Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Όσπρια : H θρεπτική τροφή του χειμώνα .


Τώρα που ο χειμώνας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι θερμοκρασίες είναι πλέον αισθητά χαμηλές, τροφές που ταιριάζουν και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να υπάρχουν στη διατροφή μας είναι τα όσπριαΤα όσπρια ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών και περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα ρεβύθια, τα κουκιά, τη φάβα, το λαθούρι και τις υποκατηγορίες αυτών.
Είναι κατηγορία τροφών με εξαιρετική θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτείνη, αδιάλυτες και κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο.
Σημαντικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι αποτελούν ιδανική πηγή πρωτείνης χωρίς την παρουσία κορεσμένων λιπαρών, όπως συμβαίνει με τα κόκκινα κρέατα και παράλληλα είναι ιδανικό υποκατάστατο κρέατος για τους φυτοφάγους.
Όμως, επειδή το αμινοξύ μεθειονίνη απουσιάζει από τα όσπρια, για να υπάρχει πληρότητα αμινοξέων θα πρέπει αυτά να συνοδεύονται με δημητριακά (όπως το ρύζι) ή ξηρούς καρπούς (όπως τα αμύγδαλα ή τα φυστίκια). Ωστόσο, η σόγια αποτελεί το μοναδικό όσπριο που έχει πληρότητα αμινοξέων και είναι αντίστοιχη τροφή με το κρέας. Παράλληλα είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες που έχουν αντικαρκινική δράση.
Οι φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια είναι καλή πηγή μη αιμικού σιδήρου και ενδείκνυνται για όσους πάσχουν από αναιμία. Ωστόσο, για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου θα πρέπει να υπάρχει μια πηγή βιταμίνης C μαζί με το γεύμα (όπως το πορτοκάλι και οι πιπεριές).
Η θερμιδική αξία της φακής, των ρεβυθιών και των φασολιών είναι στα ίδια επίπεδα και αντιστοιχεί σε 350kcal ανά 100γρ., ενώ ο αρακάς και η φάβα προσδίδουν περίπου 85kcal ανά 100γρ.
Τα όσπρια έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία λόγω της σύστασής τους. Συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης, αφού παρασύρρουν ένα μέρος αυτής προς αποβολή στο έντερο. Παράλληλα, είναι χορταστική διατροφική επιλογή, χωρίς να προσδίδει πολλές θερμίδες.
Μπορεί τα όσπρια να θεωρούνται η τροφή του χειμώνα, υπάρχει όμως μεγάλη ποικιλία στον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύονται, που επιτρέπει την κατανάλωσή τους και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα όσπρια, εκτός από τη μορφή της σούπας που όλοι γνωρίζουμε, μπορούν να γίνουν πουρές, να μπουν σε σαλάτες με λαχανικά, να γίνουν ντιπ αλλά και να μαγειρευτούν σε ριζότο.
Συμπερασματικά, τα όσπρια πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή μας, με όποια μορφή μας ευχαριστεί καλύτερα και σε συχνότητα 1-3 φορές την εβδομάδα, προκειμένου να έχουμε τα οφέλη της διατροφικής τους σύστασης.


ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Nέα ιστοσελίδα για την Πύλη .

Πλούσια σε υλικό είναι η ιστοσελίδα http://visitpili.blogspot.gr που αναφέρεται στο δήμο Πύλης .

 
 

Η δημοτική αρχή μέσω του αντιδημάρχου Πολιτισμού Δημ.Μαγκούτη καλεί τον κόσμο «να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα προκειμένου να ενημερωθείτε και να αναζητήσετε στοιχεία για την ιστορία του τόπου μας,την πολιτιστική μας κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον, τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται, τις προσφερόμενες δυνατότητες όσον αφορά τον τόπο διαμονής, ψυχαγωγίας,τις προοπτικές του δήμου μας, αλλά και να επικοινωνήσετε μαζί μας .

Για την προβολή του Δήμου μας παρακαλούμε όποιοι επιθυμείτε, να μας αποστείλετε φωτογραφικό υλικό, βίντεο ή ότι άλλο διαθέτετε που κρίνετε ότι μπορεί να αναδείξει την ευρύτερη περιοχή της Πύλης. Επίσης όσοι επιχειρηματίες επιθυμούν να προωθήσουν την επιχείρηση τους δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου visitpyli@gmail.com .

Eπισκεφτείτε την σελίδα μας στοFacebook - Twitter - YouTube - Google + : VisitPyli» .
e-enimerosi .

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η ευεργετική δράση του σκόρδου .


Προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία .
Το σκόρδο είναι ένα φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, και η καταγωγή του φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην Ασία.
Το σκόρδο περιέχει μια ουσία γνωστή ως αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, αλλά και την προστασία του ίδιου του φυτού από εισβολείς (έντομα, μικροοργανισμοί). Περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Β6 και C, μαγγανίου, σεληνίου, ενώ πλήθος επιστημονικών ερευνών αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητές του.
Φαίνεται ότι μια σκελίδα σκόρδου (περίπου 4γρ) καθημερινά προσφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα του εν λόγω φυτού.
Ποια είναι αυτά όμως ;
- Σκόρδο το Υπολιπιδαιμικό Υποχοληστερολαιμικό: Χωρίς να έχει διευκρινιστεί πλήρως ο μηχανισμός, φαίνεται ότι το σκόρδο δρα μειώνοντας τη δραστικότητα ενός ενζύμου που παίρνει μέρος στην ενδογενή βιοσύνθεση της χοληστερόλης. Σε ασθενείς που ακολουθούν υπολιπιδαιμική θεραπεία μπορεί το σκόρδο να συνδυαστεί με τη θεραπευτική τους αγωγή.
- Μειώνει τα τριγλυκερίδια: Παράλληλα, κάποια συστατικά του σκόρδου (θειούχες ενώσεις, όπως θειο-αλλοκυστεΐνη) που τις συναντάμε σε αυτό εφόσον έχει ξεφλουδιστεί, κοπεί ή πολτοποιηθεί, φαίνεται να συμβάλλουν στην αναστολή του ενζύμου που συνθέτει λιπαρά οξέα.
- Προλαμβάνει γρίπη-κρύωμα: Ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία, ενώ έχει συσχετισθεί με πρόληψη κρυολογήματος.
- Ηπατοπροστατευτικό- Νευροπροστατευτικό- Αντιοξειδωτικό: Πρόκειται για εύρος ευεργετικών δράσεων που οφείλονται στην αλλισίνη, αλλά και σε άλλες ενώσεις (πχ σάπωνες)που σχηματίζονται από εκχύλισμα σκόρδου
- Πρόληψη καρκίνου: Σύμφωναε με μελέτη, η μέτρια κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει κατά 35% την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Το σκόρδο ειδικά όταν «ταλαιπωρείται» (κόψιμο, ξεφλούδισμα) περιέχει ουσίες με ιδιαίτερα αντικαρκινική δράση (θειο-αλλοκυστεΐνη, αλλικίνη, αλλυλικό δισουλφίδιο).
Ακόμα και λίγα λεπτά μαγειρέματος μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της αλισίνης και άλλων ευεργετικών ουσιών του σκόρδου. Όταν μαγειρεύεται ολόκληρο το σκόρδο η μείωση είναι μεγαλύτερη, ενώ αν το σκόρδο έχει ξεφλουδιστεί, κοπεί ή πολτοποιηθεί πριν το μαγείρεμα, η μείωση είναι μικρότερη. Αυτό συμβαίνει γιατί το ξεφλούδισμα, το κόψιμο ή/και η πολτοποίηση του σκόρδου απελευθερώνει την αλινάση (ένζυμο), που βοηθά στο σχηματισμό ευεργετικών και αντικαρκινικών θειούχων ενώσεων. Γι’ αυτό, καλό είναι να ξεφλουδίζετε το σκόρδο, να το ψιλοκόβετε και να το αφήνετε έτσι για 5-10 λεπτά πριν το μαγειρέψετε.
Αγοράζοντας σκόρδο, προτιμήστε το ξηρό, παχουλό, σταθερό χωρίς κηλίδες σκόρδο. Το φρέσκο σκόρδο είναι λευκό ως υπόλευκο. Αποφύγετε σκόρδο με μπαλώματα ή με μαλακό κεφάλι.
Όσον αφορά στην αποθήκευση του σκόρδου, μην το βάλετε στο ψυγείο. Αποθηκεύετε το σκόρδο σε σκοτεινό, δροσερό σημείο (πχ ντουλάπι) ή σε πήλινο δοχείο.
Για το ξεφλούδισμα, με την επίπεδη μεριά ενός μαχαιριού πιέστε κάθε σκελίδα σκόρδου προς τα κάτω γρήγορα και απαλά (το φρέσκο σκόρδο είναι κολλώδες και δύσκολο στο ξεφλούδισμα). Απορρίψτε το χαρτώδες δέρμα, κόψτε το άκρο της ρίζας και ψιλοκόψτε.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταναλώνεται ωμό το σκόρδο. Υπάρχουν και φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως και χάπια σκόρδου.
Προσοχή !
Ασθενείς που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους για την κατανάλωση σκόρδου, καθώς το σκόρδο παρουσιάζει αντιπηκτικές ιδιότητες.
Επίσης, μην το παρακάνετε με την κατανάλωσή του, πάνω από 5 σκελίδες σκόρδο την ημέρα, πέρα από τη δυσοσμία που μπορεί να ενοχλεί τον περίγυρο, προκαλεί έντονο φούσκωμα και καούρα.

Πηγή: nutrimed.gr
newsbeast.gr

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Κινδυνεύουν τα πλατάνια στην 'Ηπειρο !


Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου των πλατανιών, η οποία απειλεί αρκετές περιοχές της Ηπείρου,... 
Την εγρήγορση των αρμόδιων αρχών προκειμένου να...ζητά η γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων με επιστολή της, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας
Η κατάσταση όπως αυτή περιγράφεται στην επιστολή είναι πολύ οριακή με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως αν δεν γίνει κάτι άμεσα σε μερικά χρόνια, ο Καλαμάς θα γίνει νεκροταφείο δέντρων. Η ασθένεια εντοπίστηκε επίσης στον ποταμό Αχέροντα έχει επεκταθεί και στον ποταμό Λούρο, όπου οι προσβολές είναι σε αρχικά στάδια.
Όπως τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας Βασίλης Δάλλαρος η νόσος των πλατανιών είναι θέμα χρόνου να φτάσει και στην περιοχή της Πρέβεζας. Παρότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή η ασθένεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανέναν τρόπο παρά μόνο με τη νέκρωση των δέντρων που εμφανίζουν τον συγκεκριμένο μύκητα.
Η κοπή τους μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και γι αυτό δεν συνιστάται, από τους ειδικούς. Όπως επισημαίνουν εξάλλου η ασθένεια πήρε τόσο μεγάλη έκταση λόγω της χρήσης μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για εκσκαφές και διανοίξεις δρόμων και με τα οποία κόπηκαν και «άρρωστα» δέντρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί κάποιο εργαλείο για κοπή προσβεβλημένου, από τον μύκητα πλατανιού αυτό θα πρέπει στην συνέχεια να πεταχθεί γιατί η επαναχρησιμοποίησή του μπορεί να αποβεί καταστροφική για τα υπόλοιπα δέντρα.

epirusgate.blogspot.gr

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Εξόρμηση στις ομορφιές του Δήμου Πύλης .



 
Ένα ορεινό χωριό μέσα στα έλατα! Δεν είναι τυχαία εξάλλου και η ονομασία του. Η Ελάτη, το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου του Δήμου Πύλης Τρικάλων, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε ύψος 950 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα.
Είναι ορμητήριο για πολλές διαδρομές σε δασικά μονοπάτια, γι' αυτό και είναι αγαπημένος προορισμός των φυσιολατρών αλλά και των σκιέρ, αφού κοντά της βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Η Ελάτη των τελευταίων δεκαετιών γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, προσφέροντας στους επισκέπτες της διαμονή υψηλών προδιαγραφών και γεύσεις από την τοπική παραδοσιακή της κουζίνα. Είναι αναμφίβολα η κοσμοπολίτισσα του νομού Τρικάλων. Στην Ελάτη, το καλό φαγητό είναι δεδομένο ! Οι σπεσιαλιτέ τους είναι "κυνήγι" αγριογούρουνου, κότσι χοιρινό και μανιτάρια. Δοκιμάστε το τσίπουρο της περιοχής, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα και αγοράστε μέλι, γλυκά του κουταλιού και αρωματικά βότανα .
 
Η Νο1 δραστηριότητα στην Ελάτη είναι η πεζοπορία. Πολλά μονοπάτια ξεκινούν απ' αυτό το χωριό των Τρικάλων. Μπορείτε να κάνετε και ποδήλατο βουνού ή αναρρίχηση στον Κόκκινο βράχο. Αν είστε σκιέρ ή λατρεις του χιονιού, στο Χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι θα ζήσετε μοναδικές εμπειρίες. Στην Ελάτη, θα βρείτε γραφεία ορεινών δραστηριοτήτων, που οργανώνουν βόλτες με άλογα στα Λιβάδια Περτουλίου, νοικιάζουν ποδήλατα βουνού και οργανώνουν μαθήματα τοξοβολίας και ορειβατικού σκι.
Η Ελάτη απέχει από τα Τρίκαλα 32 χλμ, 14,5 χλμ από το Περτούλι και 8,5 χλμ από το Χιονοδρομικό Κέντρο. Η άλλη ονομασία της Ελάτης είναι Τύρνα. H Τύρνα κατοικήθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και βρίσκονταν δυτικά προς το ποτάμι. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι 1778-1779, δίδαξε στην περιοχή ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
Το μοναστήρι του Αγίου Βησσαρίωνα Πύλης (Δούσικο)
Στο δρόμο σας για την Ελάτη, πρέπει να κάνετε μια στάση στην Πύλη για να δείτε το μονότοξο πέτρινο γεφύρι της και τα μοναστήρια της Πόρτα-Παναγιάς και του Αγίου Βησσαρίωνα.
Η Ιερά Μονή του Αγίου Βησσαρίωνος (Δούσικου) αποκαλείται και μονή του Σωτήρος των Μεγάλων Πυλών, λόγω της σύνδεσής της με την κοντινή και διαλυμένη σήμερα, βυζαντινή μονή του 13ου αιώνα, της Πόρτα-Παναγιάς της Πύλης .
 
 
Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1527-1535, στον χώρο ερειπίων μονής του 13ου - 14ου αιώνα αφιερωμένης στο Χριστό. Το πρώτο Καθολικό της μονής έκτισε ο κτήτορας της μονής και καταγόμενος από την περιοχή, ο Άγιος Βησσαρίων (εορτή 15 Σεπτεμβρίου), Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης και προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας, ο οποίος εκτός από την αγιότητα και την ταπείνωση του, έγινε γνωστός για το κτίσιμο σπουδαίων έργων για την εποχή του, όπως το μοναστήρι του και τις γέφυρες του Κοράκου στον Αχελώο, του Πορταϊκού και της Σαρακίνας στο νομό Τρικάλων.
Η μονή ήταν από τα πλούσια και δραστήρια μοναστήρια της περιοχής με κτήματα στη Ρουμανία, καθώς ο Άγιος Βησσαρίων είναι γνωστός στη Μολδοβλαχία για τα θαύματα, που έχει επιτελέσει εκεί. Η παράδοση αναφέρει ότι στην περίοδο της ακμής του διέθετε 365 κελιά μοναχών, Τράπεζα (1682) αλλά και πλουσιότατη βιβλιοθήκη.
Το 1771 και το 1820 η μονή λεηλατήθηκε από τους Τουρκαλβανούς, ενώ το 1823 μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του ηγουμένου της μονής, ακολούθησε σφαγή και λεηλασία της από τους στρατιώτες του Σούλτζε Κόρυτζα. Το μοναστήρι έπαθε νέες καταστροφές από πυρκαγιά και τους βομβαρδισμούς του 1943. Σήμερα λειτουργεί με λίγους μοναχούς και είναι άβατο για τις γυναίκες, για τις οποίες ωστόσο έχει κτιστεί ένα εκκλησάκι έξω από τη μονή.
Ο επισκέπτης εισέρχεται μέσω της κεντρικής εισόδου, η οποία βρίσκεται στο μέσο περίπου της νότιας πλευράς του. Κεντρικό κτίριο της αυλής αποτελεί το Καθολικό της μονής, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Η σπουδαία αγιογράφηση του Καθολικού, έργο του περίφημου ζωγράφου Τζώρτζη (της Κρητικής Σχολής), αποπερατώθηκε τον Νοέμβριο του 1557.
Η μονή εορτάζει στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) και στις 15 Σεπτεμβρίου (Αγίου Βησσαρίωνα). Στο μοναστήρι φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνα.
Το μοναστήρι του Αγίου Βησσαρίωνα βρίσκεται σε μια υπέροχη καταπράσινη περιοχή σε απόσταση 24 χλμ. από τα Τρίκαλα και 5 χλμ. από την κωμόπολη της Πύλης και πάνω από το χωριό Άγιος Βησσαρίων (πρώην Δούσικο). Για να φθάσει ο επισκέπτης στο μοναστήρι περνά από την γέφυρα του Πορταϊκού στην Πύλη, που έκτισε ο ίδιος ο Άγιος Βησσαρίων.
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Αστυνομία στην Ελάτη : 2434071222
Αγροτικό ιατρείο στην Ελάτη : 2434071363
Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου : 2434091385, 91558
ΚΤΕΛ Τρικάλων : 2431073130
Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνα Πύλης: 2434022420
Πηγές κειμένου: 

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Η καλλιέργεια της «άγνωστης» κρανιάς .


alt
 
Μπορεί να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένες ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσφέροντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο συμπλήρωμα στο οικογενειακό εισόδημα.
Ο λόγος για την όχι ιδιαιτέρως γνωστή κρανιά, η καλλιέργεια της οποίας δεν χρειάζεται εντατική φροντίδα και είναι δυνατόν να αναπτυχθεί στους οριακής απόδοσης, μικρούς αγρούς που συνήθως συναντώνται στην ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα σε υψόμετρο από 300 έως 900 μέτρα.
Η κρανιά απευθύνεται σε αγρότες των ορεινών περιοχών οι οποίοι θα μπορέσουν να έχουν ένα καλό εισόδημα από μία καλλιέργεια, της οποίας η απόδοση σε πλήρη ανάπτυξη των δένδρων ξεπερνάει τον 1 τόνο ανά στρέμμα.
Οπως αναφέρει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, πρόκειται για ένα φυλλοβόλο δένδρο που αυτοφύεται στις ορεινές περιοχές της χώρας μας και για τον λόγο αυτόν είναι πολύ καλά προσαρμοσμένο στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδος. Είναι φυτό που αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που φθάνουν τους -25°C.
Το έδαφος στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί δεν απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν σε όλα τα είδη εδαφών.
Δεν έχει πολλούς εχθρούς ώστε να απαιτεί την εφαρμογή πολλών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Γι' αυτόν τον λόγο μπορεί να καλλιεργηθεί ως βιολογική καλλιέργεια.
Η κρανιά ανθίζει νωρίς τον χειμώνα (Ιανουάριο - Φεβρουάριο) και η άνθηση διαρκεί περίπου 45-50 ημέρες. Το ξύλο της κρανιάς είναι πολύ σκληρό και έχει μεγάλη αντοχή στη θραύση .
Από τα αρχαία χρόνια, λόγω αυτών των ιδιοτήτων του, χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία βελών και δοράτων .
1. Εως και 1.300 ευρώ ανά στρέμμα τα έσοδα για τον παραγωγό .
2. Ιδανική καλλιέργεια για τις ορεινές περιοχές - Δεν απαιτείται εντατική φροντίδα .

ΕΘΝΟΣ .
Thessalianews .

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες αφού κεντρίσουν ;


Το κέντρισμα της μέλισσας είναι μια απίστευτα αποτελεσματική άμυνα. Δε χρειάζονται πολλά τσιμπήματα, για να τραπεί σε φυγή ακόμη και το μεγαλύτερο ζώο.
Παρ’ όλα αυτά όμως, μπορεί να φαίνεται παράξενο από καθαρά βιολογική άποψη, αφού η μέλισσα που κεντρίζει πεθαίνει λόγω της επίθεσής της.
Ωστόσο, αν παρατηρήσει κανείς το πώς είναι δομημένη η κοινωνία των μελισσών, θα δει ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας μπορούν να εξηγηθούν.
Γιατί τα περισσότερα μέλη μιας κοινωνίας μελισσών είναι στείρες εργάτριες, που δεν μπορούν να κάνουν απογόνους. Οι μέλισσες μπορούν να συγκριθούν με τα λευκά αιμοσφαίρια του ανθρώπινου αίματος, που σκοπό έχουν να επιτίθενται στους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στο σώμα μας.
Αυτό, κατά κανόνα, τους κοστίζει τη ζωή – καταπολεμά όμως τις μολύνσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, μια επίθεση σημαίνει το θάνατο για πολλές εργάτριες, αλλά ταυτόχρονα και τη σωτηρία της βασίλισσας της κυψέλης. Και επειδή εκείνη είναι η μόνη που μπορεί να αποκτήσει απογόνους, είναι αυτονόητο ότι πρέπει πάση θυσία να επιβιώσει.
Υπάρχει, όμως, κι άλλος ένας λόγος γι’ αυτές τις επιθέσεις-καμικάζι. Χάρη σε μία άρθρωση στο πίσω μέρος του σώματος, το κεντρί μαζί με τους μυς του και το δηλητηριώδη αδένα παραμένουν στην πληγή, όπου συνεχίζουν να χύνουν δηλητήριο. Παράλληλα, εκλύουν μία ιδιαίτερη οσμή, που καλεί και άλλες μέλισσες να επιτεθούν.
ΠΗΓΗ: science illustrated.grreal.gr

Τα βότανα στα οποία υποκλίνονται...οι επιστήμονες .


Τέσσερα κοινά βοτάνια το φασκόμηλο, το ταραξάκο ή πικροράδικο και δύο καλλιεργούμενα το μαϊντανό και το λάχανο, είναι θαυματουργά .
Συγκεκριμένα :
Μαϊντανός ο θαυματουργός .
Είναι από τα λίγα βότανα με πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, γι’ αυτό ονομάζεται «λαχανικό της υγείας». Είναι το πετροσέληνο, το αγαπημένο βοτάνι του Ιπποκράτη με το οποίο θεράπευε πολλές αρρώστιες. Περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A,B,C και μέταλλα σίδηρο, μαγνήσιο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο, θείο, χλώριο, κοβάλτιο.
Ο μαϊντανός είναι αφάνταστα πολύτιμος στα νεφρά και στην κύστη. Με την πολυουρία διώχνει τις πέτρες. Είναι αντισηπτικό του αίματος, προληπτικό του καρκίνου, συνίσταται κατά του εντέρου και της υδρωπικίας. Είναι τονωτικός, χωνευτικός, αντιπυρετικός , κατά των πρησμένων αδένων, κατά των αποστημάτων, του στήθους, κατά του άσθματος και των πνευμονικών παθήσεων.
Ευεργετικό στο συκώτι, διεγερτικός, ορεκτικός κ.ά. Στα μικρά πουλιά είναι δηλητηριώδες και στον παπαγάλο θανατηφόρος. Με τη συμβουλή του γιατρού πρέπει να το τρώνε οι εγκυμονούσες γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Ο μαϊντανός ενισχύει τη μνήμη όμως πρέπει να προσέχουμε γιατί η ρίζα του φυτού περιέχει «Απιόλ» και σε μεγάλες δόσεις φέρνει ζαλάδες.
Το λάχανο .
Έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες. Άριστο θεραπευτικό του έλκους στομάχου και δωδεκαδαχτήλου. Θεραπευτικό των παθήσεων του στήθους, και του άσθματος. Μαλακώνει τον βήχα, κατά του βραχνιάσματος και των βρογχικών. Αντισκορβουτικό, τονωτικό, αποσυμφορεί τις αρτηρίες, ανακουφίζει πόνους αρθριτικών, ρευματισμών, κατά των εγκαυμάτων, της νευραλγίας του προσώπου, τον πονοκέφαλο. Βοηθά το ερυσίπελα και ανοίγει τους καλόγερους. Το λάχανο είναι τροφή φάρμακο.
Το φασκόμηλο ή Αλισφακιά .
Oι Άραβες λένε για αυτό το ξεχωριστό βοτάνι. «πως μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος που έχει στον κήπο του μια φασκομηλιά». Το φασκόμηλο πίνεται σαν αφέψημα ή έγχυμα με μέλι.
Είναι κατά του κρυολογήματος, των ρευματισμών, του ερεθισμένου λαιμού, της νευροπάθειας, της ατονίας του στομάχου και των εντέρων, της αμηνόρροιας, δυσμηνόρροιας και λευκόρροιας. Είναι επίσης αντιπυρετικό, διεγερτικό-δυναμωτικό, αποχρεμπτικό και απολυμαντικό. Αυτές είναι μερικές από τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες. Είναι επίσης ενισχυτικό της μνήμης.
Ταραξάκο ή πικραλίδα ή δόντι του λιονταριού .
Το κατεξοχήν φυτικό φάρμακο του συκωτιού και της χολής. Είναι επίσης διουρητικό, στομαχικό, τονωτικό, αντισκορβουτικό, καθαριστικό του αίματος, καθαρτικό, κατά του βήχα, των φλεγμονών του στήθους, ελαττώνει τη χοληστερίνη, κατά του διαβήτη, και το πιο σημαντικό ενισχύει τη μνήμη. Περιέχει βιταμίνες και σχεδόν όλα τα μέταλλα.

Read more: newsbomb.gr

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Οι αρκούδες στην Πίνδο έπεσαν για... ύπνο .

alt

Σε χειμερία νάρκη έπεσαν οι αρκούδες που φιλοξενούνται στο καταφύγιο του "Αρκτούρου" στο Νυμφαίο της Φλώρινας, αλλά το ίδιο συνέβη και με αυτές που ζουν ελεύθερες στην Πίνδο.
Λόγω των καλών καιρικών συνθηκών ως τώρα, έμεναν ξύπνιες προετοιμάζοντας τις φωλιές τους αλλά καθώς αυτές τις ημέρες δημιουργήθηκαν οι ιδανικές συνθήκες για ύπνο με θερμοκρασία στους μείον 14 βαθμούς, οι αρκούδες έπεσαν σε χειμερία νάρκη.
Αναμένεται να ξυπνήσουν τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης, στις αρχές Μαρτίου. "Πέρσι που είχαμε πιο βαρύ χειμώνα οι αρκούδες κοιμήθηκαν νωρίτερα. Φέτος είμαστε σε λογικά πλαίσια. Τα ζώα του καταφυγίου έκαναν όλη την προεργασία, έφτιαξαν τις δικές τους φωλιές, όπως κάνουν και οι αρκούδες που ζουν ελεύθερες στη φύση, και έπεσαν σε χειμέριο ύπνο, ακολουθώντας τον βιολογικό τους κύκλο", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια επικοινωνίας του "Αρκτούρου", Βάσω Πετρίδου .
Thessalinews .

Μπεκρή μεζέ από την Πύλη Τρικάλων.

Μπεκρή μεζέ  .



Μπεκρή μεζέ από την Πύλη Τρικάλων.
Υλικά .
1/2 κιλό μοσχάρι σπάλα
1/2 κιλό χοιρινό (για τηγανιά)
1 λουκάνικο χωριάτικο (κομμένο φέτες)
250 γραμ. γραβιέρα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
2 πράσινες πιπεριές (χοντροκομμένες)
3 μικρές ξηρές και καυτερές κόκκινες πιπεριές (θρυμματισμένες)
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκους μπαχάρι
3 ώριμες ντομάτες (τριμμένες)
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι .
Εκτέλεση .
1. Κόψε το μοσχάρι και το χοιρινό σε μικρές μπουκίτσες.
2. Βάλε σε μια κατσαρόλα λίγο νερό και βράσε τα κομμάτια του κρέατος σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
3. Αφού βγάλεις το κρέας από την κατσαρόλα, ρίξε τώρα το λάδι, τα λουκάνικα, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τσιγάρισέ τα μέχρι να «μαραθούν».
4. Ρίξε μετά τον πελτέ και τις ντομάτες και συνέχισε το μαγείρεμα μέχρι να διαλυθούν οι ντομάτες. Σβήνεις με κρασί.
5. Πρόσθεσε κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά και ένα ποτήρι νερό και άφησέ τα να σιγοβράσουν για 15 λεπτά. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της βράσης, συμπλήρωσε με λίγο νερό.
6. Λίγο προτού ετοιμαστεί το φαΐ, πρόσθεσε τη γραβιέρα και άφησέ τη να λιώσει.

Στείλτε τη δική σας συνταγή στο syntages@thessalianews.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , σημειώνοντας το όνομά σας και τον τόπο (καλό θα ήταν να συνοδεύει τη συνταγή σας και μια φωτογραφία) .
Thessalianews .

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

"Καρκινοβατεί" το πρόγραμμα « Βοήθεια στο σπίτι » .

 
Πανηγυρίζει το υπουργείο Εργασίας γιατί, όπως λέει σε δελτίο Τύπου, εξασφάλισε «την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση πόρων ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι"».Όμως, το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Εσωτερικών είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβρη την εξασφάλιση πόρων 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη συνέχιση του συγκεκριμένου προγράμματος έως το Μάρτη του 2012 και ότι από τον Απρίλη θα το διαδεχθεί το πρόγραμμα «κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων», το έργο του οποίου θα μπορεί πλέον να ανατίθεται κατευθείαν σε ιδιωτικές εταιρείες.Τέθηκε λοιπόν το ερώτημα αν τα 60 εκατομμύρια ευρώ είναι επιπλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ και για ποιο λόγο θα δοθούν. Πήραμε την απάντηση ότι πρόκειται για ποσό που ήταν να αποδεσμευτεί το 2011, αλλά δεν έγινε κατορθωτό. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε τότε, ισχυρίζονται, από άλλους πόρους και επομένως το κονδύλι που αποδεσμεύθηκε σήμερα δεν θα πάει στο «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή στους επιχειρηματίες μέσω της χρηματοδότησης έργων!Σε απλά ελληνικά, το υπουργείο εξαγγέλλει έργο κοινωνικής πολιτικής και στην πράξη χρηματοδοτεί το κεφάλαιο...Επιπλέον, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι γνωστό ότι καρκινοβατεί, αφού ήδη τέτοιες δομές που υπάρχουν σε δήμους είτε υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης είτε σταματούν να λειτουργούν.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ .

                ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ .


 
 
2013 ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ .