτά, έσκυψε τα μάζεψε προσεκτικά, με περίσσια απλότητα χάρη και κυρίως αγάπη και τα έκανε στίχους. Και τους στίχους τούς έκανε ποιήματα, σε ένα μικρό και απλό τόμο.
Αλλά σε αυτό τον μικρό τόμο όμως χώρεσαν άπειρες όμορφες αναμνήσεις από τη ζωή του βουνού, εμπλουτισμένες με σωρεία συναισθημάτων από την καθημερινότητα.
«Του βουνού και του πόνου», μέσα σε δυο έννοιες χωράνε η μεγάλη καρδιά και η τεράστια ψυχή του εκδότη. Ο Χρήστος Καραγκούνης με τα ποιήματά του, μας μεταφέρει νοερά και γλυκά στα χρόνια εκείνα που οι κοινωνίες ήταν στενά δεμένες μεταξύ τους. Που ο θεσμός της οικογένειας, η έννοια της θρησκείας και της πατρίδας ήταν ιδανικά.
Μας ανεβάζει στις απόκρημνες κορφές του Κριάκορα, ατενίζοντας με δέος το αγέρωχο πέταγμα του αετού, νιώθοντας στα ρουθούνια μας το μεθυστικό άρωμα του τσαγιού. Μας περιπλανάει στις πλαγιές των ορέων, στις στρούγκες των τσελιγγάδων, ακούγοντας τα βελάσματα των προβάτων, τους ήχους των κουδουνιών, το φτερούγισμα της πέρδικας, το θρόισμα των φύλλων του πλάτανου, τον ασταμάτητο ήχο των κρυστάλλινων νερών του Γλαβά. Αυτούς τους ρομαντικούς ήχους του βουνού που όλοι μαζί συνθέτουν μια υπέροχη μελωδία.
Ο Χρήστος Καραγκούνης μέσα από αυτούς τους στίχους των ποιημάτων του, μας έκανε έστω και για λίγο να θυμηθούμε τη φύση, να έρθουμε πιο κοντά σε αυτή. Μας έκανε να χαμογελάσουμε, να δακρύσουμε, να ποθήσουμε, να νοσταλγήσουμε, να αφουγκραστούμε τον παλμό της εποχής εκείνης.
Ο Χρήστος Καραγκούνης είναι ένας μικρός ήρωας. Γιατί κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Όχι μόνο γιατί εξωτερίκευσε τα αισθήματά του κάνοντάς τα ποιήματα, αλλά και στην ίδια τη ζωή, γιατί την αγάπησε δε λιποτάχτησε, της έδωσε νόημα και περιεχόμενο, και εισέπραξε από αυτή αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση.
Χρήστο Καραγκούνη, μέσα από τα ποιήματά σου μας έκανες να νοιώσουμε έστω και για λίγο άνθρωποι με αισθήματα και ευαισθησίες.
Γι’ αυτή τη δωρεά της ψυχής σου, σ’ ευχαριστούμε θερμά.

Σπύρος Νεραϊδιώτης .

Δεν υπάρχουν σχόλια: