Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Θετικές οι τράπεζες για τους οδικούς άξονες .


«Θέμα μηνών» είναι η επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις «παγωμένους» αυτοκινητόδρομους, σύμφωνα με εκπροσώπους των τραπεζών που δανειοδοτούν τα έργα.
Πάντως, ενθαρρυντικό είναι ότι στο «κενό» των δύο ετών συνεχίστηκαν οι αρχαιολογικές έρευνες και, στην περίπτωση του άξονα Κορίνθου - Πύργου, ολοκληρώθηκαν.
Σε συνέδριο χθες για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά δημόσια για το συγκεκριμένο ζήτημα οι εκπρόσωποι δύο εκ των 43 τραπεζών που δανειοδοτούν τα έργα. «Πέρα από τις τράπεζες πρέπει και η Βουλή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφραστούν επί των λύσεων που έχουν προταθεί. Αλλά είναι θέμα λίγων μηνών να ξεκινήσουν τα έργα», ανέφερε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank, Βαγγέλης Καλαμάκης. «Έχουμε υπολογίσει ότι αν επανεκκινηθούν τα έργα σε δύο μεγάλους οδικούς άξονες, τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και την Ολυμπία Οδό, θα προσθέσουν μέσα στο 2013 μισή ποσοστιαία μονάδα στο ΑΕΠ». Επιπλέον, η επανεκκίνηση των έργων εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα στην αγορά. «Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης είναι από κεφάλαια εκτός χώρας. Και σήμερα η χώρα χρειάζεται κεφάλαια να έρθουν από το εξωτερικό, γιατί εσωτερικά κεφάλαια δυστυχώς δεν υπάρχουν και πολλά δεν είναι πρόθυμα να έρθουν στην Ελλάδα. Αρα, έχει μία επιπλέον αξία να προχωρήσουν οι δρόμοι», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, γενικός διευθυντής του τομέα Global Corporate Clients της Eurobank. Οπως ανέφεραν, οι 43 τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής δώσει 728 εκατ. ευρώ σε δανειακά κεφάλαια στις τέσσερις κοινοπραξίες. Πάντως, στην άμεση επανεκκίνηση των έργων το καλοκαίρι συνηγορεί ακόμα ένας παράγοντας: η συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών. Στις 22 Μαρτίου, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέβαλε 733.000 ευρώ στην κοινοπραξία Απιον Κλέος (κατασκευαστή του Ελευσίνα - Πάτρα - Πύργος) για τη συνεισφορά της το πρώτο δεκάμηνο του 2012 σε αρχαιολογικές έρευνες στον άξονα. Οπως επισημαίνουν πηγές της ΕΥΔΕ Πελοποννήσου, που παρακολουθεί το έργο, οι αρχαιολογικές εργασίες έχουν τελειώσει από την Κόρινθο ώς τον Πύργο και σε εξέλιξη βρίσκονται μόνο αρχαιολογικές εργασίες στον παράδρομο. Ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου δεν έχει ζητήματα αρχαιολογικών ερευνών (αφού εργάζεται στις σήραγγες των Τεμπών), ενώ στους άλλους δύο άξονες (Ιόνια και Ε65) βρίσκονται σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές σε περισσότερα από 100 σημεία ενδιαφέροντος.
H Καθημερινή (Γιώργος Λιαλιός) .
Thessalianews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: