Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα Στουρναραίϊκα Πύλης στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Δημαρχείου Πινδαίων, η 1η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ορεινού Οδικού Άξονα Τρικάλων-Πύλης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής .
θέμα της Ημερίδας ήταν «Ανάπτυξη της ορεινής Νοτιοδυτικής Πίνδου μετά την ολοκλήρωση του φράγματος του Αχελώου» και επιχειρήθηκε να αποτυπωθούν τα νέα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής που θα προκύψουν από την λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος Μεσοχώρας για την τοπική οικονομία και για τις ζωές των ανθρώπων της περιοχής .
Μιχάλης Ταμήλος : Θέλουμε δημιουργική συζήτηση για επενδύσεις στην περιοχή .
Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Μιχάλης Ταμήλος, αφού εξέφρασε την απογοήτευση του που «χάθηκαν» 30 χρόνια, επισήμανε πως «κάποια στιγμή πρέπει να παίρνουμε και αποφάσεις στις οποίες υπάρχουν και οι ΄΄χαμένοι΄΄ που θα πρέπει να αποζημιώνονται και να μην υπάρχει ολιγωρία κράτους και κυβερνήσεων που οδηγεί στο να χάνονται εκατομμύρια ευρώ», αποκαλύπτοντας ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να δώσει κόστος για την λειτουργία του φράγματος περίπου 130 εκ. ευρώ (μελέτες, φράγμα, αποζημιώσεις) και επίσης αποκάλυψε πως έχει παραδοθεί στον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη η μελέτη της βελτίωσης του οδικού άξονα Αρματολικό-Γέφυρα «Αλεξίου» προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ, ζητώντας «δημιουργική συζήτηση για επενδύσεις στην περιοχή».
ΓιώργοςΤσίγκας : Υπάρχει η βούληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το φράγμα Μεσοχώρας .
Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσίγκας, αναφέρθηκε στην θέληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για την στήριξη των έργων της περιοχής «που θα επιτρέψουν την επιστροφή των κατοίκων για να δώσουν ΄΄ζωή΄΄ στα ορεινά του Νομού στο πλαίσιο οράματος που υπάρχει για ανάπτυξη της περιοχής» και αφού επισήμανε πως από το φράγμα Μεσοχώρας η Ελλάδα θα καλύπτει ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των αναγκών της για ηλεκτροδότηση με οφέλη του Δήμου, τόνισε «λαμβάνουμε υπόψιν μας και τιςε ανυσυχίες των κατοίκων» .
Κώστας Μαράβας : Το φράγμα Μεσοχώρας δεν είναι …δαίμονας αλλά ...άγγελος
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας ανέφερε πως «η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες και απαιτείται στην περιοχή ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον όπως αυτή του φράγματος Μεσοχώρας που προσφέρει λύσεις σε προβλήματα, δίνει ανάπτυξη και δεν είναι …δαίμονας αλλά …άγγελος για τον τόπο και εμείς θα το αναδείξουμε αυτό και με άλλες πρωτοβουλίες μας» .
Οι αναπληρωτής Καθηγητής του Ανωτάτου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλίας και Θεοχάρης Ζάγκας Καθηγητής Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκαναν λόγο για έργο που θα αυξήσει τις επενδύσεις στην περιοχή και τον αγροτουρισμό μέσα από δοκιμασμένες «συνταγές» που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό, θα αυξήσει τα υπόγεια ύδατα, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και προτάθηκε Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με την στήριξη της Πολιτείας μέσω κινήτρων για όσους αποφασίσουν να επενδύσουν στην περιοχή πάντα όμως με σεβασμό στο περιβάλλον, δηλώνοντας πως θα υπάρξει για την περιοχή υπεραξία μέσω της ανάπτυξης .
Χρήστος Σιμορέλης : Η Κυβέρνηση …ΣΥΡΙΖΑ θα τα δει όλα από την αρχή
«Θέλουμε η περιοχή να πάει μπροστά αλλά δεν έφταιγε ο ΄΄Συνασπισμός΄΄ με το …3% που δεν γίνονταν η εκτροπή του Αχελώου την οποία ξεχάσαμε πια, δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ όταν με πολύ λιγότερα χρήματα μπορούσαν να γίνουν πιο απλά έργα για την διαχείριση των υδάτων της περιοχής και αναρωτήθηκε αν αυτό ήταν αποτέλεσμα «΄΄Μύθου», έλλειψης πολιτικής βούλησης ή … ΄΄φαγοπότι΄΄» και πρόσθεσε «ως Κυβέρνηση …ΣΥΡΙΖΑ θα τα δούμε όλα από την αρχή, κυρίως τους κατοίκους, τα περιβαλλοντικά ζητήματα, πως δεν θα …ιδιωτικοποιηθεί η λίμνη και πως θα συνδεθεί με όλο τον ορεινό όγκο του Νομού» .
Ο Βύρων Κατσίβελος , τα 4 εκ. ευρώ και ο . . . πανικός που ακολούθησε από τους Μεσοχωρίτες .
Αφού για το έργο , αναφέρθηκαν οι Αναστάσιος Μπαρμπούτης Πολιτικός Μηχανικός, μέλος Δομής Υδάτων ΤΕΕ Κ. και Δ. Θεσσαλίας και μέλος Δ.Σ. Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ), ο Κώστας Γκούμας Γεωπόνος, μέλος Δομής Υδάτων ΤΕΕ Κ. και Δ. Θεσσαλίας, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος αλλά και ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Παναγιώτης Γούλας, το στέλεχος της ΔΕΗ κ. Στάλιας, τοποθετήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Πύλης Βύρωνας Κατσίβελος που η προτροπή του «ο Δήμος να πάρει τα 4 εκ. ευρώ που δίνει η ΔΕΗ για την Μεσοχώρα», έβαλε «φωτιά» στην Ημερίδα, ξεσηκώνοντας τους Μεσοχωρίτες που σε έξαλλη κατάσταση έβλεπαν ως «κόκκινο πανί» τον κ. Κατσίβελο με τα «πυρά» να μεταφέρονται και προς τον κ. Μαράβα, με τον Δήμαρχο να σχολιάζει «μαζί σας είμαστε και δεν θα αφήσει ο …Μαράβας να διαλυθεί η Μεσοχώρα», με τους κατοίκους να μην πείθονται και να συνεχίζουν σε έντονο ύφος τις διαμαρτυρίες και ο κ. Κατσίβελος να εγκαταλείπει το βήμα της ομιλίας αλλά να συνεχίζει να τα «ακούει» από κατοίκους που δεν ηρεμούσαν με τίποτα παρά τις εκκλήσεις του Προεδρείου της Ημερίδας .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου