Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Είπαμε . Καλός είναι και ο Δομοκός .

Απειλές εργολάβων να σταματήσουν την κατασκευή του Ε-65 .

Αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ προκάλεσαν οι απειλές κατασκευαστικών εταιρειών για αποχώρησή τους από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων μεταξύ των οποίων της Ε-65.
Το ενδεχόμενο διακοπής των περισσοτέρων έργων είναι υπαρκτό, αφού η μία μετά την άλλη τράπεζα που δανειοδοτούν την κατασκευή των έργων διακόπτουν τη ροή χρηματοδότησης, εξαιτίας της αργής προόδου και της μη συντέλεσης των απαλλοτριώσεων.
Ο αρμόδιος Τομεάρχης της Ν.Δ. Μιχάλης Χαλκίδης εξαπέλυσε επίθεση στο ΠαΣοΚ υποστηρίζοντας πως ενώ το ενδεχόμενο διακοπής μεγάλων έργων είναι υπαρκτό η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου παρακολουθεί σαν θεατής χωρίς να παρεμβαίνει σε κανένα από τα προβλήματα που δημιουργούνται. «Την αδράνεια αυτή θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος ως αποζημίωση στους εργολάβους. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί στην περίπτωση της λύσης της σύμβασης της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης, όπου θα καταβληθεί μάλιστα και αποζημίωση ύψους 68 εκατ. ευρώ στον ανάδοχο, χωρίς αυτός να έχει κατασκευάσει ούτε ένα μέτρο», ανέφερε ο κ. Χαλκίδης.
Απαντώντας, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων πέρασε στην αντεπίθεση που χρέωσε στην Ν.Δ. την ακύρωση της σύμβασης για την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως «για αυτό το λόγο οι εργολάβοι και οι τράπεζες ζήτησαν 410 εκ. ευρώ αποζημίωση και το Δημόσιο πέτυχε στη διαιτησία να περιορίσει το ποσό της αποζημίωσης στα 67 εκ. ευρώ.
Όσον αφορά στις πέντε Συμβάσεις Παραχώρησης με τις οποίες κατασκευάζονται οι αντίστοιχοι αυτοκινητόδρομοι μεταξύ των οποίων και ο Ε-65, το υπουργείο αναφέρει πως «τα προβλήματα υπήρχαν επίσης πριν τις εκλογές και είναι αποτέλεσμα των πρόχειρων μελετών της βιασύνης για τη δημοπράτησή τους το καλοκαίρι του 2007 και φυσικά των δεσμεύσεων για το Δημόσιο που περιέχουν οι συμβάσεις, όπως η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων σε 12 μήνες, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να εκπληρωθούν».
Παράλληλα διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση έχει καλέσει τους κατασκευαστές και ιδιαίτερα τις τράπεζες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις συμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: