Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Μια Παναγία των Πυλών στην Θεσσαλία .

 
Η Θεσσαλία είναι μια πολύ μυστηριακή περιοχή , με πολλούς θησαυρούς .

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν την γοητεία του τόπου και των υπέροχων φαραγγιών της .

Το τοπίο κόβει την ανάσα , με τα απότομα βράχια να δημιουργούν ένα αλλόκοσμο πέρασμα , που νομίζεις ότι θα σε βγάλει σε μια ονειρική πραγματικότητα . 
Και όντως , αυτό κάνει ! 
Φυσικά , κάθε φορά που ακούει ένας ταξιδιώτης πως μια περιοχή λέγεται «Πύλη» , «Πορτίτσα» και όλα τα συναφή , πρέπει να ανοίγει καλά τις διόδους του μυαλού του , γιατί μάλλον μιλάμε για ένα χώρο δύναμης και παράδοξων φαινομένων . 
Δεν είναι κακό να αφήνουμε την φαντασία μας να πλανηθεί λίγο πέρα από το πραγματικό , ειδικά σε ένα τόσο όμορφο τοπίο όπως η επικράτεια των Γρεβενών . 
Και ακόμα περισσότερο , αν μας περιμένει μια Παναγία , φύλακας της Πύλης . . .

Η Πόρτα Παναγιά : ένα μυστήριο του μεσαίωνα .

Καθώς λοιπόν βρισκόμαστε στην επικράτεια των Γρεβενών , θα γνωρίσουμε ένα από τα πιο όμορφα μυστήρια του βυζαντίου , και αυτό δεν είναι άλλο από την λεγόμενη Πόρτα Παναγιά , αυτό το κομψοτέχνημα στην όχθη του Πορταϊκού ποταμού . 
Η εκκλησία ιδρύθηκε από τον Σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό Δούκα, γιο του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Δούκα από μη έγγαμο βίο . 
Το χωριό που σήμερα λέγεται Πύλη , και είναι ένας παράδεισος , λεγόταν τότε Μεγάλαι Πύλαι και αποτελούσε ένα στρατηγικότατο πέρασμα στην επικράτεια των Γρεβενών . Αυτή η τόσο μυστηριακή εκκλησία ήταν το καθολικό μιας μεγάλης ανδρικής μονής, αφιερωμένης στην Ακαταμάχητο Θεομήτορα . 
Δυστυχώς η μεγάλη πυρκαγιά του 1855 κατέστρεψε τον εκπληκτικό ξυλόγλυπτο διάκοσμο , αφήνοντας μόνον το μαρμάρινο τέμπλο άθικτο . 
Οι τοιχογραφίες που έχουν σωθεί δείχνουν ότι η εκκλησία έγινε όχι μόνον για να προστατευτεί από τους πολεμιστές – μοναχούς το πέρασμα , αλλά και σαν ένα σύμβολο ενός περάσματος από τα εγκόσμια σε άλλες σφαίρες . 
Τα ανυπέρβλητης αξίας ψηφιδωτά που κοσμούν την είσοδο του ιερού εξάπτουν την φαντασία , μιας και για όσους ξέρουν το τυπικό , πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της τάξης , με τον Δεσπότη Χριστό να είναι στα αριστερά της Ωραίας Πύλης και την Παναγία Βρεφοκρατούσα στα δεξιά της, ως να είναι σημαντικότερη από τον Χριστό ! 
Κάθε φορά που έχουμε τέτοια Μαριολατρεία , ξέρουμε με βεβαιότητα ότι ο ναός είναι κτισμένος επάνω σε πανάρχαιο ιερό θηλυκής θεότητας , που εδώ δεν αποκλείεται να είναι η Δήμητρα .

Στην Πύλη που υποδέχεται τους κόσμους .

Η πανέμορφη Πύλη είναι όντως ένα πέρασμα για τις πιο βόρειες επικράτειες , από την θεσσαλική πεδιάδα προς τον ορεινό όγκο της Πίνδου . 
Ο Κόζιακας και ο Ίτανος , τα δύο αντικριστά βουνά , δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο , μέσα του φωλιάζει η Πύλη . 
Εξαιρετικό φυσικό ανάγλυφο , πλούσιο δάσος και μια εκπληκτική κωμόπολη συνθέτους το μαγευτικό σκηνικό της Πύλης , μόλις 18 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα . 
Από εδώ ανοίγονται οι δρόμοι για το Περτούλι , το Νεραϊδοχώρι , την Ελάτη . 
Τα πανέμορφα μονοπάτια της Πύλης οδηγούν σε ορεινούς θησαυρούς , ρυάκια , καταπράσινες γωνιές . 
Πέρα από τα όμορφα γεφύρια και την Πόρτα Παναγιά , ο ταξιδιώτης θα δει εδώ και την σημαντικότατη Μονή Δουσίκου , χτισμένη από τον μεγάλο λόγιο του βυζαντίου και της δύσης, τον Βησσαρίωνα , ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και είναι πολιούχος . 
Όταν η Μονή άκμαζε, είχε 365 κελιά, όσες και οι μέρες του χρόνου ! 
Εδώ βρισκόταν το περίφημο ευαγγέλιο του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου , το ποίο τώρα φυλάσσεται στην Μονή Βαρλαάμ . 
Η μεσαιωνική ιστορία της Πύλης , με το σμίξιμό της με την αρχαία , καθώς υπάρχουν παντού σπαράγματα από αρχαίους ναούς και ιερά , είναι πολύ εντυπωσιακή και αξίζει να την γνωρίσετε !
newsit .
Thessalianews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: