Πέριξ της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, κινείται η στρατηγική διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας για τα επόμενα χρόνια, όπως ανάγλυφα αναδείχθηκε χθες για μία ακόμη φορά, στο πλαίσιο πανθεσσαλικής σύσκεψης φορέων που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τελική πρόταση της Θεσσαλίας για το φλέγον ζήτημα από το οποίο εξαρτάται εν πολλοίς η βιωσιμότητά της, αφού άπτεται της αντιμετώπισης του ελλείμματος του υδατικού ισοζυγίου της.
Ενώ άμεση στόχευση σε επίπεδο καλύτερης οργάνωσης και συντονισμού, αποτελεί η εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ στις 11 Ιανουαρίου ως επακόλουθο των αποφάσεων που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με το προδικαστικά ερωτήματα που είχαν τεθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας. Ενώ από όλους τους συμμετέχοντες, υπήρξε η αισιόδοξη εκτίμηση ότι η υπόθεση βαίνει προς τη θετική και οριστική, από νομικής τουλάχιστον πλευράς, έκβασή της.
Σε άμεση σύνδεση με την εκτροπή είναι σαφές ότι βρίσκεται και το γενικότερο σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά από ευρεία διαβούλευση, καθώς όπως τονίστηκε η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη χρόνια καθυστέρηση, την αναβλητικότητα αλλά και την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση του έργου.
«Ιστορική» χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους συμμετέχοντες η χθεσινή σύσκεψη, αντικείμενο της οποίας ήταν ακριβώς η οριστικοποίηση των προτάσεων που θα κατατεθούν μέχρι τέλος του έτους προς έγκριση και θα αποτελέσουν από τούδε και στο εξής «πιλότο» για την υδατική πολιτική της Θεσσαλίας.
Όπως και την Κυριακή ανέφερε η «Ε» σε αναλυτικό ρεπορτάζ, έχει διατυπωθεί μία πρόταση 7 σημείων, όπου κυριαρχούν η δημιουργία ενός ενιαίου αυτόνομου κρατικού φορέα διαχείρισης νερών στο υδατικό διαμέρισμα της θεσσαλικής λεκάνης, η ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής πρότασης για τη γεωργία στη Θεσσαλία αλλά και ενός «Εθνικού Σχεδίου Επενδύσεων Ανασυγκρότησης της Ελληνικής Γεωργίας», με κεντρικό αίτημα πάντοτε την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου και την απεμπλοκή και ολοκλήρωση προς τούτο των υδροηλεκτρικών έργων. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη ωστόσο και παρότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν με το προσχέδιο που τους είχε στείλει προς μελέτη η Περιφέρεια, διατυπώθηκαν δυο ακόμη παρατηρήσεις σχετικά με το ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην έλλειψη και πόσιμου νερού πλέον που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα κυρίως για τους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας αλλά και στο θέμα της Κάρλας ενώ κυρίαρχο αίτημα αποτελεί και το φράγμα της Γυρτώνης.
Όλα αυτά σε συνδυασμό βεβαίως και με τη δημιουργία μικρών φραγμάτων καθώς έχει καταστεί κοινή συνείδηση ότι η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου θα πρέπει να συνδυαστεί και με μικρότερα έργα προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια και σωστή διαχείριση του πολύτιμου νερού. Εξάλλου κατά τη χθεσινή σύσκεψη δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι δήμων που συμμετείχαν από όλη τη Θεσσαλία αλλά και των ΤΟΕΒ αναφέρθηκαν σε επιμέρους έργα τα οποία θα πρέπει να γίνουν στις περιοχές ευθύνης τους στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού.
Οι τοποθετήσεις .
* Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά την κοινωνικοοικονομική σημασία της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου για τη Θεσσαλία, επισημαίνοντας ότι το έργο μόνο ωφελεί και δεν βλάπτει κανέναν, εξασφαλίζοντας ποσότητα, ποιότητα νερού, άρδευση και ύδρευση, αντιπλημμυρική προστασία και ενισχύοντας τον αγροτικό τομέα και την πράσινη ενέργεια.
* Ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να βρίσκεται προς το τέλος και υπογράμμισε ότι εκείνο που προέχει στη δεδομένη στιγμή είναι να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ενώ από κει και πέρα τόνισε, ότι όποιος κυβερνάει θα πρέπει να έχει και την πολιτική βούληση να ολοκληρώσει το έργο και δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι εκτός από τους Αιτωλοακαρνάνες υπάρχουν και Θεσσαλοί που δεν θέλουν το έργο. Συμπλήρωσε δε ότι προέχει ιδιαίτερα το θέμα του πόσιμου νερού για τη Λάρισα και τη Μαγνησία και ότι το θέμα συνδέεται έμμεσα και με την Κάρλα.
* Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου υπογράμμισε ότι εκτός από την εκτροπή θα πρέπει να υπάρξει και οργανωμένο πρόγραμμα για μικρά φράγματα και τεχνικά έργα. Ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική μνεία στο θέμα των Βιολογικών Καθαρισμών των επιχειρήσεων που θα πρέπει να πάνε σε τριτοβάθμια επεξεργασία διότι διαφορετικά δεν θα είναι συμβατές οι μονάδες με το πλαίσιο διαχείρισης και τους περιβαλλοντικούς όρους. Και επεσήμανε ιδιαίτερα τη σημασία της δημιουργίας ενιαίου φορέα διαχείρισης.
* Ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλας, ο οποίος ήταν και ο μόνος εκ των Θεσσαλών βουλευτών που παρέστη-παρότι είχαν προσκληθεί όλοι- τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο διαχείρισης χωρίς την εκτροπή του Αχελώου παρά τις αντιδράσεις από την Αιτωλοακαρνανία αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε. Ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν και τα Μικρά έργα και οι ταμιευτήρες καθώς και το φράγμα της Γυρτώνης και δήλωσε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό της Περιφέρειας και των φορέων για την προώθηση του ζητήματος.
* Ο δήμαρχος Καρδίτσας Κώστας Παπαλός, ανέφερε ότι το «καλό σενάριο» προβλέπει με την εκτροπή να υπάρξει μικρότερη ποσότητα νερού η οποία δεν θα καλύπτει τις ανάγκες που έχει η περιοχή και επέστησε την προσοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα.
* Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Γ. Λαδόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα επίσης στο γεγονός ότι χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση συνολικά του ζητήματος, το οποίο έχει καταστεί οριακό και για τον επιπλέον λόγο ότι εξαιτίας της κρίσης πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται ή γυρίζουν στην ύπαιθρο. «Αν δεν έχουμε νερό να πιούμε και να ποτίσουμε δεν μπορούμε ούτε να ζήσουμε ούτε να φιλοξενήσουμε αυτούς που έρχονται» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στην αναγκαιότητα μικρότερων έργων.
* Ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων επίσης δήλωσε ικανοποιημένος από το προσχέδιο και επανέλαβε τη θέση περί εκτροπής. Τον λόγο έλαβαν και πολλοί δήμαρχοι τόσο της ΠΕ Λάρισας όσο και των λοιπών περιφερειακών ενοτήτων οι οποίοι αναφέρθηκαν σε επιμέρους έργα που θα πρέπει να γίνουν στην περιοχή τους.
ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ .
Στοιχεία για τον τρόπο που κινούνται οι Αιτωλοακαρνάνες ενόψει της συζήτησης του θέματος στο Συμβούλιο Επικρατείας κατέθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας Ντίνος Διαμάντος. Αφού επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν τα σχέδια διαχείρισης και για τον Αχελώο γιατί θα βοηθήσουν και το έργο αυτό αθεαυτό και θα δώσουν μία οριστική διατύπωση για όλα τα περιφερειακά έργα και θα ενισχύσουν την επιχειρηματολογία και στο ΣτΕ , ο κ. Διαμάντος ανέφερε ότι έχει έγγραφο φορέων της άλλης πλευράς, το οποίο έχει κατατεθεί στο υπουργείο με έντεκα ερωτήματα. Και μεταξύ άλλων ζητούν να εξεταστεί το σενάριο σύμφωνα με το οποίο αυξάνεται ο αριθμός των στρεμμάτων της Δυτικής Ελλάδας και μειώνεται ο αριθμός αυτών της Θεσσαλίας, ενώ απορρίπτουν τη μεταφορά έστω και ενός κυβικού νερού.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ αυτά τα έντεκα ερωτήματα η Δομή Υδάτων του ΤΕΕ μέσα από όλες τις εκδηλώσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα τα έχει απαντήσει και άμεσα θα τα δώσει και στην Περιφέρεια προκειμένου μαζί με το υπόμνημα των προτάσεων διαχείρισης των υδάτων να παρουσιαστούν στον ειδικό γραμματέα.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης: ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χ. Λιάπης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Κιλελέρ Ρ. Κομήτσας, οι δήμαρχοι Φαρσάλων Α. Καραχάλιος, Τυρνάβου Ν. Μαλάκος, Μουζακίου Γ. Κωτσός, Αλμυρού Ευ. Χατζηκυριάκος, Ρήγα Φεραίου Ε. Λαΐτσου, Ελασσόνας Γ. Πασχόπουλος, Αργιθέας Χ. Καναβός, οι αντιδήμαρχοι Παλαμά Γ. Σιαματάς, Τεμπών Μ. Καρατέγος, Τρικκαίων Α. Κολότσιος, Νοτίου Πηλίου, ο νομικός Σύμβουλος Περιφέρειας Θεσσαλίας Αντώνιος Τίγκας, ο αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας Α. Κολίτσας, δημοτικός σύμβουλος Βόλου Ηλ. Ξηρακιάς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Ντ. Διαμάντος, ο πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας Σ. Αναγνώστου, οι πρόεδροι ΤΟΕΒ Σελλάνων Γ. Μπεκιάρης, Θεσσαλιώτιδας Γ. Στεργιόπουλος, Ταουσάνης Β. Αρσενίου, Ληθαίου Α. Μισυρλής, Ταυρωπού Καρδίτσας Κ. Μπάρας, εκπρόσωπος μηχανικός του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας, ο αντιπρόεδρος ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου Γ. Κουκότσικας, η γενική διευθύντρια ΔΕΥΑΜ Βόλου Αν. Κολιού, ο εκπρόσωπος της επιτροπής υδατικών πόρων Κ. Γκούμας, ο πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Δ. Σοφολόγης, εκπρόσωποι Δήμων, περιφερειακοί σύμβουλοι Μ. Μαμάρα, Θ. Αγγελής και υπηρεσιακοί παράγοντες .
Εφ Ελευθερία (Μαρίνα Αποστολοπούλου ) .
Thessalianews .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου