Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Σειρά έχει το φράγμα της Μεσοχώρας ; ; ; ; ;

Σε ιδιώτες το υδροηλεκτρικό Πλαστήρα .   


Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις υδροηλεκτρικών σταθμών, χωρίς να εξαιρέσει αυτόν στη λίμνη Πλαστήρα, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της Λαρισαίας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώς Διώτη.
«Η ΔΕΗ σήμερα κατέχει περίπου το 70% της χονδρεμπορικής αγοράς και το 99% της λιανικής αγοράς και βεβαίως, η ΔΕΗ είναι η μοναδική εταιρία στη χώρα μας που έχει στην ιδιοκτησία της και λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες. Μόνο Ελλάδα, Κύπρος Μάλτα, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία έχουν το σημερινό καθεστώς λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπάρχει μία εταιρία με δεσπόζουσα θέση και στη συνέχεια η μία, δύο ή τρεις εταιρίες μικρές που υπάρχουν έχουν ποσοστό κάτω από 5%.
Άρα, φαντάζομαι ότι για όφελος του τελικού καταναλωτή κανένας δεν θα ήθελε αυτή η κατάσταση να συνεχίσει να υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Μανιάτης κι επιβεβαίωσε ότι «στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η κυβέρνηση εξετάζει και μέτρα που αφορούν στην πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας». Προανήγγειλε μάλιστα ότι «πολύ σύντομα» οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης θα καταθέσουν την τελική τους πρόταση.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ .
«Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για κερδοσκοπία», υποστήριξε από την πλευρά της η κ. Ηρώ Διώτη που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με το Μνημόνιο 2, μπήκαν κυριολεκτικά σε μία νύχτα επίσημα οι βάσεις για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεσμευτήκατε στους δανειστές μας, ερήμην της ελληνικής κοινωνίας και ψηφίσατε την αναδιάρθρωση μέχρι τον Ιούνιο του 2012, με στόχο την ιδιωτικοποίησή της. Δεν νοιάζεστε αν εφαρμόζετε καταστροφική πολιτική, δεν διστάζετε να προχωρήσετε σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημοσίων υποδομών», σημείωσε η Λαρισαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που παρέθεσε τα εξής στοιχεία για τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Πλαστήρα στην Καρδίτσα:
«Έχει ισχύ 129,9 MW. Όλο το πλέγμα της δραστηριότητας που αναπτύσσει είναι τεράστιο, αφού εκτός του ότι παράγει σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αρδεύει χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρο το Θεσσαλικό Κάμπο, ενώ στη λειτουργία του οφείλουν την ύδρευσή τους εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, όποιος ελέγχει τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Λίμνης Πλαστήρα, ουσιαστικά ελέγχει και την τεχνητή Λίμνη Ταυρωπού για τη δημιουργία της οποίας οι κάτοικοι της Νεβρόπολης έδωσαν τη γη τους και η πιθανολογούμενη πώλησή της εγκυμονεί κινδύνους για την ιδιωτικοποίηση των αγαθών της ενέργειας και του νερού και την εκτόξευση των τιμών τους.
Τυχόν πώληση λοιπόν θα έπληττε ευθέως τη βασικότερη ίσως παραγωγική και αναπτυξιακή δυνατότητα της Καρδίτσας τόσο στον τομέα τουρισμού, όσο και της αγροτικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό αυτό που μας περιέγραφαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ εκεί ότι όποιος ελέγχει τον υδροηλεκτρικό σταθμό, ουσιαστικά ελέγχει όλο το μήκος το φυσικού πόρου και αυτό που εκβάλλει μέχρι το Αιγαίο και αυτό που εκβάλλει μέχρι το Ιόνιο.
Πώς, λοιπόν, κ. υπουργέ, θα εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη και οικονομική άρδευση και ύδρευση του Θεσσαλικού Κάμπου, αν τα πουλήσετε σε ιδιώτες και πώς θα διασφαλίσετε χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές οικιακού και αγροτικού ρεύματος;», ρώτησε η κ. Ηρώ Διώτη επισημαίνοντας ότι «οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε μία επιπλέον θέση μάχης» και υπενθυμίζοντας ότι «η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο».
ΔΟΘΗKΑΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ .
«Δεν υπάρχει λίστα προς ιδιωτικο- ποίηση υδροηλεκτρικών μονάδων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ανταπάντησε ο κ. Γιάννης Μανιάτης και πρόσθεσε:
«Οι όποιες επιλογές θα γίνουν τελικά από την κυβέρνηση για τη ΔΕΗ, θα προκύψουν ασφαλώς μετά απ την εισήγηση που θα μας κάνουν ο σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης. Πρέπει, όμως, να είναι προφανές σε όλους μας ότι η ύπαρξη μονάδων παραγωγής από διαφορετικές πηγές, δηλαδή και νερό και λιγνίτης και φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι κάτι αυτονόητο και προφανές για να έχει ισορροπημένο και άρα ανταγωνιστικό ενεργειακό μίγμα η οποιαδήποτε εταιρία. Όσον αφορά τη Λίμνη Πλαστήρα, ασφαλώς γνωρίζετε, κυρία συνάδελφε, ότι όταν έγιναν τα έργα, οι τότε ιδιοκτήτες της περιοχής πήραν όλες τις νόμιμες προβλεπόμενες αποζημιώσεις προκειμένου να εκχωρήσουν την ιδιοκτησία τους. Επιπλέον, σε περίπτωση που το οποιοδήποτε υδροηλεκτρικό έργο ιδιωτικοποιηθεί, να είστε σίγουρη ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες με πλήρη διαφάνεια και πλήρη διασφάλιση της βέλτιστης πρότασης για το ελληνικό δημόσιο. Για την κυβέρνηση είναι αυτονόητο ότι οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη που ισχύουν στην παρούσα φάση για οποιοδήποτε υδροηλεκτρικό έργο θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την πιθανή πώληση οποιουδήποτε υδροηλεκτρικού έργου τελικά επιλεγεί», διαβεβαίωσε ο κ. Γιάννης Μανιάτης.
Εφ. Ελευθερία (Γιώργος Μακρής) .
Thessalianews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: