|
Ενημέρωση για τις ζημιές που προκαλούν στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο άγρια ζώα όπως η αρκούδα και ο λύκος, διοργανώνουν κτηνοτροφικοί φορείς σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».
Η ανακοίνωση της «Καλλιστώ» για την εν λόγω εκδήλωση αναφέρει:
«To Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Τριάδας Καλαμπάκας με θέμα: «Ζημιές από αρκούδα στη ζωική και φυτική παραγωγή. Η χρήση προληπτικών μέτρων: Σκύλοι Φύλαξης Κοπαδιών και Ηλεκτροφόρες Περιφράξεις».
Οι ζημιές στην κτηνοτροφία, μελισσοκομία και γεωργία από άγρια ζώα, αποτελούν έναν από τους λόγους σκόπιμης θανάτωσης των ζώων αυτών από τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα οι κάτοικοι της υπαίθρου νοιώθουν συχνά εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία και αμέτοχοι στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ συμμετείχε στο σχεδιασμό και, από το 2009, στην υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE, παράλληλα με εθνικά Πάρκα ή ορεινές περιοχές Που ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000, στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Το πρόγραμμα αφορά στη μεταφορά και ανταλλαγή εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σχετικά με τη Βελτίωση των όρων διατήρησης μεγάλων σαρκοφάγων (αρκούδα-λύκος) και της συνύπαρξής τους με τον άνθρωπο. Στην Ελλάδα, περιοχή εφαρμογής του είναι οι ορεινές περιοχές του Νομού Τρικάλων.
Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος υλοποιείται n ενημερωτική συνάντηση στις 3 Δεκεμβρίου. Η συνάντηση θα έχει ως βασικό θέμα, τις ζημιές που προκαλεί n αρκούδα στη ζωική και φυτική παραγωγή και τη χρήση αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων με σκοπό την αποφυγή των ζημιών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη Χρήση καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών αλλά και στην αποτελεσματικότητα των ηλεκτροφόρων περιφράξεων.
Η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία ίου φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και γενικότερα της Βιαποικιλότητας σε ορεινά, δασικά, παραποτάμια και άλλα χερσαία οικοσυστήματα».ΕΡΕΥΝΑ . |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου