Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Μετέωρα : Η μυστηριώδης δημιουργία της φύσης .


Η δημιουργία των Μετεώρων αποτελεί ένα μυστήριο λόγω της μορφολογίας του γεωλογικού αυτού φαινομένου, που αν και έχει κατά καιρούς απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους , δεν έχει ακόμη ξεκάθαρα ερμηνευθεί .
Είναι ενδιαφέρον το ότι ούτε η Ελληνική Μυθολογία ούτε οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και ούτε ξένος ιστορικός έχει αναφερθεί στο χώρο αυτό .
Από πού πήραν το όνομά τους .
Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου μετεώρου , τον Άγιο Αθανάσιο τον μετεωρίτη , ο οποίος ονόμασε μετέωρο τον πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344 .
Κάποια άλλη εκδοχή αποδίδει την ονομασία στην αστρονομία , όπου Μετέωρο ονομάζεται κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου σε αυτή κάποιου μετεωροειδούς , δηλαδή κάποιου βραχώδους σώματος που μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά μέτρα . Και τα Μετέωρα μοιάζουν σαν να κρέμονται από τον ουρανό .
Πώς δημιουργήθηκαν .
Σύμφωνα με τη θεωρία του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον, που επισκέφτηκε την Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα , η δημιουργία αυτών των τεράστιων ογκολίθων οφείλεται σ΄ ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία .
Οι γεωλογικές μεταβολές των αιώνων ανύψωσαν και αποσφήνωσαν το τμήμα αυτό, όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά στο Αιγαίο . Έτσι, αργότερα κατά την τριτογενή περίοδο που διαμορφώθηκαν οι αλπικές πτυχώσεις της οροσειράς της Πίνδου , αποκόπηκε αυτός ο κώνος από τη συμπαγή μορφή του δημιουργώντας επιμέρους μικρότερους , αυτοί που υφίστανται σήμερα, και ανάμεσά τους τη κοιλάδα του Πηνειού ποταμού . Λέγεται ότι στις κορυφές τους έχουν βρεθεί απολιθωμένα όστρακοειδή .
Οι επιβλητικές Μονές .
Απορίας άξιο είναι το πώς χτίστηκαν οι 30 Μονές πάνω στους επιβλητικούς βράχους που η θέα τους, κόβει κυριολεκτικά την ανάσα .
Ο Άγιος Στέφανος , είναι ένα μοναστήρι , που ιδρύθηκε το 1400 . Ο εποικισμός του βράχου ωστόσο, είναι πιθανότατα παλαιότερος . Μάλιστα μέχρι το 1927 , σωζόταν και μια επιγραφή που υποδήλωνε σαν έτος ίδρυσης το 1192 . Κατά τον 19ο Αιώνα, ζούσαν εδώ περισσότεροι από 30 μοναχοί , ενώ το 1960 , ήταν σχεδόν έρημη και μετατράπηκε το 1961 σε γυναικείο μοναστήρι . Αξίζει να δείτε είναι θρόνος του επισκόπου και τα γραφεία για τα υμνολόγια, τα οποία είναι διακοσμημένα με φίλντισι .
Η Μονή Βαρλαάμ είναι το μεγάλο Μετέωρο που ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα, και το μοναστήρι κατοικείται ακόμα . Μετά το θάνατο του πρώτου οικιστή, αφού έμεινε για λίγα χρόνια χρησιμοποίητο, στη συνέχεια κατοικήθηκε εκ νέου . Η αρχική του κατασκευή πιθανολογείται ότι ξεκίνησε το 1518 και ολοκληρώθηκε το 1535 . Οι ιδρυτές του το σχεδίασαν προσαρμοσμένο στον κοινοβιακό τρόπο ζωής . Ένας ταξιδιώτης από το 1779 καταγράφει στο οδοιπορικό του , ότι από την κατασκευή του μοναστηριού , δεν έχει εισέλθει καμιά γυναίκα στο χώρο .
Τόπος προσευχής και απομόνωσης .
Το άγριο και απροσπέλαστο τοπίο αποτέλεσε πρόσφορο χώρο για τους χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή σε χρονολογία που δεν είναι ακριβώς γνωστή .
Τα Μετέωρα, λόγω και της μορφολογίας τους , πρόσφεραν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ιδανικό καταφύγιο για το μοναχισμό και διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού και έργα της μεταβυζαντινής τέχνης . Στις αρχές του 19ου αιώνα πολλά μοναστήρια λεηλατήθηκαν από το στρατό του Αλή Πασά .
Δίχτυα και τροχαλίες για την μεταφορά μοναχών και προμηθειών .
Στη δεκαετία του 1920 λαξεύτηκαν κλίμακες και σήραγγες στους βράχους καθιστώντας τις μονές προσβάσιμες από το γειτονικό οροπέδιο κι έτσι η παραδοσιακή μέθοδος επικοινωνίας και ανεφοδιασμού τον μονών με ανεμόσκαλες , σκοινιά , τροχαλίες και καλάθια , σταδιακά εγκαταλείφθηκε . Πριν από μερικά χρόνια γίναμε μάρτυρες της μεταφοράς ενός μοναχού κι ενός πολίτη, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την τροχαλία για να φθάσουν από ένα Μετέωρο σε άλλο . Η εικόνα, μας σοκάρισε και μας προκάλεσε δέος . . .
Χαρακτηριστικό του φόβου, κατά την μεταφορά, είναι το απόσπασμα από το διήγημα του Χρ. Χριστοβασίλη, ο οποίος επισκέφτηκε τα Μετέωρα το Μάιο του 1897 και χρησιμοποίησε δίχτυ για να ανέβει στην Μονή :
Κάθισα μέσα στο δίχτυ ωχρός, άφωνος , σαν ν' ανέβαινα τα σκαλοπάτια λαιμητόμου . Όλο το αίμα μου εκείνη τη στιγμή είχε μαζευτεί στην καρδιά μου . Ήθελα να φωνάξω , να πεταχτώ έξω από το δίχτυ . Αλλά τα πόδια μου δεν είχαν δύναμη να κινηθούν . . .
Τα Μετέωρα σήμερα .
Σήμερα τα Μετέωρα κατακλύζονται από πλήθος προσκυνητών που θαυμάζουν , το μοναδικό αυτό δημιούργημα της φύσης , αλλά και των ανθρώπων .
Από τα τριάντα Μοναστήρια που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι , τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO .
Πηγή: pontos-news.gr .
Thessalianews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: