Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΙ . . . . . . ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ! ! ! ! !

   Γέφυρα Πολιτισμού & Παράδοσης η Πύλη .      
alt

Ο Δήμος Πύλης είναι ένας από τους ιστορικούς Δήμους του Νομού Τρικάλων.
Η ιστορία του μεγάλη και ξεκινά από την προϊστορία και την αρχαιότητα και συνεχίζεται στη Βυζαντινή περίοδο και την αντίσταση .
Πέντε (5) «Καποδιστριακοί» Δήμοι (Πύλης, Αιθήκων, Γόμφων, Πιαλείων &
Πινδέων) και δύο (2) Κοινότητες (Μυροφύλλου & Νεράιδας) που συστάθηκαν το 1997, ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά – γεωγραφικά, αναπτυξιακά, πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία συνενώθηκαν για τη δημιουργία του νέου Δήμου Πύλης με την αρχιτεκτονική της διοικητικής μεταρρύθμισης του «ΚΑΛΛΙΚΡAΤΗ».
Η περιοχή του Δήμου εκτείνεται σε μια συνεχόμενη έκταση 748.930 στρ., που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο περίπου (ποσοστό 22,15%) του συνόλου του ν. Τρικάλων (3.380.920 στρ.), ενώ καλύπτει το 5,30% από τα 14.036.600 στρ. της συνολικής έκτασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ι.Ν. ΠΟΡΤΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ .
Η Πύλη βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών μνημείων, αλλά εκείνο με το οποίο έχει ταυτισθεί και έχει βάλει τη δική του σφραγίδα, στη βυζαντινή ιστορία και τέχνη, είναι ο ναός της Πόρτα Παναγιάς, ο οποίος βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό «Πόρτα Παναγιά». Οικισμός με πέτρινα σπίτια και λιθόστρωτα καλντερίμια δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής μέσα σ' ένα κατάφυτο καταπράσινο τοπίο με αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά.
Δίπλα στο ποτάμι και στη σκιά του επιβλητικού Κόζιακα με την απαγορευμένη κυνηγετική περιοχή για την προστασία των σπάνιων θηραμάτων της περιοχής. Εκεί βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Πόρτα Παναγιάς άλ¬λοτε καθολικό της Ι. Μ. Μεγάλων Πυλών. Ο ναός κτίστηκε το 1283 από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό Δούκα και περιήλθε το 1843 στην κυριότητα της γειτονικής Ι. Μ. Δουσίκου. Το καθολικό αυτής, ο ναός δηλαδή, ένα από τα μοναδικά ως προς την αρχιτεκτονική, συνεχί¬ζει την πορεία του με συμμάχους τους κατοίκους του μικρού οικι-σμού, ο οποίος αναπτύσσεται δειλά - δειλά δίπλα του. Ο ναός, σταυρεπίστεγη τρίκλιτη βασιλική, έχει κτισθεί πάνω σε αρχαίο ναό. Σ' αυ¬τό το συμπέρασμα οδήγησαν οι κίονες, που βρίσκονται στο χώρο γύρω από το ναό και η ύπαρξη πολλών αρχιτεκτονικών μελών εντοι¬χισμένων στην τοιχοποιία του, όπως και η περισυλλογή πολλών αρχι¬τεκτονικών τμημάτων, που φυλάσσονται μέσα στο ναό. Ο γλυπτός, ψηφιδωτός και γραπτός διάκοσμος του ναού δημιουργεί ένα σύνο¬λο μοναδικό, κόσμημα όχι μόνον για το μνημείο, αλλά και για ολό¬κληρο τον Ελλαδικό χώρο, αυτή την εποχή.
 
alt

Ι.Μ. Αγiου Βησσαρiωνα .
6 χλμ. από την Τ.Κ. Αγίου Βησσαρίωνα και σε υψόμετρο 650μ. στον Κόζιακα φτάνουμε στο μοναστήρι του Αγίου Βησσαρίωνα τη Μονή Σωτήρος Δουσίκου, το οποίο βρίσκεται μέσα σ' ένα ειδυλλιακό τοπίο. Ο Άγιος Βησσαρίωνας επανίδρυσε τη Μονή το 1527-1535. Το καθολικό του Σωτήρος είναι αθωνικού τύπου. Το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο είναι του 1767. Πάνω από το νάρθηκα του καθολικού βρίσκονται τρία παρεκκλήσια κατάγραφα από τοιχογραφίες. Στη βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται εκατοντάδες τόμοι με χειρόγραφους κώδικες, ειλητάρια, χρυσόβουλα, σιγίλλια, φιρμάνια κ.α. Στη Μονή φυλάσσονται επίσης πλούσια κειμήλια μεταξύ των οποίων η Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνα, η Αρχέτυπος Κτητορική Διαθήκη του κ.ά.
ΠΕΤΡΙΝΗ ΤΟΞΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑΣ .
Η πέτρινη τοξωτή γέφυρα χρονολογείται ότι κατασκευάστηκε γύρω στα 1500-1550 και ότι ίσως και αυτή είναι έργο του Αγίου Βησσαρίωνα. Εδώ σ'
αυτό το σημείο, είναι το στενότερο του ποταμού αλλά και τα τεράστια βράχια αριστερά και δεξιά, ήταν το καταλληλότερο για να γίνει η γέφυρα.
Έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Άνοιγμα τόξου 18,60 , ύψος τόξου 9,20 , ύψος γεφυριού 10,30 , μήκος γεφυριού 26,50.
«Το πετρινο γεφυρι ή η τοξωτή γεφυρα του Αγiου Βησσαρiωνα» Σε απόσταση 1χλμ. σχεδόν από την Πύλη και σε ένα τοπίο άφθαστης ομορφιάς στέκει επιβλητικά από το 1517, το τοξωτό γεφύρι της Πόρτας χτισμένο από τον Άγιο Βησσαρίωνα. Το γεφύρι προκαλεί δέος και ψυχική ανάταση στον επισκέπτη όχι μόνο όταν βρίσκεται πάνω σ' αυτό αλλά και όταν το αγναντεύει από κάτω. Το γεφύρι είναι μονότοξο, ημικυκλικής μορφής με τα εξής χαρακτηριστικά: άνοιγμα τόξου 18,60, ύψος τόξου 9,20, μήκος 67μ., πλάτος 2,05μ. Ως το 1936 ήταν το μοναδικό πέρασμα που συνέδεε τον κάμπο με την ορεινή περιοχή.
 
alt

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ
Πολλοί το ξέρουν και το αγαπούν από το 1985 οπότε και άρχισε να λειτουργεί. Άλλοι πάλι το μάθανε πρόσφατα αφού δεν είναι από τα ιδιαίτερα διαφημισμένα Χιονοδρομικά Κέντρα, παρόλα αυτά το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου είναι ένα από τα πιο εύκολα προσβάσιμα της χώρας, μόλις 45' από την πόλη των Τρικάλων, ακριβώς ανάμεσα από την Ελάτη και το Περτούλι. Με πίστες για... καινούργιους σκιέρ αλλά και πιο έμπειρους, με δύο σαλέ στη βάση και ένα στην κορυφή του και με δύο λιφτ, το Χιονοδρομικό Κέντρο αποτελεί πόλο έλξης για το Δήμο μας με ή χωρίς χιόνι! Όλα αυτά μέσα στο μαγευτικό τοπίο των Περτουλιώτικων λιβαδιών .
Thessalianews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: