Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Μετά από τέσσερις (4) μήνες και ο Καλλικράτης ακόμα παραπατάει . . . .

“Πνίγει” τους Καλλικράτειους δήμους η γραφειοκρατία .
Η γραφειοκρατία "πνίγει" την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία, επιπρόσθετα, λειτουργεί ως ανασχετικό φράγμα εμπρός στις αδυναμίας της κεντρικής διοίκησης, τονίζει ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος.

Το θέμα με την λειτουργία των υπηρεσιών και των φορέων γενικότερα έγκειται τελικά στην απόδοση της κρατικής μηχανής και όχι στην αυτοδιοίκηση, σημειώνει ο κ. Κουφογάζος, αναφέροντας ως παράδειγμα το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τα καύσιμα, καθώς δεν συμμετέχουν τα πρατήρια στους διαγωνισμούς προμήθειας που προκηρύσσονται, αφού τους είναι ασύμφορος ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η διαδικασία.
Το άλλο ζήτημα, υπογραμμίζει ο κ. Κουφογάζος, είναι ότι έχει αυξηθεί η γραφειοκρατία αυτήν την στιγμή με τον Καλλικράτη σε τεράστιο βαθμό, με αποτέλεσμα αυτό που συμβαίνει με το χαρτομάνι στους δήμους, να μην έχει προηγούμενο, να είναι απερίγραπτο.
"Θέλησαν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος των δήμων μέσω των συνενώσεων, όμως η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τον πολίτη έχει φτάσει στον μέγιστο βαθμό. Με τις επιτροπές, με τις διαβουλεύσεις, τους συμπαραστάτες, τις επιτροπές γνωμοδοτικού χαρακτήρα, και όλα αυτά που έχουν εισαγάγει στην τοπική αυτοδιοίκηση, φτάνουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χρόνο διεκπεραίωσης μίας εργασίας, απ' ότι παλαιότερα και πολλές εργατοώρες σπαταλιούνται από τους υπαλλήλους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που δημιούργησε η μεγάλη γραφειοκρατία, ταλανίζοντας έτσι τόσο τους ίδιους, όσο και τους πολίτες", επισημαίνει ο κ. Κουφογάζος και στην συνέχεια κάνει λόγο για απώλεια ευελιξίας κινήσεων των δήμων, εξηγώντας πως "για παράδειγμα, για να προβεί ο δήμος σε μία πληρωμή, πρέπει να βρεθεί ο Επίτροπος, ο οποίος όμως δεν ευθύνεται ο ίδιος, διότι του έχουν αναθέσει τρεις Νομούς, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Κέρκυρας, που να πρωτοπάει; Κάνει ότι μπορεί, ωστόσο, η δουλειά εδώ στους δήμους δεν γίνεται όπως πρέπει. Έχουμε λεφτά και δεν μπορούμε να πληρώσουμε εκεί που οφείλουμε".
Για ανετοιμότητα της κεντρικής διοίκησης να σχεδιάσει και να λειτουργήσει ορθά τους Καλλικράτειους δήμους, μιλάει ο κ. Κουφογάζος, προσθέτοντας πως επιπλέον, η πολιτεία δεν προετοίμασε σωστά και όπως όφειλε τους αυτοδιοικητικούς φορείς για το εγχείρημα που βιώνει τώρα η τοπική αυτοδιοίκηση, καταδεικνύοντας έτσι την προχειρότητα του Ελληνικού κράτους.
Κλείνοντας ο κ. Κουφογάζος, δηλώνει "έχω ενημερώσει με επιστολές τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και την ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας), για όσα κακώς κείμενα διαπιστώνω στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικά του Καλλικράτειου δήμου Πύλης, σε μία προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα".
Πρωινός Λόγος Τρικάλων .

Δεν υπάρχουν σχόλια: