Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Κεράσια : Πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά .

 
- Όπου ακούς πολλά κεράσια... κράτα και μεγάλο καλάθι ! 
Αντιστρέφοντας τη λαϊκή παροιμία δίνουν στον οργανισμό ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων ικανά να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του , στην πρόληψη και άλλοτε στη θεραπεία πολλών νοσημάτων και εκφυλιστικών παθήσεων .
Τα κεράσια έχουν ως πιθανό τόπο καταγωγής, μια μικρή πόλη της Μικράς Ασίας, την Κερασούντα, από όπου πιστεύεται ότι πήραν και το όνομα τους .
Έπειτα έφτασαν στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη . Στην Ελλάδα παράγονται στην Πιερία , την Έδεσσα , τη Ροδόπη, τα Γρεβενά , και σε άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας ενώ θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας .
Πιο συγκεκριμένα , η χώρα μας κατέχει την 10η θέση στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών με 43 .000 τόνους το χρόνο . Τέλος, η κερασιά ανήκει στο γένος προύνος, στην οικογένεια ροδίδες , στην τάξη ροδώδη και είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό .
Έχει πολλές ποικιλίες , οι πιο γνωστές είναι η κερασιά Ρουπκόβου , η πετροκερασιά , η Ναπολέων και η κερασιά βοδενών , οι οποίες προέρχονται από την αγριοκερασιά .
Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία .
Το κεράσι περιέχει αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό .
Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες .
Οφέλη για την υγεία .
Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που ανήκουν στην ομάδα των στερολών και αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών. Είναι ουσίες που δεν αποδίδουν ενέργεια κι έτσι δεν συνεισφέρουν στη θερμιδική πρόσληψη του οργανισμού .
Πολλές όμως έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα.
Αυτό συμβαίνει είτε με τη μείωση της εντερικής απορρόφησης της χοληστερόλης που προσλαμβάνεται από την τροφή είτε με αλλαγές στον μεταβολισμό της χοληστερόλης στα εντερικά κύτταρα.
Αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις (J Nutr. 2006). Μία έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αξία των κερασιών υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών.
Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας, δηλαδή, το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.
Άλλη μια σημαντική δράση των κερασιών είναι η εξής: Μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία. Αντίστοιχη δράση έχουν και στη σωματική κόπωση κυρίως λόγω της τέφρας των μεταλλικών αλάτων που περίεχουν, αυξάνοντας τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού (Br J Sports Med.2006)
Τα κεράσια γενικά έχουν γεύση γλυκιά, όξινη και στυφή και έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό. Ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση.
Επίσης, είναι πολύτιμα και σε αυτούς που παρακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.
Ταυτόχρονα, δρουν αποτοξινωτικά, για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό. Ακόμη, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικά και χωνευτικά. Πολλοί μάλιστα συνηθίζουν να κρατάνε τα κοτσάνια των κερασιών και να τα χρησιμοποιούν το χειμώνα για την παρασκευή διουρητικών ροφημάτων.
Επίσης, ευνοούν την καλή λειτουργικότητα του εντέρου, ενώ δρουν ως καθαρτικά και ως υπακτικά, κυρίως λόγω των φυτικών ινών και των οργανικών οξέων, που περιέχουν. Επιπρόσθετα, λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων, που περιέχουν, δρουν, ανακουφιστικά, σε ρευματικούς πόνους και την ουρική αρθρίτιδα (J Nutr.2003).
Τέλος , τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάποιες φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες οι οποίες τους δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Μια πρώτη δράση των ανθοκυανίδων είναι η εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.
Επίσης, σε άλλες μελέτες (University of Michigan) βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Επομένως η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά εκτός από την πρόληψη του καρκίνου και στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.
Πιο συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να προδίδουν ένα καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο αποτρέποντας την υπερ- ή υπό-γλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης .
Έχουν σχήμα σφαιρικό και η φλούδα τους είναι λεία και γυαλιστερή. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους είναι διαφορετικό ανάλογα με την ποικιλία. Αναζητήστε κεράσια τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα.
Αγοράστε μόνο ό,τι θέλετε να καταναλώσετε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Για να κρατήσετε τα κεράσια φρέσκα τοποθετήστε τα στη συντήρηση του ψυγείου. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρόνο.
Προτού τα καταναλώσετε πρέπει να τα πλύνετε με άφθονο ζεστό νερό.
Προτεινόμενος τρόπος συντήρησης .
Γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο της ωρίμανσης αυξάνονται οι υδατάνθρακες μέσα στο φρούτο από 7% έως 10% στο 16% με 18% ενώ συγχρόνως μειώνεται η περιεκτικότητά του σε νερό. To κεράσι ευτυχώς κατάφερε να γλιτώσει από τα βιολογικά βελτιωτικά και χημικά και να παραμείνει πιστό στην φυσική του πορεία: να ωριμάζει, δηλαδή μόνο το καλοκαίρι, επιτρέποντας να το δοκιμάζουμε μόνο μερικές εβδομάδες ετησίως.
Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος .
Τα κεράσια τρώγονται κυρίως σαν φρέσκα φρούτα. Υπάρχουν και κονσερβοποιημένα, και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκών, ενώ συνδυάζονται ωραία σε γλυκά τύπου τούρτας και τάρτας. Χρησιμοποιούνται επίσης, ως γλυκά του κουταλιού τα οποία γίνονται από όλες τις ποικιλίες .
Τα κουκούτσια , χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο  ‘ μπράντυ ’ . 
Τέλος , από τα μαύρα πικρά κεράσια απολαμβάνουμε το Kirsch , το Cherry Brandy , και διάφορα άλλα ποτά .

 Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης
Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Med.Sc

atronet.gr

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΑΧΕΛΩΟΣ - ΑΣΠΡΟΣ ή ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ , Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ .

Ενθουσιασμένη με την παρουσία της στη Κοιλάδα του Αχελώου .


Στο χρονολόγιο της, στο Fb, η Επίτροπος της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου, κοινοποίησε την επίσκεψή της στην Κοιλάδα του Αχελώου, ανεβάζοντας τον σχετικό σύνδεσμο από το EURONEWS .
Μεγάλη υπόθεση για την περιοχή του Αχελώου η επίσκεψη της Επιτρόπου. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί εκεί και όχι κάπου αλλού.
Δεν πειράζει ας αναρωτιούνται, εμείς ξέρουμε γιατί, λένε κάτοικοι της Κοιλάδας. Υπάρχει μια ελπίδα γιαυτη την επίσκεψη ότι θα προκύψει κάτι καλύτερο για την περιοχή.
Όπως είναι γνωστό η κα Κρέτσου θα είναι η κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα με θέμα: «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» . 



 Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαΐου στις 11:00-12:30 στην Κοιλάδα του Αχελώου, στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Εκτός από την Επίτροπο παρεμβάσεις θα κάνουν οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 
Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Δήμαρχοι της περιοχής: Απόστολος Κοιμήσης, Αμφιλοχίας, Λάμπρος Τσιβόλας, Αργιθέας, Περικλής Μίγδος, Γ. Καραϊσκάκη και Θεόδωρος Μπαμπαλής, Αγράφων. 




Η ημερίδα θα είναι διακαναλική και θα γίνει διεξοδική συζήτηση για την πολιτική Συνοχής και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και για το νέο προσανατολισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και τις προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελληνική Γεωργία .
Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος Αντώνης Αλαφογιώργος και θα μεταδiδεται ζωντανά από τον Δορυφόρο HELLASAT 39° ανατολικά, Συχνότητα 11092.250 V , SYBOL RATE 3300 FEC 3/4 , και από το διαδίκτυο (στην παρακάτω διεύθυνση βρίσκεται ο κώδικας για αναμετάδοση https://www.youtube.com/watch?v=phhhcFZXMXQ) το πρόγραμμα θα είναι ελεύθερο να αναμεταδοθεί από όποιο τηλεοπτικό κανάλι ή ραδιόφωνο ενδιαφέρεται.
Κατά τη διάρκεια παραμονής της στην Κοιλάδα του Αχελώου η Επίτροπος θα επισκεφθεί έργα τα οποία έχουν συγχρηματοδοτηθεί και με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Το έργο “ΔΑΦΝΟΖΩΝΑΡΑ-ΣΑΝΙΔΙ” 8.5 MW στο Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας. 



 Είναι έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα”.
Το έργο αποτελείται από υπερπηδητό φράγμα εκ σκυροδέματος, ύψους 12μ. Παραπλεύρως του φράγματος και επί του αριστερού αντερείσματος βρίσκεται το κτήριο του Σταθμού Παραγωγής, το οποίο στεγάζει δυο στροβίλους Kaplan S-Type.
Στο δεξιό αντέρεισμα λειτουργούν δίοδος μικρών σκαφών και ιχθυόδρομος.
- Την ιστορική Μονή Σέλτσου .



Εκεί όπου το 1804 έγινε η τελευταία θυσία των Σουλιωτών και τριακόσια γυναικόπαιδα έπεσαν στο γκρεμό. Η αποκατάσταση - αναστήλωση των κελιών της Μονής Σέλτσου χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα nterreg Ελλάδα - Ιταλία: cult routs.



Πριν την αναχώρησή της από την Κοιλάδα του Αχελώου φορείς και κάτοικοι της περιοχής, δίπλα από τα απομεινάρια της ιστορικής και θρυλικής γέφυρας Κοράκου που ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων, για να τιμήσουν την Επίτροπο για την επίσκεψή της θα προσφέρουν τοπικά προϊόντα και τοπικές γεύσεις που με την ταυτότητα και την ποιότητά τους εντοπίζουν και αναδεικνύουν τις παραδόσεις, την τοπική τεχνογνωσία, την ιστορία και το πολιτισμικό τοπίο ως πόρο τοπικής ανάπτυξης και ως πηγή καινοτομίας.

Η Κοιλάδα του Αχελώου βρíσκεται μεταξύ Άρτας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

ΑΧΕΛΩΟΣ-ΑΣΠΡΟΣ ή ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ, Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ .


 
Τα φαράγγια του Αχελώου στα πόδια των Ελληνικών, της Καλής Κώμης και του Πετρωτού από τη μεριά της Αργιθέας και των απόκρημνων βράχων του Νεγκοζίου και του Σέλτσου από τη μεριά της Άρτας ως τα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου αλλά και η Κοιλάδα του που απλώνεται στα πόδια του Αη Βασίλη και της Γρέβιας, των Πηγών, των Γλύνικων, του Τσιφλικίου, της Μεγαλόχαρης και του Μεσόπυργου ως τον Εμπεσσό, τα Βρουβιανά και το Περδικάκι από τη μεριά της Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας αλλά και του Μαράθου, των Βραγκιανών, των Γρυμπιανών, του Αρδάνοβου και του Αργυρίου και Καταφυλίου Αργιθέας - όπου η περίφημη πετρογέφυρα - ως το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας συνθέτουν ένα πραγματικά μαγευτικό γεωφυσικό σύνολο με περίσσεια ομορφιά σε κάθε εποχή του χρόνου.
Δικαιολογεί δε αυτή η γεωφυσική ενότητα την υπερηφάνεια των Αργιθεατών, των Ραδοβιζυνών, των κατοίκων του ορεινού Βάλτου και των Αγράφων για το ποτάμι τους, για το μυθικό Αχελώο και την πανέμορφη Κοιλάδα του. Ίδιοι τόποι, ίδια ήθη και έθιμα, ίδιος πολιτισμός και ο κόσμος τους στενά συνδεδεμένος, με κοινά συμφέροντα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Το σήμα στο δορφόρο θα ανεβεί στις 11:00 
 Για πληροφορίες: +3247925966

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

SOS για τα 3.200 άλογα της Πίνδου .


-ΑΡΧΑΙΑ ΦΥΛΗ  .

 Στα βουνά της Πίνδου καλπάζουν αγέρωχα περίπου 3.200 άλογα της απειλούμενης με εξαφάνιση φυλής της Πίνδου , μιας γνήσιας ντόπιας ελληνικής φυλής που συνόδευε τον άνθρωπο της υπαίθρου από αρχαιοτάτων χρόνων . 

Ομως οι εκτροφείς τους βρίσκονται σήμερα στα όρια της απόγνωσης , καθώς εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν πάρει τα χρήματα της επιδότησης , που αντιστοιχούν σε 350€ τον χρόνο για κάθε ζώο .
Πρόσφατα συναντήθηκαν στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων , στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης , και συγκρότησαν Ομάδα Πρωτοβουλίας , επιδιώκοντας επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης , Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης .
Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικά στις Σέρρες και στην Εδεσσα υπάρχουν σήμερα 33 εκτροφείς αλόγων Πίνδου , ενώ άλλοι τόσοι υπολογίζονται στη Δυτική Μακεδονία .
Τα άλογα Πίνδου ήταν απαραίτητα παλιότερα για τις αγροτικές εργασίες , αλλά σήμερα ελάχιστα από αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως στην υλοτομία και στον αγροτουρισμό - σε περιοχές όπως της Κερκίνης , της Βασιλίτσας Γρεβενών κ.ά.

ΜΑΘΗΜΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ  Τα άλογα της Πίνδου είναι μεσαίου μεγέθους και το χαρακτηριστικό τους είναι η ανθεκτικότητά τους στις σκληρές συνθήκες εργασίας, αλλά και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σήμερα
                         
                                                       ΜΑΘΗΜΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Τα άλογα της Πίνδου είναι μεσαίου μεγέθους και το χαρακτηριστικό τους είναι η ανθεκτικότητά τους στις σκληρές συνθήκες εργασίας , αλλά και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες . 
Σήμερα υπάρχουν 3.200 άλογα από τη φυλή που συνοδεύει τους κατοίκους της περιοχής από αρχαιοτάτων χρόνων .
«Η φυλή Πίνδου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα των περιοχών , όπου παραδοσιακά εκτρέφονταν . 
Σήμερα ωστόσο η παρουσία τους και η χρήση τους έχει περιοριστεί σημαντικά στις δράσεις του αγροτουρισμού και της υλοτομίας» , λέει στο «Εθνος» η γεωπόνος - ζωοτέχνης του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Θεσσαλονίκης , Σταματίνα Τριβιζάκη .
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου στη διαδικασία πιστοποίησης των αλόγων είναι η έλλειψη επίσημης σήμανσης , ενώ 
« πονοκέφαλος » παραμένει η κατανομή βοσκοτόπων .
Αυστηροί έλεγχοι .

SOS για τα 3.200 άλογα της Πίνδου

Οι προϋποθέσεις ένταξης των αλόγων στη φυλή είναι συγκεκριμένες και οι έλεγχοι αυστηροί , ωστόσο η ταυτοποίηση των αλόγων γίνεται μέσα από ειδικό δελτίο που συνοδεύεται από φωτογραφίες των ζώων .
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άλογα της φυλής Πίνδου φέρουν το χαρακτηριστικό της μεταβολής του χρώματός τους ανάλογα με την ηλικία και την εποχή , καθιστώντας τη διαδικασία αναγνώρισής τους εξαιρετικά δύσκολη .
«Εχω κυριολεκτικά καταστραφεί , αφού χρειάζομαι πάνω από 500€ τον χρόνο για κάθε ζώο και δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ . Διατηρώ πάνω από 500 άλογα Πίνδου , τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ελλάδα , στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη . Μόνο 20 από αυτά χρησιμοποιώ για αγροτουρισμό , τα υπόλοιπα τα έχω για αναπαραγωγή και τη διατήρηση της φυλής . Εξι μήνες τα έχω σε στάβλο και τώρα τα ανεβάζω στο Μπέλες για να βοσκήσουν . Απασχολώ έξι άτομα προσωπικό και , παρότι έχω ''ματώσει'' οικονομικά , αγαπώ τα άλογα και δεν μπορώ να τα αποχωριστώ » , λέει στο «Εθνος» ο εκτροφέας , Νίκος Βάρκας , από τα Ανω Πορόια Σερρών .
Τα άλογα της Πίνδου είναι μεσαίου μεγέθους και το χαρακτηριστικό τους είναι η ανθεκτικότητά τους στις σκληρές συνθήκες εργασίας αλλά και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες . 
Η φυλή της Πίνδου αποτελεί έναν πολύτιμο ζωικό γενετικό πόρο , η διάσωση του οποίου πρέπει να συνεχιστεί .
Πέρα από την κατά κεφαλή οικονομική ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου , απαιτείται η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διάσωσης , παρακολούθησης της εξέλιξης του πληθυσμού και αξιοποίησης των χαρακτηριστικών των ζώων που προέκυψαν από τη φυσική επιλογή εκατοντάδων ετών στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας .
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Το πιο γνήσιο ελληνικό άλογο .



« Είναι το πιο γνήσιο ελληνικό άλογο και το πιο σκληροτράχηλο ζώο . Είναι υπάκουο και εγκλιματίζεται εύκολα » μας λέει ο Ιορδάνης Πετρίδης , ο οποίος έχει 70 άλογα Πίνδου , κοντά στο Κλεισοχώρι Πέλλας .
Αυτές τις ημέρες ανέβασε τα άλογα στο βουνό Τζένα , στα σύνορα με την ΠΓΔΜ , ενώ διαθέτει κάποια από αυτά σε υλοτόμους ,άλλωστε και ο ίδιος είναι παλιός υλοτόμος . Ακόμη πιο παλιά χρησιμοποιούσε πολλά από αυτά για να μεταφέρει το γάλα από τα κοπάδια αιγοπροβάτων αλλά και ζωοτροφές στις στάνες .
Ολο τον προηγούμενο αιώνα τα άλογα Πίνδου ήταν απαραίτητα σε κάθε αγροτική οικογένεια . 
Πήγαιναν εκεί όπου δεν μπορούσε να φτάσει αυτοκίνητο ή τρακτέρ και μετέφεραν φορτίο μεσαίου βάρους , συνήθως ξύλα , ζωοτροφές και καρδάρες με γάλα από τις στάνες . 
Είναι χαρακτηριστικές πολλές εικόνες περασμένων δεκαετιών , όπου συνοδεύουν μεγάλα κοπάδια αιγοπροβάτων , μεταφέροντας τους κτηνοτρόφους και τον εξοπλισμό τους .
Το 1940 .
Επίσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο , καθώς κουβαλούσαν στην πλάτη τους όπλα και πολεμοφόδια για τους Ελληνες στρατιώτες στις δύσβατες και χιονισμένες οροσειρές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας . 
« Τα άλογα της φυλής Πίνδου είναι ζώα εργασίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται ζώα συντροφιάς ή παραγωγικά, με τα ίδια κριτήρια που συμπεριλαμβάνονται τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα » σημειώνει η κυρία Τριβιζάκη .
Η διατροφή τους στηρίζεται βασικά στην ελεύθερη βόσκηση , όμως όταν είναι σταβλισμένα τρέφονται με σανό , καλαμπόκι και βρώμη . 
Ελάχιστα γνωστό είναι ότι μόλις το 4% των αλόγων της Πίνδου είναι επιβήτορες , αφού οι εκτροφείς ευνουχίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό των ζώων για να γίνουν πιο ήρεμα και ευάγωγα .

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ethnos.gr

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

N.Y.Times : Στην Ήπειρο η καλύτερη μουσική του κόσμου ! !


Το μοιρολόι του Βορειοηπειρώτη βιολιτζή Αλέξη Ζούμπα, που σαγήνευσε την Αμερική του μεσοπολέμου,συναντά τους ήχους του κλαρίνου του Γιάννη Χαλδούπη και του Γρηγόρη Καψάλη . 
Το 1910 μετανάστευσε στην Αμερική ο Αλέξης Ζούμπας, ένας Ηπειρώτης από την Πολύτσανη της Βορείου Ηπείρου, βιρτουόζος του βιολιού και δεν άργησαν να έρθουν σε επαφή μαζί του οι μουσικοί παραγωγοί της Αμερικής του μεσοπολέμου. 
Ο Αλ. Ζούμπας στα 16 χρόνια που είχαν περάσει αφότου άφησε πίσω του την Ήπειρο, είχε βυθιστεί στη μελαγχολία της ξενιτιάς και της νοσταλγίας για την Ήπειρο και στις 20 Σεπτεμβρίου του 1926, σε κάποιο studio της Νέας Υόρκης ηχογράφησε ένα εκπληκτικό μοιρολόι που σαγήνευσε τότε την Αμερική αλλά συνεχίζει ακόμη και σήμερα να απασχολεί τους "New York Times".
Όπως αναφέρει η Αmanda Petrusich, δημοσιογράφος της πασίγνωστης Νεοϋρκέζικης εφημερίδας, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα βιβλίο για όλους εκείνους που κυνηγούν παθιασμένα σ' όλο τον κόσμο σπάνιους δίσκους 78 στροφών, όταν ο Cristopher King της έβαλε να ακούσει ένα θρήνο που μέχρι σήμερα ψάλλεται πάνω από τάφους στην Ήπειρο, η ίδια ανέφερε, ότι είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά μουσικά κομμάτια που είχε ακούσει ποτέ, αφού εμπεριέχει μια παλλόμενη υστερία στο παίξιμό του και η κάθε νότα τρέμει σα να υπέφερε πρόσφατα από μία συναισθηματική κατάρρευση.
Ο Cr. King έσπευσε να της εξιτάρει ακόμα περισσότερο τη διάθεση να γνωρίσει την κοιτίδα αυτής της σαγηνευτικής μουσικής, αφού όπως της τόνισε: "Αυτά τα τραγούδια ζουν και πεθαίνουν στα βλέμματα, τις χειραψίες και τις αγκαλιές που ανταλλάσσουν οι άνθρωποι στο άκουσμά τους".
Αμέσως της δημιουργήθηκε η επιθυμία να επισκεφτεί τη Βίτσα Ζαγορίου και να μείνει εκεί για το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου. Ήταν πεπεισμένη ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να μυηθεί στην ατμόσφαιρα που έκανε τον Αλ. Ζούμπα να αποδώσει με αυτό το μοναδικά σπαρακτικό τρόπο το μοιρολόι του.

 Αmanda Petrusich,μαγεύεται από τους ήχους του κλαρίνου του Γιάννη Χαλδούπη - φωτό Μενέλαος Συκοβέλης .
Έτσι λοιπόν το καλοκαίρι λοιπόν που μας πέρασε, η Αm. Petrusich ήρθε στη Βίτσα, όπου εντυπωσιάστηκε από τα πέτρινα σπίτια, έφαγε σουβλάκια, ήπιε τσίπουρο και έζησε μέσα σ' ένα κλίμα χαρούμενο και ενθουσιώδες, που λίγη σχέση είχε όμως με την αρχέτυπη μυστηριακή ατμόσφαιρα της εποχής του Αλ. Ζούμπα.
Μέσα από την έρευνά της, η δημοσιογράφος ανακάλυψε ότι η δύναμη της Ηπειρώτικης μουσικής, που αποτελεί την πηγή και τη δομή της εμπειρίας του πανηγυριού, προέρχεται από την έντονη απομόνωση του τόπου.
Οι μουσικές αυτές συνθέσεις συχνά μιμούνται τις "σκληρές φιγούρες του τοπίου" και τα όργανα αναπαράγουν φυσικούς ήχους.. Το βλέμμα του Γρηγόρη Καψάλη, ο οποίος εκτελούσε το κομμάτι στο κλαρίνο, ήταν μαλακό, συχνά έχανε στην εστίασή του και έμοιαζε χαμένο.
Κατά τη διάρκεια του μοιρολογιού, οι ντόπιοι ξεκίνησαν τους παραδοσιακούς τους χορούς. Η Petrusich σηκώθηκε και μπήκε στον κύκλο, κάνοντας "συνεχόμενες και γελοίες προσπάθειες" να ακολουθήσει τα πολύπλοκα βήματα του χορού.
Την επόμενη μέρα, ο Καψάλης της είπε ότι την χάρηκε γιατί "είχε μπει στο πνεύμα".Η εκτέλεση του "Ηπειρώτικου Μοιρολογιού" που άκουσε και έζησε η Petrusich,από τον Γιάννη Χαλδούπη στο πανηγύρι της Βίτσας τον Δεκαπενταύγουστο, δεν ήταν ίδια με του Ζούμπα, αφού δεν μπορεί να υπάρχει το ίδιο μέγεθος απελπισίας κάθε φορά....

Ένας κάτοικος της Βίτσας , χορεύει στη μουσική από το κλαρίνο του Γιάννη Χαλδούπη - Andrea Frazzetta/ The New York Times .

epirusgate.blogspot.gr/
Απο Αετός των Τζουμέρκων .