Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Η Γέφυρα ΚΟΡΑΚΟΥ .

Ένας χρόνος - 26.07.10: Η δήλωση που προκάλεσε Πανελλήνια ηλεκτρονική διαδήλωση...
ΒΑΣΩ ΣΚΑΡΑ: «Ως Ηπειρώτισσα συμπαραστέκομαι για την αναστήλωση της Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ και της Κούλιας στον Αχελώο»
Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα όπου η αθλήτρια Βάσω Σκάρα με δήλωση - στήριξη για την ανακατασκευή της Γέφυρας είχε προκαλέσει σχεδόν ...πανελλήνια ηλεκτρονική διαδήλωση.
Η δήλωση αυτή αναρτήθηκε σχεδόν σε όλα τα μπλοκ και ιστοσελίδες, αρχής γενομένης από την 26η Ιουλίου του 2010. Η δήλωση είχε δημιούργησε έκπληξη και αίσθηση όταν έγινε η ανάρτησή της.
Μάλιστα για μία εβδομάδα ήταν μόνιμα και σε πρώτο πλάνο σε εκατοντάδες μπλοκ, από Αλεξανδρούπολη μέχρι Κρήτη, από Κέρκυρα μέχρι Ρόδο και Κύπρο, καθώς και σε πολλά ελληνόφωνα του εξωτερικού.

Επίσης δημοσιεύθηκε σχεδόν σε όλλες τις εφημερίδες της Ηπείρου, των Τρικάλων και Καρδίτσας.
Σημειώνουμε ακόμα ότι η δήλωση αυτή, καθώς και η προηγούμενη του Δημάρχου Αγνάντων, Χρήστου Χασιάκου, ήταν οι μοναδικές δημόσιες ...φωνές από το Νομό Άρτας που υποστήριζαν την ανάγκη της ανακατασκευής αυτής της ιστορικής γέφυρας.
Φυσικά τότε ο "Αετός των Τζουμέρκων" δεν ήταν ...στον ηλεκτρονικό αέρα. Έτσι θεωρούμε σκόπιμο να υπάρχει αυτό το κείμενο στο αρχείο αυτού του μπλοκ γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα κείμενο που κατά κάποιο τρόπο συγκίνησε εκείνη την εποχή.
'Ηταν η αρχή ώστε ένα μήνα αργότερα στην ημερίδα που έγινε στις Πηγές Άρτας για το ίδιο θέμα να συγκεντρωθούν οι πάντες και να απαιτήσουν την ανακατασκευή της.
Νομάρχες, Δήμαρχοι, Βουλευτές, μαζί με Μητροπολίτες, επιστήμονες, και εκατοντάδες απλούς πολίτες έδωσαν το παρόν στις Πηγές και συμφώνησαν να ξαναστήσουν τον θρύλο των Βαλκανίων σε εκείνο το βραχοστένωμα του Αχελώου.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της ΒΑΣΩΣ ΣΚΑΡΑ είχε ως εξής:
«Παρακολουθώντας τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα της αναστήλωσης της θρυλικής γέφυρας Κοράκου και τις προσπάθειες που η Οργανωτική Επιτροπή καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, ως Ηπειρώτισσα, ενώνω και τη δική μου φωνή, αλλά και θέληση ώστε αυτή η γέφυρα, κλασικό ηπειρώτικο μνημείο που έστεκε αγέρωχα στον Ασπροπόταμο (Αχελώο) για μισή περίπου χιλιετία ότι πρέπει να… ξαναζωντανέψει τους θρύλους αυτής της περιοχής.
Η γέφυρα Κοράκου, ως γνήσιο όπως χαρακτηρίζεται, αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, η οποία ένωνε την Θεσσαλία με την Ήπειρο πρέπει… να «αναστηθεί» και να μη θυμίζει τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, αλλά αντίθετα να υπογραμμίζει την σύγχρονη εθνική ενότητα την οποία όλοι μας έχουμε ανάγκη –ειδικά αυτές τις εποχές- να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού.
Ως αθλήτρια με τις 180 συμμετοχές μου στην Εθνική ομάδα Γυναικών, σίγουρα έχω έντονες ευαισθησίες για τέτοια θέματα τα οποία είναι -γιατί όχι και για κατά κάποιο ειδικό τρόπο- θέματα εθνικής ευαισθησίας.
Επίσης ως άνθρωπος έχω έντονα την αίσθηση, αλλά και την βεβαιότητα ότι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση όχιμόνο πρέπει να στηρίζονται, αλλά και να υλοποιούνται.
Γιατί κατά την ταπεινή μου γνώμη οι μνήμες και η ζώσα ιστορία είναι ο ομφαλός της Πατρίδας μας. Η γέφυρα Κοράκου παρ’ ότι σήμερα κατεστραμμένη για 60 περίπου χρόνια, παραμένει ως μνήμη, αλλά και ως ζώσα ιστορία…
Οι γέφυρες ενώνουν τους ανθρώπους. Αυτή την πραγματικότητα όλοι την γνωρίζουμε. Έτσι είναι επιτακτική η ανάγκη αναστήλωσης αυτού του μνημείου που δημιουργήθηκε κάπου εκεί στο μεσαίωνα (1515 μ.Χ.) γιατί από μόνο του και μόνο έχει πάρα πολλούς αυτονόητους συμβολισμούς.
Επίσης η Unesco, πάντα κατά την γνώμη μου πρέπει ενεργοποιηθεί γιατί η γέφυρα ήταν ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αντάξιο εκείνο της γέφυρας Μόσταρ της Βοσνίας, το οποίο πρέπει να αποκατασταθεί και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να εκδηλωθεί έντονα το ενδιαφέρον του παγκόσμιου αυτού οργανισμού.
Η γέφυρα Κοράκου συμβολίζει τηρουμένων των αναλογιών ότι και η γέφυρα του Μόσταρ στη Βοσνία, η οποία και χρονολογικά είναι νεότερη κατά πενήντα περίπου χρόνια…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: