Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ασπροπόταμος Τρικάλων: Στη θεσσαλική Πίνδο .

 

Η παρθένα περιοχή του Ασπροποτάμου προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Στα βορειοδυτικά των Τρικάλων, στα σύνορα σχεδόν Θεσσαλίας και Ηπείρου και στην καρδιά της νότιας Πίνδου, τα χωριά είναι πνιγμένα στα δέντρα, ενώ τα νερά των ποταμών κυλούν ανάμεσά τους.
Καλλιρρόη, Χαλίκι, Ανθούσα, Κατάφυτο, όλα τα χωριά βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1.000. Λίγοι ξενώνες έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι όμως είναι αρκετοί για να απολαύσετε τον φυσικό πλούτο της περιοχής, που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura. Απάτητα βουνά, σπάνια είδη ζώων και φυτών, κελαρυστά νερά και πρωτόγνωρη ησυχία: αυτά είναι τα χωριά του Ασπροποτάμου.
Δράση με Rafting .
Είναι η δημοφιλέστερη υπαίθρια δραστηριότητα γιατί συνδυάζει το υπέροχο άβατο φυσικό περιβάλλον με την αίσθηση της αδρεναλίνης και της περιπέτειας. Το ράφτινγκ γίνεται με βάρκες των 6-8-10 ατόμων και την κάθε βάρκα κατευθύνει ένας έμπειρος επαγγελματίας οδηγός ποταμού. Επίσης η κατάβαση γίνεται με hot dog και monoraft.
Σύμφωνα με τον Θανάση Σαμούρη, υπεύθυνο της Trekking Hellas Θεσσαλίας, η αυτονομία κινήσεων καθώς και οι ιδιαίτερες μανούβρες που μπορούν να κάνουν αυτά τα σκάφη, τα καθιστούν ιδιαιτέρα ελκυστικά στους έμπειρους rafters. Επίσης, λόγω του μικρού εκτοπίσματος σε σχέση με τις βάρκες του rafting, μας δίνουν τη δυνατότητα να μπούμε στο ποτάμι ακόμα κι όταν τα νερά είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Το τμήμα του ποταμού από τα Τρία Ποτάμια έως τη Γέφυρα Αλεξίου θεωρείται το συναρπαστικότερο. Είναι 2ου βαθμού βαθμού δυσκολίας με περάσματα 3. Οι συνεχείς εναλλαγές της φοράς του μας κρατάνε σε εγρήγορση. Τα σημεία χαλάρωσης είναι λίγα. Φτάνοντας στο στενό φαράγγι Γαρδικίου η δράση κορυφώνεται. Σε όλο το μήκος της διαδρομής η πυκνή βλάστηση φτάνει ως τις όχθες του ποταμού.
Πεζοπορία στη Ρόνα και τον καταρράκτη Μαντάνι .
1. Στην περιοχή, δύο διαδρομές προσφέρονται για πεζοπορία. Η μία έχει ως σημείο εκκίνησης το παραδοσιακό χωριό Χαλίκι και κατάληξη τις πηγές του Αχελώου. Σε αυτή τη διαδρομή θα ακολουθήσουμε την βλαχόστρατα προς το δάσος της Ρόνας. Η διαδρομή είναι παραποτάμια από της πηγές της Ρόνας προς εκείνες του Αχελώου, τις οποίες θα συναντήσουμε μετά το γεφύρι του Φίλου. Στην διαδρομή μπορεί και να βρείτε ίχνη από καφέ αρκούδα.
2. Μια ακόμα διαδρομή με έντονη και ... δροσερή κατάληξη είναι αυτή που ξεκινάει από το χωριό Αγία Παρασκευή και δίπλα, αλλά και ...μέσα, από το ομώνυμο ποτάμι, περνάμε ένα από τα σπάνια δάση ιτάμου για να καταλήξουμε μέσα από το ελατόδασος στον επιβλητικό καταρράκτη με τη επoνομασία "Μαντάνι του δαίμονα", ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο ύψους 15 μέτρων.
Επίσκεψη στο σπάνιο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού .
 
 
Βρίσκεται μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς Τρικάλων, στην περιοχή του Ασπροποτάμου. Απέχει από την Καλαμπάκα 50 χιλιόμετρα και το συνδέει με τον κεντρικό δρόμο ένας χωματόδρομος 500 μέτρων.
Είναι χτισμένο σε μια ράχη σε υψόμετρο 1.150 μέτρα. Δεν είναι όμως ορατό από τον κεντρικό δρόμο γιατί πραγματικά το κρύβει ένα δάσος από πανύψηλα έλατα.
Το εντυπωσιακό αυτό μοναστήρι είναι κτισμένο με πέτρα και σκεπασμένο με πλάκες και είναι ρυθμού Βασιλικής μετά τρούλων. Εκείνο που το κάνει μοναδικό είναι οι 13 τρούλοι.
Πρέπει να χτίστηκε τον 17ο αιώνα, αλλά επειδή δεν υπάρχουν πηγές πληροφοριών, είναι άγνωστη η ακριβής χρονολογία. Κάηκε χωρίς να καταστραφεί εντελώς από τους Γερμανούς το φθινόπωρο του 1943 (προφανώς για αντίποινα για την εκτέλεση εκεί 80 Γερμανών αιχμαλώτων).
Το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού πριν καεί είχε μοναχούς και λειτουργούσε ως το 1924. Τώρα είναι έρημο και εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου, την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και στις 15 Αυγούστου.
Τα τόξα και οι αψίδες που σχηματίζονται στις ενώσεις των κολώνων στην κορυφή, καθώς και οι θόλοι, το κάνουν εντυπωσιακό. Τέλος, σε διάφορα σημεία στους τοίχους είναι κτισμένα πήλινα αγγεία με στόμια προς το εσωτερικό του ναού για να βελτιώνεται η ακουστική του.
Πηγή:   
Thessalianews . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: