Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΚΑΛΛΙ-(ΚΑΚΟ)-ΚΡΑΤΗΣ

Τα τρία «καυτά» μέτωπα του «Καλλικράτη»Τα στοιχήματα εναντίον του δήμου «Νεοχωρίτη», οι αποφάσεις για τον δήμο Καστανιάς και οι κινήσεις για τη διάσπαση του δήμου Πινδέων – Η πρόταση της κυρίας Μερεντίτη και η σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ .
Σε τρία κυρίως μέτωπα εξελίσσονται οι ανοιχτές, αλλά και οι μυστικές διεργασίες για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» τις τελευταίες ημέρες.
Το πρώτο είναι στον ορεινό δήμο Καστανιάς στο οποίοι, όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ της διπλανής σελίδας, υπάρχουν ήδη αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων εναντίον αυτού του δήμου.
Το δεύτερο μέτωπο είναι στο δήμο Αντιχασίων που για λόγους απροσδιόριστους ονομάστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, δήμος Νεοχωρίτη με έδρα τη Βασιλική. Στο συγκεκριμένο δήμο το ζήτημα είναι η μακροημέρευσή του… Ήδη, τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες στοιχηματίζουν στη μη δημιουργία του δήμου. Τονίζουν, πως τόσο το όνομα, όσο και η έδρα, προτάθηκαν για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο: Για να υπονομευθεί ο νέος δήμος από τις δημοτικές αρχές της περιοχής, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Το τρίτο μέτωπο αφορά το δήμο Πινδέων με έδρα την Πύλη. Το εύρος του δήμου και η ανομοιογένειά του, έχουν πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις οι οποίες φέρνουν διεργασίες. Η κυριότερη απ’ αυτές είναι η πρωτοβουλία που ανέλαβαν, κυρίως τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες, για τη διάσπαση του προτεινόμενου δήμου σε δύο. Σε ένα ορεινό δήμο που θα περιλαμβάνει τους σημερινούς δήμους Αιθήκων, Πινδέων και τις κοινότητες Νεράιδας και Μυροφύλλου και ίσως την κοινότητα Ασπροποτάμου που σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείο εντάσσεται στο δήμο Καστανιάς.
Και σε ένα πεδινό δήμο με έδρα την Πύλη και ο οποίος θα αποτελείται από τους δήμους Πύλης, Γόμφων, Πιαλείων, Καλλιδένδρου και Κόζιακα. Η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει αναδιάταξη δήμων, μιας και οι δήμοι Καλλιδένδρου και Κόζιακα προτείνονται ήδη για τον δήμο Τρικκαίων. Ο δήμαρχος κ. Μιχάλης Ταμήλος, μάλλον δεν συμφωνεί με την απόσπαση των δύο προαναφερθέντων δήμων από το νέο δήμο Τρικκαίων. Σε περίπτωση που υλοποιούνταν το συγκεκριμένο σενάριο, τότε θα ικανοποιούνταν και η πρόταση που κατέθεσε πριν την ανακοίνωση των προτάσεων, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σούλα Μερεντίτη. Η ίδια, έδωσε χθες στη δημοσιότητα την πρότασή της, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις πεδινούς δήμους, με έδρες τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα, την Πύλη και τη Φαρκαδόνα και δύο ορεινούς: τον ορεινό δήμο Καστανιάς που προτείνεται από το υπουργείο Εσωτερικών και τον ορεινό δήμο της ορεινής περιοχής Πύλης.
Ως γνωστόν, το δημοτικό συμβούλιο Γόμφων, αποφάσισε ομόφωνα τη διενέργεια λαϊκών συνελεύσεων στα τοπικά διαμερίσματα του δήμου για να εκφράσουν οι πολίτες τη γνώμη τους. Οι θέσεις που θα εκφραστούν σ’ αυτές τις λαϊκές συνελεύσεις, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι είναι οι πρώτες που γίνονται μετά την ανακοίνωση του χωροταξικού, αλλά και της σημασίας που έχουν τα χωριά του δήμου Γόμφων στις όποιες εξελίξεις δρομολογηθούν για τη διάσπαση του δήμου Πινδέων σε δύο δήμους. Ίσως οι απόψεις που κατατεθούν στις συνελεύσεις αποτελέσουν το βαρόμετρο για τις όποιες αποφάσεις στο άμεσο μέλλον. Και κομματικές διεργασίες Στο μεταξύ, με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ των οποίων και βουλευτές Τρικάλων) συναντήθηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης για τον «Καλλικράτη». Πέραν των άλλων, από τη συζήτηση έγινε σαφές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν έβαλε τελεία στο χωροταξικό του «Καλλικράτη».
Επομένως, υπάρχουν ελπίδες να αλλαγές και στον αυτοδιοικητικό χάρτη του νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: