Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Η Γέφυρα ΚΟΡΑΚΟΥ .

Ένας χρόνος - 26.07.10: Η δήλωση που προκάλεσε Πανελλήνια ηλεκτρονική διαδήλωση...
ΒΑΣΩ ΣΚΑΡΑ: «Ως Ηπειρώτισσα συμπαραστέκομαι για την αναστήλωση της Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ και της Κούλιας στον Αχελώο»
Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα όπου η αθλήτρια Βάσω Σκάρα με δήλωση - στήριξη για την ανακατασκευή της Γέφυρας είχε προκαλέσει σχεδόν ...πανελλήνια ηλεκτρονική διαδήλωση.
Η δήλωση αυτή αναρτήθηκε σχεδόν σε όλα τα μπλοκ και ιστοσελίδες, αρχής γενομένης από την 26η Ιουλίου του 2010. Η δήλωση είχε δημιούργησε έκπληξη και αίσθηση όταν έγινε η ανάρτησή της.
Μάλιστα για μία εβδομάδα ήταν μόνιμα και σε πρώτο πλάνο σε εκατοντάδες μπλοκ, από Αλεξανδρούπολη μέχρι Κρήτη, από Κέρκυρα μέχρι Ρόδο και Κύπρο, καθώς και σε πολλά ελληνόφωνα του εξωτερικού.

Επίσης δημοσιεύθηκε σχεδόν σε όλλες τις εφημερίδες της Ηπείρου, των Τρικάλων και Καρδίτσας.
Σημειώνουμε ακόμα ότι η δήλωση αυτή, καθώς και η προηγούμενη του Δημάρχου Αγνάντων, Χρήστου Χασιάκου, ήταν οι μοναδικές δημόσιες ...φωνές από το Νομό Άρτας που υποστήριζαν την ανάγκη της ανακατασκευής αυτής της ιστορικής γέφυρας.
Φυσικά τότε ο "Αετός των Τζουμέρκων" δεν ήταν ...στον ηλεκτρονικό αέρα. Έτσι θεωρούμε σκόπιμο να υπάρχει αυτό το κείμενο στο αρχείο αυτού του μπλοκ γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα κείμενο που κατά κάποιο τρόπο συγκίνησε εκείνη την εποχή.
'Ηταν η αρχή ώστε ένα μήνα αργότερα στην ημερίδα που έγινε στις Πηγές Άρτας για το ίδιο θέμα να συγκεντρωθούν οι πάντες και να απαιτήσουν την ανακατασκευή της.
Νομάρχες, Δήμαρχοι, Βουλευτές, μαζί με Μητροπολίτες, επιστήμονες, και εκατοντάδες απλούς πολίτες έδωσαν το παρόν στις Πηγές και συμφώνησαν να ξαναστήσουν τον θρύλο των Βαλκανίων σε εκείνο το βραχοστένωμα του Αχελώου.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της ΒΑΣΩΣ ΣΚΑΡΑ είχε ως εξής:
«Παρακολουθώντας τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα της αναστήλωσης της θρυλικής γέφυρας Κοράκου και τις προσπάθειες που η Οργανωτική Επιτροπή καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, ως Ηπειρώτισσα, ενώνω και τη δική μου φωνή, αλλά και θέληση ώστε αυτή η γέφυρα, κλασικό ηπειρώτικο μνημείο που έστεκε αγέρωχα στον Ασπροπόταμο (Αχελώο) για μισή περίπου χιλιετία ότι πρέπει να… ξαναζωντανέψει τους θρύλους αυτής της περιοχής.
Η γέφυρα Κοράκου, ως γνήσιο όπως χαρακτηρίζεται, αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, η οποία ένωνε την Θεσσαλία με την Ήπειρο πρέπει… να «αναστηθεί» και να μη θυμίζει τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, αλλά αντίθετα να υπογραμμίζει την σύγχρονη εθνική ενότητα την οποία όλοι μας έχουμε ανάγκη –ειδικά αυτές τις εποχές- να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού.
Ως αθλήτρια με τις 180 συμμετοχές μου στην Εθνική ομάδα Γυναικών, σίγουρα έχω έντονες ευαισθησίες για τέτοια θέματα τα οποία είναι -γιατί όχι και για κατά κάποιο ειδικό τρόπο- θέματα εθνικής ευαισθησίας.
Επίσης ως άνθρωπος έχω έντονα την αίσθηση, αλλά και την βεβαιότητα ότι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση όχιμόνο πρέπει να στηρίζονται, αλλά και να υλοποιούνται.
Γιατί κατά την ταπεινή μου γνώμη οι μνήμες και η ζώσα ιστορία είναι ο ομφαλός της Πατρίδας μας. Η γέφυρα Κοράκου παρ’ ότι σήμερα κατεστραμμένη για 60 περίπου χρόνια, παραμένει ως μνήμη, αλλά και ως ζώσα ιστορία…
Οι γέφυρες ενώνουν τους ανθρώπους. Αυτή την πραγματικότητα όλοι την γνωρίζουμε. Έτσι είναι επιτακτική η ανάγκη αναστήλωσης αυτού του μνημείου που δημιουργήθηκε κάπου εκεί στο μεσαίωνα (1515 μ.Χ.) γιατί από μόνο του και μόνο έχει πάρα πολλούς αυτονόητους συμβολισμούς.
Επίσης η Unesco, πάντα κατά την γνώμη μου πρέπει ενεργοποιηθεί γιατί η γέφυρα ήταν ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αντάξιο εκείνο της γέφυρας Μόσταρ της Βοσνίας, το οποίο πρέπει να αποκατασταθεί και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να εκδηλωθεί έντονα το ενδιαφέρον του παγκόσμιου αυτού οργανισμού.
Η γέφυρα Κοράκου συμβολίζει τηρουμένων των αναλογιών ότι και η γέφυρα του Μόσταρ στη Βοσνία, η οποία και χρονολογικά είναι νεότερη κατά πενήντα περίπου χρόνια…»

Γνωρίζουν κάτι περισσότερο από μας οι μέλισσες ;

- Μελισσοκόμοι σε απόγνωση .
- Συνδέουν την κακή μελισσοκομική χρονιά με τις εκρήξεις των ηφαιστείων στην Ισλανδία, την πυρηνική καταστροφή της Φουκοσίμα και τις χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης . Είναι γεγονός ότι η φύση φέτος είναι ενάντια στην παραγωγή μελιού.
Μέχρι στιγμής, σε όλη την Ελλάδα, λόγω των καιρικών συνθηκών, η παραγωγή είναι μηδαμινή. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών κυρίως της βραδινές ώρες, τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, οι βασίλισσες δεν μπόρεσαν να εκκολάψουν τον γόνο, άρα δεν μπόρεσαν να γίνουν μεγάλοι πληθυσμοί μελισσών. Από την άλλη, αυτοί οι μικροί πληθυσμοί μελισσών, δεν μπόρεσαν να συλλέξουν το μέλι από τα λουλούδια, γιατί οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές και το νέκταρ δεν ανέβαινε στο λουλούδι.  Τα έλατα επίσης φέτος δεν έδωσαν επίσης καθόλου μέλι.Μια οι μεγάλες εκρήξεις των ηφαιστείων στην Ισλανδία, όπου η ηφαιστειακή τέφρα επηρέασε με τον τρόπο της τις καιρικές συνθήκες, μια η πυρηνική καταστροφή της Φουκοσίμα, μια τα ραδιενεργά κατάλοιπα που δεν μας μαρτυρούν το μέγεθος τους και δεν ξέρουμε όλη την αλήθεια, μια οι βροχές και η χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης στην Ελλάδα, έφεραν την μελισσοκομική χρονιά, την χειρότερη των τελευταίων 25 ετών» δηλώνουν στον «Ενεργό Πολίτη», ο κ. Κώστας Θάνος (βιοκαλλιεργητής μελισσοτρόφος, πρόεδρος Μελισσοκόμων Νομού Τρικάλων) και ο κ. Γιάννης Ζαφείρης (κτηνίατρος μελισσοτρόφος, πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Τρικάλων).
 

«Την μελισσοκομική χρονιά 2011, σε όλη την Ελλάδα, από πλευράς ανάπτυξης των μελισσών και παραγωγής μελιού, ακόμα και οι παλιοί μελισσοκόμοι, την συγκρίνουν με την μηδαμινή μελισσοκομική χρονιά του 1986, όταν δηλαδή είχαμε το ατύχημα στο Τσερνομπίλ» τονίζει ο κ. Ζαφείρης, υπογραμμίζοντας: «ότι η Πολιτεία θα πρέπει να ασχοληθεί με το ζήτημα και να κάνει ειδικές μετρήσεις και αναλύσεις του περιβάλλοντος.

Μέλισσες: «δείκτες» μόλυνσης περιβάλλοντος .
«Η μελισσοκομία είναι μια φιλοσοφία. Από την άλλη οι μέλισσες είναι «δείκτες» της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Είναι πολύ ευαίσθητα όντα, επηρεάζονται από το περιβάλλον και δείχνουν το πόσο υγιές είναι το περιβάλλον που ζούμε. Χωρίς μέλισσες δεν μπορεί να υπάρξει γονιμοποίηση των φυτών και των δέντρων και εφόσον δεν υπάρχει γονιμοποίηση, δεν μπορεί να υπάρξει καλή καρποφορία, χωρίς καρποφορία υπάρχει έλλειψη φρούτων και λαχανικών και σταδιακά, όταν αυτό συμβαίνει για πολλά χρόνια, οδεύουμε προς την εξαφάνιση του είδους του ανθρώπου. Όταν θα εξαφανιστεί το μέλι, θα εξαφανιστεί και ο άνθρωπος», λέει ο κ. Θάνος και σημειώνει με νόημα: «Στα 40 χρόνια που ασχολούμαι με την μελισσοκομία, τόσο άσχημη χρονιά δεν έχω ξαναδεί. Είναι χειρότερα και από την χρονιά του Τσερνομπίλ. Μέσα στα μελίσσια, ψάχνουμε με το κιάλι να βρούμε μέλι».  Υπάρχει κίνδυνος νοθείας;
Στην ερώτησή μας σχετικά με τους κινδύνους νοθείας που μπορεί να γίνουν στο μέλι, λόγω της χαμηλής παραγωγής του την φετινή χρονιά, οι κ. κ. Γ. Ζαφείρης και Κώστας Θάνος απαντούν κατηγορηματικά: «Η ποσότητα του μελιού φέτος είναι περιορισμένη, αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, όπως ότι θα υπάρξει πρόβλημα με το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών. Από τους μελισσοκόμους νοθεία δεν θα γίνει. Δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει με τα εισαγόμενα μέλια. Εκεί υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος νοθείας.
Ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει, να υπάρχει ταινία πάνω στο μέλι που θα αγοράζει, η οποία θα πρέπει να αναγράφει τα στοιχεία του παραγωγού και το είδος του μελιού».

Λέλα Κατεχάκη .

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Εκδήλωση στο Βουργαρέλι Άρτας .

Πανηγυρική επετειακή εκδήλωση στο Βουργαρέλι για την κήρυξη της επανάστασης κατά των Τούρκων στα Τζουμέρκα το 1821.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας καλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση μας για την κήρυξη της επανάστασης κατά των Τούρκων στα Τζουμέρκα που έγινε στις 15 Μαΐου 1821 στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ιερό χώρο του Μοναστηριού στις 24 Ιουλίου 2011, ημέρα Κυριακή, ώρα 10:30 π.μ.
Με τιμή
ΙΙΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΑΜΑΝΙΑΣ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ"
ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΩΡΑ: 10.30 ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ
ΩΡΑ: 10.45 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την πανηγυρική ομιλία, απαγγελίες ποιημάτων και σύντομες αναφορές στο ιστορικό γεγονός. Η εκδήλωση θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς & τραγούδια, καθώς και κέρασμα παραδοσιακών εδεσμάτων.
Αστροχώρι Άρτας .

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Τους καθόμαστε στο στομάχι . . . . . .

Γιατί δεν θέλουν τους Έλληνες ; 

akropolisΣ’ ένα βιβλίο με τίτλο «Σκυλάνθρωποι» (Δημ. Μοσχόπουλου) είναι καταγεγραμμένη η ενδιαφέρουσα αφήγηση μίας Ελβετίδας, η οποία επεξηγεί γιατί οι Ευρωπαίοι και γενικότερα οι ξένοι, συμπεριφέρονται με ελεεινό τρόπο κατά των Ελλήνων.
Η κοπέλα αναφέρεται σε κάποιον πλούσιο θείο της ονόματι Αλμπέρ που ζούσε κοντά στη Λοζάννη υπεραγαπώντας τα ζώα καί προστατεύοντας στη βίλα του πολλά από αυτά. Ένας φίλος του γιατρός απ’ τη Γενεύη του δώρισε ένα κουτάβι ράτσας «μποξέρ», που άκουγε στο όνομα «Τέλος», ενημερώνοντάς τον ότι άμα μεγαλώσει το καθαρόαιμο σκυλί χρειάζεται προσοχή διότι είναι επικίνδυνο!... Πράγματι, σ’ ένα χρόνο είχε δυναμώσει τόσο πολύ που ήταν απλησίαστο. Ο πρώτος που την πλήρωσε ήταν ο κηπουρός που δέχτηκε επίθεση από το σκυλί με αποτέλεσμα να μείνει ένα μήνα ακίνητος στην κλινική έχοντας χάσει την γάμπα που την είχε φάει ο σκύλος και θα έμενε κουτσός σε όλη του τη ζωή με καρφιά στο πόδι του! Ο Αλμπέρ απεφάνθη ότι ο σκύλος έπρεπε να εκπαιδευθεί για να αποκτήσει σωστή συμπεριφορά. Έφερε Γερμανό σκυλοδαμαστή και πράγματι σε 6 μήνες ο «Τέλος» ήταν «αρνάκι». Περιέργως όμως σε μία δεξίωση ο σκύλος ξαναεπιτέθηκε αιμοβόρικα σ’ έναν υπηρέτη και ευτυχώς γι’ αυτόν ο οδηγός της βίλας πυροβόλησε τον «Τέλος» και έβαλε τέλος στην άτακτη ζωή του! Η στεναχώρια του Αλμπέρ ήταν απερίγραπτη ώσπου τον επισκέφτηκε ο δωρητής του σκύλου, ο γιατρός, ο οποίος εξήγησε στον περίλυπο φίλο του ότι ο σκύλος όσο καλά και να δαμαστεί κρατάει μέσα του κακία, ζήλια, μίσος, καί εκδικείται: «Τα ζώα δεν συγχωράνε ποτέ στον άνθρωπο την βελτίωση της συμπεριφοράς τους, γιατί νιώθουνε ότι αυτή η βελτίωση τ’ απομακρύνει από τη φύση τους... και όποτε δίνετε η ευκαιρία το μίσος εκρήγνυται». Για να κατανοήσει ο Αλμπέρ καλύτερα την συμπεριφορά του σκύλου, ο γιατρός κάνει τον εξής εκπληκτικό παραλληλισμό: «Είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει μ’ εμάς τους Ευρωπαίους καί τους Έλληνες! Αν υπάρχει μια φυλή στον κόσμο που κυριολεκτικά τη μισώ αφόρητα, αυτή η φυλή είναι οι Έλληνες»! Και τεκμηριώνει την άποψή του λέγοντας ότι στα γυμνασιακά του χρόνια ένιωθε «ψυχικά καταπιεσμένος. Διότι δεν μας διδάξανε τίποτα οι σοφοί μας διδάσκαλοι που να μην το ’χανε εξηγήσει, να μην το ’χανε ανακαλύψει, να μην το ’χανε πετύχει, να μην το ’χανε τελειοποιήσει οι Έλληνες! Κι αν κάποτε αναφέρανε κανένα άλλονε φτωχό συγγενή της γνώσεως και της σοφίας, όχι Έλληνα, στο τέλος προσθέτανε ότι αυτός ο κάποιος, ο φουκαράς βασίστηκε για την ανακάλυψή του πάνω σ’ ένα θεώρημα προγενέστερο κάποιου Έλληνα, πάνω σε μια παλιά σκέψη κάποιου άλλου Έλληνα, πάνω σ’ ένα έργο αιώνες πριν δοσμένο από κάποιον άλλο Έλληνα!... Σιγά σιγά ένιωθα πως οι γνώσεις μου, οι σκέψεις μου, τα αισθήματά μου, η προσωπικότητά μου, ο κόσμος μου, η ύπαρξή μου ως το έσχατο μόριο διαβρώνονταν και χρωματίζονταν απ’ αυτό που χαρακτηρίζουμε με την κλασική πια έκφραση  ̈ελληνικό παρελθόν ̈». Αυτά όλα καταστάλαζαν στα βάθη της ψυχής του γιατρού «ένα φλογερό μίσος για καθετί το ελληνικό»! Και η συνέχεια: «Αργότερα στο πανεπιστήμιο, η κατάσταση έγινε δραματική. Ο Ασκληπιός από τη μια, ο Ιπποκράτης απ’ την άλλη! Ο Γαληνός τη μια μέρα, ο Ορειβάσιος την επομένη! Αέτιος το πρωί, Αλέξανδρος Τραλλιανός τ’ απόγευμα! Παύλος ο Αιγινίτης από ’δω, Στέφανος ο Αθηναίος από ’κει... Δεν μπορούσα ν’ ανοίξω βιβλίο χωρίς να βρω μπροστά μου την ελληνική παρουσία. Δεν τολμούσα να πιάσω στα χέρια μου λεξικό για να βρώ μια δύσκολη, σπάνια, μια χρήσιμη, μια έξυπνη, μια όμορφη, μια μεστωμένη λέξη. Όλες ελληνικές! Και άλλες αμέτρητες σαν την άμμο των θαλασσών και των ποταμών, ελληνικής κι αυτές προέλευσης! Άρχισα κι εγώ με την πάροδο του χρόνου να νιώθω απέναντι στους Έλληνες όπως ο  ̈Τέλος ̈... Πρόκειται για φαινόμενο ομαδικό!  ́Έτσι αισθανόμαστε λίγο πολύ όλοι μας απέναντι στους Έλληνες. Τους μισούμε όπως τα ζώα τους θηριοδαμαστές. Και μόλις μας δίνεται η ευκαιρία χιμάμε τους δαγκώνουμε και τους κατασπαράζουμε. Γιατί στο βάθος ξέρουμε ότι κάποτε ήμαστε ζώα μ’ όλη τη σημασία της λέξης κι είναι αυτοί, οι Έλληνες, πάλι οι Έλληνες, πάντα οι Έλληνες, που μας εξώσανε από τη ζωώδικη υπόσταση και μας ανεβάσανε στην ίδια με τους εαυτούς τους ανθρώπινη βαθμίδα!... Δεν αγαπάμε κάτι που θαυμάζουμε... Ρίξε μια ματιά στην ιστορία και θα διαπιστώσεις ότι όλοι οι Ευρωπαίοι, με αρχηγούς τους Λατίνους και το Βατικανό, λυσσάξαμε να τους εξαφανίσουμε τους Έλληνες από το πρόσωπο της γης! Δεν θα βρεις και δε θα φανταστείς συνδυασμό και συγκέρασμα εγκλήματος, πλεκτάνης και παγίδας που δεν το σκαρφιστήκαμε και δεν το πραγματώσαμε για να τους εξολοθρεύσουμε!... η ιστορία με το μίσος κατά των Ελλήνων δεν ξέφτισε. Ο σύγχρονος  ̈πολιτισμένος ̈ άνθρωπος είναι ο ίδιος και χειρότερος... Δεν θα επιτρέψει ποτέ το Βατικανό, Αλμπέρ μου, να επιβιώσει στην αυλόπορτα της Ευρώπης, στα πλευρά της Ασίας και στο κατώφλι της Αφρικής ο ελληνισμός κι η ορθοδοξία του, η μόνη πραγματικότητα, η μόνη γνήσια χριστιανική πίστη... Είναι ο μόνος λαός που κατόρθωσε να συνταιριάξει αρμονικά τον αρχαίο του πολιτισμό, την υπεράνθρωπη πνευματικότητά του με όλα τα θετικά στοιχεία του χριστιανισμού και να γεννήσει αυτός ο θεϊκός συνουσιασμός μια βαθιά πίστη, μια θεμελιωμένη θρησκεία, μια τρομερή ενωτική ισχύ. Η δική μας ηγεσία, οι δικοί μας ταγοί, η δική μας εκκλησία δεν θα επιτρέψουν ποτέ την προκοπή τους, γιατί αν μονοιάσουνε και στο κοινωνικό πεδίο, χαθήκαμε! Ποιος τους πιάνει, αν βλαστήσει στη γη τους μια στάλα κοινωνική δικαιοσύνη κι ο λαός τους που στενάζει κι αναστενάζει φτάσει να κουμαντάρει τον τόπο του! Θα ξαναπιάσουνε το πολιτιστικό μαστίγιο στα χέρια τους και θα τους θωρούμε πάλι από το ύψος των αστραγάλων τους εμείς τα σκαθάρια αυτούς τους γίγαντες»! Ο φιλέλληνας Αλμπέρ σ’ όλα αυτά αρκέστηκε να απαντήσει με νόημα: «Γι’ αυτό θα τους αγαπάω πάντα, θα τους θαυμάζω και θα τους σέβομαι...».
Στρατής Ανδριώτης .
Αστροχώρι Άρτας .

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Τώρα που θα ανεβούμε στα ορεινά , να'χουμε το νού μας .

Προσοχή στον Μελιταίο Πυρετό!
Το Τμήμα Κτηνιατρικής Τρικάλων μέσω ειδικού φυλλαδίου του αρμόδιου Υπουργείου κάνει λόγο για συγκεκριμένα μέτρα και συμβουλές .
Ο πολίτης να αποφεύγει το άβραστο ή μη παστεριωμένο γάλα ή τα προϊόντα που προέρχονται απ' αυτό.
Η Βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων ή Μελιταίος Πυρετός, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται στην Ελλάδα, είναι ένα λοιμώδες νόσημα, με σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και στην Εθνική Οικονομία. Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής) δίνει σαφείς οδηγίες αλλά και χρήσιμες πληροφορίες μέσω ειδικού φυλλαδίου που απέστειλε στο Τμήμα Κτηνιατρικής Τρικάλων, για την προστασία της υγείας των πολιτών.
Πρόγραμμα .Ειδικότερα, το Υπουργείο Γεωργίας έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα για την καταπολέμηση του Μελιταίου Πυρετού το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία σε
ολόκληρη τη χώρα. Στις περιοχές όπου το ποσοστό μόλυνσης είναι μικρότερο του 5% έχει υιοθετηθεί η πολιτική της ορολογικής διάγνωσης, της σφαγής των μολυσμένων ζώων και της αποζημίωσης των ιδιοκτητών. Στις περιοχές με υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης εφαρμόζονται εμβολιασμοί στα νεαρά ζώα, για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να επιτευχθεί το ποσοστό 5%. Όμως για την απόλυτη επιτυχία του προγράμματος απαιτείται, τονίζεται, η ενεργός συμμέτοχη των κτηνοτροφών.
Εκτροφές .Ειδικότερα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στις μολυσμένες εκτροφές είναι τα παρακάτω:
-Τα υλικά των αποβολών, πλακούντες και έμβρυα πρέπει να συγκεντρώνονται σε στεγανά δοχεία και να καταστρέφονται κατά προτίμηση με καύση.
-Οι στάβλοι και τα μολυσμένα εργαλεία καθαρίζονται σχολαστικά και απολυμαίνονται με ισχυρά απολυμαντικά (φαινολικά, υποχλωριούχα, ιωδοφόρειο, καυστική σόδα κλπ).
-Η κοπριά να συλλέγεται καθημερινά και να συγκεντρώνεται σε σωρούς όπου θα παραμένει τουλάχιστον για ένα χρόνο, διαφορετικά πρέπει να καίγεται ή να απολυμαίνεται πριν χρησιμοποιηθεί.
-Τα οχήματα που μπαίνουν ή βγαίνουν απ' τη μολυσμένη εκτροφή, πρέπει να περνούν μέσα από λάκκους με απολυμαντικό, για να απολυμαίνονται οι ρόδες τους.
-Δεν πρέπει να εισάγονται ζώα στις μολυσμένες εγκαταστάσεις, πριν περάσει ένας μήνας από την απολύμανση. Τα νέα ζώα πρέπει να είναι από περιοχές απαλλαγμένες από Μελιταίο Πυρετό ή να έχουν υποστεί τις απαραίτητες εργαστηριακές δοκιμές πριν την εγκατάσταση τους στη μονάδα.
Να αποφεύγεται η επαφή των υγιών ζώων με άλλα κοπάδια (π.χ. κοινές βοσκές).
Τέλος η καταπολέμηση των εντόμων και των τρωκτικών στις εκτροφές πρέπει να είναι συνεχής και κάτω από την επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών.
Υγεία .Πάντως το παραπάνω Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της υγείας του πολίτη από τον Μελιταίο Πυρετό. Ειδικότερα:
Γάλα - γαλακτομικά προϊόντα .Ο πολίτης να αποφεύγει το άβραστο ή μη παστεριωμένο γάλα ή τα προϊόντα που προέρχονται απ' αυτό. Βρασμός του γάλακτος για λίγα λεπτά αρκεί για να το καταστήσει ασφαλές. Γενικά τα σκληρά τυριά, το βούτυρο, το ξινόγαλο και το γιαούρτι παρουσιάζουν χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου από τα μαλακά φρέσκα τυριά. Τα φρέσκα τυριά τύπου "φέτας" δεν πρέπει να καταναλώνονται νωρίτερα των δύο μηνών από την παρασκευή τους.
Κρέας - ιστοί – όργανα .Να αποφεύγεται η κατανάλωση ανεπαρκώς μαγειρεμένων κρεάτων και ιδίως σπλήνα, νεφρών, συκωτιών, μαστών και όρχεων. Κίνδυνος υπάρχει επίσης από το χειρισμό ωμών μολυσμένων κρεάτων ή οργάνων, επειδή υπάρχει πιθανότητα επιμόλυνσης άλλων τροφίμων από βρόμικα χέρια ή μαγειρικά σκεύη και εργαλεία.
Επαφή .Όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με ζώα μολυσμένα πρέπει να φορά προστατευτικά ρούχα, πλαστικά γάντια και κατάλληλα γυαλιά που να προστατεύουν τα μάτια σου. Ρούχα και συσκευές πρέπει να αποστειρώνονται μετά τη χρήση με βρασμό και τα παπούτσια με εμβάπτιση σε απολυμαντικά για να μη μεταφέρεται η μόλυνση έξω από τις εγκαταστάσεις.
Όσοι ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα χωρίς να φορούν γάντια, να πλένονται καλά με σαπούνι και να χρησιμοποιούν βάμμα ιωδίου σε τυχόν ανοιχτά τραύματα και εκδορές. Σε περιπτώσεις επαφής του βλεννογόνου των ματιών με μολυσμένα υλικά πρέπει αμέσως να ξεπλένονται με άφθονο καθαρό νερό μακριά από την περιοχή εργασίας και ακολούθως να ενσταλλάζεται κολλύριο με τετρακυκλίνη ή χλωραμφενικόλη. Άτομα που τρυπήθηκαν με σύριγγες που περιείχαν εμβόλιο πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία. Τέλος σε ιδιαίτερα μολυσμένο περιβάλλον συνιστάται η χρήση μάσκας για την αποφυγή εισπνοής μολυσμένης σκόνης.
Δηλώσεις .Σε δηλώσεις του στην ΕΡΕΥΝΑ ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Κτηνιατρικής Τρικάλων κ. Ζτρίβας κάνει λόγο για ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στα μέτρα και στις συμβουλές που δίνει το αρμόδιο Υπουργείο, προσθέτοντας πως κλιμάκια του τμήματος κάνουν εμβόλια στα ζώα για προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η ΕΡΕΥΝΑ .
 

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Να πάει στο καλό και αυτός . . . . . . . . .

Φεύγει ο εργολάβος .
Σε ένα ακόμη οδικό έργο της Θεσσαλίας εμφανίζονται προσκόμματα κατά την υλοποίησή του.

Φεύγει ο εργολάβος
Πρόκειται για τις παρακάμψεις Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου στην εθνική οδό Καρδίτσας – Τρικάλων όπου ο εργολάβος θέλει να διαλύσει τη δημοπρασία μιας και εντοπίζονται λάθη και παραλήψεις στη μελέτη ενώ και οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί πάγιο αίτημα φορέων και κατοίκων των δύο περιοχών αλλά και των διερχόμενων οδηγών από Καρδίτσα και Τρίκαλα καθώς και έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές στο πρόσφατο παρελθόν.
Για το μέλλον του έργου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη τις επόμενες ημέρες, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, για τη δρομολόγηση λύσεων…
e-enimerosi .

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Internet . . . . παντού .

Που πας για μπάνιο χωρίς…σύνδεση;

Με φορητό υπολογιστή, netbook ή smartphone μαζί με τα μαγιό και τις πετσέτες φαίνεται ότι ξεκινά φέτος για τις παραλίες σχεδόν ο ένας στους δύο Έλληνες, ακόμα και στο…Κόκκινο Νερό.

Που πας για μπάνιο χωρίς…σύνδεση;
Με δεδομένο ότι πλέον η διείσδυση του Διαδικτύου ξεπερνά το 50% στις πιο μικρές ηλικίες, ο Έλληνας εμφανίζεται αποφασισμένος να μην... κάνει φέτος διακοπές και από το "σερφάρισμα", είτε αυτό οφείλεται σε λόγους ψυχαγωγίας είτε σε επαγγελματικές εκκρεμότητες.
Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ανακοινώσει ήδη προσφορές πακέτων προπληρωμένης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας (prepaid mobile broadband) με τη χρήση φορητού υπολογιστή ή netbook.
Για να τα χρησιμοποιήσει, ο ενδιαφερόμενος αγοράζει μία κάρτα SIM και ένα USB stick modem (εάν δεν έχει), εγκαθιστά το απαραίτητο λογισμικό στον υπολογιστή του και έχει ένα διαθέσιμο ποσό για να χρησιμοποιήσει. Το ποσό αυτό μπορεί να ανανεωθεί μόλις τελειώσει.
Συγκεκριμένα, η Cosmote προσφέρει το Internet On the Go με κάρτα με δύο αρχικές επιλογές: Μία με 20 ευρώ που περιλαμβάνει μόνο τη SIM κάρτα και μία με 50 ευρώ που περιλαμβάνει εκτός από τη SIM και το USB modem.
Τα smartphones αποτελούν για τους περισσότερους την πιο εύκολη λύση για σύνδεση στο Διαδίκτυο και στις διακοπές
Αυτή την περίοδο υπάρχει προσφορά που περιλαμβάνει και στα δύο πακέτα και 30 ημέρες δωρεάν πρόσβαση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν επιλογές για πρόσβαση για 1, 7 ή 30 ημέρες.
Η Vodafone διαθέτει το πακέτο ΚαρτοInternet, με την τρέχουσα προσφορά να περιλαμβάνει 30 ημέρες πρόσβαση χωρίς επιπλέον κόστος.
Το αρχικό πακέτο κοστίζει 20 ή 50 ευρώ (με ή χωρίς USB modem), ενώ μετά το πέρας του χρόνου που περιλαμβάνεται στο πακέτο, η χρέωση είναι 2 ευρώ για 30 λεπτά, 5 ευρώ για 1 ημέρα και 20 ευρώ για 30 ημέρες.
Από την πλευρά της, η Wind ανακοίνωσε το νέο πακέτο σύνδεσης WIND Mobile Broadband με κάρτα, με κόστος 34,90 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν USB modem stick και επιπλέον δώρο έναν μήνα πλοήγηση στο Internet.
Στη συνέχεια, ο χρήστης μπορεί να ανανεώσει για 1, 7 ή 30 ημέρες, με κόστος που ξεκινά από τα 5 ευρώ.
Τα smartphones, τα οποία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μήνα με τον μήνα, αποτελούν για τους περισσότερους την πιο εύκολη λύση για σύνδεση στο Διαδίκτυο και στις διακοπές.
Η συντριπτική πλειονότητα των κατόχων smartphone έχουν πρόγραμμα δεδομένων ανάλογο με τις ανάγκες τους, ενώ για όσους θέλουν μεγαλύτερη οθόνη, τη λύση δίνουν τα tablets.
Επίσης πρόσβαση στο Ιντερνετ μπορεί να προσφέρει και ο συνδυασμός φορητού υπολογιστή και smartphone, καθώς τα δεύτερα μπορούν να λειτουργήσουν ως WiFi hotspots. Ουσιαστικά, το smartphone δημιουργεί ένα WiFi δίκτυο στο οποίο μπορούν να συνδεθούν μέχρι πέντε συσκευές, ενώ για την πρόσβαση χρησιμοποιείται η σύνδεση του κινητού.
Καλές βουτιές…
E-enimerosi.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Και μια τοπική συνταγη . . . .

Πέστροφα ψητή.












Η Πέστροφα (salmo trutta), ένα ψάρι που βρίσκεται στα ποτάμια της χώρας μας, ανήκει στην οικογένεια των σολομονιδών και θεωρείται σαν ένα από τα πιο γευστικά και θρεπτικά ψάρια.
Στην περιοχή του χωριού μας συναντάτε κυρίως στον Αώο ποταμό αλλά και στον «Ρισινίτη», τον παραπόταμο του Αώου που βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό μας και την Λάιστα.
Μια απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή για να ψήσουμε τις πέστροφες μας δίνει η Έφη Γρηγοριάδου στο βραβευμένο βιβλίο της με τίτλο «Εδεσματολόγιο Βλάχων», εκδόσεις «Κοχλίας».

Υλικά .
1-2 πέστροφες μεγάλες, λίγο λάδι, 1 λεμόνι (το χυμό του), αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση .

Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια και τα εντόσθια. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Στη συνέχεια τα αλείφουμε με το λάδι και τα σχίζουμε απ’ τα πλάγια κάθετα ανοίγοντας τα στα δύο. Τα τοποθετούμε στη σχάρα
και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά και απ’ τις δυο πλευρές. Αφού ψηθούν, τα τοποθετούμε σε μεγάλη πιατέλα, τα περιχύνουμε με λαδολέμονο και τα πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και μαϊντανό.

ΠΗΓΗ:   iliochori.

Πάει και αυτός . . . .

Ύμνησε το κλαρίνο .
Φτωχότερη είναι η μουσική παράδοση του νομού μας μετά την απώλεια του βιρτουόζου κλαρινοπαίχτη Δημήτρη Μπαρούτα. Το κλαρίνο του σίγησε για πάντα, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών.

Ύμνησε το κλαρίνοΓεννήθηκε στο Δενδροχώρι και από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική, καθώς καταγόταν από μουσική οικογένεια. Στη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής του έκανε μεγάλη καριέρα συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε σήμερα το πρωί στη γενέτειρά του, ενώ τα τραγούδια του θα παραμείνουν πάντα κοντά μας για να μας τον θυμίζουν…
Ιδιαίτερα οι Λαφινιώτες θα τον θυμούνται πιο πολύ μιας και έβγαλε πέρα αρκετά πανηγύρια της Σωτήρος . 
E-enimerosi.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Γι'αυτούς που θέλουν . . . . . να πάρουν τα βουνά .

Οι διακοπές των ορέων .  




Του Γιώργου Κιούση
-
Ελευθεροτυπία
Βαρεθήκατε τη θάλασσα και τις πολύβουες παραλίες; Τα πηγαινέλα με το πλοίο; Υπολογίζετε τα έξοδα μετακίνησης και το χρόνο του ταξιδιού; Υπάρχει και το βουνό -δροσιά και καθαρός αέρας, ποτάμια και βόλτες στο δάσος. Ελατα που μοσχοβολούν, πεύκα και οξιές, καστανιές, κρυστάλλινα νερά, βλάστηση, μονοπάτια του παραμυθιού εκεί στη βόρεια Πίνδο.
Ο Γιάννης Σ. Τζίμας, πολιτικός μηχανικός, εδώ και τριάντα χρόνια ασχολείται με την ορειβασία και την ορεινή πεζοπορία. «Το βουνό και η αναρρίχηση χρειάζονται επιπλέον γνώσεις», μας λέει. «Αυτές τις περιοχές τις ξέρω πολύ καλά.
Οι εναλλακτικές διαδρομές είναι η ευκαιρία για πολλούς ανθρώπους, πιο πολύ για νεαρούς, να γνωρίσουν περιοχές της Ελλάδας χωρίς μεγάλο κόστος. Μπορούν να μείνουν σε αντίσκηνα, σε καταφύγια σε δωμάτια φθηνά. Το κόστος σε σχέση με το νησί είναι πολύ μικρότερο. Η εμπειρία, πρωτόγνωρη. Για μια εβδομάδα με ένα τέτοιο πρόγραμμα γλιτώνει κάποιος έως και 40% των καθιερωμένων εξόδων».
Προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό, ετοιμαστείτε για φυσική δραστηριότητα που μπορεί να σας επιφέρει πολλαπλά οφέλη, να φορτίσει τις «μπαταρίες» σας και να σας χαρίσει ευεξία, και εξορμίστε στις διαδρομές της βόρεια Πίνδου με οδηγό τον Γιάννη Τζίμα.
Προσιτές διαδρομές .
Κόνιτσα - Μονή Στομίου: από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας (450 μ.) μπαίνουμε στη χαράδρα του Αώου ακολουθώντας τον παραποτάμιο δρόμο (τοπικά γίνεται μονοπάτι), ο οποίος τελικά μας ανεβάζει στη Μονή Στομίου (700 μ.), χτισμένη σ' ένα υπέροχο φυσικό μπαλκόνι 200 μ. πάνω από την κοίτη του Αώου σε 1 ώρα και 45 λεπτά.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ακολουθήσουμε το παλιό μονοπάτι που κινείται παράλληλα και ψηλότερα. Φεύγει δεξιά από το δρόμο 20 λεπτά μετά την αρχή της πορείας και επιστρέφει σ' αυτόν 25 λεπτά πριν από το τέλος. Υπάρχει αραιή σήμανση χωρίς να είναι απαραίτητη. Στη Μονή Στομίου υπάρχει τρεχούμενο νερό και μπορεί να γίνει μια υπέροχη κατασκήνωση. Επίσης κατασκήνωση μπορεί να γίνει και στην Κόνιτσα, δίπλα στο ποτάμι, λίγο πριν από το πέτρινο γεφύρι. Εννοείται ότι υπάρχουν και πολλά καταλύματα, τα περισσότερα σε πολύ προσιτές τιμές.
Μονή Στομίου - Σιάδι της Μύγας: συνέχεια της προηγούμενης διαδρομής. Από τη Μονή συνεχίζουμε στο χωματόδρομο μέχρι το σημείο όπου τελειώνει, στο ρέμα της Κερασιάς, απ' όπου υδρεύεται η Κόνιτσα. Εκεί πιάνουμε απέναντι αριστερά καλογραμμένο ανηφορικό μονοπάτι που, αφού μας περάσει από την τοποθεσία «Καλογερικά», μας οδηγεί στο Σιάδι της Μύγας (1.500 μ.), μια εξαιρετική τοποθεσία κάτω από τη σκιά της θεόρατης κορυφής της Γκαμήλας (2.497 μ.) και σε 1 ώρα 45 λεπτά.
Υπάρχει αραιή σήμανση και είναι όμορφα για κατασκήνωση, δεν υπάρχει όμως δυστυχώς νερό. Από εκεί συνεχίζουν άλλα μονοπάτια, που απαιτούν πολύωρη πεζοπορία ή ορειβασία, τα οποία ξεφεύγουν από το σκοπό του παρόντος.
Καπέσοβο - Βραδέτο (Σκάλα Βραδέτου): το πιο διατηρημένο χτιστό μονοπάτι-καλντερίμι της περιοχής. Από το Καπέσοβο (1.100 μ.), αφού περάσουμε μικρό πέτρινο γεφύρι, ανεβαίνουμε συνεχώς σε καλντερίμι με αλλεπάλληλες στροφές (καγκέλια) μέχρι το Βραδέτο (1.340 μ.), σε 1 ώρα και 45 λεπτά.
Στο Βραδέτο υπάρχει ξενώνας με προσιτές τιμές και καφενείο που μπορεί να εξυπηρετήσει μικρή παρέα και για φαγητό. Μπορεί να γίνει και κατασκήνωση σε πολύ μικρή απόσταση έξω από την είσοδο του χωριού.
Βραδέτο - Μπελόη: η φυσική συνέχεια της προηγούμενης διαδρομής. Από το Βραδέτο (1.340 μ.) ακολουθούμε σηματοδοτημένο δρόμο στην αρχή και μονοπάτι στη συνέχεια για να φτάσουμε στην τοποθεσία Μπελόη (1.450 μ.) στο χείλος του φαραγγιού του Βίκου, απ' όπου βλέπουμε πανοραμικά το μεγαλύτερο μέρος του, σε 45 λεπτά.
Κλειδωνιά - Παλιά (Ανω) Κλειδωνιά: από το χωριό Κλειδωνιά (480 μ.), 12 χλμ. πριν από την Κόνιτσα, βρίσκουμε ρωτώντας την αρχή του λιθόχτιστου μονοπατιού χωρίς σήμανση και ανεβαίνουμε με λίγη προσοχή για να μη χάσουμε το μονοπάτι στη γραφική Παλιά Κλειδωνιά (890 μ.), σε 1 ώρα και 30 λεπτά. Είναι ένα υπέροχο, ανέγγιχτο Ζαγοροχώρι, με ελάχιστες επισκέψεις τουριστών και διαθέτει ξενώνα και εστίαση. Μπορεί να γίνει και κατασκήνωση λίγο έξω από το χωριό.
Παλιά Κλειδωνιά - Πάπιγγο: μπορεί να αποτελέσει συνέχεια της προηγούμενης διαδρομής. Από την Παλιά Κλειδωνιά (890 μ.) ακολουθούμε χωματόδρομο που οδηγεί στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (1.040 μ.) και στη συνέχεια το αραιά σηματοδοτημένο μονοπάτι καταλήγει σε χωματόδρομο και τελικά στο Μεγάλο Πάπιγγο (940 μ.), σε 2 ώρες. Εδώ, λόγω αρκετής τουριστικής κίνησης, είναι κάπως δύσκολη αλλά όχι απαγορευτική η κατασκήνωση λίγο έξω από το χωριό.
Κλειδωνιά - Μονή Σπηλιώτισσας: από το πέτρινο γεφύρι του Βοϊδομάτη (500 μ.) λίγο έξω από την Κλειδωνιά ακολουθούμε μονοπάτι με πρόχειρη σήμανση, που κινείται συνεχώς στη δεξιά όχθη του ποταμού (αριστερή όπως ανεβαίνουμε).
Η διαδρομή δίπλα στον Βοϊδομάτη είναι μαγευτική και μας οδηγεί στην επαρχιακή οδό κάτω από το χωριό Αρίστη. Περνάμε τη γέφυρα και στην απέναντι πλευρά του ποταμού βρίσκουμε το παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας (600 μ.), σε 3 ώρες. Από εδώ μπορούμε να ανέβουμε με μονοπάτι στο χωριό Αγιος Μηνάς, σε 30 λεπτά.
Η κατασκήνωση τυπικά απαγορεύεται δίπλα στον Βοϊδομάτη λόγω των περιορισμών του Εθνικού Δρυμού.
Απαιτητικές διαδρομές .
Μονοδένδρι - Βίκος ή Πάπιγγο (φαράγγι Βίκου): διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου, ίσως του πιο εντυπωσιακού ελληνικού φαραγγιού με πεζοπορική πρόσβαση. Από το χωριό Μονοδένδρι (1.060 μ.) κατηφορίζουμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι-καλντερίμι που οδηγεί στην κοίτη του φαραγγιού (680 μ.). Στη συνέχεια το μονοπάτι κινείται στην αριστερή πλευρά της κοίτης και αφού περάσει από τη συμβολή με το φαράγγι Μέγας Λάκκος (πηγή Κλήμα), φτάνει στις κρυστάλλινες πηγές του Βοϊδομάτη (480 μ.) σε 5 ώρες. Το σημείο αυτό αποτελεί και ένα θαυμάσιο χώρο κατασκήνωσης. Ο τερματισμός μπορεί να γίνει είτε με ανέβασμα στο χωριό Βίκος (740 μ.), σε 45 λεπτά, είτε στο Μικρό Πάπιγγο (980 μ.), σε 1 ώρα και 45 λεπτά.
Μικρό Πάπιγγο - Καταφύγιο Αστράκας: από το Μικρό Πάπιγγο (980 μ.) ανηφορίζουμε σε μονοπάτι με καλή σήμανση (σύμβολο Ο3) και αφού περάσουμε από τέσσερις πηγές, φτάνουμε στο φιλόξενο Καταφύγιο της Αστράκας (1.950 μ.) -χωρητικότητας 50 κλινών- σε 3 ώρες και 30 λεπτά. Στο καταφύγιο μπορεί να γίνει οικονομική διανυκτέρευση (12 ευρώ το άτομο) ή κατασκήνωση στον πέριξ χώρο. Παρέχονται επίσης και υπηρεσίες εστίασης (φαγητό, καφέδες κ.λπ.) τη θερινή περίοδο (01/06-30/09). Καλό είναι να γίνει συνεννόηση με τον υπεύθυνο του καταφυγίου (Γιώργος Ροκάς: 6973-223100).
Καταφύγιο Αστράκας - Δρακόλιμνη Τύμφης: η φυσιολογική συνέχεια της προηγούμενης διαδρομής. Από το καταφύγιο -αφού συμβουλευτούμε τον υπεύθυνο- κατηφορίζουμε αρχικά μέχρι τη Λάκκα του Τσουμάνη (1.750 μ.) και στη συνέχεια ανεβαίνουμε από ευδιάκριτο μονοπάτι μέχρι τη Δρακόλιμνη (2.050 μ.), σε 1 ώρα και 30 λεπτά.
Πρόκειται για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και δημοφιλείς προορισμούς των ελληνικών βουνών, προσιτό για όλους τη θερινή περίοδο (προσοχή στις απογευματινές καταιγίδες). Η περιοχή της Δρακόλιμνης αποτελεί έναν ονειρώδη τόπο διανυκτέρευσης, εάν βέβαια κουβαλήσετε μέχρι εκεί τα συμπράγκαλά σας.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΕΜ ! ! ! .62 ΕURΟ πληρώνουμε το χρόνο . Να μην κάνουν και αυτοί κάτι . . .

Προληπτικός έλεγχος του πόσιμου νερού .

Σε ελέγχους της ποιότητας του πόσιμου νερού σε όλο τον Νομό προβαίνουν οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να αποκτήσουν στοιχεία για τα συστατικά του, αλλά και να προληφθούν τυχόν προσμίξεις με μη επιθυμητά υλικά . Λαμβάνονται δείγματα από τα δίκτυα υδροδότησης και από τις δεξαμενές, τα οποία στην συνέχεια αναλύονται για να ελεγχθεί η ποιότητά τους. Παράλληλα, υπάρχει άμεση επικοινωνία με τις νοσοκομειακές μονάδες, ώστε σε περιπτώσεις που εμφανίζονται κρούσματα γαστρεντερικής φύσεως, να προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε περαιτέρω ελέγχους, για την ανακάλυψη τυχόν μόλυνσης πόσιμου ύδατος σε συγκεκριμένη περιοχή.
Οι διαδικασίες αυτές είναι πάγιες, ειδικά το καλοκαίρι, και οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να λαμβάνουν οι ίδιοι μέτρα τήρησης της υγιεινής, τηρώντας καθαριότητα, σωματική και οικιακή και όταν έχουν κάποιες υποψίες για οτιδήποτε αφορά την υγεία και τη υγιεινή να απευθύνονται στους εξειδικευμένους επιστήμονες. Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων, οφείλουν να χλωριώνουν σωστά το πόσιμο νερό, τηρώντας επίσης όλες τις προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί για την ύδρευση.
Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες
Εξάλλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποιούν για την προσοχή που πρέπει να δίνουν οι πολίτες, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, με χρόνια νοσήματα, νεογνά, βρέφη) στην τήρηση ορισμένων κανόνων για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες και ειδικά όταν επικρατεί καύσωνας:
-Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
-Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία,
-Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
-Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα
-Προτιμήστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων).
Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας.
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση.
Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

Πρωινός Λόγος Τρικάλων .

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Άγιο Τσιπουράκι . . . . . .

Ο δεκάλογος του τσίπουρου
* Το τσίπουρο είναι το μοναδικό ελληνικό λευκό απόσταγμα που έχει προέλευση το σταφύλι.
Παράγεται με απόσταξη των στεμφύλων σταφυλιών που καλλιεργούνται στην ελληνική γη.
* Το τσίπουρο έχει ιστορία εκατοντάδων χρόνων και θεωρείται το αυθεντικό ελληνικό ποτό που συνδέεται άμεσα με την ελληνική φιλοξενία, με την παράδοση του τόπου μας και τον
πολιτισμό μας.
* Το εμφιαλωμένο τσίπουρο παράγεται με σύγχρονες μεθόδους και σύγχρονο εξοπλισμό και φυσικά την ασφάλειά του εγγυάται η τυποποίησή του.
* Το τσίπουρο απαιτεί σεβασμό στον τρόπο παραγωγής του: επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών, τέχνη και εμπειρία στην απόσταξη.
* Παράγεται σε δύο τύπους: με γλυκάνισο και χωρίς.
Στο τσίπουρο με γλυκάνισο επικρατεί το άρωμα και η γεύση της ανηθόλης και όταν προσθέσουμε νερό γαλακτώνει. Στο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο αναδεικνύονται τα αρώματα και η γεύση του σταφυλιού.
Όταν παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια αποκτά χρυσοκίτρινες αποχρώσεις και τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά της επίδρασης του ξύλου συνυπάρχουν αρμονικά με αυτά του φρούτου.
* Το τσίπουρο δεν έχει συγκεκριμένους κώδικες στην κατανάλωσή του. Δεν είναι γένους αρσενικού, έχει αγκαλιαστεί απ όλες τις κοινωνικές τάξεις και όλες τις εποχές του χρόνου.
* Είναι προϊόν που καταναλώνεται κατ εξοχήν με παρέα. Αυθόρμητα δένει τις παρέες και κάνει τα μέλη τους να συμμετέχουν και να επικοινωνούν, με χαλαρή πάντα διάθεση, γύρω από ένα τραπέζι με μικρές μερίδες από ελληνικούς μεζέδες της στεριάς και της θάλασσας που εναλλάσσονται συνέχεια.
* Καταναλώνεται επίσης σαν χωνευτικό στο κλείσιμο ενός καλού γεύματος. Για μεγαλύτερη απόλαυση και για την καλύτερη ανάδειξη των αρωμάτων του, σερβίρεται σε ιδιαίτερο ποτήρι σχήματος τουλίπας.
* Προτιμάται η κατανάλωσή του στους 8 - 10 βαθμούς. Αν προσθέσουμε πάγο, καλό είναι να προηγηθεί η προσθήκη λίγου δροσερού νερού.
* Το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, με το λεπτό φρουτώδες άρωμά του, καθώς και το παλαιωμένο αποτελούν ιδανική βάση για δροσερά cocktails.
http://www.apolafste.ypeftina.eneap.gr

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Νέες επιθέσεις λύκων στην ορεινή Αγρελιά Τρικάλων .

Κατασπάραξαν 15 πρόβατα και αγνοούνται άλλα 80 ενώ επίθεση δέχθηκε και κοπάδι με 25 μοσχάρια .Αναστάτωση επικρατεί στην Αγρελιά Τρικάλων, από την επανεμφάνιση λύκων που επιτέθηκαν σε κοπάδι με πρόβατα.
Οι λύκοι, μπροστά στα μάτια βοσκού, κατασπάραξαν 15 πρόβατα και αγνοούνται άλλα 80, από την επίθεση που σημειώθηκε χθες στις 9 το πρωί, στο κοπάδι που βοσκούσε στην θέση «Ανήλιο».
Ο βοσκός δηλώνει τυχερός που οι πεινασμένοι λύκοι δεν επιτέθηκαν και σ` αυτόν.
Ταυτόχρονα την προηγούμενη ημέρα, στο «στόχαστρο» της αγέλης των λύκων, βρέθηκαν και 25 μοσχάρια της περιοχής.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Αγρελιάς Σπύρου Αβράμη στο trikalanews.gr, ο ΕΛΓΑ βρισκόταν σε απεργιακή κινητοποίηση και κλήθηκε η Αστυνομία για να καταγράψει το συμβάν ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αποζημίωσης του κτηνοτρόφου.
Από τις επιθέσεις των λύκων, πέρα από την Αγρελιά, το πρόβλημα εντοπίζεται και στην Λαγκαδιά και στο Λιόπρασσο, με τους κτηνοτρόφους να ζητούν απεγνωσμένα την λήψη μέτρων προστασίας του κτηνοτροφικού τους κεφαλαίου.
Trikala News .