Έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον στην περιοχή της Πύλης .
Σε ένα μήνα θα παραδοθούν στη νομαρχία τα αποτελέσματα της έρευνας των γεωλογικών μνημείων
Η περιοχή Πύλης – Περτουλίου - Μυροφύλλου παρουσιάζει έντονο γεωλογικό και γεωτουριστικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, υφίστανται αρκετές καρστικές μορφές (σπήλαια, καταβόθρες, πηγές), σπάνιες για την Ελλάδα παγετωνικές γεωμορφές, ρήγματα, απολιθώματα, φαράγγια και άλλα γεωλογικά στοιχεία που είναι δυνατό να αναδειχθούν μελλοντικά. Μία ενδελεχής καταγραφή και γεωλογική εκτίμηση κρίνεται αναγκαία να προηγηθεί κάθε πρότασης υγιούς ανάδειξης και προστασίας.
Σε ένα μήνα αναμένεται να παραδοθούν στη νομαρχία Τρικάλων τα αποτελέσματα της έρευνας της καταγραφής των γεωλογικών μνημείων στον ορεινό όγκο της ευρύτερης περιοχής Πύλης.
Όπως είναι γνωστό προχθές υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του νομάρχη κ. Ηλία Βλαχογιάννη και του γεωλόγου ανάδοχο του έργου κ. Μάρκο Βαξεβανόπουλο για την καταγραφή αυτών των μνημείων.
Η προτεινόμενη έρευνα θα περιλαμβάνει την καταγραφή των σημαντικών γεωλογικών μνημείων της περιοχής Πύλης – Περτουλίου – Μυροφύλλου με σκοπό τη μελλοντική ανάδειξή τους ως γεωτουριστικούς προορισμούς.
Η έρευνα εκτείνεται σε έκταση πάνω από 300km2 και θα περιλαμβάνει τον εντοπισμό των γεωλογικών μνημείων, την αναλυτική καταγραφή τους και μία προκαταρκτική γεωλογική εκτίμηση.
Τα αποτελέσματα θα περιλαμβάνουν ανάλυση των στοιχείων κάθε επιμέρους γεωλογικού μνημείου, καθώς και μία συγκεντρωτική εικόνα της περιοχής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα προκύψουν χρήσιμα στοιχεία για τις δυνατότητες ανάδειξης συγκεκριμένων Γεωλογικών Μνημείων στο πλαίσιο της Γεωτουριστικής ανάπτυξης.
Η καταγραφή των γεωλογικών μνημείων θα περιλαμβάνει, γεωγραφική τοποθέτησή τους σε χάρτη κλίμακας 1:50000, γεωλογική Χαρτογράφηση κάθε γεωλογικού μνημείου σε κλίμακα 1:100 (κάτοψη – τομή),καταχώρησή τους σε μία ενιαία βάση δεδομένων (G.I.S).
Αφού μελετηθεί ενδελεχώς κάθε επιμέρους γεωλογικό μνημείο, θα πραγματοποιηθεί μία προκαταρκτική γεωλογική εκτίμηση για τον τρόπο προστασίας και ανάδειξής του.
Τα γεωλογικά μνημεία αρχικά θα εντοπιστούν στην εγγύς περιοχή των αξόνων Πύλης – Ελάτης – Περτουλίου και Πύλης – Μυροφύλλου. Θα εντοπιστούν οι καρστικές μορφές (δολίνες, πόλγες, πηγές) και θα εξερευνηθούν οι γνωστές υπόγειες καρστικές μορφές (σπήλαια, βάραθρα, βραχοσκεπές) της περιοχής. Θα πραγματοποιηθεί αυτοψία σε περιοχές με σπάνιες γεωμορφές, τεκτονικά ρήγματα, τεκτονικές τάφρους και μορφές παγετωνικής διάβρωσης.
Στα γεωλογικά μνημεία που θα εντοπιστούν περιλαμβάνονται οι απολιθωματοφόρες θέσεις της περιοχής, καθώς και σημεία με ορυκτολογικό και κοιτασματολογικό ενδιαφέρον.
Η ΕΡΕΥΝΑ . Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου