Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ .

Να τα πούμε ; Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά . . . ! !



Διαβάστε την ιστορία και πώς βγήκαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς 
  
Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι λίγο  . . . ασυνάρτητα ; Όσο και αν προσπαθήσετε δεν βγαίνει νόημα μεταξύ των στίχων .




Για να θυμηθούμε τα Κάλαντα 

Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά

Ψηλή μου δεντρολιβανιά (*)

Κι αρχή καλός μας χρόνος

Εκκλησιά με τα' άγιο θόλος (*)

Άγιος Βασίλης έρχεται

Και δε μας καταδέχεται (*)

Από την Καισαρεία

Συ είσ' αρχόντισσα κυρία (*)

Βαστάει πένα και χαρτί

Ζαχαροκάντυο ζυμωτή (*)

Χαρτί-χαρτί και καλαμάρι

Δες και με το παλικάρι (*)

Ας δούμε λοιπόν πώς εξηγείται η ασυναρτησία ... Η ιστορία μας διαδραματίζεται στο Βυζάντιο .

Σε εκείνα τα χρόνια οι φτωχοί και χαμηλών στρωμάτων άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα να μιλούν στους αριστοκράτες

παρά μόνο σε γιορτές όπου μπορούσαν να τους απευθύνουν ευχές.

Κάποιος νεαρός λοιπόν, ταπεινής καταγωγής, ήταν ερωτευμένος με μια αρχοντοπούλα..

Επειδή δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό να την πλησιάσει παρά μόνο σε περίοδο εορτών για να της απευθύνει ευχές,

αποφάσισε ανάμεσα στα κάλαντα του Μεγάλου Βασιλείου να εντάξει και ένα ερωτικό ποίημα που είχε συνθέσει !

Αρχίζει λοιπόν και βάζει ενδιάμεσους στίχους (αυτούς με τα αστεράκια).

Με αυτόν τον τρόπο και τα κάλαντα θα έλεγε ακολουθώντας τους κοινωνικούς κανόνες αλλά ταυτόχρονα θα παίνευε την καλή του ... !!!

Την αποκαλεί ψηλή, σαν δεντρολιβανιά.

Επειδή φορούσε ένα από τα ψηλά τα κωνικά καπέλα με το τούλι στην κορυφή, την παρομοιάζει με Εκκλησιά με το Άγιο θόλος (θόλος εκκλησίας).

Της λέει ότι δεν τον καταδέχεται (ο Άη Βασίλης δεν έχει να κάνει!) γιατί είναι αρχόντισσα κυρία.

Τέλος κλείνει με τις γαλιφιές !!! Την λέει ζαχαροκάντυο ζυμωτή, δηλαδή φτιαγμένη από ζάχαρη (γλυκιά μου) και την παρακαλεί

να του ρίξει μια ματιά.

Έτσι λοιπόν αυτά τα παράδοξα Κάλαντα πέρασαν από γενιά σε γενιά και έγιναν τα πιο διαδεδομένα σε όλο τον ελληνικό χώρο ... !!!



eirinika.gr

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Τα Μετέωρα όπως δεν τα έχετε ξαναδει . . . .

Ιάπωνας πέταξε πάνω από τα Μετέωρα ! ! !

alt


Τα Μετέωρα όπως δεν τα έχετε ξαναδει , παρουσιάζει ένας Ιάπωνας φωτογράφος που « πέταξε » πάνω από τα απόκρυμνα βράχια και τα μοναστήρια προσφέροντας ένα θέαμα που κόβει την ανάσα .
Ο Ιάπωνας φωτογράφος και blogger TKYSSTD ταξίδεψε στα Μετέωρα και εντυπωσιάστηκε από το μαγευτικό τοπίο.
δείτε το βίντεο εδώ .
diavasinet.gr

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ένταση και σφοδρή φραστική επίθεση σε Αντιδήμαρχο σε Ημερίδα για το μέλλον της Μεσοχώρας Τρικάλων .


Ένταση και σφοδρή φραστική επίθεση σε Αντιδήμαρχο σε Ημερίδα  για το μέλλον της Μεσοχώρας Τρικάλων


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα Στουρναραίϊκα Πύλης στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Δημαρχείου Πινδαίων, η 1η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ορεινού Οδικού Άξονα Τρικάλων-Πύλης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής .
θέμα της Ημερίδας ήταν «Ανάπτυξη της ορεινής Νοτιοδυτικής Πίνδου μετά την ολοκλήρωση του φράγματος του Αχελώου» και επιχειρήθηκε να αποτυπωθούν τα νέα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής που θα προκύψουν από την λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος Μεσοχώρας για την τοπική οικονομία και για τις ζωές των ανθρώπων της περιοχής .       
Μιχάλης Ταμήλος : Θέλουμε δημιουργική συζήτηση για επενδύσεις στην περιοχή .
Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Μιχάλης Ταμήλος, αφού εξέφρασε την απογοήτευση του που «χάθηκαν» 30 χρόνια, επισήμανε πως «κάποια στιγμή πρέπει να παίρνουμε και αποφάσεις στις οποίες υπάρχουν και οι ΄΄χαμένοι΄΄ που θα πρέπει να αποζημιώνονται και να μην υπάρχει ολιγωρία κράτους και κυβερνήσεων που οδηγεί στο να χάνονται εκατομμύρια ευρώ», αποκαλύπτοντας ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να δώσει κόστος για την λειτουργία του φράγματος περίπου 130 εκ. ευρώ (μελέτες, φράγμα, αποζημιώσεις) και επίσης αποκάλυψε πως έχει παραδοθεί στον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη η μελέτη της βελτίωσης του οδικού άξονα Αρματολικό-Γέφυρα «Αλεξίου» προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ, ζητώντας «δημιουργική συζήτηση για επενδύσεις στην περιοχή».
ΓιώργοςΤσίγκας : Υπάρχει η βούληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το φράγμα Μεσοχώρας .
Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσίγκας, αναφέρθηκε στην θέληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για την στήριξη των έργων της περιοχής «που θα επιτρέψουν την επιστροφή των κατοίκων για να δώσουν ΄΄ζωή΄΄ στα ορεινά του Νομού στο πλαίσιο οράματος που υπάρχει για ανάπτυξη της περιοχής» και αφού επισήμανε πως από το φράγμα Μεσοχώρας η Ελλάδα θα καλύπτει ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των αναγκών της για ηλεκτροδότηση με οφέλη του Δήμου, τόνισε «λαμβάνουμε υπόψιν μας και τιςε ανυσυχίες των κατοίκων» .
Κώστας Μαράβας : Το φράγμα Μεσοχώρας δεν είναι …δαίμονας αλλά ...άγγελος
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας ανέφερε πως «η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες και απαιτείται στην περιοχή ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον όπως αυτή του φράγματος Μεσοχώρας που προσφέρει λύσεις σε προβλήματα, δίνει ανάπτυξη και δεν είναι …δαίμονας αλλά …άγγελος για τον τόπο και εμείς θα το αναδείξουμε αυτό και με άλλες πρωτοβουλίες μας» .
Οι  αναπληρωτής Καθηγητής του Ανωτάτου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλίας και Θεοχάρης Ζάγκας Καθηγητής Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκαναν λόγο για έργο που θα αυξήσει τις επενδύσεις στην περιοχή και τον αγροτουρισμό μέσα από δοκιμασμένες «συνταγές» που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό, θα αυξήσει τα υπόγεια ύδατα, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και προτάθηκε Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με την στήριξη της Πολιτείας μέσω κινήτρων για όσους αποφασίσουν να επενδύσουν στην περιοχή πάντα όμως με σεβασμό στο περιβάλλον, δηλώνοντας πως θα υπάρξει για την περιοχή υπεραξία μέσω της ανάπτυξης .
Χρήστος Σιμορέλης : Η Κυβέρνηση …ΣΥΡΙΖΑ θα τα δει όλα από την αρχή
«Θέλουμε η περιοχή να πάει μπροστά αλλά δεν έφταιγε ο ΄΄Συνασπισμός΄΄ με το …3% που δεν γίνονταν η εκτροπή του Αχελώου την οποία ξεχάσαμε πια, δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ όταν με πολύ λιγότερα χρήματα μπορούσαν να γίνουν πιο απλά έργα για την διαχείριση των υδάτων της περιοχής και αναρωτήθηκε αν αυτό ήταν αποτέλεσμα «΄΄Μύθου», έλλειψης πολιτικής βούλησης ή … ΄΄φαγοπότι΄΄» και πρόσθεσε «ως Κυβέρνηση …ΣΥΡΙΖΑ θα τα δούμε όλα από την αρχή, κυρίως τους κατοίκους, τα περιβαλλοντικά ζητήματα, πως δεν θα …ιδιωτικοποιηθεί η λίμνη και πως θα συνδεθεί με όλο τον ορεινό όγκο του Νομού» .
Ο Βύρων Κατσίβελος , τα 4 εκ. ευρώ και ο . . . πανικός που ακολούθησε από τους Μεσοχωρίτες .
Αφού για το έργο , αναφέρθηκαν οι Αναστάσιος Μπαρμπούτης Πολιτικός Μηχανικός, μέλος Δομής Υδάτων ΤΕΕ Κ. και Δ. Θεσσαλίας και μέλος Δ.Σ. Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ), ο Κώστας Γκούμας Γεωπόνος, μέλος Δομής Υδάτων ΤΕΕ Κ. και Δ. Θεσσαλίας, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος αλλά και ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Παναγιώτης Γούλας, το στέλεχος της ΔΕΗ κ. Στάλιας, τοποθετήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Πύλης Βύρωνας Κατσίβελος που η προτροπή του «ο Δήμος να πάρει τα 4 εκ. ευρώ που δίνει η ΔΕΗ για την Μεσοχώρα», έβαλε «φωτιά» στην Ημερίδα, ξεσηκώνοντας τους Μεσοχωρίτες που σε έξαλλη κατάσταση έβλεπαν ως «κόκκινο πανί» τον κ. Κατσίβελο με τα «πυρά» να μεταφέρονται και προς τον κ. Μαράβα, με τον Δήμαρχο να σχολιάζει «μαζί σας είμαστε και δεν θα αφήσει ο …Μαράβας να διαλυθεί η Μεσοχώρα», με τους κατοίκους να μην πείθονται και να συνεχίζουν σε έντονο ύφος τις διαμαρτυρίες και ο κ. Κατσίβελος να εγκαταλείπει το βήμα της ομιλίας αλλά να συνεχίζει να τα «ακούει» από κατοίκους που δεν ηρεμούσαν με τίποτα παρά τις εκκλήσεις του Προεδρείου της Ημερίδας .
                           
Trikalanews.gr

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Κτηματολόγιο στην Κορυφή ( και ολόκληρο το Δήμο Πύλης ) .

ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΧΑ  Α.Ε. ΕΚΔΌΘΗΚΕ Η ΑΚΌΛΟΥΘΗ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ :

Ξεκινά από την Δευτέρα 1η  Δεκεμβρίου 2014 η συλλογή δηλώσεων Κτηματογράφησης ,  μετά την απόφαση της ΕΚΧΑ ΑΕ (ΔΣ Νο 618/6, 7/27/11/2014), για όσους έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. στο υπόλοιπο της Π.Ε. Τρικάλων ( που δεν έχει κτηματογραφηθεί μέχρι σήμερα ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας , καθώς και στους Καλλικρατικούς Δήμους Έδεσσας και Αλμωπίας της Π.Ε. Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας . 
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο γραφείο κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.
     Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές , η οποία είναι υποχρεωτική ,λήγει στις 2 Μαρτίου 2015 για τους κατοίκους εσωτερικού και την 1η Ιουνίου 2015 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο .
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
 A. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 I. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
2) ΔΗΜΟΣ: ΠΥΛΗΣ
 ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ :
 Αγίου Βησσαρίωνος, Αγίου Νικολάου, Αγίου Προκοπίου, Αθαμανίας,  Αρματολικού,  Βαθυρρεύματος,  Βαλκάνου, Βροντερού, Γαρδικίου, Γόμφων, Δέσης, Δροσερού, Δροσοχωρίου, Ελάτης, Ελευθεροχωρίου, Καλογήρων,  ΚορυφήςΚοτρωνίου, Λιβαδοχωρίου, Λυγαριάς, Μεσοχώρας, Μοσχοφύτου, Μουριάς, Μυροφύλλου, Νέας Πεύκης, Νεράιδας, Νεραιδοχωρίου (Χατζηπετρίου), Παλαιοκαρυάς, Παλαιομονάστηρου, Παραμέρου,Παραποτάμου, Παχτουρίου, Περτουλίου, Πετροχωρίου, Πηγής, Πιαλείας, Πολυνερίου, Πύλης, Πύρρας, Ροποτού, Στουρναραίικων, Φήκης (Ψυχής), Φιλύρας.
 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΑΡΜΟΔΙOY ΓΡΑΦΕΙOY ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ : 
 Β. Τσιτσάνη 141, Πρώην υποκατάστημα Τράπεζας Πειραιώς (ισόγειο), Τρίκαλα.
 Τηλ: 24310 33301 – 24310 33302 – – Fax.:24310 33303
 Τα γραφεία Κτηματογράφησης λειτουργούν
 Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00 - 16:00  και την Τετάρτη 08:00 - 20:00 )
  Για πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.ktimatologio.gr ή τηλεφωνήστε το 210 6505600 και2310370500 .

Η Νεράιδα των Τζουμέρκων .


Του Βασίλη Παππά .
Η Νεράιδα, η νύμφη των ανατολικών Τζουμέρκων, είναι το πιο ακριανό χωριό του νομού Τρικάλων προς τα δυτικά. Βρίσκεται σε μια γραφική πλαγιά της κεντρικής Πίνδου, και συγκεκριμένα στα ανατολικά Τζουμέρκα σε υψόμετρο 1100 μέτρα περίπου.
Η ιστορία του χωριού χάνεται στο παρελθόν. Το συναντούμε με το όνομα Γρεβενοσέλιον σε ένα χρυσόβουλο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικου Παλαιολόγου του 1336, με το οποίο επιβεβαιώνει στον επίσκοπο Σταγών και Καλαμπάκας τα όρια της Μητροπόλεώς του. Η Νεράιδα αναγνωρίστηκε ως κοινότητα Γρεβενοσελίου το 1912. Κατόπιν το Γρεβενοσέλι, για ένα μικρό διάστημα, ειπώθηκε Χλωρό, ίσως από την πολλή βλάστηση που είχε και στη συνέχεια το 1928 ονομάστηκε Νεράιδα. Το όνομα του χωριού πάρθηκε από το ομώνυμο βουνό τοπωνύμιο.
Αν και διοικητικά ανήκει στο νομό Τρικάλων, η καρδιά αυτού του χωριού χτυπάει στην Άρτα. Κι' αυτό γιατί από εκείνα τα χρόνια οι κάτοικοι είχαν επικοινωνία με την περιοχή της Άρτας. Εκεί ξεχείμαζαν όσοι είχαν γιδοπρόβατα, καθώς και πολλές οικογένειες που δούλευαν σε αγροτικές δουλειές (ελιές, βαμβάκια και κυρίως πορτοκάλια) και τα παιδιά τους πήγαιναν σχολείο στην πόλη της Άρτας. Τα ήθη και έθιμα της Νεράιδας είναι καθαυτού Τζουμερκιώτικα. Δέχτηκε βέβαια επιρροές όπως όλα τα χωριά των Τζουμέρκων από την Ήπειρο καθώς και το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας κι αυτό λόγω αρτινών επιρροών. Το διαπιστώνουμε άλλωστε και από τα τραγούδια του γάμου (ξουράφια από τα Γιάννενα, κι ακόνια από την Πρέβεζα) καθώς και από το Διπλοκάγκελο τοπικό χορό της περιοχής που προήρθε από την Ήπειρο.
Ο γάμος στη Νεράιδα κράταγε μια βδομάδα. Ξεκινούσε Δευτέρα με Τρίτη και τελείωνε την επόμενη Δευτέρα, με όλα τα εθιμοτυπικά και με τραγούδια για την κάθε περίπτωση. Γάμοι τώρα δεν γίνονται γιατί το χωριό ερήμωσε. Το χειμώνα κατοικούν 25 άτομα και το καλοκαίρι περίπου 500. Οι κάτοικοι άρχισαν να μεταναστεύουν για τα μεγάλα αστικά κέντρα στα μέσα της δεκαετίας του '50 με τη μεγάλη εσωτερική μετανάστευση, για να ολοκληρωθεί με την κατολίσθηση του '63 και το μεγάλο σεισμό του '67. Το πανηγύρι γίνεται στις 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής. Μέχρι και το '70 κράταγε τρεις ημέρες και με την παραμονή τέσσερις. Από τη δεκαετία του '70 και μετά, δυο μέρες με την παραμονή τρεις. Το πανηγύρι ακόμα και σήμερα κρατιέται πολύ κοντά στην παράδοση. Γίνεται σχεδόν σαν τον παλιό καλό καιρό, όπως το παρέλαβαν οι σημερινοί κάτοικοι από τους παλαιότερους για να το μεταλαμπαδεύσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στις επόμενες γενιές.
Το Διπλοκάγκελο που είναι ο τοπικός χορός της περιοχής αποτελεί το αποκορύφωμα του πανηγυριού. Γίνεται τη δεύτερη μέρα του πανηγυριού και στο πλαίσιο αυτό χορεύονται τα τραγούδια «Κωστηλάτα» και «Μαρία λεν την Παναγιά», καθώς και δίστιχα της αγάπης όπως:
Συ που σέρνεις το χορό
κάνε διπλοκάγκελο
είμαι ξένος και θα ιδώ
και θα πάω να μολογώ
Το πανηγύρι της Νεράιδας είναι άρωμα και τρόπος ζωής των ορεινών, με τους ανθρώπους να γλεντάνε και τους Αγίους να συνομιλούν με τα τραγούδια μας και γενικότερα με τη λαϊκή μας παράδοση.
Το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής βρίσκεται στην άκρη του χωριού. Πέρα από την παράδοση και την απήχηση της ευρύτερης ακτινοβολίας του πρέπει να έχει την αρχή του πριν το 1453, χρονιά άλωσης της Πόλης. Αυτό προκύπτει από επιστημονική έρευνα και μελέτη που έγινε σε αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Υπάρχουν και άλλα τέσσερα ξωκλήσια κτισμένα διάσπαρτα στις πλαγιές, καθώς επίσης και ο ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου.
Κατά το έτος 1777 πέρασε από τη Νεράιδα ο μεγάλος δάσκαλος του Γένους, Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Πατρο-Κοσμάς, όπως τον ξέρει ο λαός. Οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Μίλησε στους χωριανούς κάτω από το μεγάλο πλάτανο που σώζεται μέχρι σήμερα, για το Θεό και την πατρίδα και προφήτεψε τη μεγάλη επανάσταση του Γένους.
Τα χωριά μας, αυτές οι αετοφωλιές της ελληνικής περιφέρειας, αποτελούν τα υγιή κύτταρα στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι, παίζοντας σημαντικό ρόλο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι κάτοικοι της Νεράιδας δεν είναι Βλάχοι, ούτε Σαρακατσαναίοι. Είναι γνήσιοι Τζουμερκιώτες, με ιδιωματισμούς στο τοπικό τους γλωσσάρι.
Το ρεπορτάζ αυτό έγινε μετά από φιλική συζήτηση που είχαμε με τον αγαπητό φίλο Σπύρο Νεραϊδιώτη (υπάλληλος ΔΕΗ, χοροδιδάσκαλος, συγγραφέας, λαογράφος, τηλεοπτικός παραγωγός), ο οποίος μας προσκάλεσε με την πρώτη ευκαιρία να επισκεφτούμε το χωριό του.
Η Αγία Κυριακή και τα άλλα ξωκλήσια
Το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής βρίσκεται στην άκρη του χωριού. Πέρα από την παράδοση και την απήχηση της ευρύτερης ακτινοβολίας του πρέπει να έχει την αρχή του πριν το 1453 χρονιά της άλωσης της Πόλης. Αυτό προκύπτει από επιστημονική έρευνα και μελέτη που έγινε σε αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.
Στις πλαγιές του βουνού υπάρχουν και άλλα ξωκλήσια, όπως, της Θεοτόκου, της Αγίας Παρασκευής, του Αη-Λιά, του Πατρο-Κοσμά, του Αη-Θόδωρου. Και μέσα στο χωριό δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου.
Ασχολίες των κατοίκων .
Οι μόνιμοι κάτοικοι της Νεράιδας (χειμωνιάτες) ασχολούνται καθαυτό με αγροτικές δουλειές. Τους χειμερινούς μήνες εκτρέφουν περί τα 300 γιδοπρόβατα και βοοειδή, και τους καλοκαιρινούς μήνες, ανεβαίνοντας και οι άλλοι από τα χειμαδιά, είναι στα 1300 περίπου, καλλιεργώντας και λίγα χωράφια με κηπευτικά και καλαμπόκι.
Καταστήματα και ξενώνες .
Το χωριό είναι συγκεντρωμένο και στο κέντρο του υπάρχουν τρία καφε-ψητοπωλεία που μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε επισκέπτη σε καθημερινή βάση. Επίσης στην άκρη του χωριού υπάρχει και ένας ξενώνας πολυτελείας (5*) που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες και την περίοδο των γιορτών (Πάσχα Χριστούγεννα).
Αν και η Νεράιδα το χειμώνα κατοικείται από λιγοστούς κατοίκους, την περίοδο των γιορτών, γυρίζουν πολλοί χωριανοί καθώς και άλλοι επισκέπτες για να περάσουν εκεί αυτές τις μέρες ξεφεύγοντας λίγο από την καθημερινότητα.
Επιστροφή στις ρίζες .
Από τα αξιοσημείωτα των τελευταίων ετών στα χωριά, είναι η επιστροφή των νέων στα πατρογονικά και γενικότερα στην παράδοση, αναζητώντας τις ρίζες μας. Αυτά τα παιδιά δίνουν θετικά δείγματα αγάπης και νόστου για τα χωριά μας, με τη δυναμική τους παρουσία στα καθημερινά, και πολύ περισσότερο στα κορυφαία γεγονότα που είναι τα πανηγύρια μας. Τις μέρες του πανηγυριού συμμετέχουν ενεργά, σκορπώντας κέφι με πολύ μεράκι, κρατώντας τα όργανα (ορχήστρα) μέχρι το πρωί .
Palmosartas .