|
Ο πολίτης να αποφεύγει το άβραστο ή μη παστεριωμένο γάλα ή τα προϊόντα που προέρχονται απ' αυτό.
Η Βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων ή Μελιταίος Πυρετός, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται στην Ελλάδα, είναι ένα λοιμώδες νόσημα, με σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και στην Εθνική Οικονομία. Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής) δίνει σαφείς οδηγίες αλλά και χρήσιμες πληροφορίες μέσω ειδικού φυλλαδίου που απέστειλε στο Τμήμα Κτηνιατρικής Τρικάλων, για την προστασία της υγείας των πολιτών.
Πρόγραμμα .Ειδικότερα, το Υπουργείο Γεωργίας έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα για την καταπολέμηση του Μελιταίου Πυρετού το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία σε
ολόκληρη τη χώρα. Στις περιοχές όπου το ποσοστό μόλυνσης είναι μικρότερο του 5% έχει υιοθετηθεί η πολιτική της ορολογικής διάγνωσης, της σφαγής των μολυσμένων ζώων και της αποζημίωσης των ιδιοκτητών. Στις περιοχές με υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης εφαρμόζονται εμβολιασμοί στα νεαρά ζώα, για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να επιτευχθεί το ποσοστό 5%. Όμως για την απόλυτη επιτυχία του προγράμματος απαιτείται, τονίζεται, η ενεργός συμμέτοχη των κτηνοτροφών.
Εκτροφές .Ειδικότερα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στις μολυσμένες εκτροφές είναι τα παρακάτω:
-Τα υλικά των αποβολών, πλακούντες και έμβρυα πρέπει να συγκεντρώνονται σε στεγανά δοχεία και να καταστρέφονται κατά προτίμηση με καύση.
-Οι στάβλοι και τα μολυσμένα εργαλεία καθαρίζονται σχολαστικά και απολυμαίνονται με ισχυρά απολυμαντικά (φαινολικά, υποχλωριούχα, ιωδοφόρειο, καυστική σόδα κλπ).
-Η κοπριά να συλλέγεται καθημερινά και να συγκεντρώνεται σε σωρούς όπου θα παραμένει τουλάχιστον για ένα χρόνο, διαφορετικά πρέπει να καίγεται ή να απολυμαίνεται πριν χρησιμοποιηθεί.
-Τα οχήματα που μπαίνουν ή βγαίνουν απ' τη μολυσμένη εκτροφή, πρέπει να περνούν μέσα από λάκκους με απολυμαντικό, για να απολυμαίνονται οι ρόδες τους.
-Δεν πρέπει να εισάγονται ζώα στις μολυσμένες εγκαταστάσεις, πριν περάσει ένας μήνας από την απολύμανση. Τα νέα ζώα πρέπει να είναι από περιοχές απαλλαγμένες από Μελιταίο Πυρετό ή να έχουν υποστεί τις απαραίτητες εργαστηριακές δοκιμές πριν την εγκατάσταση τους στη μονάδα.
Να αποφεύγεται η επαφή των υγιών ζώων με άλλα κοπάδια (π.χ. κοινές βοσκές).
Τέλος η καταπολέμηση των εντόμων και των τρωκτικών στις εκτροφές πρέπει να είναι συνεχής και κάτω από την επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών.
Υγεία .Πάντως το παραπάνω Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της υγείας του πολίτη από τον Μελιταίο Πυρετό. Ειδικότερα:
Γάλα - γαλακτομικά προϊόντα .Ο πολίτης να αποφεύγει το άβραστο ή μη παστεριωμένο γάλα ή τα προϊόντα που προέρχονται απ' αυτό. Βρασμός του γάλακτος για λίγα λεπτά αρκεί για να το καταστήσει ασφαλές. Γενικά τα σκληρά τυριά, το βούτυρο, το ξινόγαλο και το γιαούρτι παρουσιάζουν χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου από τα μαλακά φρέσκα τυριά. Τα φρέσκα τυριά τύπου "φέτας" δεν πρέπει να καταναλώνονται νωρίτερα των δύο μηνών από την παρασκευή τους.
Κρέας - ιστοί – όργανα .Να αποφεύγεται η κατανάλωση ανεπαρκώς μαγειρεμένων κρεάτων και ιδίως σπλήνα, νεφρών, συκωτιών, μαστών και όρχεων. Κίνδυνος υπάρχει επίσης από το χειρισμό ωμών μολυσμένων κρεάτων ή οργάνων, επειδή υπάρχει πιθανότητα επιμόλυνσης άλλων τροφίμων από βρόμικα χέρια ή μαγειρικά σκεύη και εργαλεία.
Επαφή .Όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με ζώα μολυσμένα πρέπει να φορά προστατευτικά ρούχα, πλαστικά γάντια και κατάλληλα γυαλιά που να προστατεύουν τα μάτια σου. Ρούχα και συσκευές πρέπει να αποστειρώνονται μετά τη χρήση με βρασμό και τα παπούτσια με εμβάπτιση σε απολυμαντικά για να μη μεταφέρεται η μόλυνση έξω από τις εγκαταστάσεις.
Όσοι ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα χωρίς να φορούν γάντια, να πλένονται καλά με σαπούνι και να χρησιμοποιούν βάμμα ιωδίου σε τυχόν ανοιχτά τραύματα και εκδορές. Σε περιπτώσεις επαφής του βλεννογόνου των ματιών με μολυσμένα υλικά πρέπει αμέσως να ξεπλένονται με άφθονο καθαρό νερό μακριά από την περιοχή εργασίας και ακολούθως να ενσταλλάζεται κολλύριο με τετρακυκλίνη ή χλωραμφενικόλη. Άτομα που τρυπήθηκαν με σύριγγες που περιείχαν εμβόλιο πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία. Τέλος σε ιδιαίτερα μολυσμένο περιβάλλον συνιστάται η χρήση μάσκας για την αποφυγή εισπνοής μολυσμένης σκόνης.
Δηλώσεις .Σε δηλώσεις του στην ΕΡΕΥΝΑ ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Κτηνιατρικής Τρικάλων κ. Ζτρίβας κάνει λόγο για ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στα μέτρα και στις συμβουλές που δίνει το αρμόδιο Υπουργείο, προσθέτοντας πως κλιμάκια του τμήματος κάνουν εμβόλια στα ζώα για προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η ΕΡΕΥΝΑ . | |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου