|
Το υδρολογικό σύστημα του νομού Τρικάλων είναι πλούσιο και περιλαμβάνει τον Πηνειό, τον Ασπροπόταμο .
Πλούσιοι είναι οι φυσικοί πόροι της Θεσσαλίας, όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, α΄φάση, στρατηγικός σχεδιασμός, της διεύθυνσης αναπτυξιακού προγραμματισμού. Ξεχωριστή ωστόσο είναι η περίπτωση του νομού Τρικάλων, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία .
Βουνά .Η Περιφέρεια Θεσσαλίας οριοθετείται από μία σειρά ορέων τα οποία αποτελούν τα φυσικά όριά της με τις υπόλοιπες όμορες Περιφέρειες αλλά και τη θάλασσα.
Χαρακτηρίζεται από δύο συνεχείς, γεωγραφικά, ορεινές περιοχές, οι οποίες δεν ακολουθούν την διοικητική διαίρεση της χώρας, μιας και μέχρι σήμερα ο ορεινός χώρος δεν έχει αντιμετωπιστεί ως ενιαίο σύνολο.
Τα δύο σύνολα των βουνών είναι το τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και το σύνολο των γειτονικών βουνών του Ολύμπου.
Ο νομός Τρικάλων διαθέτει όμοια με το νομό Λάρισας μια ποικιλία βουνών με σημαντικές κορυφές. Το ορεινό χαρακτηριστικό είναι πολύ έντονο, για αυτό και θεωρείται ως κατεξοχήν ορεινός νομός, το 66% δε της έκτασής του είναι ορεινό.
Χλωρίδα - Πανίδα .Η χλωρίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρουσιάζει σημαντική ποικιλία. Μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Ολύμπου, έχουν καταγραφεί περίπου 1.000 είδη από τα οποία θεωρείται ότι τα 155 είναι ιδιαίτερα σημαντικά ενώ τα 45 προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.
Τα είδη της πανίδας που μπορούμε να αναφέρουμε στον χώρο, επισημαίνεται στο πρόγραμμα, είναι κύρια η πτερωτή πανίδα που απαντάται στην ευρύτερη περιοχή. Η Όσσα, τα Τέμπη, ο Κάτω Όλυμπος, το Δέλτα του Πηνειού ανήκουν στις 113 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας.
Υπάρχουν τουλάχιστον 120 είδη πουλιών.
Όσον αφορά το νομό μας, μέχρι τα 1000 μ. υπάρχουν οι βελανιδιές, πλάτανοι, πουρνάρια, διάφοροι θάμνοι, ψηλότερα συναντούμε δάση καστανιάς, οξιάς και τα πυκνά δάση ελάτης. Υπάρχουν πολλά είδη πόας στα αλπικά λιβάδια και ένα πλήθος αρωματικών φυτών όπως τσάι, ρίγανη κ.λ.π. Πολλά τα είδη των πουλιών ενώ δεν λείπουν και κάποιοι αετοί. Μεγαλύτερη και από τις πλουσιότερες της Ελλάδας είναι η αντιπροσώπευση σε θηλαστικά όπως ο λύκος, η καφετιά αρκούδα, η αλεπού, το ελάφι και το ζαρκάδι και άλλα μικρότερα. Οι κορυφές των κυριοτέρων βουνών της περιοχής είναι ομαλές με δάση κυρίως ελάτου και δρυός και οι αναβάσεις είναι εύκολες.
Ποταμοί .Το υδατογραφικό δίκτυο της Θεσσαλίας είναι αρκετά πλούσιο. Υπάρχουν αρκετοί ποταμοί και χείμαρροι που πηγάζουν από τους ορεινούς όγκους της Θεσσαλίας και διασχίζουν την περιφέρεια εκβάλλοντας στο Αιγαίο πέλαγος. Η Περιφέρεια διασχίζεται από τον Πηνειό έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας. Πιο συγκεκριμένα τα ποτάμια που διαρρέουν το νομό Καρδίτσας πηγάζουν από τα Άγραφα και γενικότερα από την Πίνδο.
Το υδρολογικό σύστημα του νομού Τρικάλων είναι πλούσιο και περιλαμβάνει τον Πηνειό, τον Ασπροπόταμο που πηγάζει από τα βουνά της Πίνδου και διασχίζει μέρος των συνόρων Άρτας- Τρικάλων και συνεχίζει στους νομούς Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης υπάρχουν αρκετά σημαντικά ποτάμια που θεωρούνται παραπόταμοι του Πηνειού, όπως ο Ληθαίος, ο Νεοχωρίτης, ο Πορταικός, ο Ντολερίτης και ο Μουργκάνης.
Βιότοποι-Υγρότοποι .Σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας αναπτύσσονται σημαντικοί βιότοποι. Παρόλο που για τους περισσότερους έχει προσδιοριστεί η θέση τους, αναλυτικές μελέτες έχουν εκπονηθεί μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που δυσκολεύει την πραγματική τους αξιολόγηση. Στο νομό Τρικάλων υπάρχει ο υγρότοπος του Ασπροποτάμου (Αχελώου) στα σύνορα των νομών Τρικάλων και Άρτας και ο υγρότοπος του ποταμού Ληθαίου.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω των εδαφών της, υπάρχει τέλος και πληθώρα διάσπαρτων ιαματικών πηγών. Αρκετές από τις ιαματικές πηγές είναι αξιοποιημένες και καταγεγραμμένες από τον ΕΟΤ, το οποίο σημαίνει ότι διαθέτουν υποτυπώδεις υποδομές. Οι σημαντικότερες ιαματικές πηγές στην Περιφέρεια είναι: τα λουτρά Σμοκόβου, της Καΐτσιας, της Σουλαντάς, της Μπράβας, στην τοποθεσία Αλιθαράκι, Βρομονέρι, Λόγκο, Τρόποι, Στάμπα και στην τοποθεσία Πλαστήρα .
Η ΕΡΕΥΝΑ . | |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου