Το Natura θα στοιχίσει ακριβά στο Νομό μας .
Η υπόθεση του Natura για το Νομό Τρικάλων είναι βέβαιο ότι δεν εξαντλείται στα εσωκομματικά χαρακώματα του ΠΑΣΟΚ και στην υπαναχώρηση της Τίνας Μπιρμπίλη. Και δεν τελειώνει, επειδή η «φόρμουλα» για όσους κατέχουν νομίμως μίνιμουμ τέσσερα στρέμματα με αρτιότητα σε περιοχή Natura να παραμένει το υφιστάμενο καθεστώς, ενώ από την ψήφιση του νόμου και μετά χρειάζονται δέκα στρέμματα, δεν έχει να προσφέρει και πολλά για ένα Νομό ο οποίος σε ποσοστό 65% είναι στο πρόγραμμα Natura.
Εξαιτίας μιας ισοπεδωτικής λογικής του παρελθόντος που ήθελε ολόκληρες περιοχές να μπαίνουν σε καθεστώς ειδικής προστασίας, έστω και αν δεν έχουν μέσα τους ούτε ένα δενδράκι, παρά μόνο ξερόχορτα και πέτρες, ορθώνονται αδιαπέραστα τείχη στην όποια προσπάθεια ανάπτυξης του Νομού.
… Γιατί, πώς να γίνει ανάπτυξη σε ένα Νομό που το μεγαλύτερο μέρος του υπόκειται σε ειδικό καθεστώς προστασίας. Ποιες επενδύσεις θα γίνουν σ’ αυτές τις περιοχές; Που θα βρεθούν εκτάσεις 10 στρεμμάτων στον ορεινό όγκο όταν δεν υπάρχει καν κλήρος; Ποιος θα έρθει να ξοδέψει λεφτά γνωρίζοντας ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο, να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες;
Και το χειρότερο! Αυτό το ειδικό καθεστώς προστασίας δεν αφορά μόνο περιοχές που υπάρχει λόγος να προστατευθούν λόγω της χλωρίδας και της πανίδας τους, αλλά και λόφους με ξερόχορτα και πέτρες, οι οποίες επειδή έτσι χωρίς λόγο και αιτία, κάποιοι το ήθελαν πριν από 25 περίπου χρόνια, τις έβαλαν στο Natura, χωρίς την παραμικρή αντίδραση των (τότε) τοπικών θεσμικών εκπροσώπων.
Αυτή η υπερβολή των γραφειοκρατών της Αθήνας και αυτή η ολιγωρία των θεσμικών εκπροσώπων του Νομού έχει ήδη αρνητικό… πρόσημο στην ανάπτυξη του Νομού, το οποίο δυστυχώς θα μεγεθυνθεί απειλητικά στο προσεχές μέλλον.
Ποιες περιοχές του νομού εντάσσονται στο Natura .
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το όριο αρτιότητας .
Μοτό: Νέο αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης για έργα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές που αποκλείει εντελώς τις οχλούσες δραστηριότητες σε περιοχές Natura, προβλέπει το σχέδιο νόμου
Πέντε περιοχές του νομού μας, ανήκουν στο πρόγραμμα Natura, όπως ανακοινώθηκε τις τελευταίες ημέρες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για περιοχές που καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι του νομού μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξή του, στο πλαίσιο αυτής της δράσης.
Οι περιοχές .
Ειδικότερα, πρόκειται για τον Ασπροπόταμο, το Κερκέτιο όρος (Κόζιακας), τα Αντιχάσια Όρη όπως τα Αντιχάσια όρη και τα Μετέωρα, και τέλος οι κορυφές του όρους Κόζιακα. Νέο αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης για έργα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές που αποκλείει εντελώς τις οχλούσες δραστηριότητες σε περιοχές Natura, προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα που κατέθεσε, την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βουλή η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού κόμματος. Ειδικότερα με το νέο νομοσχέδιο το όριο αρτιότητας στις περιοχές Natura, που καλύπτουν περίπου το 25% της επικράτειας, αυξάνεται στα δέκα στρέμματα. Με το ίδιο σχέδιο νόμου δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να χαρακτηριστούν ως «περιφερειακά πάρκα» μεγάλες ελεύθερες περιοχές κοντά σε πόλεις, προκειμένου να προστατευθούν, χωρίς απαραίτητα σε αυτές να βρίσκεται κάποιο προστατευόμενο είδος χλωρίδας ή πανίδας.
Οριοθέτηση .
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, για τις προστατευόμενες περιοχές προβλέπεται οριοθέτηση της παράκτιας ζώνης από τη στεριά, με ήπιες χρήσεις που δεν θα θίγουν το φυσικό ανάγλυφο, ενώ για όσες εκτάσεις υπάρχει οριστική πράξη χαρακτηρισμού, με την οποία πιστοποιείται ο μη δασικός χαρακτήρας τους, δεν θα ισχύει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Το νομοσχέδιο συζητιέται στην αρµόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των βουλευτών επειδή, όπως υποστηρίζουν, «µε τη γενική αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα 4 στα 10 στρέμματα, ουσιαστικά μηδενίζεται η ήδη υποτονική, λόγω ύφεσης, οικοδομική δραστηριότητα». Σε ότι αφορά τις παρεκκλίσεις εδώ διατυπώνονται και δύο διαφορετικές απόψεις.
Η κατάργηση των παρεκκλίσεων, που επιχειρείται μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τις περιοχές ειδικού κάλλους (natura), αποτελεί τμήμα της συνολικής πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Και όπως φαίνεται το Υπουργείο δεν έχει αποκρυσταλώσει την οριστική του θέση για το μεγάλο αυτό κεφάλαιο, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο μέχρι να κατατεθούν τα Ρυθμιστικά και να κινηθεί με γνώμονα την εκτός σχεδίου δόμηση στις δύο μεγάλες πόλεις.
«Οι παρεκκλίσεις των 750 μέτρων εντός του αστικού ιστού ή των τεσσάρων στρεμμάτων στα όρια του, θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν,» σχολιάζουν οι αρμόδιοι στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «καθώς δημιουργούν πόλη «χταπόδι», μια πόλη δηλαδή ενεργοβόρα που αναπτύσσεται κατά μήκος των αξόνων της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ενεργειακές, συγκοινωνιακές και πολιτιστικές παραμέτρους».
Η ΕΡΕΥΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου