Η ιστορία του χωριού χάνεται στο παρελθόν. Το συναντούμε με το όνομα Γρεβενοσέλιον σε ένα χρυσόβουλο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικου Παλαιολόγου του 1336, με το οποίο επιβεβαιώνει στον επίσκοπο Σταγών και Καλαμπάκας τα όρια της Μητροπόλεώς του. Η Νεράιδα αναγνωρίστηκε ως κοινότητα Γρεβενοσελίου το 1912. Κατόπιν το Γρεβενοσέλι, για ένα μικρό διάστημα, ειπώθηκε Χλωρό, ίσως από την πολλή βλάστηση που είχε και στη συνέχεια το 1928 ονομάστηκε Νεράιδα. Το όνομα του χωριού πάρθηκε από το ομώνυμο βουνό τοπωνύμιο.
Αν και διοικητικά ανήκει στο νομό Τρικάλων, η καρδιά αυτού του χωριού χτυπάει στην Άρτα. Κι' αυτό γιατί από εκείνα τα χρόνια οι κάτοικοι είχαν επικοινωνία με την περιοχή της Άρτας. Εκεί ξεχείμαζαν όσοι είχαν γιδοπρόβατα, καθώς και πολλές οικογένειες που δούλευαν σε αγροτικές δουλειές (ελιές, βαμβάκια και κυρίως πορτοκάλια) και τα παιδιά τους πήγαιναν σχολείο στην πόλη της Άρτας. Τα ήθη και έθιμα της Νεράιδας είναι καθαυτού Τζουμερκιώτικα. Δέχτηκε βέβαια επιρροές όπως όλα τα χωριά των Τζουμέρκων από την Ήπειρο καθώς και το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας κι αυτό λόγω αρτινών επιρροών. Το διαπιστώνουμε άλλωστε και από τα τραγούδια του γάμου (ξουράφια από τα Γιάννενα, κι ακόνια από την Πρέβεζα) καθώς και από το Διπλοκάγκελο τοπικό χορό της περιοχής που προήρθε από την Ήπειρο.
Ο γάμος στη Νεράιδα κράταγε μια βδομάδα. Ξεκινούσε Δευτέρα με Τρίτη και τελείωνε την επόμενη Δευτέρα, με όλα τα εθιμοτυπικά και με τραγούδια για την κάθε περίπτωση. Γάμοι τώρα δεν γίνονται γιατί το χωριό ερήμωσε. Το χειμώνα κατοικούν 25 άτομα και το καλοκαίρι περίπου 500. Οι κάτοικοι άρχισαν να μεταναστεύουν για τα μεγάλα αστικά κέντρα στα μέσα της δεκαετίας του '50 με τη μεγάλη εσωτερική μετανάστευση, για να ολοκληρωθεί με την κατολίσθηση του '63 και το μεγάλο σεισμό του '67. Το πανηγύρι γίνεται στις 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής. Μέχρι και το '70 κράταγε τρεις ημέρες και με την παραμονή τέσσερις. Από τη δεκαετία του '70 και μετά, δυο μέρες με την παραμονή τρεις. Το πανηγύρι ακόμα και σήμερα κρατιέται πολύ κοντά στην παράδοση. Γίνεται σχεδόν σαν τον παλιό καλό καιρό, όπως το παρέλαβαν οι σημερινοί κάτοικοι από τους παλαιότερους για να το μεταλαμπαδεύσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στις επόμενες γενιές.
Το Διπλοκάγκελο που είναι ο τοπικός χορός της περιοχής αποτελεί το αποκορύφωμα του πανηγυριού. Γίνεται τη δεύτερη μέρα του πανηγυριού και στο πλαίσιο αυτό χορεύονται τα τραγούδια «Κωστηλάτα» και «Μαρία λεν την Παναγιά», καθώς και δίστιχα της αγάπης όπως:
Συ που σέρνεις το χορό
κάνε διπλοκάγκελο
είμαι ξένος και θα ιδώ
και θα πάω να μολογώ
Το πανηγύρι της Νεράιδας είναι άρωμα και τρόπος ζωής των ορεινών, με τους ανθρώπους να γλεντάνε και τους Αγίους να συνομιλούν με τα τραγούδια μας και γενικότερα με τη λαϊκή μας παράδοση.
Το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής βρίσκεται στην άκρη του χωριού. Πέρα από την παράδοση και την απήχηση της ευρύτερης ακτινοβολίας του πρέπει να έχει την αρχή του πριν το 1453, χρονιά άλωσης της Πόλης. Αυτό προκύπτει από επιστημονική έρευνα και μελέτη που έγινε σε αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Υπάρχουν και άλλα τέσσερα ξωκλήσια κτισμένα διάσπαρτα στις πλαγιές, καθώς επίσης και ο ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου.
Κατά το έτος 1777 πέρασε από τη Νεράιδα ο μεγάλος δάσκαλος του Γένους, Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Πατρο-Κοσμάς, όπως τον ξέρει ο λαός. Οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Μίλησε στους χωριανούς κάτω από το μεγάλο πλάτανο που σώζεται μέχρι σήμερα, για το Θεό και την πατρίδα και προφήτεψε τη μεγάλη επανάσταση του Γένους.
Τα χωριά μας, αυτές οι αετοφωλιές της ελληνικής περιφέρειας, αποτελούν τα υγιή κύτταρα στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι, παίζοντας σημαντικό ρόλο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι κάτοικοι της Νεράιδας δεν είναι Βλάχοι, ούτε Σαρακατσαναίοι. Είναι γνήσιοι Τζουμερκιώτες, με ιδιωματισμούς στο τοπικό τους γλωσσάρι.
Το ρεπορτάζ αυτό έγινε μετά από φιλική συζήτηση που είχαμε με τον αγαπητό φίλο Σπύρο Νεραϊδιώτη (υπάλληλος ΔΕΗ, χοροδιδάσκαλος, συγγραφέας, λαογράφος, τηλεοπτικός παραγωγός), ο οποίος μας προσκάλεσε με την πρώτη ευκαιρία να επισκεφτούμε το χωριό του.
Η Αγία Κυριακή και τα άλλα ξωκλήσια
Το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής βρίσκεται στην άκρη του χωριού. Πέρα από την παράδοση και την απήχηση της ευρύτερης ακτινοβολίας του πρέπει να έχει την αρχή του πριν το 1453 χρονιά της άλωσης της Πόλης. Αυτό προκύπτει από επιστημονική έρευνα και μελέτη που έγινε σε αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.
Στις πλαγιές του βουνού υπάρχουν και άλλα ξωκλήσια, όπως, της Θεοτόκου, της Αγίας Παρασκευής, του Αη-Λιά, του Πατρο-Κοσμά, του Αη-Θόδωρου. Και μέσα στο χωριό δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου.
Ασχολίες των κατοίκων .
Οι μόνιμοι κάτοικοι της Νεράιδας (χειμωνιάτες) ασχολούνται καθαυτό με αγροτικές δουλειές. Τους χειμερινούς μήνες εκτρέφουν περί τα 300 γιδοπρόβατα και βοοειδή, και τους καλοκαιρινούς μήνες, ανεβαίνοντας και οι άλλοι από τα χειμαδιά, είναι στα 1300 περίπου, καλλιεργώντας και λίγα χωράφια με κηπευτικά και καλαμπόκι.
Καταστήματα και ξενώνες .
Το χωριό είναι συγκεντρωμένο και στο κέντρο του υπάρχουν τρία καφε-ψητοπωλεία που μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε επισκέπτη σε καθημερινή βάση. Επίσης στην άκρη του χωριού υπάρχει και ένας ξενώνας πολυτελείας (5*) που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες και την περίοδο των γιορτών (Πάσχα Χριστούγεννα).
Αν και η Νεράιδα το χειμώνα κατοικείται από λιγοστούς κατοίκους, την περίοδο των γιορτών, γυρίζουν πολλοί χωριανοί καθώς και άλλοι επισκέπτες για να περάσουν εκεί αυτές τις μέρες ξεφεύγοντας λίγο από την καθημερινότητα.
Επιστροφή στις ρίζες .
Από τα αξιοσημείωτα των τελευταίων ετών στα χωριά, είναι η επιστροφή των νέων στα πατρογονικά και γενικότερα στην παράδοση, αναζητώντας τις ρίζες μας. Αυτά τα παιδιά δίνουν θετικά δείγματα αγάπης και νόστου για τα χωριά μας, με τη δυναμική τους παρουσία στα καθημερινά, και πολύ περισσότερο στα κορυφαία γεγονότα που είναι τα πανηγύρια μας. Τις μέρες του πανηγυριού συμμετέχουν ενεργά, σκορπώντας κέφι με πολύ μεράκι, κρατώντας τα όργανα (ορχήστρα) μέχρι το πρωί .
Palmosartas .
Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014
Να τα πούμε ; Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά . . . ! !
Διαβάστε την ιστορία και πώς βγήκαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς
Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι λίγο . . . ασυνάρτητα ; Όσο και αν προσπαθήσετε δεν βγαίνει νόημα μεταξύ των στίχων .
Για να θυμηθούμε τα Κάλαντα
Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά
Ψηλή μου δεντρολιβανιά (*)
Κι αρχή καλός μας χρόνος
Εκκλησιά με τα' άγιο θόλος (*)
Άγιος Βασίλης έρχεται
Και δε μας καταδέχεται (*)
Από την Καισαρεία
Συ είσ' αρχόντισσα κυρία (*)
Βαστάει πένα και χαρτί
Ζαχαροκάντυο ζυμωτή (*)
Χαρτί-χαρτί και καλαμάρι
Δες και με το παλικάρι (*)
Ας δούμε λοιπόν πώς εξηγείται η ασυναρτησία ... Η ιστορία μας διαδραματίζεται στο Βυζάντιο .
Σε εκείνα τα χρόνια οι φτωχοί και χαμηλών στρωμάτων άνθρωποι δεν είχαν το δικαίωμα να μιλούν στους αριστοκράτες
παρά μόνο σε γιορτές όπου μπορούσαν να τους απευθύνουν ευχές.
Κάποιος νεαρός λοιπόν, ταπεινής καταγωγής, ήταν ερωτευμένος με μια αρχοντοπούλα..
Επειδή δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό να την πλησιάσει παρά μόνο σε περίοδο εορτών για να της απευθύνει ευχές,
αποφάσισε ανάμεσα στα κάλαντα του Μεγάλου Βασιλείου να εντάξει και ένα ερωτικό ποίημα που είχε συνθέσει !
Αρχίζει λοιπόν και βάζει ενδιάμεσους στίχους (αυτούς με τα αστεράκια).
Με αυτόν τον τρόπο και τα κάλαντα θα έλεγε ακολουθώντας τους κοινωνικούς κανόνες αλλά ταυτόχρονα θα παίνευε την καλή του ... !!!
Την αποκαλεί ψηλή, σαν δεντρολιβανιά.
Επειδή φορούσε ένα από τα ψηλά τα κωνικά καπέλα με το τούλι στην κορυφή, την παρομοιάζει με Εκκλησιά με το Άγιο θόλος (θόλος εκκλησίας).
Της λέει ότι δεν τον καταδέχεται (ο Άη Βασίλης δεν έχει να κάνει!) γιατί είναι αρχόντισσα κυρία.
Τέλος κλείνει με τις γαλιφιές !!! Την λέει ζαχαροκάντυο ζυμωτή, δηλαδή φτιαγμένη από ζάχαρη (γλυκιά μου) και την παρακαλεί
να του ρίξει μια ματιά.
Έτσι λοιπόν αυτά τα παράδοξα Κάλαντα πέρασαν από γενιά σε γενιά και έγιναν τα πιο διαδεδομένα σε όλο τον ελληνικό χώρο ... !!!
eirinika.gr
Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014
Τα Μετέωρα όπως δεν τα έχετε ξαναδει . . . .
Ιάπωνας πέταξε πάνω από τα Μετέωρα ! ! !
Τα Μετέωρα όπως δεν τα έχετε ξαναδει , παρουσιάζει ένας Ιάπωνας φωτογράφος που « πέταξε » πάνω από τα απόκρυμνα βράχια και τα μοναστήρια προσφέροντας ένα θέαμα που κόβει την ανάσα .
Ο Ιάπωνας φωτογράφος και blogger TKYSSTD ταξίδεψε στα Μετέωρα και εντυπωσιάστηκε από το μαγευτικό τοπίο.
δείτε το βίντεο εδώ .
diavasinet.gr
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014
Ένταση και σφοδρή φραστική επίθεση σε Αντιδήμαρχο σε Ημερίδα για το μέλλον της Μεσοχώρας Τρικάλων .
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα Στουρναραίϊκα Πύλης στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Δημαρχείου Πινδαίων, η 1η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ορεινού Οδικού Άξονα Τρικάλων-Πύλης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής .
θέμα της Ημερίδας ήταν «Ανάπτυξη της ορεινής Νοτιοδυτικής Πίνδου μετά την ολοκλήρωση του φράγματος του Αχελώου» και επιχειρήθηκε να αποτυπωθούν τα νέα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής που θα προκύψουν από την λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος Μεσοχώρας για την τοπική οικονομία και για τις ζωές των ανθρώπων της περιοχής .
Μιχάλης Ταμήλος : Θέλουμε δημιουργική συζήτηση για επενδύσεις στην περιοχή .
Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Μιχάλης Ταμήλος, αφού εξέφρασε την απογοήτευση του που «χάθηκαν» 30 χρόνια, επισήμανε πως «κάποια στιγμή πρέπει να παίρνουμε και αποφάσεις στις οποίες υπάρχουν και οι ΄΄χαμένοι΄΄ που θα πρέπει να αποζημιώνονται και να μην υπάρχει ολιγωρία κράτους και κυβερνήσεων που οδηγεί στο να χάνονται εκατομμύρια ευρώ», αποκαλύπτοντας ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να δώσει κόστος για την λειτουργία του φράγματος περίπου 130 εκ. ευρώ (μελέτες, φράγμα, αποζημιώσεις) και επίσης αποκάλυψε πως έχει παραδοθεί στον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη η μελέτη της βελτίωσης του οδικού άξονα Αρματολικό-Γέφυρα «Αλεξίου» προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ, ζητώντας «δημιουργική συζήτηση για επενδύσεις στην περιοχή».
ΓιώργοςΤσίγκας : Υπάρχει η βούληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το φράγμα Μεσοχώρας .
Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσίγκας, αναφέρθηκε στην θέληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για την στήριξη των έργων της περιοχής «που θα επιτρέψουν την επιστροφή των κατοίκων για να δώσουν ΄΄ζωή΄΄ στα ορεινά του Νομού στο πλαίσιο οράματος που υπάρχει για ανάπτυξη της περιοχής» και αφού επισήμανε πως από το φράγμα Μεσοχώρας η Ελλάδα θα καλύπτει ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των αναγκών της για ηλεκτροδότηση με οφέλη του Δήμου, τόνισε «λαμβάνουμε υπόψιν μας και τιςε ανυσυχίες των κατοίκων» .
Κώστας Μαράβας : Το φράγμα Μεσοχώρας δεν είναι …δαίμονας αλλά ...άγγελος
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας ανέφερε πως «η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες και απαιτείται στην περιοχή ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον όπως αυτή του φράγματος Μεσοχώρας που προσφέρει λύσεις σε προβλήματα, δίνει ανάπτυξη και δεν είναι …δαίμονας αλλά …άγγελος για τον τόπο και εμείς θα το αναδείξουμε αυτό και με άλλες πρωτοβουλίες μας» .
Οι αναπληρωτής Καθηγητής του Ανωτάτου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλίας και Θεοχάρης Ζάγκας Καθηγητής Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκαναν λόγο για έργο που θα αυξήσει τις επενδύσεις στην περιοχή και τον αγροτουρισμό μέσα από δοκιμασμένες «συνταγές» που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό, θα αυξήσει τα υπόγεια ύδατα, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και προτάθηκε Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με την στήριξη της Πολιτείας μέσω κινήτρων για όσους αποφασίσουν να επενδύσουν στην περιοχή πάντα όμως με σεβασμό στο περιβάλλον, δηλώνοντας πως θα υπάρξει για την περιοχή υπεραξία μέσω της ανάπτυξης .
Χρήστος Σιμορέλης : Η Κυβέρνηση …ΣΥΡΙΖΑ θα τα δει όλα από την αρχή
«Θέλουμε η περιοχή να πάει μπροστά αλλά δεν έφταιγε ο ΄΄Συνασπισμός΄΄ με το …3% που δεν γίνονταν η εκτροπή του Αχελώου την οποία ξεχάσαμε πια, δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ όταν με πολύ λιγότερα χρήματα μπορούσαν να γίνουν πιο απλά έργα για την διαχείριση των υδάτων της περιοχής και αναρωτήθηκε αν αυτό ήταν αποτέλεσμα «΄΄Μύθου», έλλειψης πολιτικής βούλησης ή … ΄΄φαγοπότι΄΄» και πρόσθεσε «ως Κυβέρνηση …ΣΥΡΙΖΑ θα τα δούμε όλα από την αρχή, κυρίως τους κατοίκους, τα περιβαλλοντικά ζητήματα, πως δεν θα …ιδιωτικοποιηθεί η λίμνη και πως θα συνδεθεί με όλο τον ορεινό όγκο του Νομού» .
Ο Βύρων Κατσίβελος , τα 4 εκ. ευρώ και ο . . . πανικός που ακολούθησε από τους Μεσοχωρίτες .
Αφού για το έργο , αναφέρθηκαν οι Αναστάσιος Μπαρμπούτης Πολιτικός Μηχανικός, μέλος Δομής Υδάτων ΤΕΕ Κ. και Δ. Θεσσαλίας και μέλος Δ.Σ. Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ), ο Κώστας Γκούμας Γεωπόνος, μέλος Δομής Υδάτων ΤΕΕ Κ. και Δ. Θεσσαλίας, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος αλλά και ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Παναγιώτης Γούλας, το στέλεχος της ΔΕΗ κ. Στάλιας, τοποθετήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Πύλης Βύρωνας Κατσίβελος που η προτροπή του «ο Δήμος να πάρει τα 4 εκ. ευρώ που δίνει η ΔΕΗ για την Μεσοχώρα», έβαλε «φωτιά» στην Ημερίδα, ξεσηκώνοντας τους Μεσοχωρίτες που σε έξαλλη κατάσταση έβλεπαν ως «κόκκινο πανί» τον κ. Κατσίβελο με τα «πυρά» να μεταφέρονται και προς τον κ. Μαράβα, με τον Δήμαρχο να σχολιάζει «μαζί σας είμαστε και δεν θα αφήσει ο …Μαράβας να διαλυθεί η Μεσοχώρα», με τους κατοίκους να μην πείθονται και να συνεχίζουν σε έντονο ύφος τις διαμαρτυρίες και ο κ. Κατσίβελος να εγκαταλείπει το βήμα της ομιλίας αλλά να συνεχίζει να τα «ακούει» από κατοίκους που δεν ηρεμούσαν με τίποτα παρά τις εκκλήσεις του Προεδρείου της Ημερίδας .
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014
Κτηματολόγιο στην Κορυφή ( και ολόκληρο το Δήμο Πύλης ) .
ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΧΑ Α.Ε. ΕΚΔΌΘΗΚΕ Η ΑΚΌΛΟΥΘΗ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ :
Ξεκινά από την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2014 η συλλογή δηλώσεων Κτηματογράφησης , μετά την απόφαση της ΕΚΧΑ ΑΕ (ΔΣ Νο 618/6, 7/27/11/2014), για όσους έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. στο υπόλοιπο της Π.Ε. Τρικάλων ( που δεν έχει κτηματογραφηθεί μέχρι σήμερα ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας , καθώς και στους Καλλικρατικούς Δήμους Έδεσσας και Αλμωπίας της Π.Ε. Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας .
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο γραφείο κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.
Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές , η οποία είναι υποχρεωτική ,λήγει στις 2 Μαρτίου 2015 για τους κατοίκους εσωτερικού και την 1η Ιουνίου 2015 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο .
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
A. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
I. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
2) ΔΗΜΟΣ: ΠΥΛΗΣ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ :
Αγίου Βησσαρίωνος, Αγίου Νικολάου, Αγίου Προκοπίου, Αθαμανίας, Αρματολικού, Βαθυρρεύματος, Βαλκάνου, Βροντερού, Γαρδικίου, Γόμφων, Δέσης, Δροσερού, Δροσοχωρίου, Ελάτης, Ελευθεροχωρίου, Καλογήρων, Κορυφής, Κοτρωνίου, Λιβαδοχωρίου, Λυγαριάς, Μεσοχώρας, Μοσχοφύτου, Μουριάς, Μυροφύλλου, Νέας Πεύκης, Νεράιδας, Νεραιδοχωρίου (Χατζηπετρίου), Παλαιοκαρυάς, Παλαιομονάστηρου, Παραμέρου,Παραποτάμου, Παχτουρίου, Περτουλίου, Πετροχωρίου, Πηγής, Πιαλείας, Πολυνερίου, Πύλης, Πύρρας, Ροποτού, Στουρναραίικων, Φήκης (Ψυχής), Φιλύρας.
ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΑΡΜΟΔΙOY ΓΡΑΦΕΙOY ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ :
Β. Τσιτσάνη 141, Πρώην υποκατάστημα Τράπεζας Πειραιώς (ισόγειο), Τρίκαλα.
Τηλ: 24310 33301 – 24310 33302 – – Fax.:24310 33303
Τα γραφεία Κτηματογράφησης λειτουργούν
Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00 - 16:00 και την Τετάρτη 08:00 - 20:00 )
Για πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.ktimatologio.gr ή τηλεφωνήστε το 210 6505600 και2310370500 .
Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014
Τσάι από αγιόκλημα κατά της γρίπης .
ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ .
Οι
Κινέζοι το χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως « προληπτικό
φάρμακο » κατά της γρίπης .
Τώρα όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline ,
οι επιστήμονες απέδειξαν για πρώτη φορά , ότι ένα συστατικό που
περιέχεται στο τσάι από αγιόκλημα λειτουργεί σαν «ιογενής πενικιλίνη»
για να καταπολεμά τη γρίπη .
Ερευνητές
από την Κίνα απέδειξαν , ότι ένα φυσικό προϊόν μπορεί να « στοχοποιήσει »
απ' ευθείας τον ιό , ο οποίος εξελίσσεται και μεταλλάσσεται γρήγορα , με
αποτέλεσμα να γίνεται ανθεκτικός στα εμβόλια .
Μέχρι
τώρα τα αντιβιοτικά ήταν οι « μαγικές σφαίρες » κατά της πλειοψηφίας των
λοιμώξεων .
Όμως η ανακάλυψη αυτή , ότι δηλαδή ένα φυσικό προϊόν μπορεί να
λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο , ίσως οδηγήσει σε νέες θεραπείες κατά
του ιού της γρίπης .
Υπάρχουν περίπου 180 ποικιλίες από αγιόκλημα στον κόσμο , οι περισσότερες από τις οποίες υπάρχουν στην Κίνα .Ερευνητές από το τμήμα Επιστημών Ζωής του πανεπιστημίου Nanjing βρήκαν , ότι μια ουσία (MIR2911) που υπάρχει στο φυτό «στοχεύει» άμεσα τον ιό της γρίπης Α .
Η εποχιακή γρίπη είναι ένα στέλεχος είτε της γρίπης Α ή της γρίπης Β .
Οι σοβαρές πανδημίες , που κατά καιρούς έχουν « χτυπήσει » όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών , είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα στελέχη του ιού της γρίπης Α .
Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν , ότι η ουσία αυτή « χτύπησε » διάφορους τύπους της γρίπης τύπου Α , ενώ σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Research , η ουσία αυτή ίσως να λειτουργεί και κατά του ιού Έμπολα .
Οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν το αγιόκλημα για τις αντιφλεγμονώδεις , αντιβακτηριακές και ηρεμιστικές ιδιότητές του .
Στην ιαπωνική και κινέζικη ιατρική χρησιμοποιείται ακόμη και για την αντιμετώπιση του πυρετού , της διάρροιας και των δερματικών λοιμώξεων .
Πηγή: newwbeast.gr
Thessalianews .
Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014
Περτούλι : Το πιο in χωριό των Τρικάλων !
Για σκι και . . . όχι μόνο ! (Photos) .
Με το μικρό ,
οργανωμένο χιονοδρομικό του κέντρο , ξέφωτα που ανακόπτουν την ξέφρενη
πορεία των ελάτων με το όνομα Περτουλιώτικα Λιβάδια , λιθόχτιστα σπίτια
με κόκκινες κεραμοσκεπές και ταβέρνες που βάζουν τέλος στις
γαστρονομικές μας αναζητήσεις , το Περτούλι εξελίσσεται στον πιο in προορισμό του χειμώνα !
O τίτλος για τα δύο πιο τουριστικά θέρετρα του ορεινού όγκου των Τρικάλων , την Ελάτη και το Περτούλι , θα μπορούσε να είναι «Βίοι παράλληλοι» . Οι κοσμικοί ψηφίζουν την Ελάτη χωρίς δεύτερη σκέψη , ενώ οι πιο intellectuels το Περτούλι , σίγουροι για τη σοφιστικέ επιλογή τους .
Αντικείμενο της δημοσιογραφικής μας μελέτης, το Περτούλι .
Το χιονοδρομικό του κέντρο, το περίφημο ελατοδάσος , τα Περτουλιώτικα
Λιβάδια και το όνομα του πολιτικού Σωτήρη Χατζηγάκη πιθανότατα θα έχουν
φτάσει στ' αυτιά σας κάποια στιγμή στη ζωή σας .
Αν όχι, παρακάτω θα
βρείτε περισσότερους λόγους για να επισκεφθείτε αυτό το τρικαλινό χωριό .
SPORTS ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ .
Η διαδρομή έχει ως εξής : με αφετηρία τα Τρίκαλα κινούμαστε στον οδικό άξονα Πύλης - Τρικάλων , περνάμε το φυσικό πέρασμα που χωρίζει τα πεδινά της Θεσσαλίας από τα ορεινά , προσπερνάμε την Ελάτη και ακολουθούμε βορειοδυτική πορεία προς το Περτούλι .
Κατάφυτες παρειές , πυκνά δάση με έλατα
να πρωτοστατούν στην πανδαισία του πράσινου και λίγο λευκό χιονιού , ίσα
για να σπάει η μονοτονία . Το υψόμετρο μεγαλώνει και η προέλαση των
ελάτων μοιάζει να ανακόπτεται . Τα δέντρα δίνουν τη θέση τους σε θάμνους
και αυτοί , με τη σειρά τους, αντικαθίστανται από χορτάρι ύψους λίγων
εκατοστών . Εδώ, λοιπόν , εκτείνεται ο λειμώνας της περιοχής , κοινώς τα
Περτουλιώτικα Λιβάδια . Οι αραιοί θάμνοι και τα χαμηλά υδρόφιλα φυτά
είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του ξέφωτου , ενώ άλογα που καλπάζουν
ελεύθερα και αγελάδες με εκείνο το χαρακτηριστικό βλέμμα , οι οποίες
περιφέρονταν άσκοπα πλάι σε ρυάκια και μικρές λιμνούλες , αποτελούν το
πάγιο μοτίβο στα Περτουλιώτικα Λιβάδια . Στο ίδιο σημείο, κάθε Μάιο
ανταμώνουν οι Σαρακατσαναίοι από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενθυμούμενοι τα προγονικά τους έθιμα και τον νομαδικό τρόπο ζωής του παρελθόντος .
Η ιππασία συγκαταλέγεται στα must που
πρέπει να δοκιμάσετε στα Περτουλιώτικα Λιβάδια , ακόμα κι αν είστε
παντελώς άσχετοι με το «άθλημα» . Αλλά κι αν βλέπετε σέλα για πρώτη φορά ,
δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας ! Με τη βοήθεια των ειδικών θα
κάνετε βόλτες ως αναβάτες σε κάποιον Ερμή (έτσι έλεγαν το δικό μου
άλογο) και θα ιππεύσετε σε δασικά μονοπάτια γύρω από το Περτούλι .
Για πιο light καταστάσεις επιλέξτε mountain bike ή τοξοβολία, αν όμως
συγκαταλέγεστε στους fans του σκι υπάρχει λύση και για εσάς . Το μικρό
χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι ,
3 χλμ. από το χωριό, θα σας επιτρέψει να χαράξετε πορεία με τα
χιονοπέδιλά σας, να κάνετε snowboard σε πλαγιές εύκολης κατάβασης ή να
πιείτε τον καφέ σας στο chalet αγναντεύοντας το τοπίο πίσω από τις
μεγάλες τζαμαρίες .
ΞΕΧΕΙΛΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙ .
Αμφιθεατρικά χτισμένο στη δυτική πλαγιά του όρους Φούρκα , σε υψόμετρο 1.090 μ. , το Περτούλι έχει την τιμή να είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά στη Θεσσαλία ,
αφού η πρώτη αναφορά σε αυτό γίνεται σε κώδικα της Μονής Βαρλαάμ του
10ου αιώνα . Επιδημία πανούκλας «ξεκλήρισε» τον οικισμό το 1720 , το
Περτούλι,
όμως, κατοικήθηκε ξανά από τον Τριαντάφυλλο Χατζή Μπέρτα, στον οποίο
αποδίδεται η σημερινή ονομασία , ως παράφραση του αρχικού τοπωνυμίου
Μπερτούλι .
Σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές και
πέτρινες στέγες απλώνονται και στις δύο πλευρές του κεντρικού δρόμου ,
περικυκλωμένα από τα βουνά Νεράιδα , Κόζιακας , Αυγό και Λουπάτα . Τοπική
αρχιτεκτονική , υψηλή αισθητική και φροντίδα σε κάθε κατοικία ή σοκάκι . . .
Τα μάτια μου δεν χορταίνουν τόση αρχοντιά να ξεχειλίζει από παντού στο
Περτούλι , και οι αισθήσεις μου παραδίδονται άνευ όρων στη σοφιστικέ ατμόσφαιρα που έχει αυτό «το κάτι» .
Την ίδια εντύπωση δημιουργεί το
Αρχοντικό Χατζηγάκη , παλιός πολεμικός πύργος που μετατράπηκε σε ένα από
τα καλύτερα παραδοσιακά ξενοδοχεία στο Περτούλι .
Εξίσου ιδιαίτερα και επιβλητικά είναι τα πέτρινα κτήρια, όπου το
καλοκαίρι φιλοξενούνται οι φοιτητές δασολογίας του Αριστοτέλειου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης . Σε αυτούς , και γενικότερα στο ότι βρίσκεται
υπό την επίβλεψη της εν λόγω κοινότητας , οφείλεται και το γεγονός ότι το
δάσος ελάτης του Περτουλίου είναι ένα από τα καλύτερα προστατευμένα της
χώρας, με σπάνια είδη δέντρων .
Επιλέγοντας Περτούλι
για τη διαμονή σας , αυτόματα έχετε υπογράψει την . . . καταδίκη της
σιλουέτας σας . Ταβέρνες όπως αυτή του Παναγιώτη βάζουν άπαντες σε
πειρασμό με τις τοπικές νοστιμιές τους . Ζαρκάδι με σταφίδες , κόκορας με
χυλοπίτες , σπληνάντερο , κοκορέτσι και χωριάτικες πίτες συνθέτουν ένα
γευστικότατο παζλ που θα συμπληρωθεί κομμάτι κομμάτι από εσάς . Όσο για
τα κιλά ; Πόσες θερμίδες μπορείτε να κάψετε με ιππασία στα Περτουλιώτικα
Λιβάδια ;
Πηγή: ICONS TRAVELLERS .
Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014
Έκθεση φωτογραφίας στα Τρίκαλα για τα Τζουμέρκα .
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων , Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου στα Τρίκαλα σε συνεργασία με Δήμο Τρικκαίων και τη Φωτογραφική Ομάδα Τρικάλων με θέμα « Τζουμέρκα – Περιστέρι – Ασπροπόταμος : Δημιουργήματα της Φύσης και του Ανθρώπου » .
Η έκθεση εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου, 8 Νοεμβρίου 2014 και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό στο Οθωμανικό τέμενος « Κουρσούμ Τζαμί » μέχρι και την προσεχή Πέμπτη από ώρα 10.00-13.00 και 18.00-21.00 .
Η έκθεση πλαισιώνεται με μεγαλόπρεπα μνημεία της Φύσης και της Κτίσης , με τα οποία είναι σπαρμένη η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου , που έχουν αποθανατίσει οι «κλέφτες του χρόνου» , οι καλλιτέχνες φωτογράφοι ( επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ) που έχουν περιηγηθεί στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου , ώστε ο επισκέπτης να αποκομίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα , όχι μόνο της ανεξάντλητης ομορφιάς που καθηλώνει , αλλά και της παράδοσης και της σύγχρονης ζωής στα Τζουμέρκα , στο Περιστέρι και στον Ασπροπόταμο .
Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκε oΥπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κος Κώστας Σκρέκας , ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές για τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση φωτογραφίας και στάθηκε κυρίως στον πρωταρχικό σκοπό της ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου , που δεν είναι άλλος παρά η αρμονική συνύπαρξη Ανθρώπου και Φύσης .
Επιπροσθέτως , ο κος Υπουργός τόνισε ότι από την πλευρά του θα στηρίξει την ευόδωση των στόχων του Φορέα Διαχείρισης .
Πιο μπροστά το λόγο είχε ο κος Νικ. Τόλιας , μέλος του Δ.Σ. και Αντιδήμαρχος Πύλης , ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό και τις ευχές του Προέδρου του ΔΣ του ΦΔ κου Χρ. Χασάνη , καθώς και του κου Χρ. Γακόπουλου , μέλος του ΔΣ του ΦΔ και Περιφερειακό Σύμβουλο Τρικάλων .
Εν συνεχεία, ο κος Τόλιας υπογράμμισε ότι ο Φορέας δίνει μεγάλη βαρύτητα στην προβολή και ανάδειξη του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου .
Ο κος Αθαν. Μπαζούκας , Γραμματέας του ΔΣ του ΦΔ πρόσθεσε ότι η εν λόγω έκθεση λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στα Ιωάννινα , στην Άρτα και από σήμερα στα Τρίκαλα . Επίσης , ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες να μεταφερθεί εμπλουτισμένη και βελτιωμένη στην Αθήνα .
Ήδη οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη λειτουργία της στην Αθήνα προχωρούν ικανοποιητικά .
Ο κος Δημ. Βουρλίτσης , Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Καλαμπάκας και πρώην μέλος στο ΔΣ του Φορέα επισήμανε ότι «η προσπάθεια που ξεκίνησε ο Φορέας Διαχείρισης το έτος 2009 , του οποίου είχα την τιμή να είμαι μέλος του πρώτου ΔΣ του Φορέα πλέον αποδίδει καρπούς .
Η συνδρομή του Φορέα στην ανάπτυξη και στην προστασία της ευρύτερης περιοχής είναι σημαντική» .
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμπάκας εκπροσωπήθηκε από τον κο Γρηγ. Χαρισιάδη, ο οποίος τόνισε ότι η υπηρεσία έχει το ρόλο της προστασίας ενός τμήματος του Εθνικού Πάρκου και με τη συνεργασία του Φορέα προσπαθεί να κρατήσει αυτή τη φυσική ομορφιά αναλλοίωτη .
Τέλος , ο συνδιοργανωτής Δήμος εκπροσωπήθηκε από την κα Ντίνα Δήμα , Πρόεδρο Εργατικού Κέντρου και Δημοτική Σύμβουλος Τρικάλων και η Φωτογραφική Ομάδα από τον κο Θανάση Σπανιά .
Επίσης, μετείχαν άλλοι εκπρόσωποι των Δημοτικών , Περιφερειακών Αρχών , εκπρόσωποι Συλλόγων εντός του Εθνικού Πάρκου , υπηρεσιακά στελέχη του Φορέα και μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Τρικάλων .
Κλείνοντας, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους όσοι στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια μας αυτή .
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ .
Trikalavoice .
Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014
Έτοιμο το 40% στο Ξυνιάδα - Τρίκαλα .
μήκους 80 χιλιομέτρων , του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 .
Η πρόοδος του έργου, μέχρι στιγμής , έχει ξεπεράσει το 40% και το μεγάλο
στοίχημα είναι να κατασκευαστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων ,
σε 13 μήνες από τώρα , στα τέλη του 2015 .
στοίχημα είναι να κατασκευαστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων ,
σε 13 μήνες από τώρα , στα τέλη του 2015 .
«Κάθε μέρα το άγχος ανεβαίνει καθώς οι πιέσεις για να τηρηθούν
τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα είναι πραγματικά αφόρητες» αναφέρει
στην ιστοσελίδα ypodomes.com στέλεχος της κοινοπραξίας κατασκευής .
τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα είναι πραγματικά αφόρητες» αναφέρει
στην ιστοσελίδα ypodomes.com στέλεχος της κοινοπραξίας κατασκευής .
Την ίδια ώρα ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοϊδης απαντώντας
σε ερώτηση 14 βουλευτών της Ν.Δ. για την τύχη των «ορφανών»
τμημάτων του έργου , τονίζει ότι «έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες που
προβλέπονται στο Παράρτημα της Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων
της Σύμβασης για να καθοριστεί ο τρόπος κατασκευής ολοκλήρωσης
των αναβαλλόμενων τμημάτων του Ε65» .
σε ερώτηση 14 βουλευτών της Ν.Δ. για την τύχη των «ορφανών»
τμημάτων του έργου , τονίζει ότι «έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες που
προβλέπονται στο Παράρτημα της Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων
της Σύμβασης για να καθοριστεί ο τρόπος κατασκευής ολοκλήρωσης
των αναβαλλόμενων τμημάτων του Ε65» .
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τα τμήματα από τον
κόμβο της ΠΑΘΕ έως Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας (32,270 χλμ) και
από τον Α/Κ Τρικάλων έως τον Α/Κ Γρεβενών (32,450 χλμ) θα έχουν
ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα τριών ετών και το τελευταίο
κομμάτι από τον Α/Κ Γρεβενών έως τον Α/Κ Εγνατίας (30,610 χλμ)
μέσα σε διάστημα πέντε ετών .
κόμβο της ΠΑΘΕ έως Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας (32,270 χλμ) και
από τον Α/Κ Τρικάλων έως τον Α/Κ Γρεβενών (32,450 χλμ) θα έχουν
ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα τριών ετών και το τελευταίο
κομμάτι από τον Α/Κ Γρεβενών έως τον Α/Κ Εγνατίας (30,610 χλμ)
μέσα σε διάστημα πέντε ετών .
Να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι ο Ε65 αποτελεί
ένα δρόμο που θα μεταμορφώσει κυριολεκτικά το τοπίο στη Δυτική
Θεσσαλία, στον τομέα των οδικών μετακινήσεων .
ένα δρόμο που θα μεταμορφώσει κυριολεκτικά το τοπίο στη Δυτική
Θεσσαλία, στον τομέα των οδικών μετακινήσεων .
Η απόσταση Τρίκαλα - Αθήνα με την ολοκλήρωση του έργου δεν
θα απαιτεί διάστημα περισσότερο των 3 ωρών για να διανυθεί
και μάλιστα με ασφαλή τρόπο μέσα σε ένα κλειστό αυτοκινητόδρομο . . .
θα απαιτεί διάστημα περισσότερο των 3 ωρών για να διανυθεί
και μάλιστα με ασφαλή τρόπο μέσα σε ένα κλειστό αυτοκινητόδρομο . . .
Εφ. Ενημέρωση (Τ.Π.) .
Thessalianews .
Thessalianews .
Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014
Και έτσι . . . . . . και αλλιώς . . . .
ΣΥΡΙΖΑ υπέρ . . . του Φράγματος Μεσοχώρας ! ! !
Ανατροπή δεδομένων για τη λειτουργία του Φράγματος της Μεσοχώρας έφερε η χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πύλη .
Εκεί μίλησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος , Πάνος Ρήγας, ο οποίος απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις αυτοδιοικητικών και άλλων στελεχών της περιοχής τόνισε ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξετάσει τη δυνατότητα λειτουργίας του Φράγματος της Μεσοχώρας .
Η τοποθέτηση αυτή ανατρέπει όλα έως τώρα ίσχυαν και δίνει σίγουρα άλλη προοπτική σε ένα από τα σημαντικότερα έργα που επιχειρήθηκαν ποτέ να γίνουν στην περιοχή μας .
Trikalavoice .
Με επιτυχία εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πύλη Τρικάλων .
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε
χθες η εκδήλωση της Ο.Μ Πύλης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημαρχείο Πύλης, στο
πλαίσιο των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί από την Νομαρχιακή
Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων για την παρουσίαση του κυβερνητικού
προγράμματος της Αριστεράς στις τοπικές κοινωνίες.
Η προσέλευση και συμμετοχή του κόσμου υπήρξε αξιοσημείωτη, ενώ το έντονο ενδιαφέρον τους εξέφρασαν οι κάτοικοι της περιοχής με ερωτήσεις τους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία καθώς και η χώρα μας γενικότερα.
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τα άμεσα μέτρα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτά περιγράφηκαν από τον Πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέτρα άμεσα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου για κοινωνική δικαιοσύνη, για αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών, για τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου .
Παρουσιάστηκαν οι 4 πυλώνες του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που περιλαμβάνουν την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας με φορολογική δικαιοσύνη, ένα εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας καθώς και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος .
Υπογραμμίστηκε για μια ακόμη φορά πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Προγραμματικές δηλώσεις που θα υλοποιηθούν και θα γίνουν νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας, πριν και ανεξάρτητα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως έχει επισημάνει και ο Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας .
Μεταξύ άλλων, τονίστηκε και η σταθερή και πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ενάντια στο έργο εκτροπής του Αχελώου ως έργου βιασμού του φυσικού περιβάλλοντος, περιβαλλοντικά επιζήμιου για τον ίδιο τον άνθρωπο, με συνέπειες καταστροφικές για τις επόμενες γενιές.
Η λειτουργία δε του ΥΗΣ Μεσοχώρας εντάσσεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αριστεράς για τον ενεργειακό σχεδιασμό που συνδέεται άμεσα και με την παραγωγική ανασυγκρότηση στην περιφέρεια. Εφόσον επιστημονικά τεκμηριωθεί το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, η διασφάλιση της αειφορίας, έχουμε τη συναίνεση όλων όσων εμπλέκονται και είναι υπό δημόσιο έλεγχο, η ενεργειακή υποδομή θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας καθώς η υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού είναι για την Αριστερά καθήκον και υποχρέωση .
Ο Π.Ρήγας τέλος, σημείωσε πως ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα από την εγχώρια διαπλοκή τονίζοντας έτσι την ανάγκη ενεργοποίησης και συμμετοχής της κοινωνίας στο πλευρό της αυριανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ .
Από το Γραφείο Τύπου
Trikalanews .
Η προσέλευση και συμμετοχή του κόσμου υπήρξε αξιοσημείωτη, ενώ το έντονο ενδιαφέρον τους εξέφρασαν οι κάτοικοι της περιοχής με ερωτήσεις τους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία καθώς και η χώρα μας γενικότερα.
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τα άμεσα μέτρα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτά περιγράφηκαν από τον Πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέτρα άμεσα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου για κοινωνική δικαιοσύνη, για αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών, για τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου .
Παρουσιάστηκαν οι 4 πυλώνες του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που περιλαμβάνουν την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας με φορολογική δικαιοσύνη, ένα εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας καθώς και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος .
Υπογραμμίστηκε για μια ακόμη φορά πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Προγραμματικές δηλώσεις που θα υλοποιηθούν και θα γίνουν νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας, πριν και ανεξάρτητα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως έχει επισημάνει και ο Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας .
Μεταξύ άλλων, τονίστηκε και η σταθερή και πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ενάντια στο έργο εκτροπής του Αχελώου ως έργου βιασμού του φυσικού περιβάλλοντος, περιβαλλοντικά επιζήμιου για τον ίδιο τον άνθρωπο, με συνέπειες καταστροφικές για τις επόμενες γενιές.
Η λειτουργία δε του ΥΗΣ Μεσοχώρας εντάσσεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αριστεράς για τον ενεργειακό σχεδιασμό που συνδέεται άμεσα και με την παραγωγική ανασυγκρότηση στην περιφέρεια. Εφόσον επιστημονικά τεκμηριωθεί το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, η διασφάλιση της αειφορίας, έχουμε τη συναίνεση όλων όσων εμπλέκονται και είναι υπό δημόσιο έλεγχο, η ενεργειακή υποδομή θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας καθώς η υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού είναι για την Αριστερά καθήκον και υποχρέωση .
Ο Π.Ρήγας τέλος, σημείωσε πως ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα από την εγχώρια διαπλοκή τονίζοντας έτσι την ανάγκη ενεργοποίησης και συμμετοχής της κοινωνίας στο πλευρό της αυριανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ .
Από το Γραφείο Τύπου
Trikalanews .
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014
Στην τηλεόραση του Alpha το Γαρδίκι .
Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 15:00 στον ALPHA, η Ευτυχία Φράγκου μάς ξεναγεί στο Γαρδίκι το ιστορικό βλαχοχώρι της περιοχής του Ασπροποτάμου , κτισμένο σε υψόμετρο 1140μ . Μέσα από εκπληκτικές εικόνες θα απολαύσουμε το μοναδικό τοπίο, με τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές και τα ιστορικά μνημεία . Η Ευτυχία συναντάει στην πλατεία του χωριού ζεστούς , φιλόξενους κατοίκους , κουβεντιάζει μαζί τους και όλοι μαζί , μια παρέα, παρακολουθούν λεβέντικους τοπικούς χορούς υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής . Άνθρωποι νέοι , που άφησαν τις μεγαλουπόλεις , «πήραν τα βουνά … », έστησαν κτηνοτροφικές μονάδες και διάφορες άλλες επιχειρήσεις ενώ παράλληλα οργανώνουν δραστηριότητες στη φύση και συμμετέχουν στα τοπικά δρώμενα . Ακόμη, ο πατήρ Αθανάσιος Κουμπής μας μιλάει για τους αρχαίους ναούς και μας γυρίζει αρκετά χρόνια πίσω , τότε που στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής λειτούργησε ένα κρυφό σχολειό , με πολλά μυστικά περάσματα και χώρους . Οι λαογράφοι του Γαρδικίου δίνουν κι αυτοί με τη σειρά τους το στίγμα της περιοχής , μέσα από τη λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό . Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το ιχθυοτροφείο πέστροφας όπου ζει το πιο καθαρό «ψάρι του βουνού» , μιας και το νερό κυλάει από υψόμετρο 2.000 μέτρων . Στο προστατευόμενο από το ΑΠΘ ελατοδάσος της περιοχής παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία κοπής - μεταφοράς ξύλων από επαγγελματίες υλοτόμους , ενώ η κα Βάσω μάς γλυκαίνει με μια υπέροχη συνταγή «γλυκό σύκο» , στην πλατεία της Δέσης με τον 1000 περίπου ετών γεροπλάτανο , όπου ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού αφηγούνται παλιές ιστορίες . Στην Αθαμανία συναντάμε την κα Φρειδερίκη , γνήσια γυναίκα του χωριού , που με το ζεστό της χαμόγελο παρουσιάζει μια πεντανόστιμη στριφτόπιτα με αγνά υλικά . Τέλος , γευόμαστε τοπικά παραδοσιακά εδέσματα από Γαρδικιώτισσες νοικοκυρές και ανακαλύπτουμε το μυστικό για μερικές από αυτές . | |||
Trikaladay .
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014
Άρτα : Φωτογραφική έκθεση από 24 έως 31 Οκτωβρίου .
Διοργάνωση έκθεση φωτογραφίας με θέμα: « Τζουμέρκα – Περιστέρι: Δημιουργήματα της Φύσης και του Ανθρώπου» .
Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων , Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων ανακοινώνει τη λειτουργία έκθεσης φωτογραφίας , όπου θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης της Άρτας τα θαυμάσια και μεγαλοπρεπή δημιουργήματα της φύσης και του ανθρώπου με τα οποία είναι σπαρμένη η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου .
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 24 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19.00-21.00 , στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Άρτας «Γιάννης Μόραλης» .
Η εν λόγω έκθεση θα συνεχίσει να λειτουργεί και στις 25 έως 31 Οκτωβρίου 2014 από ώρα 9.00-14.00 και 18.00-20.30, στον ίδιο χώρο .
Φιλοδοξία των οργανωτών της έκθεσης είναι ότι , ο επισκέπτης θα αποκομίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα , όχι μόνο της ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς που καθηλώνει , αλλά και της παράδοσης και της σύγχρονης ζωής στα Τζουμέρκα και στο Περιστέρι .
Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014
ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΗ . . . ΜΕΣΟΧΩΡΑ !
Κάτοικοι του χωριού διαμαρτυρήθηκαν στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ για την απόφαση της Κυβέρνησης να λειτουργήσει το φράγμα.
Σημειώνεται ότι και μέσα από το trikalavoice.gr μερίδα κατοίκων της περιοχής εξέφρασε την αντίρρησή της στο να λειτουργήσει το φράγμα και να δημιουργηθεί λίμνη που θα κατακλύσει το χωριό τους. Σε ανακοίνωσή του ο «Αχελώου Ρους» στον οποίο συμμετέχουν οι διαφωνούντες κάτοικοι του χωριού, αναφέρουν:
«Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κυρίου Αγοραστού, του Δημάρχου Πύλης Κυρίου Μαράβα, αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και παραγόντων της ΔΕΗ, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τις σοβαρές παθογένειες αυτού του μεγάλου έργου, που εμείς επανειλημμένα χαρακτηρίσαμε καταστροφικό.
Να σημειώσουμε κατ' αρχήν την ιδιαίτερα πρωτότυπη κίνηση του Περιφρειάρχη, να επισκεφθεί την περιοχή της Μεσοχώρας τα άγρια χαράματα, έτσι ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους της Μεσοχώρας και τους φορείς τους να του εκθέσουν και την δική τους θέση για το φράγμα. Απαράδεκτη δε η στάση για μια αυτοδιοικητική αρχή, ο Δήμαρχος Πύλης και οι Αντιδήμαρχοι που τον συνόδευαν, να αγνοήσουν απαξιωτικά της κινητοποίηση των κατοίκων και να διασχίσουν την Μεσοχώρα σαν κλέφτες και παράνομοι !!!
Η άμεση κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσοχώρας υποχρέωσε την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ να σταματήσει στην είσοδο του χωριού και να ακούσει τις θέσεις μας, μιας και η διοίκηση του ΤΕΕ απαξίωσε να απαντήσει στο γραπτό αίτημα των φορέων της Μεσοχώρας για συνάντηση στο χωριό. Ο διάλογος που επαγγέλλεται το ΤΕΕ με τους πολιτικούς και κοινωνικούς μάλλον είναι προσχηματικός.
Ενημερώσαμε τους επισκέπτες για το πρόβλημα που δημιουργεί στην Μεσοχώρα η ολοκλήρωση του φράγματος. Για το χωριό, αυτό σημαίνει τον πλήρη αφανισμό του, κάτι που εμείς οι κάτοικοι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε.
Τους τονίσαμε ότι η διεθνής εμπειρία μας διδάσκει πως μεγάλα έργα και ιδιαίτερα φράγματα που απαιτούν μετακινήσεις πληθυσμών, δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την συναίνεση των τοπικώς κοινωνιών. Αυτό άλλωστε μα λέει και η τριαντάχρονη σχεδόν εμπειρία από τα έργα στην Μεσοχώρα. Ας διαβάσουν επιτέλους το μάθημα τους.
Έχουμε επαρκώς τα τελευταία χρόνια τεκμηριώσει για ποιους λόγους είμαστε αντίθετοι σ αυτά τα καταστροφικά για τον τόπο μας και το περιβάλλον έργα. Σήμερα θέλουμε να τονίσουμε με έμφαση ότι ένας λόγος παραπάνω μας κάνει να αισθανόμαστε το δίκαιο του αγώνα μας. Η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τον ΥΗΣ Μεσοχώρας μαζί με την ΔΕΗ, στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια. Θεωρούμε ότι αυτό δεν προσφέρει ανάπτυξη στον τόπο, αλλά υπερκέρδη στους ιδιώτες. Το νερό, η ενέργεια, ο τόπος που ζουν οι κοινωνίες, είναι δημόσια κοινωνικά αγαθά και εμείς θα συνεχίσουμε τον καλό αγώνα μας για να τα προστατέψουμε» .
Trikalavoice.gr
Σημειώνεται ότι και μέσα από το trikalavoice.gr μερίδα κατοίκων της περιοχής εξέφρασε την αντίρρησή της στο να λειτουργήσει το φράγμα και να δημιουργηθεί λίμνη που θα κατακλύσει το χωριό τους. Σε ανακοίνωσή του ο «Αχελώου Ρους» στον οποίο συμμετέχουν οι διαφωνούντες κάτοικοι του χωριού, αναφέρουν:
«Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κυρίου Αγοραστού, του Δημάρχου Πύλης Κυρίου Μαράβα, αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και παραγόντων της ΔΕΗ, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τις σοβαρές παθογένειες αυτού του μεγάλου έργου, που εμείς επανειλημμένα χαρακτηρίσαμε καταστροφικό.
Να σημειώσουμε κατ' αρχήν την ιδιαίτερα πρωτότυπη κίνηση του Περιφρειάρχη, να επισκεφθεί την περιοχή της Μεσοχώρας τα άγρια χαράματα, έτσι ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους της Μεσοχώρας και τους φορείς τους να του εκθέσουν και την δική τους θέση για το φράγμα. Απαράδεκτη δε η στάση για μια αυτοδιοικητική αρχή, ο Δήμαρχος Πύλης και οι Αντιδήμαρχοι που τον συνόδευαν, να αγνοήσουν απαξιωτικά της κινητοποίηση των κατοίκων και να διασχίσουν την Μεσοχώρα σαν κλέφτες και παράνομοι !!!
Η άμεση κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσοχώρας υποχρέωσε την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ να σταματήσει στην είσοδο του χωριού και να ακούσει τις θέσεις μας, μιας και η διοίκηση του ΤΕΕ απαξίωσε να απαντήσει στο γραπτό αίτημα των φορέων της Μεσοχώρας για συνάντηση στο χωριό. Ο διάλογος που επαγγέλλεται το ΤΕΕ με τους πολιτικούς και κοινωνικούς μάλλον είναι προσχηματικός.
Ενημερώσαμε τους επισκέπτες για το πρόβλημα που δημιουργεί στην Μεσοχώρα η ολοκλήρωση του φράγματος. Για το χωριό, αυτό σημαίνει τον πλήρη αφανισμό του, κάτι που εμείς οι κάτοικοι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε.
Τους τονίσαμε ότι η διεθνής εμπειρία μας διδάσκει πως μεγάλα έργα και ιδιαίτερα φράγματα που απαιτούν μετακινήσεις πληθυσμών, δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την συναίνεση των τοπικώς κοινωνιών. Αυτό άλλωστε μα λέει και η τριαντάχρονη σχεδόν εμπειρία από τα έργα στην Μεσοχώρα. Ας διαβάσουν επιτέλους το μάθημα τους.
Έχουμε επαρκώς τα τελευταία χρόνια τεκμηριώσει για ποιους λόγους είμαστε αντίθετοι σ αυτά τα καταστροφικά για τον τόπο μας και το περιβάλλον έργα. Σήμερα θέλουμε να τονίσουμε με έμφαση ότι ένας λόγος παραπάνω μας κάνει να αισθανόμαστε το δίκαιο του αγώνα μας. Η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τον ΥΗΣ Μεσοχώρας μαζί με την ΔΕΗ, στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια. Θεωρούμε ότι αυτό δεν προσφέρει ανάπτυξη στον τόπο, αλλά υπερκέρδη στους ιδιώτες. Το νερό, η ενέργεια, ο τόπος που ζουν οι κοινωνίες, είναι δημόσια κοινωνικά αγαθά και εμείς θα συνεχίσουμε τον καλό αγώνα μας για να τα προστατέψουμε» .
Trikalavoice.gr
Νεκρά 30.000 ζώα από τον καταρροϊκό πυρετό .
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι .
Πάνω από 1.800 κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού καταγράφονται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, με την νόσο να έχει προκαλέσει 30.000 θανάτους ζώων, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας , Παναγιώτη Πεβερέτο , στον Βήμα FM .
Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο , «ο καταρροϊκός πυρετός έχει στοιχίσει τον
θάνατο 30.000 ζώων σε όλη την Ελλάδα .
Αυτήν την στιγμή υπάρχουν πάνω από
1.800 κρούσματα , ενώ το χειρότερο είναι πως αν υπάρχει ένα κρούσμα μέσα
σε ένα κοπάδι , τότε είναι βέβαιο πως θα προσβληθεί και το υπόλοιπο 20%
του κοπαδιού .
Συνέπεια αυτού είναι ότι , τουλάχιστον, το 10% των ζώων
ακόμα και αν επιβιώσουν μένουν ανίκανα, ενώ η μετάδοση γίνεται μέσω
κουνουπιών .
Όλο αυτό έχει δημιουργήσει μία πολύ βαθιά πληγή στην
ελληνική κτηνοτροφία» .
Ο κ. Πεβερέτος εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός , προσθέτοντας ότι όσα
ζώα έχουν προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό δεν καταλήγουν στο πιάτο του
καταναλωτή , καθώς η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο .
Εξάλλου τα άρρωστα ζώα θάβονται ή καίγονται .
«Όσον αφορά την ευλογιά , αυτή είναι ακόμα πιο επικίνδυνη και το πρόβλημα
εντοπίζεται κυρίως στην Θράκη , αλλά διαγνώστηκαν και κάποια κρούσματα
στην Χαλκιδική» . Μάλιστα , πρόσθεσε : «Το χειρότερο είναι πως αν
εντοπιστεί ένα κρούσμα μέσα σε ένα κοπάδι με 200 ζώα , τότε θα πρέπει να
σφαγιαστούν όλα .
Η νόσος αυτή ήρθε από την Τουρκία και εξαιτίας της
αντιμετωπίζουν πρόβλημα όλες σχεδόν οι χώρες των Βαλκανίων» .
Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ανέφερε ότι
ολόκληρη η χώρα έχει μπει σε καραντίνα εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού ,
εκτός από τις Κυκλάδες .
Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014
ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ . . . ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΓΟΜΦΟΥΣ ! ! !
Η αποκάλυψη του ψηφιδωτού της Αμφίπολης με θέμα την αρπαγή της
Περσεφόνης έχει γοητεύσει την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα αλλά και
τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν στην zougla.gr ότι η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης ναι μεν συναντάται σε σαρκοφάγους εκτός Ελλάδος ( Ρώμη ,Βατικανό ) και σε τάφους αλλά κυρίως ως μαρμάρινο επικάλυμμα και όχι ως ψηφιδωτό .
Άλλωστε όπως είναι ήδη γνωστό , το νέο εύρημα στο εσωτερικό του λόφου Καστά είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε ένα μακεδονικό ταφικό μνημείο .
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στο αρχαιολογικό μουσείο της Καρδίτσας , φιλοξενείται μια σαρκοφάγος η οποία πάνω της έχει την αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα και μπροστά τον θεό Ερμή ως ψυχοπομπό .
Αν και η μελέτη για το συγκεκριμένο εύρημα δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί, το zougla.gr συνομίλησε με τον αρχαιολόγο που βρήκε τη σαρκοφάγο - λάρνακα , Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη .
Επίσης ο καθηγητής αρχαιολογίας του ΑΠΘ , Μιχάλης Τιβέριος, ο οποίος έχει δει τη σαρκοφάγο ανέφερε πως είναι ένα εύρημα εξαιρετικά σπάνιο για τη χώρα μας .
Αν και η κατασκευή του χρονολογείται περίπου 4 αιώνες μετά το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης , ως θέμα , σύμφωνα με τους αρχαιολόγους , δείχνει πως χρησιμοποιείτο αδιαμφισβήτητα σε τάφους .
Πρόκειται δηλαδή για ένα ταφικό θέμα .
Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν στην zougla.gr ότι η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης ναι μεν συναντάται σε σαρκοφάγους εκτός Ελλάδος ( Ρώμη ,Βατικανό ) και σε τάφους αλλά κυρίως ως μαρμάρινο επικάλυμμα και όχι ως ψηφιδωτό .
Άλλωστε όπως είναι ήδη γνωστό , το νέο εύρημα στο εσωτερικό του λόφου Καστά είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε ένα μακεδονικό ταφικό μνημείο .
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στο αρχαιολογικό μουσείο της Καρδίτσας , φιλοξενείται μια σαρκοφάγος η οποία πάνω της έχει την αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα και μπροστά τον θεό Ερμή ως ψυχοπομπό .
Αν και η μελέτη για το συγκεκριμένο εύρημα δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί, το zougla.gr συνομίλησε με τον αρχαιολόγο που βρήκε τη σαρκοφάγο - λάρνακα , Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη .
Επίσης ο καθηγητής αρχαιολογίας του ΑΠΘ , Μιχάλης Τιβέριος, ο οποίος έχει δει τη σαρκοφάγο ανέφερε πως είναι ένα εύρημα εξαιρετικά σπάνιο για τη χώρα μας .
Αν και η κατασκευή του χρονολογείται περίπου 4 αιώνες μετά το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης , ως θέμα , σύμφωνα με τους αρχαιολόγους , δείχνει πως χρησιμοποιείτο αδιαμφισβήτητα σε τάφους .
Πρόκειται δηλαδή για ένα ταφικό θέμα .
Οι αρχαίοι Γόμφοι όπου έχει βρεθεί η σαρκοφάγος - λάρνακα , βρίσκονται στη θέση «Επισκοπή» Μουζακίου .
Μαζί με την Τρίκκη , την Πέλιννα και τη Μητρόπολη αποτέλεσαν την τετράδα της Εστιαιώτιδας .
Η πόλη ιδρύθηκε τον 4ο π. Χ. αιώνα από συνοικισμό κωμών σε «θεατροειδή» χώρο ενός μακρόστενου υψώματος που σήμερα ορίζει τα όρια των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων .
Έλεγχε τις δύο εισόδους από τη θεσσαλική πεδιάδα προς την αρχαία Αμβρακία (Άρτα) και την χώρα των Αθαμάνων .
Ο Πάμισος ποταμός φαίνεται πως όριζε την αρχαία πόλη στα ΝΑ.
Oι αρχαίοι Γόμφοι για μικρό χρονικό διάστημα ονομάζονταν Φίλιπποι ή Φιλιππόπολις .
Ο βασιλιάς Φίλιππος ενίσχυσε το κτίσιμο της νέας πόλης Ο Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Μακεδονίας , ενίσχυσε το κτίσιμο της νέας πόλης .
Έκοψε νομίσματα με την επιγραφή «ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΛΙΤΩΝ» και για μικρό χρονικό διάστημα η πόλη έφερε το όνομα «Φίλιπποι ή Φιλιππόπολις» .
Μετά το 330 π. Χ. η πόλη εμφανίζεται με το παλιό της όνομα Γόμφοι .
Οι Γόμφοι έκοψαν δικά τους νομίσματα , τα οποία φέρουν τις επιγραφές ΓΟΜΦΕΩΝ – ΓΟΜΦΙΤΟΥΝ .
Στις παραστάσεις διακρίνεται ο Ζευς - Παλάμνιος ή Ακραίος .
Στους αρχαίους Γόμφους λάτρευαν και τον Διόνυσο Κάρπιο , που υποδήλωνε την καλλιέργεια της αμπέλου .
Επειδή οι αρχαίοι Γόμφοι έλεγχαν την διάβαση προς την Αθαμανία και την Ήπειρο, αρκετές φορές υπέστησαν πολιορκίες και καταστροφές .
Έτσι το 198 π. Χ. κατέλαβε την πόλη ο Αμύνανδρος, βασιλιάς των Αθαμάνων, με τη βοήθεια των Ρωμαίων, στη συνέχεια το 191 - 185 π. Χ. ο Φίλιππος Ε΄ της Μακεδονίας και αργότερα, το 48 π. Χ. , ο Ιούλιος Καίσαρας στον εμφύλιο πόλεμο με τον Πομπήιο .
Από τις φιλολογικές πηγές και τα ανασκαφικά στοιχεία διαπιστώνεται ότι η πόλη των Γόμφων υπήρχε τον 6ο μ. Χ. αι. , οπότε ανακαινίστηκε το τείχος της από τον Ιουστινιανό .
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην περιοχή των αρχαίων Γόμφων , έχει διενεργηθεί μεγάλος αριθμός σωστικών ανασκαφών , είτε λόγω της καλλιέργειας των αγρών , είτε με την κατασκευή δημοσίων έργων, είτε εξαιτίας αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας .
Κατά τη διάρκεια της έρευνας καθαρίστηκε η εξωτερική παρειά του τείχους , αποκαλύφθηκε τμήμα μεγάλου δημόσιου κτιρίου , τμήμα μεγάλης οικίας τωνΡωμαϊκών χρόνων , καθώς και τάφοι του νότιου νεκροταφείου της αρχαίας πόλης .
Οι αρχαίοι Γόμφοι φαίνεται ότι αποτελούσαν κέντρο άσκησης της λιθοξοϊκής τέχνης . Ανασκαφικά δεδομένα στον αρχαιολογικό χώρο όπως σπόνδυλοι κιόνων , ενεπίγραφη πλίνθος με ονόματα Γομφέων μαρμαροτεχνιτών , ημίεργη προτομή, επιτύμβιες στήλες και μαρμάρινή λάρνακα, ενισχύουν την άποψη αυτή .
Στο εργαστήρι των Γόμφων αποδίδεται και η ανάγλυφη επιτύμβια στήλη του «Εχένικου» από την περιοχή των Καλογήρων .
Στην κοίτη του Πάμισου ποταμού - κτηματικές περιφέρειες Μουζακίου , Μαυρομματίου «θέση Κρύα Βρύση» , Γελάνθης «θέση Γεροπλάτανος» και Παλαιομονάστηρου - έχουν ερευνηθεί αρκετοί τάφοι της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου , καθώς και ταφικός τύμβος στη θέση "Λογγαράκος ".
Διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη και στήλες έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των τάφων .
Εκτός από την πρακτική του ενταφιασμού σε κιβωτιόσχημους τάφους ή σε πήλινες και μαρμάρινες λάρνακες , έχουν διαπιστωθεί πυρές και εγχυτρισμοί .
Χαρακτηριστική είναι η μαρμάρινη λάρνακα «νεοαττικού» τύπου με παράσταση «αρπαγής Κόρης» στην εμπρόσθια κύρια πλευρά .
Στην πίσω όψη παριστάνεται αετός από τα φτερά του οποίου εκφύονται φυτικοί πλοχμοί που απολήγουν στις γωνίες σε κεφαλές βοών .
Τις στενές πλευρές κοσμούν λεοντοκεφαλές και φυτικοί πλοχμοί .
Στο εσωτερικό των τάφων παρατηρήθηκαν γυάλινα και πήλινα αγγεία , κυρίως ατρακτοειδή ληκύθια, καθώς και νομίσματα ως προσφορές στο νεκρό .
Zougla.gr.
Trikalavoice .
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)