Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο δροσιστικά και αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού . Ωστόσο, άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους ή κάνουν προσπάθεια απώλειας βάρους , αποφεύγουν την κατανάλωσή του επικαλούμενοι έναν ακόμη διατροφικό μύθο , ότι δηλαδή παχαίνει .
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η διατροφική αξία του πεπονιού .
Το πεπόνι έχει
μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 90%) και επομένως η κατανάλωσή
του συμβάλλει στην αύξηση της πρόσληψης υγρών προκειμένου να
αναπληρωθούν οι απώλειες λόγω ζέστης .
Από την άλλη, οι θερμίδες που
αποδίδει είναι λίγες , αναλογικά με τη θρεπτική του αξία , καθώς ένα
φλιτζάνι πεπόνι κομμένο σε κύβους αποδίδει περίπου 54 θερμίδες .
Όσον αφορά στα
θρεπτικά του συστατικά είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες , όπως η
βιταμίνη C και το β-καροτένιο , συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της
άμυνας του οργανισμού και την προστασία του από καρδιαγγειακά νοσήματα
και διάφορες μορφές καρκίνου .
Επιπλέον , είναι καλή πηγή καλίου ,
βοηθώντας έτσι στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης , καθώς επίσης
και πλούσιο σε αδενοσίνη, μια ουσία με αντιπηκτικές ιδιότητες που δρα
προστατευτικά ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια. Τέλος, περιέχει επίσης
βιταμίνη Β6 , η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του
νευρικού συστήματος .
Επομένως , το
πεπόνι είναι ένα φρούτο που δεν θα πρέπει να λείπει από το καλοκαιρινό
μας διαιτολόγιο , καθώς συνδυάζει υψηλή διατροφική αξία με χαμηλό
περιεχόμενο σε θερμίδες , κάτι που σε καμία περίπτωση δεν το καθιστά
απαγορευτικό για όσους βρίσκονται σε δίαιτα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου