|
Κατά την συνέντευξη ο κ. Πουλάκης κάλεσε τους πολίτες να βγουν μαζικά στους δρόμους και να αντιδράσουν δυναμικά στα νέα δυσβάσταχτα μέτρα .
Στα Τρίκαλα βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», κ. Κώστας Πουλάκης.
Ο κ. Πουλάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας και τον απολογισμό της παράταξής του.
Κατά την συνέντευξη ο κ. Πουλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση της χώρας καλώντας τους πολίτες να βγουν μαζικά στους δρόμους και να αντιδράσουν δυναμικά στα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει στη Βουλή.
«Είναι καιρός οι αριστερές δυνάμεις να συνασπιστούν για να κερδίσουν το μπόνους που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, μιας και δημοσκοπικά τουλάχιστον το άθροισμα των ποσοστών τους, τους δίνει πρώτη δύναμη», σημείωσε ο κ. Πουλάκης.
Στα αυτοδιοικητικά τώρα ο κ. Πουλάκης στάθηκε επικριτικά απέναντι στον «Καλλικράτη».
Παραθέτοντας μία σειρά αδυναμιών του «Καλλικράτη», τις οποίες, όπως είπε, η παράταξή του είχε επισημάνει ήδη πριν τις περιφερειακές εκλογές και δυστυχώς επιβεβαιώνεται, ο κ. Πουλάκης έκανε λόγο για μία «αντιδραστική και κολοβή μεταρρύθμιση, με μόνο στόχο την υλοποίηση των κατευθύνσεων του μνημονίου στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης» και ανέφερε ότι η αιρετή Περιφέρεια οικοδομήθηκε με τρόπο πρόχειρο και αντιφατικό και με σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας και συλλογικής λειτουργίας, είναι κατά βάση «περιφερειαρχοκεντρική», διαθέτει κυρίως διαχειριστικές αρμοδιότητες, στερείται – ελέω «μνημονίου» – των απαραίτητων πόρων για την αναπτυξιακή, κοινωνική, περιβαλλοντική και άλλη δράση της και κινείται σε μία κατά βάση δικομματική λογική.
Προσπερνώντας ωστόσο το επίπεδο της απλής κριτικής και σε μία λογική θετικής συμβολής με πολιτικές και αυτοδιοικητικές προτάσεις, ο κ. Πουλάκης εξέθεσε τη δράση της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», η οποία κινήθηκε σε τέσσερις άξονες:
Πρώτον, την κατάθεση προτάσεων για την ενίσχυση της δημοκρατικής και διαφανούς λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεύτερον, την άσκηση πολιτικής κριτικής, αλλά και την παρουσίαση ολοκληρωμένης αντιπρότασης στις θεματικές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου (περιβάλλον, αγροτικά, τουριστική προβολή κλπ.). Τρίτον, την κατάθεση ερωτήσεων και επερωτήσεων, με στόχο το «άνοιγμα» του θεσμού προς την κοινωνία και την ανάδειξη θεμάτων με τοπικό ή ευρύτερο αντίκτυπο, όπως η ανεργία και τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας (Κοινωνική Εταιρικότητα και Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης), ο επανασχεδιασμός των δράσεων του Ε.Σ.Π.Α. και η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική κρίση και η μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στην αιρετή Περιφέρεια, η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών κ.ά.
Και, τέλος, την ανάδειξη θεμάτων της επικαιρότητας, όπως τα διόδια, η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, το χαράτσι της Δ.Ε.Η. κλπ., με στόχο η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και να υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους, ιδίως απέναντι στη σημερινή νεοφιλελεύθερη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικα.
ΕΡΕΥΝΑ , |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου