Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Αυγά. Αθώα ή ένοχα ;

Η χοληστερόλη (ή αλλιώς χοληστερίνη) είναι ένα λιπίδιο, το οποίο σε λογικές ποσότητες, είναι βασικό στοιχείο για τη λειτουργία του οργανισμού μας.

Είναι δομικό υλικό των κυτταρικών μεμβρανών και βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματος. Επιπλέον, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη στη σύνθεση των γεννητικών ορμονών και στο σχηματισμό της βιταμίνης D στην επιφάνεια του δέρματος.
Η χοληστερόλη που υπάρχει στο αίμα προέρχεται από δύο βασικές πηγές: α) από τις διάφορες τροφές, ιδιαίτερα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (π.χ κρέας, πουλερικά, θαλασσινά κ.ά) και β) σχηματίζεται στο ήπαρ, το οποίο παράγει όση ποσότητα χοληστερόλης χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας.
Στην αύξηση της χοληστερόλης συμβάλλει η κληρονομικότητα, το φύλο, η ηλικία, ο τρόπος ζωής, κάποιες ασθένειες, η απορρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα, η διατροφή, το στρες, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.
Η χοληστερόλη αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη όταν κυκλοφορεί στο αίμα μας σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που χρειαζόμαστε. Τότε η ποσότητά της που περισσεύει, και η οποία δεν είναι απαραίτητη στον οργανισμό, μπορεί να εναποτεθεί σε διάφορα σημεία του τοιχώματος των αγγείων μας, προκαλώντας προοδευτικά στένωση του αυλού τους και αρτηριοσκλήρυνση. Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα για να εμφανιστεί κάποιο έμφραγμα, εγκεφαλικό, ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής ή στενώσεις των καρωτίδων, απόφραξη των αρτηριών των κάτω άκρων, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ.
Οι διατροφικές μας συνήθειες, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα μας. Τα τρόφιμα που «επιβαρύνουν» τον οργανισμό μας με υψηλά ποσά χοληστερόλης είναι κυρίως οι τροφές ζωικής προέλευσης, που περιέχουν κορεσμένα λίπη, όπως τα αλλαντικά, τα εντόσθια, τα κρέατα και τα τυριά με πολλά λιπαρά. Επιπλέον, υψηλά ποσά χοληστερόλης παρατηρούμε και από την κατανάλωση υδρογονωμένων λιπαρών οξέων, τα λεγόμενα τρανς λιπαρά οξέα, που περιέχονται κυρίως σε προϊόντα βιομηχανικής παραγωγής, όπως τα μπισκότα, τα κρουασάν και τα σφολιατοειδή
Μύθος επικρατεί γύρω από την κατανάλωση του αυγού από τα άτομα που εμφανίζουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης στο αίμα τους. Ο κρόκος του αυγού περιέχει περίπου 200-250mg χοληστερόλης. Η πρόσληψη χοληστερόλης από την τροφή πρέπει να είναι <300 mg/ημέρα, ενώ σε υπερχοληστερολαιμικούς ασθενείς, πρέπει να είναι <200 mg/ημέρα. Αποτελέσματα μελετών, όμως, έχουν δείξει ότι τα περισσότερο υπεύθυνα για την αύξηση της χοληστερόλης είναι τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα και όχι η χοληστερόλη της τροφής αυτή καθʼ αυτή. Άλλες μελέτες υπέδειξαν ότι η πρόσληψη αυγών δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος. Άρα το αυγό μπορεί να έχει θέση σε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διαιτολόγιο, καθώς είναι πολύτιμο τρόφιμο και φθηνό. Αξίζει να τονίσουμε ότι είναι η πλουσιότερη σε θρεπτικές ουσίες τροφή και αυτό γιατί προορίζεται για την αναπαραγωγή, περικλείοντας όλες τις ουσίες που χρειάζεται το έμβρυο μέχρι την εκκόλαψη του.
Συμπερασματικά, τα αυγά δε θα πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας, καθώς είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, χωρίς, βέβαια, να καταφεύγουμε σε υπερβολές.

Τρόφιμο
Χοληστερόλη (mg)
Αβγό (60 γρ.)
Αυγά. Αθώα ή ένοχα;260
Τυρί φέτα με χαμηλά λιπαρά
(100 γρ.)
70
Βούτυρο
(1 κουταλιά σούπας – 14 γρ.)
30
Γαρίδες (15 μέτριες)
166
Συκώτι μοσχαρίσιο (100 γρ.)
275
Κοτόπουλο, βρασμένο (125 γρ.)
100
Μπακαλιάρος, ατμού (125 γρ.)
75

Trikalanews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: