Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Εξόρμηση στις ομορφιές του Δήμου Πύλης .



 
Ένα ορεινό χωριό μέσα στα έλατα! Δεν είναι τυχαία εξάλλου και η ονομασία του. Η Ελάτη, το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου του Δήμου Πύλης Τρικάλων, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε ύψος 950 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα.
Είναι ορμητήριο για πολλές διαδρομές σε δασικά μονοπάτια, γι' αυτό και είναι αγαπημένος προορισμός των φυσιολατρών αλλά και των σκιέρ, αφού κοντά της βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Η Ελάτη των τελευταίων δεκαετιών γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, προσφέροντας στους επισκέπτες της διαμονή υψηλών προδιαγραφών και γεύσεις από την τοπική παραδοσιακή της κουζίνα. Είναι αναμφίβολα η κοσμοπολίτισσα του νομού Τρικάλων. Στην Ελάτη, το καλό φαγητό είναι δεδομένο ! Οι σπεσιαλιτέ τους είναι "κυνήγι" αγριογούρουνου, κότσι χοιρινό και μανιτάρια. Δοκιμάστε το τσίπουρο της περιοχής, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα και αγοράστε μέλι, γλυκά του κουταλιού και αρωματικά βότανα .
 
Η Νο1 δραστηριότητα στην Ελάτη είναι η πεζοπορία. Πολλά μονοπάτια ξεκινούν απ' αυτό το χωριό των Τρικάλων. Μπορείτε να κάνετε και ποδήλατο βουνού ή αναρρίχηση στον Κόκκινο βράχο. Αν είστε σκιέρ ή λατρεις του χιονιού, στο Χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι θα ζήσετε μοναδικές εμπειρίες. Στην Ελάτη, θα βρείτε γραφεία ορεινών δραστηριοτήτων, που οργανώνουν βόλτες με άλογα στα Λιβάδια Περτουλίου, νοικιάζουν ποδήλατα βουνού και οργανώνουν μαθήματα τοξοβολίας και ορειβατικού σκι.
Η Ελάτη απέχει από τα Τρίκαλα 32 χλμ, 14,5 χλμ από το Περτούλι και 8,5 χλμ από το Χιονοδρομικό Κέντρο. Η άλλη ονομασία της Ελάτης είναι Τύρνα. H Τύρνα κατοικήθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και βρίσκονταν δυτικά προς το ποτάμι. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι 1778-1779, δίδαξε στην περιοχή ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
Το μοναστήρι του Αγίου Βησσαρίωνα Πύλης (Δούσικο)
Στο δρόμο σας για την Ελάτη, πρέπει να κάνετε μια στάση στην Πύλη για να δείτε το μονότοξο πέτρινο γεφύρι της και τα μοναστήρια της Πόρτα-Παναγιάς και του Αγίου Βησσαρίωνα.
Η Ιερά Μονή του Αγίου Βησσαρίωνος (Δούσικου) αποκαλείται και μονή του Σωτήρος των Μεγάλων Πυλών, λόγω της σύνδεσής της με την κοντινή και διαλυμένη σήμερα, βυζαντινή μονή του 13ου αιώνα, της Πόρτα-Παναγιάς της Πύλης .
 
 
Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1527-1535, στον χώρο ερειπίων μονής του 13ου - 14ου αιώνα αφιερωμένης στο Χριστό. Το πρώτο Καθολικό της μονής έκτισε ο κτήτορας της μονής και καταγόμενος από την περιοχή, ο Άγιος Βησσαρίων (εορτή 15 Σεπτεμβρίου), Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης και προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας, ο οποίος εκτός από την αγιότητα και την ταπείνωση του, έγινε γνωστός για το κτίσιμο σπουδαίων έργων για την εποχή του, όπως το μοναστήρι του και τις γέφυρες του Κοράκου στον Αχελώο, του Πορταϊκού και της Σαρακίνας στο νομό Τρικάλων.
Η μονή ήταν από τα πλούσια και δραστήρια μοναστήρια της περιοχής με κτήματα στη Ρουμανία, καθώς ο Άγιος Βησσαρίων είναι γνωστός στη Μολδοβλαχία για τα θαύματα, που έχει επιτελέσει εκεί. Η παράδοση αναφέρει ότι στην περίοδο της ακμής του διέθετε 365 κελιά μοναχών, Τράπεζα (1682) αλλά και πλουσιότατη βιβλιοθήκη.
Το 1771 και το 1820 η μονή λεηλατήθηκε από τους Τουρκαλβανούς, ενώ το 1823 μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του ηγουμένου της μονής, ακολούθησε σφαγή και λεηλασία της από τους στρατιώτες του Σούλτζε Κόρυτζα. Το μοναστήρι έπαθε νέες καταστροφές από πυρκαγιά και τους βομβαρδισμούς του 1943. Σήμερα λειτουργεί με λίγους μοναχούς και είναι άβατο για τις γυναίκες, για τις οποίες ωστόσο έχει κτιστεί ένα εκκλησάκι έξω από τη μονή.
Ο επισκέπτης εισέρχεται μέσω της κεντρικής εισόδου, η οποία βρίσκεται στο μέσο περίπου της νότιας πλευράς του. Κεντρικό κτίριο της αυλής αποτελεί το Καθολικό της μονής, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Η σπουδαία αγιογράφηση του Καθολικού, έργο του περίφημου ζωγράφου Τζώρτζη (της Κρητικής Σχολής), αποπερατώθηκε τον Νοέμβριο του 1557.
Η μονή εορτάζει στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) και στις 15 Σεπτεμβρίου (Αγίου Βησσαρίωνα). Στο μοναστήρι φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνα.
Το μοναστήρι του Αγίου Βησσαρίωνα βρίσκεται σε μια υπέροχη καταπράσινη περιοχή σε απόσταση 24 χλμ. από τα Τρίκαλα και 5 χλμ. από την κωμόπολη της Πύλης και πάνω από το χωριό Άγιος Βησσαρίων (πρώην Δούσικο). Για να φθάσει ο επισκέπτης στο μοναστήρι περνά από την γέφυρα του Πορταϊκού στην Πύλη, που έκτισε ο ίδιος ο Άγιος Βησσαρίων.
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Αστυνομία στην Ελάτη : 2434071222
Αγροτικό ιατρείο στην Ελάτη : 2434071363
Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου : 2434091385, 91558
ΚΤΕΛ Τρικάλων : 2431073130
Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνα Πύλης: 2434022420
Πηγές κειμένου: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: