Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η Θεσσαλία στο επίκεντρο της διακρατικής συνάντησης των Εταίρων του «SIGMA for Water» .

 

SIGMA for Water
 
Διακρατική συνάντηση με θέμα τη «Βιώσιμη Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για τη Διαχείριση των Υδάτινων Περιοχών» διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Την Τελική Διακρατική συνάντηση των Εταίρων του Έργου «SIGMA for Water» με θέμα τη «Βιώσιμη Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για τη Διαχείριση των Υδάτινων Περιοχών» διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η επίσημη έναρξη των εργασιών της τελική διακρατικής συνάντησης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 09:00 πμ.
Το έργο «SIGMA for Water», συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg IVC και στην υλοποίηση του συμμετέχουν δεκατρείς 13 εταίροι από οκτώ 8 ευρωπαϊκές χώρες, καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής παρέμβασης του Προγράμματος Interreg IVC και οι οποίοι στοχεύουν στην βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Περιφέρεια Φρίσλαντ (Ολλανδία) ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν επίσης οι εξής:
• ΕΛΛΑΔΑ : Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
• ΓΕΡΜΑΝΙΑ : Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας του Μέρσεμπουργκ (Merseburg), Περιφερειακή Διοίκηση του Ντεμίν
• ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (ΣΚΩΤΙΑ) : Διεθνές Ινστιτούτο για τους Φυσικούς Πόρους και την Ανακύκλωση
• ΠΟΛΩΝΙΑ : Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Εξοικονόμηση των Ορυκτών Πόρων και την Ενέργεια
• ΡΟΥΜΑΝΙΑ : Εθνική Διοίκηση Υδάτινων Πόρων της Ρουμανίας
• ΙΤΑΛΙΑ : Τοπική Ομάδα δράσης της Γένοβας για τη βιώσιμη ανάπτυξη,
• ΟΥΓΓΑΡΙΑ : Πανεπιστήμιο Ντέμπρετσεν – Κέντρο Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Πολιτικής, Νότιο – Παραδουνάβια Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων
Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει την ικανότητα των εταίρων να συνεργαστούν για να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν ολοκληρωμένα σχέδια, βελτιώνοντας περιφερειακές πολιτικές σχετικές με την αξιοποίηση νέων λιμνών και υγροτόπων. Αυτό έχει ως απώτερο σκοπό την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, τη βελτίωση των υδάτων αλλά και την ποιότητα του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Ειδικοί στόχοι για την επίτευξη του γενικού στόχου του έργου είναι :
• Να προωθήσει την ανταλλαγή και τη μεταφορά της πληροφορίας - τεχνογνωσίας, των περιφερειακών πολιτικών, της μεθοδολογίας και των καλών πρακτικών, σχετικά με την εφαρμογή τοπικών πολιτικών διακυβέρνησης στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων λιμνών και υγροτόπων.
• Να προωθήσει την επικοινωνία και την ευαισθητοποίηση των πληθυσμών γύρω από τις περιοχές αυτές αναφορικά με τη σημαντικότητα των χαρακτηριστικών
• Να επεξεργαστεί με τους φορείς λήψης αποφάσεων τα μέσα για ένα τοπικό σύστημα διακυβέρνησης, να δημιουργήσει και να εφαρμόσει μια στρατηγική τοπικής ανάπτυξης με στόχο την αξιοποίηση των ευαίσθητων περιβαλλοντικά οικοσυστημάτων, όπως είναι οι υγρότοποι
• Να ενθαρρύνει μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη βασισμένη στην περιβαλλοντική διάσταση ως κύριο άξονα της νέας κοινωνικοοικονομικό δυναμικής και να μειώσει την πίεση στους υδάτινους πόρους
Το έργο SIGMA for Water, το οποίο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg IVC, έχει σαν στόχο να αναπτύξει νέες λίμνες και οι υγροτόπους, να αυξήσει σημαντικά την ποιότητα του νερού στο υδατικό σύστημα και να κάνει τη διαχείριση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού περισσότερο ευέλικτη. Οι ευρωπαίοι εταίροι αντιμετωπίζουν δύο σημαντικά προβλήματα:
• την παρελθούσα ανθρώπινη και βιομηχανική δραστηριότητα η οποία έχει μειώσει σημαντικά την ποιότητα του νερού και του υδάτινου περιβάλλοντος των περιοχών που συμμετέχουν στο έργο
• την επικειμένη κλιματική αλλαγή λαμβάνοντας υπόψη την πρόκληση για αντιμετώπιση των μελλοντικών αλλαγών στην ποσότητα του νερού.
Οι επιπτώσεις σε διάφορες περιοχές τις Ευρώπης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις διαθέσιμες ποσότητες νερού, την εποχικότητα τις έντονες βροχοπτώσεις και έτσι να παρέχονται υψηλές ποσότητες νερού στο υδατικό σύστημα της κάθε περιοχής. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε ακραία φαινόμενα όπως πλημμύρες, έλλειψη νερού, ξηρασία, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε καταστροφή της γεωργίας, σε έλλειψης πόσιμου νερού κλπ.
Η λύση βρίσκεται στον εντοπισμό των υφιστάμενων καλών πρακτικών στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης του έργου «SIGMA foe Water» και την από κοινού εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων για την ανάπτυξη νέων λιμνών και υγροτόπων, που θα διατηρούν την ισορροπία του υδάτινου συστήματος και θα συμβάλλουν στην αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επιπλέον, οι λίμνες και οι υγρότοποι μπορούν να αποτελέσουν πυρήνες για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέσω του τουρισμού .
trikalanews .

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η πιο θανατηφόρα χρονιά για τις αρκούδες της Πίνδου το 2012 .


Στα έντεκα τα ζώα, από τα οποία τα έξι ήταν αρκουδάκια περυσινής γέννας  ..
Η πιο θανατηφόρα χρονιά ήταν το 2012 για τις αρκούδες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιστημονικής ομάδας του «Αρκτούρου» την περυσινή χρονιά ξεπεράστηκε το προηγούμενο αρνητικό «ρεκόρ» των 8 νεκρών αρκούδων του 2009.
Ειδικότερα, η Ομάδα Αμεσης Επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης κατέγραψε συνολικά 10 θανατηφόρα τροχαία στα οποία σκοτώθηκαν 11 αρκούδες. Σημειώθηκαν ακόμη τέσσερα ατυχήματα στα οποία όμως τα ζώα κατόρθωσαν να φύγουν από τον τόπο του συμβάντος. Τα ατυχήματα του 2012 αντιστοιχούν στα θανατηφόρα τροχαία με αρκούδες της διετίας 2008-2009.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι από τα 11 θύματα του 2012 τα έξι ήταν αρκουδάκια περυσινής γέννας.
Εξι από τα 10 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα έγιναν στον κάθετο άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής. Ωστόσο το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί καθώς ατυχήματα έχουμε και σε όλο το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της Βορειοδυτικής Ελλάδας.
Οσο για το 2013, τις πρώτες 40 ημέρες έχουν ήδη σκοτωθεί δύο αρκούδες σε τροχαία ατυχήματα. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει κάποιες αρκούδες να βγουν από τη φωλιά διαχείμασης σε αναζήτηση τροφής. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες της οργάνωσης, «το ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη σοβαρός ανθρώπινος τραυματισμός στα πολυάριθμα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες των τελευταίων ετών αποτελεί τυχαίο γεγονός».
Ο «Αρκτούρος» προτείνει τα εξής μέτρα :
- Θα πρέπει να εγκατασταθεί άμεσα ο κατάλληλος αποτρεπτικός φράκτης και να γίνουν τα απαραίτητα τεχνικά έργα για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των περασμάτων τόσο σε επίμαχα τμήματα της Εγνατίας Οδού, όσο και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστα - Καστοριά. Επιπλέον χρειάζεται ειδική σήμανση.
- Επιβάλλεται τοποθέτηση σήμανσης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στις κύριες περιοχές κατανομής της αρκούδας, τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων και ενημέρωση του κοινού και των διερχόμενων οδηγών.
Η οργάνωση έχει ήδη προχωρήσει σε ειδικά προγράμματα παρακολούθησης των επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία μεγάλων οδικών αξόνων και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην «Εγνατία Οδό ΑΕ» και στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποτροπή των προβλημάτων που δημιουργούνται στην άγρια πανίδα.
Σύμφωνα με την Εγνατία Οδό Α.Ε., μετά τη δημοπράτηση και την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο, αναμένεται άμεσα η κατασκευή του ενισχυμένου φράχτη στον κάθετο άξονα Σιάτιστα - Καστοριά, κατά προτεραιότητα, και η ολοκλήρωση του φράχτη στο επίμαχο τμήμα Παναγιά - Γρεβενά (κατασκευή νέου φράχτη στο κομμάτι που υπολείπεται και συμπλήρωση του ημιτελούς φράχτη με αύξηση του ύψους και τοποθέτηση ειδικού αποτρεπτικού πλέγματος στην κορυφή).
Για το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας ο «Αρκτούρος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει τοποθετήσει πάνω από 40 ειδικές ενημερωτικές πινακίδες για τα σημεία - περάσματα των αρκούδων. Ειδικά για τη διάβαση του Κλειδίου στην Φλώρινα έχει προχωρήσει στην πιλοτική εγκατάσταση ειδικών ανακλαστήρων που προειδοποιούν τα ζώα όταν περνάει κάποιο όχημα από τον αυτοκινητόδρομο.
Ο «Αρκτούρος» κάνει έκκληση στα υπουργεία Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για επίσπευση και άμεση υλοποίηση των προτεινόμενων έργων.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ασπροπόταμος Τρικάλων: Στη θεσσαλική Πίνδο .

 

Η παρθένα περιοχή του Ασπροποτάμου προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Στα βορειοδυτικά των Τρικάλων, στα σύνορα σχεδόν Θεσσαλίας και Ηπείρου και στην καρδιά της νότιας Πίνδου, τα χωριά είναι πνιγμένα στα δέντρα, ενώ τα νερά των ποταμών κυλούν ανάμεσά τους.
Καλλιρρόη, Χαλίκι, Ανθούσα, Κατάφυτο, όλα τα χωριά βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1.000. Λίγοι ξενώνες έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι όμως είναι αρκετοί για να απολαύσετε τον φυσικό πλούτο της περιοχής, που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura. Απάτητα βουνά, σπάνια είδη ζώων και φυτών, κελαρυστά νερά και πρωτόγνωρη ησυχία: αυτά είναι τα χωριά του Ασπροποτάμου.
Δράση με Rafting .
Είναι η δημοφιλέστερη υπαίθρια δραστηριότητα γιατί συνδυάζει το υπέροχο άβατο φυσικό περιβάλλον με την αίσθηση της αδρεναλίνης και της περιπέτειας. Το ράφτινγκ γίνεται με βάρκες των 6-8-10 ατόμων και την κάθε βάρκα κατευθύνει ένας έμπειρος επαγγελματίας οδηγός ποταμού. Επίσης η κατάβαση γίνεται με hot dog και monoraft.
Σύμφωνα με τον Θανάση Σαμούρη, υπεύθυνο της Trekking Hellas Θεσσαλίας, η αυτονομία κινήσεων καθώς και οι ιδιαίτερες μανούβρες που μπορούν να κάνουν αυτά τα σκάφη, τα καθιστούν ιδιαιτέρα ελκυστικά στους έμπειρους rafters. Επίσης, λόγω του μικρού εκτοπίσματος σε σχέση με τις βάρκες του rafting, μας δίνουν τη δυνατότητα να μπούμε στο ποτάμι ακόμα κι όταν τα νερά είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Το τμήμα του ποταμού από τα Τρία Ποτάμια έως τη Γέφυρα Αλεξίου θεωρείται το συναρπαστικότερο. Είναι 2ου βαθμού βαθμού δυσκολίας με περάσματα 3. Οι συνεχείς εναλλαγές της φοράς του μας κρατάνε σε εγρήγορση. Τα σημεία χαλάρωσης είναι λίγα. Φτάνοντας στο στενό φαράγγι Γαρδικίου η δράση κορυφώνεται. Σε όλο το μήκος της διαδρομής η πυκνή βλάστηση φτάνει ως τις όχθες του ποταμού.
Πεζοπορία στη Ρόνα και τον καταρράκτη Μαντάνι .
1. Στην περιοχή, δύο διαδρομές προσφέρονται για πεζοπορία. Η μία έχει ως σημείο εκκίνησης το παραδοσιακό χωριό Χαλίκι και κατάληξη τις πηγές του Αχελώου. Σε αυτή τη διαδρομή θα ακολουθήσουμε την βλαχόστρατα προς το δάσος της Ρόνας. Η διαδρομή είναι παραποτάμια από της πηγές της Ρόνας προς εκείνες του Αχελώου, τις οποίες θα συναντήσουμε μετά το γεφύρι του Φίλου. Στην διαδρομή μπορεί και να βρείτε ίχνη από καφέ αρκούδα.
2. Μια ακόμα διαδρομή με έντονη και ... δροσερή κατάληξη είναι αυτή που ξεκινάει από το χωριό Αγία Παρασκευή και δίπλα, αλλά και ...μέσα, από το ομώνυμο ποτάμι, περνάμε ένα από τα σπάνια δάση ιτάμου για να καταλήξουμε μέσα από το ελατόδασος στον επιβλητικό καταρράκτη με τη επoνομασία "Μαντάνι του δαίμονα", ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο ύψους 15 μέτρων.
Επίσκεψη στο σπάνιο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού .
 
 
Βρίσκεται μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς Τρικάλων, στην περιοχή του Ασπροποτάμου. Απέχει από την Καλαμπάκα 50 χιλιόμετρα και το συνδέει με τον κεντρικό δρόμο ένας χωματόδρομος 500 μέτρων.
Είναι χτισμένο σε μια ράχη σε υψόμετρο 1.150 μέτρα. Δεν είναι όμως ορατό από τον κεντρικό δρόμο γιατί πραγματικά το κρύβει ένα δάσος από πανύψηλα έλατα.
Το εντυπωσιακό αυτό μοναστήρι είναι κτισμένο με πέτρα και σκεπασμένο με πλάκες και είναι ρυθμού Βασιλικής μετά τρούλων. Εκείνο που το κάνει μοναδικό είναι οι 13 τρούλοι.
Πρέπει να χτίστηκε τον 17ο αιώνα, αλλά επειδή δεν υπάρχουν πηγές πληροφοριών, είναι άγνωστη η ακριβής χρονολογία. Κάηκε χωρίς να καταστραφεί εντελώς από τους Γερμανούς το φθινόπωρο του 1943 (προφανώς για αντίποινα για την εκτέλεση εκεί 80 Γερμανών αιχμαλώτων).
Το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού πριν καεί είχε μοναχούς και λειτουργούσε ως το 1924. Τώρα είναι έρημο και εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου, την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και στις 15 Αυγούστου.
Τα τόξα και οι αψίδες που σχηματίζονται στις ενώσεις των κολώνων στην κορυφή, καθώς και οι θόλοι, το κάνουν εντυπωσιακό. Τέλος, σε διάφορα σημεία στους τοίχους είναι κτισμένα πήλινα αγγεία με στόμια προς το εσωτερικό του ναού για να βελτιώνεται η ακουστική του.
Πηγή:   
Thessalianews . 

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Απογραφή 2011 : Μείναμε τόσοι λίγοι .


       
Δ. Ε. ΠΙΝΔΕΩΝ
917
Δ. Ε. ΝΕΡΑΙΔΑΣ
252
Τ. Κ. Βαθυρρεύματος
24
Τ. Κ. Αρματολικού
64
Βαθύρρευμα,το
24
Αρματολικόν,το
45
Τ. Κ. Βαλκάνου
38
Γράβος,ο
12
Βαλκάνον,το
24
Λεφαίικα,τα
7
Ζωγραφαίικα,τα
3
Σκλήθρα,η
0
Παναγιωταίικα,τα
11
Τ. Κ. Κορυφής
65
Τ. Κ. Λιβαδοχωρίου
5
Κορυφή,η
65
Λιβαδοχώριον,το
5
Τ. Κ. Νεράιδας
78
Τ. Κ. Μεσοχώρας
143
Λαφίνα,η
27
Εξοχή,η
0
Νεράιδα,η
51
Μεσοχώρα,η
141
Τ. Κ. Παχτουρίου
45
Σπίτια,τα
2
Αετός,ο
24
Τ. Κ. Μοσχοφύτου
27
Παχτούριον,το
21
Λεπτοκαρυά,η
8
Μοσχόφυτον,το
7
Δ.Ε. ΜΥΡΟΦΥΛΛΟΥ
448
Ορεινή,η
5
Τ. Κ. Μυροφύλλου
448
Πλατανάκια,τα
7
Άγιος Γεώργιος,ο
39
Τ. Κ. Νέας Πεύκης
23
Γκολφάριον,το
69
Νέα Πεύκη,η
23
Γλίστρα,η
38
Τ. Κ. Παραμέρου
0
Καραβδαίικα,τα
20
Παράμερον,το
0
Μηλότοπος,ο
14
Τ. Κ. Πολυνερίου
89
Μπουρνιάς,ο
43
Παναγία,η
41
Μυρόφυλλον,το
173
Πολυνέριον,το
48
Πύργος,ο
45
Τ. Κ. Στουρναραιίκων
568
Φτέρη,η
7
Άγιος Κωνσταντίνος,ο
23
Ισιώματα,τα
48
Καλλιθέα,η
59
Καρυές,οι
6
Καστανέα,η
10
Παλαιοχώρι,το
34
Στουρναραίικα,τα
376
Ψάρρο,το
12
Από τα χωριά της πρώην Διευρυμένης κοινότητας Νεράιδας , το χωριό μας έχει τους περισσότερους απογεγραμμένους .

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πράσινος χρυσός η καλλιέργεια λυκίσκου .




Η καλλιέργεια του λυκίσκου αποτελεί μία μοναδική και κερδοφόρα ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς .
Το φυτό που αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μπίρας είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, αφού η Ελλάδα διαθέτει το κατάλληλο κλίμα και έδαφος για να το συντηρήσει, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν του είχε δοθεί η δέουσα προσοχή .
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος στο ένθετο Επαγγελματικές Ευκαιρίες, ο λυκίσκος αποκαλείται «πράσινος χρυσός» σε πολλές χώρες της Ευρώπης και η καλλιέργειά του είναι ευρέως διαδεδομένη και πολύ αποδοτική οικονομικά. Στην Ελλάδα, είναι αυτοφυής, τρανή απόδειξη της καταλληλότητας του εδάφους και του κλίματος για την ευδοκίμησή του.
Ο λυκίσκος και συγκεκριμένα η ποικιλία humulus lupulus που χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία, αποτελεί ένα αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό, ενώ είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μπύρας. Περιέχει διάφορες ουσίες όπως ρητίνες, λυκισκέλαιο και πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν την μπύρα από την οξείδωση.
Ευεργετικό ωστόσο είναι και από άποψη οικονομική, αφού τα φυτά του σε σύγκριση με άλλες πολυετείς καλλιέργειες αποδίδουν συνεχώς με σταθερές αποδόσεις αν τηρούνται οι σωστές καλλιεργητικές τεχνικές. Από το δεύτερο κιόλας έτος, αποδίδει περίπου 200-250 κιλά το στρέμμα, ενώ αργότερα φτάνει τα 300-400 κιλά, ποσότητα υπέρογκη αν λάβουμε υπόψιν ότι για κάθε χίλια λίτρα μπίρας χρειάζονται μόλις 0,3 κιλά ξηρών ανθέων λυκίσκου.
Η απόδοση μπορεί να αυξηθεί με τις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές όπως τα χλωρά κλαδέματα που εξισορροπούν την αναλογία φυλλώματος και ανθέων και η σωστή διαχείριση του νερού το διάστημα Άνοιξη – Φθινόπωρο.
Όσο για τις οικονομικές απολαβές, αν λάβουμε υπόψιν ότι η τιμή των ξερών ανθέων φτάνει τα 5 με 7 ευρώ το κιλό, η καλλιέργεια λυκίσκου μπορεί να αποδώσει από 2.000 μέχρι 2.800 ευρώ ανά στρέμμα.
Η καλλιέργειά του ωστόσο απαιτεί μία συγκεκριμένη διαδικασία: Ο λυκίσκος μπορεί να καλλιεργηθεί σε γόνιμα εδάφη πλούσια σε οργανικές ουσίες. Πριν από το φύτεμα, απαιτείται βαθύ όργωμα του εδάφους, ενώ για την προστασία των βλαστών, η εγκατάσταση των φυτών θα πρέπει να γίνει την Άνοιξη ώστε να γλυτώσουν τον παγετό του χειμώνα.
Σημαντική είναι επίσης είναι και η υποστήλωση της φυτείας ώστε να μεγιστοποιηθούν οι αποδόσεις. Τα φυτά φυτεύονται σε αποστάσεις γραμμών 2-2,5 μέτρων και αποστάσεις φυτών 0,8-0,9 μέτρα, ενώ πριν τη φύτευση σημαντικό είναι να έχει ήδη στηθεί το σύστημα υποστήλωσης και να έχουν καταστραφεί τα ζιζάνια στο χωράφι.
Η ωρίμανση των καρπών γίνεται διαδοχικά και η συγκομιδή τους με τα χέρια ή με ειδικά μηχανήματα, ενώ στη συνέχεια αποξηραίνονται σε ειδικούς χώρους ώστε η υγρασία τους να πέσει από 80% σε 12% και τέλος επεξεργάζονται με ατμούς θείου για να καταστραφούν οι μικροοργανισμοί.
Εκτός από την χρήση του στη ζυθοποιία, ο λυκίσκος είναι και φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες , αφού είναι βακτηριοστατικό και καταπραϋντικό και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας .
Thessalianews .

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Σημαντικά τα οφέλη από τις βραστές σαλάτες .


 
Τρώγοντας καθημερινά σαλάτες, εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ενώ παράλληλα περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις, επιλέξτε κάποιες από τις παρακάτω και «φτιάξτε» ένα γερό οργανισμό !
Παντζάρια .
Τα παντζάρια συμβάλλουν στην καλή νοηματική υγεία, καθώς διεγείρουν τον εγκέφαλο, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συσσωρεύονται σε αυτόν. Επίσης, προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση, εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες και επαναφέρουν σημαντικά τα μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού. Έχουν διουρητική δράση και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.
Φαίνεται να παρουσιάζουν σημαντικές ιδιότητες σε παθήσεις της χοληδόχου κύστης, του συκωτιού, του στομάχου και των νεφρών. Ακόμα, καταπολεμούν τη γρίπη, τη βρογχίτιδα και την αναιμία, διότι διαθέτουν αιμοποιητικές ιδιότητες.
Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α , C, φολλικό οξύ, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, σελήνιο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και τη λεγόμενη βιταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, υπεύθυνης για την εμφάνιση εμφράγματος.
Τέλος, προτείνονται ιδιαίτερα σε αθλητές, καθώς αυξάνουν την αντοχή και τη δύναμη .
Μπρόκολο .
Τα μπρόκολα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως επίσης βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση. Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και προλαμβάνουν τον καταρράκτη.
Επιπρόσθετα, βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεφρών και δρουν βοηθητικά στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Αποτελούν πολύ καλό διουρητικό και καθαρτικό και έχουν ηρεμιστική δράση.
Είναι καλή πηγή των βιταμινών Α , Β, C, όπως και ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών.
Κουνουπίδι .
Η κατανάλωση κουνουπιδιών φαίνεται να δρα ευεργετικά στην απομάκρυνση των περιττών υγρών από τον οργανισμό και στην υπέρταση. Επιπλέον, έχουν καθαρτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και φαίνεται να συμβάλλουν στη θεραπεία της αρθρίτιδας, του άσθματος και της δυσκοιλιότητας.
Μάλιστα, μια έρευνα έδειξε πως τρώγοντας πάνω από μια φορά την εβδομάδα κουνουπίδι και μπρόκολο, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης προηγμένου σταδίου καρκίνου του προστάτη κατά 40-50%. Ακόμα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος και βοηθούν στην επούλωση πληγών.
Είναι πλούσια σε νερό, βιταμίνες Α, Β, C, φώσφορο, ασβέστιο, φολλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες. Δυστυχώς θα πρέπει να αποφεύγεται από εκείνα τα άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.
Κολοκυθάκια .
Τα κολοκυθάκια προτιμούνται βραστά από την πλειοψηφία, αν και μπορούν να καταναλωθούν και ωμά. Τα κολοκυθάκια, λοιπόν, απομακρύνουν τις βλέννες από το πεπτικό σύστημα, διευκολύνουν την πέψη και εμφανίζουν αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες. Ακόμα, βοηθούν στην όξυνση της όρασης και στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.
Προλαμβάνουν από παθήσεις του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος, των νεφρών και του συκωτιού. Περιέχουν πολύ νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, νάτριο, λουτεΐνη, φολλικό οξύ, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες.
Χόρτα (αντίδια, λαχανίδα, βλίτα, τσουκνίδα κ.ά) .
Όποια χόρτα και αν επιλέξετε, να είστε σίγουροι ότι αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, πεπτικό και νευρικό σύστημα και ενδείκνυνται σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης. Μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωματικής βλάβης και βοηθούν στη θεραπεία της ακμής και των χρόνιων δερματίτιδων.
Έχουν διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες και φαίνεται να συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του πνεύμονα, μαστού, τραχήλου, δέρματος και στομάχου. Περιέχουν βιταμίνη Α, Β, C, Ε, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και ω3 λιπαρά οξέα.
Το χειμώνα, λοιπόν, καταναλώνετε συχνά βραστές σαλάτες και δεν θα το μετανιώσετε. Θα πρέπει, όμως, να δώσετε προσοχή στο μαγείρεμά τους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και το βράσιμο μεγάλης διάρκειας καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών τους στοιχείων. Καλή σας όρεξη !
Πηγή: iator.gr
Thessalianews .