«Βομβαρισμένη» περιοχή ο νομός Τρικάλων .
Μεγάλες καταστροφές στα ορεινά από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών – Είχε προειδοποιήσει για τη γέφυρα στο Γκολφάρι ο κ. Γιώργος Ράπτης – Μεγάλες ζημιές και στην Κ. Νεράιδας – Οικονομική ενίσχυση ζητά ο νομάρχης
Οι ουρανοί άνοιξαν από την περασμένη Παρασκευή στα ορεινά του Νομού, κατεβάζοντας βουνά, καταστρέφοντας δρόμους, γκρεμίζοντας γέφυρες και απειλώντας περιουσίες.
Η έκταση των καταστροφών είναι τέτοια που έκανε το νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη να δηλώσει ότι «ο νομός Τρικάλων μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο».
Αναφερθείς στις ζημιές ο κ. Βλαχογιάννης δήλωσε πως:«Tο τριήμερο που μας πέρασε είχαμε έντονες βροχοπτώσεις στο Νομό και κινδύνεψαν συμπολίτες μας, σπίτια, ποιμνιοστάσια κ.α. Στα ορεινά ο Νομός είναι «βομβαρδισμένος». Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στη γέφυρα Γκολφαρίου, το Μυρόφυλλο παραμένει αποκλεισμένο και προσπαθούμε να δώσουμε βατότητα από τον παλιό δρόμο. Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων πραγματοποίησε αυτοψία από την πρώτη στιγμή στην περιοχή».
Αναφερθείς στη γέφυρα Γκολφαρίου που καταστράφηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις ο Νομάρχης επισήμανε πως «Η συγκεκριμένη γέφυρα ούτε κατασκευάστηκε, ούτε παραλήφθηκε ποτέ από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων».
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μυροφύλλου με τον οποίο επικοινώνησε Η ΕΡΕΥΝΑ, αποκάλυψε ότι ο ίδιος, με έγγραφο που απέστειλε στη ΔΕΗ (στα κεντρικά και στο Μουζάκι) η οποία κατασκεύασε και τη γέφυρα στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών για τη μονάδα της Γλύστρας, είχε προειδοποιήσει για τον απογύμνωση των βάθρων της γέφυρας που εγκυμονούσε κινδύνους υποχώρησής της. Ο κ. Ράπτης έστειλε το έγγραφο στις 26 Φεβρουαρίου 2010, αλλά κανένα έργο υποστήριξή της, δεν πραγματοποιήθηκε στο μεταξύ, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο κ. Ράπτης, δήλωσε ότι η γέφυρα αποτελούσε το συντομότερο δρόμο που συνέδεε το Μυρόφυλλο με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά υπάρχει και εναλλακτικός δρόμος (μέσω γέφυρας Κονδύλι) που δεν έχει την ίδια, καλή βατότητα, όμως εξυπηρετεί τη συγκοινωνία. Το εσωτερικό δίκτυο της κοινότητας καθαρίστηκε με πρωτοβουλία της κοινοτικής αρχής, ωστόσο ο ίδιος, περιμένει τη συνδρομή της Νομαρχίας και των αρμοδίων υπηρεσιών για να στηριχθεί η Κοινότητα σ’ αυτή τη δοκιμασία.
Μεγάλα προβλήματα και στην Κοινότητα Νεράιδας .
Μεγάλα είναι και τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία και στην διευρυμένη Κοινότητα Νεράιδας. Ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Πέτρος Τεντολούρης που βρέθηκε στην περιοχή από την πρώτη στιγμή, ήταν αποκαλυπτικός για την έκταση των ζημιών:
Τηλεγραφικά, μεταξύ των ζημιών είναι και οι εξής:
Παχτούρι: Γκρεμίστηκε το μαντρί μαζί με 15 ζώα.
Κορυφή: Έκλεισε η μία από τις δύο γέφυρες.
Αρματωλικό: Πέρασε το ρέμα μέσα από το σπίτι 89χρονου, μπήκε και σε άλλα σπίτια..
Κόπηκε η γέφυρα Μεσοχώρας – Αρματωλικού ηλικίας 120 ετών.
Κατολισθήσεις ανάμεσα από Βαθύρρευμα και Μεσοχώρα.
Κατολισθήσεις από το φράγμα μέχρι και Αετό, Λαφίνα, Κορυφή.
Κόπηκε ο δρόμος για Λαφίνα.
Στον οικισμό Παραλία Αρματωλικού το νερό έφτασε μέχρι και σε δεύτερο όροφο σπιτιού.
Κολώνες της ΔΕΗ βρέθηκαν μέσα στο νερό και το ρεύμα ήταν κομμένο για 48 ώρες. Ξαναδόθηκε το βράδυ της Κυριακής.
Έφυγε επίχωμα της ΔΕΗ στο Αρματωλικό το οποίο κόστισε χιλιάδες ευρώ και ολοκληρώθηκε πέρυσι.
Παράπονα νομάρχη .
Ο κ. Βλαχογιάννης σημείωσε ότι «η Νομαρχία δεν είχε καμία βοήθεια από τη σημερινή κυβέρνηση, ούτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση». Επίσης υπενθύμισε πως η Νομαρχία δεν είχε καμία βοήθεια ούτε στις πλημμύρες της Φαρκαδόνας, «ούτε τώρα περιμένουμε βοήθεια» δήλωσε χαρακτηριστικά. Στη Φαρκαδόνα για τις ζημιές η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διέθεσε 150.000 ευρώ, όταν «η κυβέρνηση και η Περιφέρεια γύρισαν την πλάτη στο πρόβλημα» τόνισε ο κ. Βλαχογιάννης.
«Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σηκώνει το βάρος για τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές στο Νομό. Στείλαμε μηχανήματα παντού, στην Πύρρα, στις ζημιές που προκλήθηκαν από τις κατολισθήσεις στη Ν. Πεύκη, στην Καλομοίρα, στο δίκτυο Παναγία – Αμπελοχώρι κ.α.» συμπλήρωσε ο κ. Βλαχογιάννης.
Ο Νομάρχης Τρικάλων υπογράμμισε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα ζητήσει οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία για την αντιμετώπιση των καταστροφών στο νομό.
Η ΕΡΕΥΝΑ . Του Λάζαρου Μάμαλη .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου